ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2015
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2014
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Poveste de iarna la Balea Lac si Hotelul de Gheata

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Tot răsfoind fotografiile din călătoriile făcute in anul 2014, am dat şi peste cele de la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, pe care l-am vizitat in februarie 2014. Şi, pentru că se apropie anotimpul rece, când probabil hotelul va fi reconstruit, încerc să vă spun câte ceva din ce am văzut atunci, poate veţi fi tentaţi să faceţi o vizită în următorul sezon.

La Bâlea Lac, pe timp de iarnă, se poate ajunge urcând cu telecabina de la Bâlea Cascadă, până la care se poate ajunge destul de uşor cu maşina. Pentru alpinişti, şi pentru cei foarte bine pregătiţi şi echipaţi, se poate urca şi pe jos de la Balea Cascadă.

Noi am ales varianta cu telecabina, lăsând pentru anotimpul cald drumeţiile montane. Costul unei urcări sau coborâri este de 30 lei de persoană.

La Bâlea Cascadă era o uşoară ceaţă, dar care, spre norocul nostru, dispărea încet pe măsură ce urcam spre Bâlea Lac. Zăpada căzută cu o noapte înainte împodobise brazii de pe versanţi, iar totul în jur era ca în povești.

Lăsând în urmă Hotelul Bâlea Cascadă, Telecabina urcă uşor pe lângă Cascada Bâlea, formată de râul Bâlea, la o alt. de 1234 m (pe care am incercat să o fotografiez dar nu prea mi-a ieşit), după care, trece peste Transfăgărăşanul acoperit de zăpadă (din care din loc in loc, pentru că în acel an nu a nins foarte mult, se mai văd parapeţii drumului) şi se apropie de staţia telecabinei de la Bâlea Lac. La un moment dat, persoana care exploata telecabina, ne-a atras atenţia că pe Piscul Bâlii sunt capre negre. Intr-adevăr, erau cam patru-cinci capre, într-un echilibru perfect pe un versant fosrte înclinat, acoperit de zăpadă. Cred că sub stratul de zăpadă spulberat de vânt găseau ceva muşchi sau iarbă, că erau în număr destul de mare şi au zăbovit ceva timp pe acolo.

După o urcare de aproximativ 15 minute, am ajuns la Balea Lac.

Conform legendei, numele lacului vine de la un cioban numit Bâlea, care, împreună cu viitoarea lui soție, fata împăratului la care slujise o bună bucată de vreme, și-a găsit sfărșitul in lac, loviți de o avalanșă.

Așezat in Căldarea Glaciară Bălea, la o altitudine de 2034 m, înconjurat de vîrfuri ce depășesc 2400 metri, Lacul Bâlea are o suprafață de 4,6 ha și o adâncime maximă de 11 metri, fiind cel mai mare lac glaciar din Masivul Făgăraș. Vara se poate ajunge aici cu mașina pe Transfăgărășan, dinspre Sibiu sau dinspre Curtea de Argeș.

Lacul Bâlea este un punct de plecare pentru ascensiuni spre Vărful Negoiu (2535 m), la aproximativ 5 ore de mers, spre Vărful Moldoveanu (2544 m), la aproximativ 9 ore de mers și, la o distanță mai mică, la aproximativ 1 ½ ore de mers, spre Vîrful Vânătoarea lui Buteanu (2507 m).

Dar, acum toate aceste frumoase trasee erau înzăpezite și inaccesibile, iar lacul era înghețat și acoperit și el cu un strat gros de zăpadă.

In zona lacului Balea sunt două hoteluri, Cabana Bâlea Lac și Paltinul, iar, pe timp de iarnă se poate sta și la Hotelul de Gheață.

Aflat in imediata apropiere a stației de telecabină, Hotelul de Gheață a fost construit prima dată in iarna anului 2005/2006, fiind singurul de acest fel din România. Construcția lui începe în fiecare an, in luna decembrie, iar hotelul rezistă, în funcție de starea vremii, aproximativ 4 luni. Este construit din blocuri de gheață tăiate din lacul Bâlea, de la diferite adâncimi, pentru a obține blocuri cu grade de claritate diferite. Fixarea blocurilor de gheață și finisarea zidurilor se face cu zăpadă.

Hotelul are o incăpere centrală, cu un bar și un restaurant pe centru, iar pe părțile laterale sunt 12 camere. Fiecare cameră avea un nume inspirat din romanele lui Dumas cu mușchetari (in fiecare an hotelul are o tematică, iar în acel an aceasta era mușchetarii lui Dumas). Intreg mobilierul - scaune, fotolii, paturi, candelabre, chiar și un șemineu - este construit din gheață. Lumina este una rece, pentru a nu afecta în nici un fel rezistența materialului din care este construit hotelul. Pe paturi, pentru cei care se încumetă să petreacă o noapte intr-una din camere, se află saltele groase, blănuri și pături. Temperatura in interior este constantă, intre -2 și 3 grade Celsius, și pot să spun că, dacă erai îmbrăcat bine, era chiar plăcut (eu nu am dormit, am stat numai în restaurant).

In restaurant și bar, băuturile se servesc in pahare de gheață iar felurile de mâncare (gătite la Cabana Bâlea) pe farfurii de gheață. In momentul vizitei noastre, in restaurant era un grup vesel de australieni, care se încălzeau cu o palincă și își făceau curaj pentru noaptea care îi aștepta in camerele hotelului. Pentru ei, așa cum mi-au spus câțiva cu care am vorbit, era ceva deosebit, să vină de la o temperatură de peste 30 grade Celsius și să doarmă într-o cameră la 0 grade.

In afara hotelului, mai erau și trei igloo-uri, un fel de apartament de hotel, fiecare cu pat matrimonial, pentru cei care doreau mai multă intimitate.

Pe lângă spațiile de cazare și restaurant, mai era și o biserică de gheață, care se construiește în fiecare an, având ca model o bisericâ veche din Mâlâncrav.

Biserica este deschisă tuturor credincioșilor, indiferent de religie. In biserică sunt banchete din gheață pe care s-a așezat un blat din lemn, pentru confortul celor care asistă la slujbă. Altarul este decorat cu sculpturi din gheață.

Pe lăngă slujbele anuale de sfințire a hotelului de gheață, in biserică se mai oficiază și nunți sau cununii religioase.

La o slujbă oficiată de trei preoţi de confesiuni diferite (ortodox, catolic, evanghelic) am asistat şi noi a doua zi.

După slujbă, am insoţit pe unul dintre preoţi până la placa comemorativă amplasată in amintirea celor 23 de victime ale avalansei din 1977. Preotul isi pierduse sora in acea avalanşă, elevă a liceului german din Sibiu, şi a dorit să urce până la monument pentru a aprinde o lumânare.

Era o zi superbă, iar după toate acestea am făcut şi o plimbare cu snowmobilul pe lacul ingheţat. A fost o experienţă de neuitat.

Se poate practica şi schiul la Bâlea Lac, dar doar pentru schiorii cu experienţă.

Am mai făcut şi o scurtă plimbare până aproape de tunel, care era aproape in intregime acoperit de zăpadă. Din parcarea aflată in apropierea tunelului, acolo unde vara sunt căsuţe in care se vând tot felul de produse, nu se vedea acum decât vârful unui semnalizator rutier. Şi asta intr-un an în care a nins foarte puţin.

Să vă mai spun că, după o plimbare prin zăpadă, după snowmobile şi un mic urcuş pe munte, am poposit la Cabana Bâlea unde ne-am incălzit cu un vin fiert.

Sper ca fotografiile făcute acolo să vorbească mai mult decât am putut eu despre frumuseţea acelui loc pe timp de iarnă, mai ales dacă este o zi însorită de iarnă.

Vă rog dacă se poate ilustraţia muzicală https://www.youtube.com/watch?v=fFGozbEk_tU.


[fb]
---
Trimis de Mika in 22.10.15 16:28:50
Validat / Publicat: 22.10.15 18:00:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2816 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Ceaţa a rămas undeva in vale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster15 [22.10.15 17:59:28] »

Mutat la rubrica "În vizită la Hotelul de Gheață [Bâlea Lac]" (deja existentă pe sait).

---

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [22.10.15 22:24:37] »

Ați avut într-adevăr o experiență turistică deosebită și pentru asta vă admir și vă felicit! Noi suntem mai friguroși și cred că nu am rezista acolo nici două ore, darămite să mai și dormim în camerele de gheață peste noapte...

Din fotografiile atașate reiese faptul că Transfăgărășanul este o zonă fabuloasă, indiferent de anotimp. Le-am răsfoit de vreo două ori și probabil că le voi redeschide și altădată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika [23.10.15 00:31:32] »

@Crazy_Mouse - Merita sa va imbracati foarte gros si sa mergeti macar o data. Nu veti regreta. Va recomand lunile februarie sau martie, cand puteti prinde o vreme foarte frumoasa.

Aurici [23.10.15 09:07:42] »

@Mika - Da, fotografiile au spus multe. Excelente!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Hotelul de Gheață [Bâlea Lac]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070964097976685 sec
    ecranul dvs: 1 x 1