ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 5 MIN

România turistică – Promovare în străinătate de către străini

TIPĂREȘTE

O știre difuzată pe posturile de televiziune zilele acestea mi-a adus în minte mai multe asemenea informații din ultimii ani: promovarea turistică a României peste hotare, promovare efectuată de străini. De multe ori acest tip de promovare este mult mai eficient decât toate clipurile video oficiale ori frunzele-brand de țară. Veniți din proprie inițiativă în România sau la recomandarea prietenilor români, turiștii străini au fost, de cele mai multe ori, încântați de ceea ce au văzut în țara noastră. Acești străini se întorc în țara de origine și vorbesc despre România, prezintă rudelor și prietenilor fotografii din zonele vizitate, povestesc ce le-a plăcut și ce nu, ce mâncăruri tradiționale au gustat – într-un cuvânt promovează România. Enumăr mai jos câteva inițiative ale unor turiști străini în ceea ce privește prezentarea unor obiective/zone turistice românești.

Prințul Charles și România. Cel mai cunoscut străin ce a adus în atenția lumii întregi frumusețile plaiurilor românești este moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii. Prințul a cumpărat mai multe proprietăți în Transilvania (Valea Zălanului, Viscri, Mălâncrav), pe care le-a restaurat și unde își petrece în fiecare an mai multe minivacanțe. El afirma recent într-un interviu la BBC că Transilvania deține „cheia” pentru salvarea planetei (mirror.co.uk/news/uk-news ... a-holds-6189019). Capul încoronat britanic a fost de acord să își deschidă porțile proprietăților sale pentru turiștii amatori de locuri speciale. Seria de documentare intitulate Wild Carpathia, realizate cu sprijinul prințului Charles, constituie un instrument de promovare extraordinar.

România – top 12 țări ce ar trebui vizitate de orice om. Ziaristul norvegian Gunnar Garfos a străbătut toate țările Terrei și a stabilit un „top 12” al țărilor ce merită a fi vizitate de o persoană, printre care se numără și țara noastră. Norvegianul a fost impresionat de peisajele rurale ale Transilvaniei, de legenda lui Dracula, de munții Carpați, de viața de noapte a Bucureștiului și de berea românească. Aceasta este știrea cea mai nouă, apărută în septembrie 2015: activenews.ro/economie-tu ... din-lume-125046

Clipul olandezului Peter Schangen. În vara anului 2014 făcea senzație un videoclip realizat de olandez în timpul vacanței de 8 zile petrecute în România în 2013. Apare în imagini Bucureștiul (Parcul Cișmigiu, Biserica Stavropoleos, Centrul vechi, Hanul lui Manuc) și litoralul Mării Negre (plaja și satul de vacanță Mamaia). Clipul reflectă veselie, bucurie, o stare generală de bine – toate datorate în bună parte și locurilor vizitate. Mai multe informații aici: dcnews.ro/clip-incendiar- ... dez_447361.html.

Top Gear - Transfăgărășan. Mesajul britanicului Jeremy Clarkson de la celebra emisiune dedicată autoturismelor a provocat rumoare în 2009: „Transfăgărășanul - cel mai frumos drum din lume”. Asta DA promovare! (zf.ro/zf-24/top-gear-desp ... a-video-5108455)

Jacqueline Bisset promovează regiuni românești. Cunoscuta actriță și-a petrecut o parte din vacanța anului 2015 în România. Ea a postat fotografii pe o rețea de socializare și a scris despre țara noastră ca fiind una din cele mai frumoase țări pe care ea le-a văzut („superbă, proaspătă și încă plină de flori sălbatice în munți”). Actrița a vizitat obiective din Ardeal (alba Iulia, Brașov, Sighișoara) și Maramureș. Amănunte aici: voceatransilvaniei.ro/pe- ... a-ardealul-foto.

Studenții străini și promovarea României. Un grup de 30 de studenți străini, din diverse țări, au poposit două săptămâni în satele Transilvaniei pentru a descoperi și înțelege viața și cultura poporului român. Acțiunea lor s-a încheiat cu elaborarea a 5 proiecte de promovare puse la dispoziția autorităților locale (stirileprotv.ro/stiri/soc ... rasilvania.html).

„Roumanie, je t′aime”. Francezul Dren Youan, sosit în România după evenimentele din 1989 pentru a vizita Bâlea Lac și Munții Făgăraș, a rămas impresionat de peisajele și oamenii de aici. Drept urmare promovează prin intermediul fotografiilor postate pe o rețea de socializare frumusețile României. Îmi plac munţii din România pentru că aici e singura ţară din Europa unde mai poţi descoperi o lume reală, cu localnicii îmbrăcaţi în portul popular, cu ciobanii simpli şi ospitalieri afirmă francezul. Găsiți informații suplimentare la adresa: emunte.ro/un-francez-prom ... goste-balea-lac.

Sunt doar câteva exemple de promovare turistică a României de către străini. Probabil că ele sunt cu sutele, la nivel mai mare ori mai mic. Mi-ar place să cred că și în alte țări se scrie mult despre țara noastră, despre peisajele, obiectivele istorice și culturale, oamenii, tradițiile și gastronomia specifică – măcar așa de mult cum se scrie pe AFA despre Grecia și Turcia, de exemplu.

Nu știu dacă toate obiectivele promovate de străinii ce au vizitat țara noastră sunt într-adevăr cele mai frumoase și interesante, faptul ce contează este că numele „România” ajunge a fi cunoscută în lume. Se observă tendința Transilvaniei de a „acapara” cei mai mulți turiști străini; sunt căutate ca destinații și: litoralul, mănăstirile din Moldova și Bucovina, Delta Dunării, zona Olteniei de sub Munte, Valea Prahovei, Clisura Dunării și Bucureștiul.

Mă bucur atunci când citesc despre străini încântați de România și îmi închipui că vor vorbi numai de bine despre experiențele trăite pe meleaguri românești. Avem de câștigat astfel mai mult decât prin căile oficiale de promovare ale României (aproape inexistente).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.10.15 17:07:02
Validat / Publicat: 11.10.15 19:04:01

VIZUALIZĂRI: 3263 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 De Florii la Muzeul Satului din Bucuresti (2015).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2045 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

irinad [11.10.15 19:09:24] »

@tata123 - Am avut onoarea primului vot pentru un aşa articol interesant!

elviramvio [11.10.15 20:15:28] »

@tata123:

S-a nimerit 14 fara voia mea dar ma bucur, i-l meriti.

mprofeanu [11.10.15 20:46:56] »

@tata123 - Că bine ai scris! La așa ceva nu m-am gândit!

Zoazore [11.10.15 21:13:15] »

@tata123 - Și 24 de la mine! Păcat ca unii se duc în lume și ne denigrează țara! Nimic bun, nimic frumos!

În facultate am avut colegi străini. Un coreean a venit în vizita la Brăila. I se citea uimirea, bucuria și încântarea pe chip!

Asta sigur, pentru anul 1987 a fost o formă de promovare.

Bravo, tata123 pentru un așa articol interesant!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Safta Radu [11.10.15 21:45:26] »

Corect și bine punctate aceste aspecte, din punct de vedere turistic România este destul de slab promovată de către autorități. Însă românii își cunosc propria țară așa cum ar trebui? Voi da câteva exemple: biserica de la Densuș, muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, Castelul Corvinilor din Hunedoara. Pe fiecare dintre acestea le-am vizitat, și am rămas uimit de numărul foarte mare de turiști străini prezenți în aceste locuri, turiștii românii erau puțini, îi numărai pe degete. Și mai trist e faptul că mulți români nici n-au auzit de perlele turismului nostru, pentru care străinii se îmbulzesc să le viziteze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Floryn81 [11.10.15 22:08:47] »

@Safta Radu - Faptul că străinii erau parcă mai numeroși decât românii l-am constatat și noi în mai multe zone vizitate; cel mai bun exemplu pentru noi în acest sens - sejurul din Bucovina de vara trecută. La mănăstirile Voroneț și Moldovița erau mulți străini, majoritatea veniți în grup, care admirau sincer lăcașele de cult și ascultau cu interes indicațiile oferite de ghizii care îi însoțeau.

Promovarea care și-așa nu prea există ar trebui dublată și de investiții cât mai rapide în infrastructură, în unele locuri există obiective, însă mulți renunță să le mai viziteze când se gândesc că la final de concediu trebuie să cumpere o sacoșă de pivoți, bucșe ș. a. m. d.

@tata123 - Felicitări pentru un articol excelent!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
izabiza [12.10.15 07:27:37] »

Binevenit și foarte frumos acest articol care evidențiază atitudinea româniloc care au nevoie ca altcineva să le arate în ce țară frumoasă și cu potențial turistic trăiesc.

izabiza [12.10.15 08:26:48] »

Și, pentru că mi-a plăcut mult acest articol, am continuat documentarea în aceeași undă.

În 2014, Parlamentul European a inclus în lista Foursquare, care cuprinde 28 de "comori ascunse" ale Uniunii Europene (UE) care trebuie vizitate și Tunelul Iubirii - calea ferată abandonată dintre oraşele Oţelul Roşu şi Caransebeş.

În 2013 a fost inclus Transfăgărășanul.

Poate cineva găsește lista pentru 2015,2016?!

http://www.descopera.ro/dnews/13036822-tunelul-iubirii-din-romania-inclus-pe-lista-redescopera-europa-a-parlamentului-european

Cuu ocazia asta mi-am amintit și cum Cascada Bigăr a devenit cunoscută românilor tot printr-un top al celor mai frumoase cascade din lume realizat de alții, pe National Geographic, dacă nu mă înșeală memoria.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
adryana [12.10.15 08:45:54] »

@tata123, imi place articolul tau, este unul foarte bun si sunt si eu de acord cu tot ce ai scris. Nu de putine ori vedem la stiri ca strainii care vin la noi promoveaza Romania peste hotare si faptul ca tara noastra ocupa un loc fruntas in lista tarilor ,,must see'' nu face decat sa ne bucure. Avem munti, avem mare, lacuri, sate in care traditiile se pastreaza si se duce o munca intensa de restaurare, avem atatea locuri frumoase si salbatice.

Priveam la tv o emisiune in care un grup de straini erau sositi la tara undeva si erau pusi sa dea mancare la gaini, sa sape via, sa stranga porumbul, sa faca tamplarie, etc. Pentru ei era ceva inedit, ceva ce la ei in tara cu siguranta nu ar fi gasit si tocmai de aceea se vedea placerea cu care o fac, ii vedeam cum scoteau apa rece din fantana cu care se racoreau, unde in lumea asta mai sunt asa obiceiuri ca la noi la tara?

Cat de frumos este sa mergi la tara la aer curat, sa stai intr-o pajiste verde plina cu margarete, sa simti mirosul ierbii, al fanului proaspat cosit si sa ai o cazare cu pat facut din paie, sa te incalzesti la soba cu lemne, sa miroase a paine calda sau a cozonac, sa mananci din oale de lut, etc. Pentru asta e cautata Romania, pentru locurile frumoase cu care ar trebui sa ne mandrim tot mai mult in lume, pentru mancarurile noastre traditionale (sarmalutele, mamaliguta cu branza) si mai ales pentru traditiile noastre, mai ales cele de iarna cand se merge cu Plugusorul, cu Viflaimul. Inca la noi tehnica nu a ajuns atat de departe ca in alte tari (cu toate ca in metrou, troleu, autobuz, tramvai, vad ca 80-90% din tineri stau numai cu ochii in telefoane) si tocmai de aceea daca faceti sarbatorile la tara uitati de internet, uitati de tot ce inseamna tehnica si bucurati-va la maxim de tot ce va poate darui o zi la tara. Si atunci va veti simti la fel cum se simt turistii straini care vin la noi de la mari distante si care gasesc la tara exact ce inca gasim si noi-o alta lume, o lume in care cei mai multi ne aducem aminte de copilarie.

Felicitari pentru articol!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱 [12.10.15 09:59:32] »

@All - Mulțumesc pentru interesul acordat articolului. Sunt atât de multe de discutat pe această temă. Cert este că unii străini ne promovează țara mai bine decât o fac oficialitățile române. Să sperăm că lucrurile se vor mai îndrepta și în privința turismului - se poate câștiga enorm din turism. Trebuie doar să punem la punct infrastructura, promovarea și amenajările turistice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgo [12.10.15 13:22:49] »

@tata123 - Da, sunt multe de discutat si am sa scriu o completare, poate printr-un review. Articolul e excelent. Strainii iubesc Romania. Ai prezentat 20 de imagini frumoase din tara noastra printre care si castelul Bran, si centrele oraselor Sibiu si Cisnadie. Minunate. Avem munti, mare, pesteri, statiuni balneare, mine de sare, cetati medievale, regiuni montane rupte din rai. Si totusi, suntem pe ultimul loc in Europa la incasari din turism si ca numar de turisti straini. Am sa incerc o explicatie partiala caci in urma cu 2 luni eram tocmai la Bran, Sibiu si Cisnadie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
adryana [12.10.15 15:21:33] »

@dorgo, am uitat sa spun de apele termale, de statiunile noastre care au ramas in paragina, ce pacat, aceste comori ar fi fost mult mai intretinute daca ar fi fost la altii si nu la noi. Daca nu s-ar fura atat de mult in tara asta s-ar investi si mai mult in aceste valori nationale.

Dan&Ema [13.10.15 16:58:34] »

Felicitari pentru postare!

abancor [15.10.15 14:10:05] »

E înviorător să fii validat de un ochi străin, să dai bine la un „audit extern”. Sigur că asta nu încălzește cu nimic pe majoritatea populației, pentru care grija privind potențialul turistic al țării e pe ultimul loc, dar spune multe despre o resursă economică importantă, din care se pare că avem din belșug.

Mai rămîne, cum au concluzionat și alții, să reușim să exploatăm această resursă.

Și, poate, unora le dă un motiv (în plus) să își iubească țara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tata123 🔱 [28.10.15 19:29:18] »

@all - Știre de ultimă oră: Lonely Planet a publicat „Best in Travel 2016” și vestea bună este că Transilvania este pe primul loc în Top 10 regiuni care ar trebui vizitate în 2016. Echipa Lonely Planet este convinsă că Transilvania trebuie vizitată, recomandând: Brașovul, Sibiul, Sighișoara, Clujul, satele și bisericile fortificate săsești, munții Carpați, urși, zimbri, vampiri.

Găsiți aici știrea oficială: https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/regions/1? detail=1

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
tata123 🔱 [08.01.16 12:57:44] »

@all - În ultimele zile au apărut în mass-media mai multe știri privind includerea României în topurile de recomandări ale unor publicații/televiziuni străine în ceea ce privește destinațiile de vacanță pentru anul 2016.

Astfel, rețeaua CNN propune într-un Top 16 „Where to go in 2016” și destinația: România (mai exact - Delta Dunării, Munții Carpați, Castelul Bran, Cluj Napoca). Găsiți articolul aici.

De asemenea, publicația Rough Guides plasează țara noastră pe locul 6 într-un Top 10 al țărilor „bune de vizitat” în 2016 (roughguides.com/best-plac ... -10-countries/#).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgo [09.01.16 14:40:27] »

@tata123 - În ultimele zile au apărut în mass-media mai multe știri cum ca studiul de fezabilitate la autostrada Sibiu-Pitesti va fi gata in 2018 iar autostrada propriu-zisa, in 2024. Ar fi prima autostrada (URAA!) ce strabate tara si leaga litoralul si capitala tarii de Oradea si Europa, dar imi place entuziasmul tau.

Tari ca Ungaria, Bulgaria si Grecia, au de mult asa ceva, adica autostrazi in cruce ce le strabat de sus in jos si de la stanga la dreapta.

Va trebui sa ne gandim la variante alternative de transport, (caci turistii vor da buluc dupa acest anunt) pentru a duce turisti occidentali la Bran, la mare, in delta. CFR-ul? Cade! Cu 40 Km la ora n-au cum s-ajunga nicaieri. Cu feribotul? Nici. Croazierele din Mediterana nu prea trec pe la Constanta. Ar fi totusi o solutie! Sa-i aducem cu zepelinul dar incurca zborul "low-costurilor" si al pasarilor migratoare.

La Bran si Poiana Brasov, pot insa ajunge cu avionul, cu aterizaj pe aeroportul care tocmai acum a inceput sa se construiasca la Brasov. La Pestera Ursilor si Scarisoara din Carpati (cele mai frumoase din tara) iar n-au cum s-junga ca soseau Deva-Oradea e in constructie, inca un an sau doi. Adica, acolo, o jumatate din sosea e mai jos cu un metru decat cealalta. Poate vor dori sa foloseasca soseaua cu crevase Deva-Orastie, ca s-ajunga la Sarmisegetusa sau Geoagiu, Cheile Rametului, la rezervatia de zimbri, etc. Ei da! Asta ar fi ceva unic, o amintire turstica de neuitat... o autostrada ce-a crapat in doua!

Mai ramane transportul ecvestru dar e interzis pe drumuri nationale. Singurul care ne scoate din necaz va fi cel "off-road" sau cu TAB-urile armatei. Dar eu zic ca cel mai bine ar fi ca sa fie reluat acest anunt minunat cu "Vizitati Romania" peste vreo 10-15 ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Dan&Ema, dorgo, elviramvio, irinad, izabiza, mprofeanu, Safta Radu, tata123 🔱, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.59411001205444 sec
    ecranul dvs: 1 x 1