ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    FEB-1997
    DURATA: 10 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    ARTICOL ARHIVAT
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Nunta la Istanbul

    TIPĂREȘTE

    Hadise - Evlenmeliyiz

    Multa lume viziteaza Istanbul-ul, dar putini au ocazia sa participle la o nunta. Eu am avut aceasta placere si trebuie sa va spun ca a fost mult mai frumos decat circula legendele pe la noi privitoare la acest eveniment important din viata unui cuplu.

    Varul meu, roman get-beget, s-a casatorit cu o turcoaica. A fost o casatorie cat se poate de “ moderna” avand in vedere ca mireasa este o femeie culta si emancipata. A terminat facultatea economica in Istanbul, a facut masteratul in SUA si a lucrat intr-o mare banca in Istanbul. In plus tatal ei este procuror si sora ei a terminat si ea o facultate. Va spun aceste lucruri ca sa intelegeti ca a fost crescuta si educata in cel mai occidental mod cu putinta.

    Am ajuns in Istanbul cu o saptamana inainte de marele eveniment, asta pentru a putea participa si eu la pregatiri (din curiozitate, , , , nu ca ar fi avut ei nevoie de mine). Ei locuiau pe malul asiatic al Istanbulului unde pentru a ajunge, desigur am trecut cu masina peste unul din cele doua poduri care leaga cele doua continente.

    A doua zi dupa ce am ajuns, am mers impreuna cu tinerii si cu sora miresei sa ia de la casa de moda, rochia de mireasa. Asa am ajuns in cartierul vechi, pentru ca acolo era atelierul ce ii fusese recomandat. Acolo, stradute mici, intortocheate, cu magazine la parter si ateliere la etaj. Am fost bine primiti; serviti cu ceai, sau cafea, sucuri si multe prejituri, in timp ce mireasa proba rochia si isi alegea voalul de mireasa. Rochia a fost foarte ampla in partea de jos (cred ca avea 10m. de matase), fara flori, fundite sau broderii - doar imensa. Cine a spus ca italienii sunt cei mai vorbareti nu a stat langa turci... daca proba propriuzisa a durat o jumatate de ora, noi am stat la povesti cam trei ore... desi pretul era stabilit, a mai fost negociat de cateva ori, ca doar economista era mireasa si nu putea accepta nici macar un pret care mai fusese negociat de 2-3 ori inainte. Cum totul a mers conform planului, am luat rochia si accesoriile si am plecat sa cumparam bomboanele cu care urma sa fie serviti invitatii dupa oficierea casatoriei. Au cumparat multe cutii cu bomboane si bomboane ambalate in niste mici saculeti de matase legati cu snur rosu si sampanie (cele in saculet urma sa le ofere fiecarui participant la festivitate). A doua zi am fost sa luam costumul ginerelui si povestea ar fi asemanatoare cu cea de la cumpararea rochiei.

    Pana aici totul seamana cu pregatirile de nunta de la noi. Doar pe drum era ceva ciudat... cele doua surori de cate ori vedeau in cartierul vechi, femei imbracate din cap pana-n picioare cu rochii lungi si negre si acoperite pe fata cu voaluri, incepeau brusc sa vorbeasca foarte aprins (multa vreme varul meu nu a vrut sa imi spuna ce ziceau... ceva „ de dulce” la adresa acelor femei care se lasa umilite si inrobite de niste mentalitati vechi si umilitoare).

    In ziua nuntii dimineata cei doi miri au plecat la „ salon” sa se aranjeze, eu ramanad acasa sa fac acest lucru. Dar surpriza a fost cand a venit mireasa de la coafor... plangea si era nefericita caci nu ii placea cum arata parul ei... drept urmare, s-a spalat pe cap si s-a aranjat singura asa cum a crezut ea ca-i sta mai bine. (nu a contat ca a dat mai mult de o suta de dolari la coafor, pe care „ i-a spalat „ la propria baie) Eu eram imbracata cu o fusta lunga neagra si cu o bluza foarte cuminte cu maneci lungi si incheiata pana la gat... tinuta care a starnit nemultumirea celor doi. Eu doream sa fiu decenta intr-o tara musulmana, tinuta care s-a dovedit total nepotrivita ulterior. Dar cum stiam ca la ora 13. 00 este oficierea casatoriei si ca seara tarziu vom merge la restaurant, l-am promis ca ma voi schimba cu o roche mai eleganta daca voi crede de cuvinta.

    Oficierea casatoriei s-a facut la primarie unde alte surprize... la parterul cladirii erau multe sali sa zicem de asteptare si culoare pline cu flori. Flori inseamna coroane imense (ca la noi la inmormantari) sprijinite pe picioare din lemn, care stateau rezemate de pereti. Prima data am crezut ca am gresit locatia. Apoi varul meu mi-a explicat ca fiecare pereche aduce cate o astfel de coroana, care la ei nu simbolizeaza moartea, flori pe care angajatii le depun a doua zi in parcuri. La etajul cladirii erau mai multe sali de festivitati. Fiecare sala (au dimensiuni intre 50-100 mp. ) are mocheta pe jos, multe randuri de scaune (ca la teatru) si in fata pe un podium un birou. Sala era dotata cu sistem de sonorizare si se vorbea la microfon, totul pe un fundal muzical. Invitatii au luat loc pe scaune si la birou s-au asezat cei doi miri, doi martori (un fel de nasi, care nu trebuie neaparat sa fie sot si sotie) si ofiterul de stare civila imbracat cu o roba rosie. Ofiterul a fost deosebit de amabil cand varul meu ia spus de unde sunt eu si mama, si a oficiat si in limba turca si in engleza (special pentru noi). Si aici totul a durat mai mult decat la noi, s-a citit din codul familiei si din alte legi, si s-au facut multe glume... chiar si ofiterul glumea mereu... atamosfera mult mai calda si mai prietenoasa, fara urma de sobrietate cum este la noi. Mirii au semnat intr-un mare registru, si au primit certificate de casatorie (fiecare cate un exemplar semnat de amandoi). Apoi au urmat felicitarile, sampania, bomboanele si desigur alte glume. totul a durat cam doua ore. Apoi toata lumea a plecat urmand sa ne revedem la ora 21. 00 la restaurant. Nu exista festivitate religioasa; la musulmani la moschee nu se fac casatorii.

    Acasa, am mancat si am recapitulat cu proaspeti miri cum s-a desfasutat totul. Si am recunoscut ca eram „ ca nuca-n perete” imbracata cu fusta lunga si incheiata pana-n gat, cand toate invitatele erau imbracate (indiferent de varsta) cu colanti si cizme pana la genunchi, si cu sacouri. Si foarte punk coafate; aveau parul vopsit in multe suvite de culori apropiate Atunci am vazut cat sunt de frumoase turcoaicele... caci pe strada in orasul vechi nu prea le vazusem la fata.

    Seara eu m-am schimbat, am imbracat o roche neagra, eleganta care a fost pe placul miresei si am plecat la restaurant. Localul superb, amplasat pe malul Bosforului, sus pe o stanca, avea doua laturi din sticla ce ofereau o priveliste magnifica asupra starmtorii (cred ca eram singura care dadea atentie acestui lucru) ; cu vapoarele care au circulat toata noaptea si cu podul luminat frumos pe care desigur treceau masini. Localul era foaret mare, un singur salon imens, pe care nuntasii nu l-au ocupat in intregime, dar nimeni nu era deranjat ca la celelalte mese au venit clienti. In centru era un ring de dans, pe care se amestecau nuntasii cu clientii restaurantului. Muzica era occidentala, multa vreme nici macar muzica turceasca modena nu am auzit, pana cand nu i-am spus varului meu ca as vrea si ceva oriental. Atunci s-a dezlantuit fetele... iar baietii le aplaudau de la mese si le incurajau. Barbatii nu prea dansau, stateau la masa si vorbeau continuu in timp ce bateau ritmul cu picioarele pe sub masa. In schimb fetele mai mult pe ringul de dans au fost. De data asta fetele erau imbracate in rochii negre lungimea maxima fiind pana la genunchi; nici una nu a venit cu rochie lunga; si in locul treditionalelor picturi cu henna pe maini purtau bratari care se unesc cu un inel... din acelea care acopera palma la exterior.

    Meniul a fost cat se poate de bogat; aperitive; chftelute foarte picante, sarmalute in foi de vita umplute doar cu orez, bucatele de piept de pui cu garnitura de piure de castane (parca asa era, in orice caz nu piure de cartofi) peste pane, carnati, pastrama si branzeturi. Apoi au urmat supele, dar nu le-am gustat... Una stiu ca era supa de iaurt (a fost peste puterea mea sa intelega cum vine asta si nici curioasa nu am fost). In permanenta pe masa se aducea bautura; diverse vinuri, bere, rake - o tarie care seamana la gust si aspect cu uzo (la fel se albeste cand este combinat cu apa), sucuri si cafelute (mici)... multe si marunte... continutul unei cesti de cafea era; un sfert caimac, in sfet zat si jumatate cafea. A spus cineva ca turcii nu beau alcool? ... ba da si inca peste masura la o nunta. Apoi au urmat fripturile; doner kebab – miel la rotisor; pirzola – cotlet de miel si sis kebab – frigarui de miel. Langa atata carne erau desigur si multe feluri de salate…. la unele predominau rosiile, la altele castravetii. si chiar salata de vinete ca la noi. Pe masa erau cam cinci feluri de paine, cu diferite gusturi si nu prea intelegeam cum pot turcii manca paine cu pilaf. De doua ori l-m intrebat pe varul meu daca stam acolo trei zile si trei nopti……atat de multa mancare si bautura era. (am stat doar pana dimineata). Cand s-a ajuns la desert, ma simteam deja ca omuletul lui Gopo…; baclavale, clatite, inghetata si budinci …. nici nu mai stiu ce era pe acolo …si desigur tortul miresei.

    Darurile traditionale au fost si ele inlocuite cu bani, bani care am inteles ca sunt mult mai multi decat ar fi nevoie sa acopere cheltuielile de nunta (cam de 3-4 ori mai mult). Au fost si cateva cadouri simbolice, menite ori sa aduca noroc, ori sa strneasca glumele mesenilor.

    A fost o petrecere pe cinste.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 30.01.10 17:26:38
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 13584 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 12 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    21 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [30.01.10 17:32:23]
    »

    mmmm... chiar daca vad acolo trecut "feb 1997" [?!!] , consider ca textul merita premiul de 1000 PMA acordat reviews-urilor care intra in concurs -- merita de fapt chiar mai mult, in opinia mea

    Cristian_h*
    [31.01.10 12:03:03]
    »

    si eu sunt de aceeasi parere web , original si interesant , merci Diaura pentru delectare ,

    eu cred ca Rake si Ouzo sunt unul si acelasi lucru , numai ca turcii nu vor sa recunoasca !

    Cristian_h*
    [31.01.10 12:35:12]
    »

    iata si o melodie care cred eu ca merge aici , fiind vorba (dupa cum spune cel ce a postat-o ) despre o melodie cantata la o nunta intr-un serial turcesc

    http://www.trilulilu.ro/flor4ever/268dad16278861

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [31.01.10 15:14:31]
    »

    Cristian_h, daca nu sunt prea pretentioasa as prefera ; http://www.trilulilu.ro/Annubis/3e8507870c3b06

    Multumesc

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [31.01.10 19:55:35]
    »

    pentru Cristian_h

    Este vorba de Hadise Evlenmeliyiz ( la mine a doua oara nu a mai vrut de aceea am revenit cu o explicatie)

    Webmaster , dupa ce cristian gaseste melodia , te rog sterge acest ecou.

    Miss Butterfly
    [31.01.10 20:08:22]
    »

    http://www.trilulilu.ro/Annubis/e7083fe844120c

    babycris42*
    [31.01.10 20:40:20]
    »

    a existat cumva obiceiul "furatul miresei"?

    webmasterXY*
    [31.01.10 21:00:10]
    »

    Banuiesc ca nunta am ratat-o, dar ne putem bucura macar de atmosfera creata de Diaura in aceasta pagina!

    Fetelor, la dans!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [31.01.10 22:41:47]
    »

    Mireasa nu s-a furat. Desi au imprumutat multe obiceiuri de la occidentali. Mireasa a avut ceva vechi ( o bijuterie de aur de la mama ei , bijuterie pe cara pana la nunta nu a purtat-o niciodata), ceva albastru ...( pe sub rochie ) si desigur ceva nou.

    babycris42*
    [31.01.10 22:45:16]
    »

    ce fel de alcool beau turcii?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [31.01.10 22:49:52]
    »

    Bautura traditionala se numeste rake - o tarie care seamana la gust si aspect cu uzo (la fel se albeste cand este combinat cu apa) si are aroma de anason. La asta se adauga vin, bere si la ocazii deosebite sampanie.

    babycris42*
    [31.01.10 22:54:06]
    »

    baclavalele ce sunt?

    georgiana
    [31.01.10 23:24:50]
    »

    Vad ca la turci nu e ca la noi!

    Adica mirele sa nu vada mireasa imbracata cu rochia alba, pana cand vine momentul cununiei, considerandu-se acest lucru aducator de ghinion!!!

    Pentru ca scriai mai sus ca ai fost cu ambii viitori miri sa-si aleaga ea rochia de mireasa!

    Foarte frumos review-ul tau, Diaura!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [01.02.10 08:43:48]
    »

    Nu doar ca au mers impreuna sa cumpere rochia, dar la Primarie unde s-a oficiat cununia , erau mai mult de zece cupluri la momentul cand am ajuns noi. Miresele nu se ferau sa se vada una pe alta si chiar daca aveau voal pe cap, nu isi acopereau fata cu el.( desi din cate stiu eu de la musulmani a plecat traditia ca mirele sa nu isi vada mireasa pana in ziua nuntii si aceasta sa fie acoperita ).Dar vremurile s-au schimbat si la ei, cel putin in marile orase si in familiile cu vederi moderne, occidentale.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Maria Smeu
    [03.02.10 16:17:57]
    »

    Minunata experienta ai trait, iar prin relatarea ta, am fost si noi un pic acolo! Super! Subscriu la opinia lui webmaster.

    kmy
    [05.02.10 12:39:56]
    »

    Ai prezentat foarte frumos petrecerea de nunta la musulmani. As vrea sa te intreb daca varul tau este crestin. Nu am inteles nici daca mireasa este de religie musulmana, sau crestina. Cred ca s-a oficiat doar o casatorie civila, care pentru noi crestinii este foarte importanta, dar la ei mult mai importanta este casatoria religioasa in prezenta imamului.

    Turcii sunt de cele doua religii, atat musulmani cat si crestini.

    Musulmanii se casatoresc religios in prezenta unui immam (asa se numesc "preotii" lor). La oficierea casatoriei participa cele doua familii si obligatoriu doi martori. Aici se incheie un contract de casatorie prin care mirele trebuie sa dea o suma destul de mare familiei miresei sau mult aur.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.02.10 13:00:31]
    »

    Varul meu este crestin , nascut si crescut in Romania. Mireasa este turcuaica nascuta si crescuta in Istanbul de religie musulmana. Au incheiat doar casatorie civila, nici unul nu si-a schimbat religia. In schimb cele doua fetite pe care le au intre timp, au fost aduse in Romania si botezate. Inca o situatie cu totul inedita au trait cand , dupa casatorie , el a mers la consulat sa rezolve niste formalitati legate de adresa si de stabilirea lui acolo si in felul acesta sa nu mai aiba nevoie de viza de turist. Trei luni de zile, functionarii nu au stiut cum sa procedeze...a fost primul caz.( casatorii intre barbati turci si femei romance mai intalnisera , dar acolo din pdv. al actelor situatia era total diferita.)

    Cu siguranta nu a fost o nunta traditionala in cel mai pur stil musulman. Si asa cum nici la noi nu mai este obligatoriu ca baiatul sa aiba casa si mireasa sa vina cu zestre, nici la ei nu se mai respecta toate traditiile. Cu siguranta varul meu nu a " cumparat-o cu mult aur".

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [07.02.10 21:48:30]
    »

    Inca un lucru care nu se potriveste cu ce stim noi crestinii despre musulmani, se refera la "cine canta in casa... cocosul sau gaina? " In familie, in casa, canta gaina..... si canta tare si desi mai zice si el cate cava, ea nu se lasa; pana nu ramane ca ea... nu tace. Si aici ma refer la; ce mobila cumpara, ce culoare sa aiba covorul sau perdeaua, ce haine sa poarte el sau ce parfum sa foloseasca el... pana la restaurantul la care se iese seara in oras. Chiar si in cazul in care el a decis cu prietenii unde sa se intalneasca seara, se poate intampla ca una din sotii sa vrea altceva si... toata lumea se supune.

    Ca sa intelegeti cum canta gaina; cand eu l-am rugat pe varul meu sa ma duca intr-un bazar si sotia lui a zis "nu "... nu a ramas, desi au " negociat " mai bine de o jumatate de ora. Si situatia asta am aflat ca nu este doar in familiile moderene... asta chiar e traditie.

    In schimb in afara casei... el e seful. Asa se explica de ce, ii vezi pe barbati pierzand vremea pana seara tarziu pe la cafenele, magazine sau pur si simplu pe strazi.

    georgiana
    [07.02.10 21:52:16]
    »

    Diaura.

    Ii cam plang pe saracii barbati din Turcia....pana sa nu ai dreptul nici macar parfumul sa ti-l alegi?

    offff,ce bine ca nu-s barbat si nici ....turc!

    biancuta
    [23.02.10 15:18:18]
    »

    Chiar daca nu a fost o nunta traditionala, nunta reprezinta ceva din obiceiurile turcesti, mai moderne sau nu. Ai avut intr-adevar o ocazie (poate unica) si nu ai ratat-o, meriti sa fi invidiata. Mi-a placut descrierea ta, pentru care-ti dau si eu vot.

    Admin
    [04.05.10 09:21:02]
    »

    mutat la rubrica 'Excursie la portile Orientului - Istanbul', sectiune in care ne propunem sa grupam toate recomandarile de calatorie din acest oras si din imprejurimile sale

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    babycris42*, biancuta, Cristian_h*, Diaura*, georgiana, kmy, Maria Smeu, Miss Butterfly
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050796985626221 sec
    ecranul dvs: 1 x 1