ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 08.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Je vous parle d'un temps *****

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ploile de vara sunt placute, pana la un anumit punct. Dupa zilele caniculare traite la Roma, e o adevarata placere sa simti apa cum te racoreste. In zilele ploioase, singurul lucru pe care il poti face este sa te simti bine. Ma simt bine cand calatoresc! Cobor din taxi, eram un pic cam obosita, pentru ca m-am culcat foarte tarziu, dupa ce ajunsesem acasa... Ridic privirea, la inceput, am crezut ca nu vad bine si ca nu disting cum trebuie, pe trotuar Iulia... i-am strigat numele, m-am bucurat ca nu m-am inselat si ne-am imbratisat cu mult drag. Ne-am povestit temerile si ea, curajoasa mi-a spus ca singurul remediu este: spalatul pe maini! Nu dupa mult timp a venit Adina, Diana, Elena si participantii "chibiti", tineri, frumosi, intelectuali, oameni deosebiti. Asa ca, am zambit cu admiratie si zambind am plecat la drum, in vacanta!

Macedonia, care este atât de aproape de noi şi atât de fascinantă. Eu am descoperit-o aşa: am ajuns la lacul Ohrid. Mai stiam povestea românului omagiat în Imnul de stat al Macedoniei, Pitu Guli sau Pitu Vlahul a condus armata aromânilor în bătălia de la Piatra Ursului la un sacrificiu eroic asemănător cu cel al spartanilor din bătălia de la Termopile. Stiam de neintelegerile cu Grecia... N-o sa va lamuresc eu in problema disputei dintre Grecia si Macedonia. Daca v-am trezit curiozitatea, cautati pe Wikipedia “Macedonia (region) ” sau “Macedonia naming dispute” si o sa vedeti. “Macedonia e albaneză, bulgărească, grecească”

Aveam un sentiment puternic, al calatoriei. Sa te urci in autocar si sa pleci, spre locuri pe care nu le-ai vazut niciodata in poze, fara program dinainte stabilit, fara tinte precise, si in masura posibilului, liber de orice fel de asteptari si prejudecati. Imi doream un pic de Macedonie si un pic de Albania.

Macedonia e un taram al linistii, am calatorit noaptea. Drumuri prost semnalizate, dar trainice, si pe care nu te poti pierde. In excursiile facute In Albania, In Skopje... m-am trezit de multe ori bombanind si apasand frana (virtual). N-as vrea sa va povestesc "prostia mea"... primul drum cu autocarul, sunt grasa si-n scaun ma deranjau suportii de la centura, picioarele nu-mi incapeau intre scaune, stare n-aveam, mi-a fost comod sa stau in picioare, cu fata la geam si ma tineam cu o mana de scaunul din fata si cu alta de scaunul din spate... un automobil a taiat calea autocarului, o frana puternica... am fost intoarsa, trantita pe culoar, pe spate si de la mijlocul autocarului am fost tarsaita pana in fata, langa soferi. N-am patit nimic! Mocheta aspra m-a julit si-am fost vanata, multe zile, pe umar, spate si pulpane=)) La intoarcere, nu m-am miscat din scaun!

De-a lungul zilelor am vazut peisaje de vis. Lacul de o frumusete ireala in lumina diminetii. Munte si lac. Ohrid e un lac de munte, este parte din patrimoniul mondial UNESCO şi este unul dintre cele mai vechi şi mai adânci (max. 288 m) lacuri europene si masoara 34 de km in lungime si apropae 15 in latime... Se afla la granita dintre Macedonia si Albania; este un ecosistem unic in care traiesc peste 200 de specii. Trei orase maricele, doua in Macedonia, Ohrid si Struga si unul in Albania, Pogradec si cateva sate de pescari se afla pe malurile sale. Atat pescuitul cat si turismul sunt ocupatii principale ale locuitorilor din zona. Vârsta bătrânului lac, undeva la cinci milioane de ani, din aceeaşi breaslă cu Lacul Baikal şi Tanganyika.

Oraşul Ohrid, patrimoniu UNESCO încă din 1980 şi cea mai veche şi bine conservată cetate din Macedonia. La scară europeană, de asemenea se află printre cele mai vechi aşezări umane confirmate şi datate de arheologi în jur de anul 6000 î. e. n., deci începutul Epocii de Piatră. Ohridul este un supranumit Ierusalimul Balcanilor având la un moment dat în existenţa sa un număr de 365 de biserici. Deasupra apei poţi vizita muzeul de gospodării construite autentic după cele de secol XII – VII î. e. n. Străduțele înguste încropite într-un oraș fortăreață terasat ascund parca un microclimat, o așezare cu o amprentă unică, un sentiment plăcut de timp rămas în loc și multe multe pisici!

La vreo 30 km de Ohrid în direcţie sudică găsim Mănăstirea Sfântului Naum şi parcul cu izvoare prin care patrulează grănicieri macedonieni şi albanezi de o potrivă. Ce este special pe lângă izvoarele neaşteptate din pădure este stolul de peste 40 de păuni (la o numărătoare sumară) care se plimbă liberă fără nicio grijă. Sunt peste tot, pe jos, în copaci, pe acoperiş şi nu sunt sfioşi absolut deloc! Un indicator turistic te îndeamnă să vizitezi Parcul Naţional Galicica.

Într-o dimineață însorită am pornit spre Matka Canion, lacul Mavrovo și renumitul Vârf Korab. Despre lacul Mavrovo stiu o poveste "trupul si sufletul" e trista... Canionul se lauda cu cel mai adânc lac de peșteră din Europa, au ajuns până la 215 m din cei 500 m estimați. Peștera cuprinde patru camere, dintre care numai una este deschisă publicului larg, celălalte sunt strict sub amprentă speo și cercetare. Neașteptată Macedonia!

In Macedonia, frumusetea locului alimenteaza frumusetea oamenilor. Nu ai cum sa nu zambesti, cand te trezesti de dimineata cu seninatatea de azur a lacului in fata ochilor, cu sufletul imbibat de frumusete. Macedonenii din Ohrid mi s-au parut niste oameni extraordinari. Si pot sa spun acelasi lucru si despre vecinii lor de peste lac, albanezii.

Skopje, "„Capitala kitschului”, își intitulează Associated Press relatarea din metropola macedoneană Skopje, unde Winston Churchill face semnul victoriei de pe clădirea noului minister de externe, Alexandru cel Mare ridică spada din vârful unei arteziene care difuzează la ora exactă muzică clasică, iar tatăl lui Alexandru, Filip al doilea, privește de pe piedestalul său de marmură blocurile de tip comunist și gunoaiele de pe străzile orașului.

Toate aceste minunății, scrie AP, unele terminate, altele în construcție, fac parte dintr-un proiect numit Skopje 2014, care își propune să dea o față nouă orașului ale cărui monumente au fost distruse în cutremurul devastator din 1963. Edilii sunt mândri de realizări, dar mulți macedoneni spun că ele sunt total nepotrivite, atât din punct de vedere estetic, cât și economic, într-o țară lovită de criză și cu șomajul cel mai înalt din Europa, de 30%. "

Lansat sub numele de "Skopje 2014", acesta combină clădiri neoclasice şi baroce (un stil care nu a fost folosit niciodată în această parte agrestă a Peninsulei Balcanice), fântâni, colonade, poduri pietonale peste Vardar şi galere romane pe malurile râului, toate presărate cu o multitudine de statui. Cea mai impunătoare dintre ele, 23 de metri înălţime, care toată lumea ştie că îl reprezintă pe Alexandru, este denumită oficial "Războinic călare", pentru a nu zgândări Atena (şi Uniunea Europeană care, sprijinind Grecia, tărăgănează aderarea Macedoniei). Statuia se află vizavi de "Războinic pedestru", reprezentându-l pe tatăl lui Alexandru, Filip al II-lea al Macedoniei.

Astfel, în doar 100 m2, în centrul capitalei, se înşiruie întreaga istorie a ţării. Statuia împăratului Iustinian aminteşte că Macedonia a cunoscut, după Alexandru, o măreţie bizantină. Ceva mai departe, regele Samuil (secolul al X-lea) domină trecătorul cocoţat pe tronul său. Potrivit istoricilor locali, el este părintele primului stat al slavilor din Macedonia. Skopje pare un oras rupt in doua, unit doar printr-un pod de piatra ce traverseaza riul Vardar. Am vazut autobuzele roșii, supraetajate și nou-nouțe, care se plimbau pe străzile capitalei, fuseseră donate de Japonia cu nu știu ce ocazie. Megalomanie peste tot. Ce a mai spalat putin fata orasului a fost ghida, care ne-a spus o gramada de povesti, inclusiv despre bunica ei care a cunoscut-o pe Maica Tereza. Maica Tereza, cunoscută în toată lumea pentru eforturile sale de a îmbunătăţi viaţa celor aflaţi în suferinţă şi răsplătită cu Primul Nobel pentru Pace în 1979.

Casa Maicii Teresa, o clădire modernă, luminoasă, în nuanțe plăcute de albastru și alb. Este situată în plin centrul oraşului nou, contrastând destul de puternic cu clădirile din jur. Mi se pare cam de prost gust asocierea Maicăi Tereza cu această clădire modernistă. Părinții săi, de origine albaneză, erau devotați bisericii catolice și implicați în toate acțiunile acesteia. Pe când avea doar 8 ani, tatăl său a murit, iar ea s-a apropiat foarte mult de mamă, o persoană foarte pioasă și plină de compasiune față de semenii săi, care i-a insuflat fiicei sale spiritul actelor de caritate. Am aflat multe lucruri despre Maica Tereza si in Tirana, Albania.

Luaţi aminte: pe timp de iarnă, după orele 19:00, adică 7 seara, pe tot teritoriul Macedoniei nu se mai vând băuturi alcoolice. Pe timp de vară (aprilie - octombrie) se dă ciupeală până la nouă seara.

Daca la intrarea in oras , vezi minaretele a doua moschei, relativ apropiate una de alta, la plecare se vad de departe profilate pe un cer din care se inalta o imensa cruce, cocotata in virf de munte. Crucea, care noaptea e luminata de beculete, se afla pe muntele Vodno, are 66 de m inaltime si a fost ridicata acum sapte ani pentru a marca doua milenii de crestinism. Se vede de la cel putin 30 de km distanta, iar noaptea, pe un cer senin, numai luna rivalizeaza cu ea.

Orasul Struga, din apropierea Ohridului, are o faima internationala datorita festivalului “Serile de poezie”. La radacina unui copac mai batrân se afla o piatra pe care sta scris: Nichita Stanescu, 1982.

Are, intr-adevar, varsarea Crni Drim-ului in lac, o promenada pe malul raului, un centru dragut si halva buna... mi-am luat perle

Inchei impresiile mele cu un fragment dintr-o serenada:

"Dar, sa revenim pe drumul - mai lung ca o zi de post –

Prin Bulgaria si apoi in Macedonia am fost.

Dupa ce lacasul Sfantului Pantelimon am vizitat

- noua sute ani trecut-au de cand a fost inaltat

langa Skopje, pe Vodno, si unde crestinul vine

sub ocrotitoarea aripa a puterilor divine –

Coborat-am inspre Ohrid – lacul este unicat

Pentru ca fauna, flora mii de ani i-au rezistat

- dinainte deci de era glaciara el traieste.

Drinul Negru tot aici de sub munte izvoraste

Si, cuminte, peste lac, pleaca-n drumu-i, valurind,

Iese-apoi din lac la Struga spre Albania grabind;

Se uneste cu cel “Alb” (la Kukës “se pun de-acord”!)

Si se varsa-n Lacul Shkodrei in Albania de nord.

Am fost si la « Sfantul Naum » si Ohridul de poveste

Unde-am vizitat orasul – obiectiv UNESCO este:

Cetatea lui Samuil – legenda tulburatoare,

Vechi biserici, mozaicul, strazile-i fermecatoare,

Lacu-albastru si mormantul Sfantului vindecator,

Munti in juru-ne, lumina soarelui stralucitor,

Locul – tot ce-nseamna « Ohrid » - daruit de Dumnezeu

E margaritar ce-nseamna a te opri aici mereu.

Dincolo de-Ohrid, Albania ne-astepta insa de-acum

Si autocarul nostru iar s-a asternut la drum…

Dupa douazeci de ore drumul nostru-a luat sfarsit.

Elegant, hotelul Konti ne-a primit. Si am dormiiiit… "

Viata ne scoate in fata in fiecare zi oameni noi, necunoscuti pana in acel moment, si sunt sanse destule ca cei pe care-i cunosti azi sa-ti devina prieteni…

Permanent a existat multa veselie si buna dispozitie. In ultima seara la petrecerea de ramas bun, ne-am promis sa ne revedem cat mai des.

Intelepciunea populara spune "un prieten adevarat este o comoara".

Am avut o vacanta frumoasa si va multumesc prieteni pentru aceasta intalnire de neuitat!

In plimbarea cu vaporasul pe lacul Ohrid, parca am ascultat si aceasta melodie:https://www.youtube.com/watch?v=dWCGNwImzTc multumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de balasa violeta in 06.09.15 19:12:21
Validat / Publicat: 06.09.15 21:38:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD.

VIZUALIZĂRI: 4103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un frumos rasarit de soare, de la balcon!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 84100 PMA (din 72 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

buterfly* [06.09.15 22:13:05] »

Foarte interesant, scris din inima! Ati avut o vacanta pe cinste!

msnd [06.09.15 22:20:25] »

Excelente impresii. Bună ocazie de aduceri aminte pentru cei ce „au fost acolo”. Oare mi-a mai rămas și mie ceva de spus?

Parcă totuși așteptam ceva mai multe despre excursia la Tirana. Sau să sper că va urma un articol separat.

O seară excelentă!

Last Edit:

Până să scriu ecoul, mi-a venit rândul la vot exact la SB. Sunt foarte încântat de această situație.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico [06.09.15 22:42:17] »

Inseamna ca n-ai fost atenta la excursia de la Sf Naum, ciin ghida ne-a spus ca ultimile masuratori arata ca lacl are o adincime de 317 metri. Stiai asta?

Si apa are o vizzibilitate de 20 metri aincime. NA! ca mi-a ramas si mie ceva de completat.

Cit despre frumusetile Macedoniei si vacanta minunata ce am petrecut-o impreuna, sint de acord.

balasa violeta [07.09.15 01:19:17] »

@msnd - am sa scriu de Tirana si de Durres... la Albania!

Multumesc pentru aprecieri!

balasa violeta [07.09.15 01:22:27] »

@adri-nico - asa o fi, eram departe de ghida si nici n-am fost atenta la datele tehnice, stiam ca le gasesc pe net.

Multumesc de completare!

dorgo [07.09.15 07:33:51] »

@balasa violeta - Pacat ca n-ai pus si continuarea titlului sub forma de clip (Je vous parle d'un temps...), este un videoclip foarte frumos, poate va apare pe sait chiar daca nu are legatura cu subiectul, dar in esenta si sens filozofic, are totusi... mi-e dor de Montmartre si Paris... cred ca trebuie sa scriu ceva, de mult nu s-a mai scris despre Extremul Occident, Balcanii sunt la putere azi...

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta [07.09.15 10:26:26] »

@dorgo - cand am scris acest titlu, eram un pic suparata de discutiile interminabile... la aceasta destinatie.

Am scris un ecou si apoi mi-am zis sa dezvolt un pic, intalnirea noastra.

Ti-am citit toate review-urile despre Paris...

calatorul [07.09.15 17:27:07] »

@balasa violeta - Iaca am reusit sa votez si eu la un zuperbonus, pentru relatarea sincera, directa si convingatoare. Succes si vacante frumoase in continuare.

teona [10.09.15 13:23:51] »

Ce frumos povestiti! Este o placere sa va " urmaresc "in fiecare calatorie pt ca imbinati informatia culturala, cu mult umor si asa pare totul mult mai interesant. Regret ca nu am povestit la un pahar, alaturi de simpaticul dvs. sot si ceilalti colegi, dar astea au fost circumstantele momentului. Va doresc sa impartasiti mereu impresii asa din suflet, cu pozitivitatea care va caracterizeaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, balasa violeta, buterfly*, calatorul, dorgo, hlli, msnd, teona, valimi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Macedonia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052638053894043 sec
    ecranul dvs: 1 x 1