ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2015
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Rupea renascuta

TIPĂREȘTE

Ufff... am plecat in sfarsit... Dupa un an agitat, am reusit sa ne facem bagajele si sa purcedem in poate cea mai nebunesca plimbare prin tara. De fapt, in sud-vestul ei.

Prima noastra oprire... Sighisoara, dar trecand de Brasov, nu puteam rata Cetatea Rupea. Am vizitat-o acum patru ani, dar era in renovare. Stiam ca este gata si mai stiam ca ne dorim sa o vedem neaparat.

Doar 63 km o despart de Brasov si 49 km de Sighisoara.

Ne apropiam si asteptam cu sufletul la gura sa apara mareata, unica, pe Dealul Cohalmului (a fost atestata in 1324 sub denumirea de castrul Kuholm). Si intr-adevar, sentimentul a fost de oau... iti taie rasuflarea. Am urcat dealul pe un drum impecabil si am ajuns intr-o parcare de circa 100 de locuri, care nu costa nimic.

Am platit taxa de vizitare 10ron pentru adulti, 5 ron pentru copii (sub 18 ani), 8 ron de persoana pt. grup. Nu se plateste taxa foto sau filmare. Ar fi trebuit!! Programul de vizitare este intre 10.00 si 20.00.

Dupa trei ani de renovari si o munca asidua, a capatat o noua fata... cea care i se cuvenea. A fost refacut totul:zidurile, curtea interioara, turnurile.

Am intrat pe prima poarta, de fapt prin Turnul Portii, in Cetatea de Jos, construita in secolul al XVIII lea. Turnul Portii avea rol de aparare si este prevazut cu guri de scurgere a pacurii. In fata lui a existat un sant adanc ce ii impiedica pe atacatori sa ajunga la cetate. In dreapta Turnului Portii se afla Turnul Slujitorilor, in care stateau strajerii ce pazeau cetatea. In partea opusa se afla Turnul Slaninii, specific comunitatilor sasesti. Inainte era numit Turnul Nou, dar care si-a schimbat numele datorita faptului ca ajuns sa fie folosit pt. conservarea carnii si a slaniniii. Pe ferestrele de piatra se pot vedea carligele de care era agatata slanina pentru a fi tinuta la rece pe perioada iernii.

In dreapta Turnului Portii, in rand cu el, se afla Magazia Militara. Destinatia initiala a fost de grajduri sau depozite.

In dreapta Turnului Slujitorilor am gasit Fantana Cetatii, adanca de 41m, terminata in 1613. Am facut fotografii in fiecare dintre obiectivele vizitate si am plecat catre Cetatea de Mijloc, pe un drum de pulbere, intrand adanc in istoria cetatii, confundandu-ne cu ea si incercand sa ne inchipuim cum erau acele vremuri. Inainte de a intra pe poarta, zarim Turnul Pentagonal, care este cel mai important si cel mai bine pastrat turn al cetatii.

Poarta Cetatii de Mijloc a fost construita dupa distrugerea cetatii de catre turci in anul 1644. Aceasta a fost construita in secolul al XV lea si marita in sec. al XVII lea. Aici am vizitat Capela, aflata pe latura de vest si Turnul Cercetasilor, fiecare unice in felul lor. Aceste din urma este cel mai puternic turn si pana la construcita celei de-a doua incinte reprezenta principalul fort. Are trei niveluri. De la nivelul crenelurilor ai o priveliste uimitoare asupra diverselor parti ale cetatii. Mentionez ca se poate vizita fiecare incinta a cetatii.

Am pornit mai departe spre Cetatea de Sus, cea mai veche constructie. Aceasta a fost construita pe ruinele davei dacice (se presupune ca ar fi ruinele cetatii dacice Ramidava). Sistemul de aparare al acestei cetati are la baza zidurile acestei incinte, perfect imbinate cu rocile naturale. De altfel, zidurile celor trei incinte au aspectul unei spirale ascendente (cochilii de melc), care porneşte din incinta de jos, trece prin incinta de mijloc (cea mai mare ca suprafaţă) şi se termină cu incinta superioară (impunătoare şi cea mai veche).

Am urcat pe niste scari inguste, printre casute, pe sub Turnul Pulberariei si Turnul Gros... Sunt numerotate b, c, d. Am intrat in fiecare in parte. Nu s-a mai pastrat mare lucru, dar acestea trei sunt singurele conservate pana la nivelul acoperisului. In sec. XVI-XVII, in cetate existau aproximativ 100 de casute. Primul nivel al acestora era destinat depozitelor si atelierelor, iar pentru locuit era nivelul superior.

Ultima, dar nu cea din urma, este Casuta din Varf, situata in cel mai inalt punct al cetatii. Aceasta este singura ''mobilata'' cu cateva scaune si o masa de lemn. In fata ei se gasesc cateva bancute pentru odihna. Am coborat pe partea cealalata (cetatea de sus este inconjurata de cea de mijloc).

Cu mintea si trupul incarcate de istorie, de maretie si frumos, am plecat spre parcare. Aici, doua perechi de miri asteptau sa intre sa faca cele mai frumoase poze.

Am demarat, cu destinatia Sighisoara, nu inainte de a mai privi o data inapoi la impunatoarea cetate.

Urmeaza o cazare in stil medieval, pentru a nu intrerupe visul, intr-o alta cetate, si anume Sighisoara... Daca doriti sa ne urmati...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 27.08.15 18:20:35
Validat / Publicat: 27.08.15 22:00:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUPEA [BV].

VIZUALIZĂRI: 1438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Fantana Cetatii in Cetatea de Jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

maryka
[27.08.15 23:10:37]
»

Foarte frumos! Astept cu interes continuarea!

sedAUTOR REVIEW
[28.08.15 19:03:46]
»

@maryka - Multumesc. Am continuat... daca aveti rabdare. E mult de povestit. Timp sa avem

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, sed
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Rupea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052962779998779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1