ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Cantacuzino și Dali

TIPĂREȘTE

Înainte să plec la Sinaia, mi-a sărit în ochi un articol al unui coleg de la AFA, despre Castelul Cantacuzino din Bușteni. Mi-a plăcut și l-am pus pe lista scurtă al obiectivelor turistice, pe care vreau să le vizitez. Dar ce m-a făcut să mă hotărăsc, a fost un afiș văzut la Sinaia, în care se preciza că la Castelul Cantacuzino este o expoziție temporară a lui Salvador Dali.

Așa că într-o zi frumoasă de vară, după ce am coborât de pe munte și am servit masa am luat mașina, cu destinația Castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni. După aproximativ 15 minute am ajuns în fața Castelului. Am parcat undeva la umbră, pe strada Zamora. Ulterior am observat că se putea parca și în incinta Castelului, contra unei taxe de 5 lei.

Am achiziționat bilete combinate, adică și Castelul și Dali contra unei sume de 35 de lei pentru un adult și 19 lei pentru un adolescent între 12 și 18 ani. Ni s-a transmis de la casa de bilete, să grăbim pasul, deoarece tocmai începuse tura de vizitare cu ghid a Castelului. Aceasta are loc o dată pe oră, la și un sfert.

Castelul este poziționat într-o zonă de o frumusețe aparte, iar priveliștea de la balcon este absolut spectaculoasă. Se vede atât Bușteniul, cât și munții Bucegi, de vis a vis. Deh nababul, tot nabab. Că așa i se spunea în epocă prințului Gheorghe Cantacuzino. Și pe drept cuvânt pentru că avea o avere impresionantă. Acest castel este unul impresionant ca și gabarit și este comparabil cu Palatul Cotroceni sau cu Peleș. Acest Palat este construit în stil neobrâncovenesc.

Dar să revenim. Am ajuns exact în momentul în care ghida începuse să povestească despre prima încăpere din Castel, respectiv Holul Central. Având în vedere ca tocmai citisem articolul depre acest Castel, parcă știam tot ce avea să spună ghida. Puteam să iau articolul cu mine și nici nu mai aveam nevoie de ghidă. Din acest motiv nu o să mai reiau toate detaliile. O să spun că am vizitat toate încăperile Castelului și am admirat ceramica glazurată din Italia, feroneria și cremoanele turnate în bronz la Paris, portretele a 12 membrii ai familiei Cantacuzino, șemineele din piatra de Albești, scările din marmură de Carrara, tavanul din lemn sculptat sau vitraliile deosebite.

De departe dintre toate încăperile, cea mai spectaculoasă este Sala de recepții. Aceasta a rămas foarte bine conservată, în proportie de 90 %, deoarece a existat și pe vremea comuniștilor o minte luminată, care a transformat-o în depozit. Ușile au stat în permanență închise, iar toate tablourile au fost acoperite cu pânză, pentru a fi protejate.

Aici se observă un lucru mai rar. Sunt pictate blazoanele unor mari familii ale vremii, respectiv Cantemir, Mavrocordat sau Bibescu. Deasemenea vitraliile sunt absolut deosebite. Pe ele sunt pictate chipuri ale unor membri de seamă ai familiei Cantacuzino.

Castelul este absolut impresionant și îl recomand pentru o vizită. Cel mai mult m-a impresionat Sala de Recepții și panorama absolut fabuloasă de la balcon. Și curtea castelului este mare și foarte bine îngrijită. Castelul este înconjurat de cascade și de fântâni arteziene. La parter este un restaurant și o terasă unde se poate servi masa într-un ambient deosebit. De altfel aici se organizează diferite petreceri private, moment în care vizita la Castel nu mai este posibilă.

Deasemenea, în incinta Castelului au loc evenimente culturale, cum ar fi un concert de muzică clasică sau această expoziție dedicată lui Salvador Dali organizată în perioada 22 iulie- 4 octombrie 2015. După această expoziție vor mai fi organizate și alte expoziții deosebite, dintre care amintim operele lui Chagall, Matisse, Picasso, Toulouse Latrec sau Renoair. ȘI asta in decurs de numai doi ani. Felicitări celor ce au cumparat acest castel de la moștenitorii familiei Cantacuzino, pentru că l-au redat circuitului turistic și pentru că îl pun în valoare cu tot felul de evenimente culturale, care de care mai interesante.

Vizita la acest deosebit CASTEL s-a încheiat cu admirarea expozitiei lui Salvador Dali. Am admirat cele aproximativ 200 de opere expuse, ale marelui maestru.

Dali s-a născut la data de 11 mai 1904 în Spania. Salvador Dali este unul dintre cei mai celebri artiști, pe care i-a dat omenirea. Acesta a pictat într-un stil personal, așa mai nebunesc. Dealtfel, din ce mai știam si eu și din ce ne-a prezentat și ghidul, Dali era asa un pic mai nebunatic. Asta ca să nu spun mai nebun. El s-a combinat cu o femeie mai în vârsta ca el cu 10 ani, care era și soția unui foarte bun prieten de-al lui. Cum a cucerit-o? Ei bine n-o să vă vina să credeți- făcea ca măgarul si asta a impresionat-o pe duduie!!! După căsătorie aceasta a devenit atât muza lui, cât si managerul, impresarul, trezorierul și tot ce s-ar mai putea. Dealtfel se spune ca aceștia erau și foarte avari și foarte narcisiști. Dealtfel în multe dintre lucrările artistului, o să regăsim atât chipul soției, cât și al lui. Și erau foarte avari- se spune ca vindeau coli goale doar cu semnătura aristului – un fel de autograf din zilele noastre, dar pe bani.

Salvador Dali a mai avut un frate, pe care l-a chemat la fel ca pe el și care a decedat, până să se nască artistul. Din acest motiv, toată viața a considerat că el este de fapt reîncarnarea fratelui său. De aici probabil provine și „ nebunia lui”.

Această expoziție temporară de la Castelul Cantacuzinono nu conține decât schițe ale artistului. Nu sunt expuse și lucrările foarte renumite. Gravurile prezentate în stil supra- realist prezintă cinci dintre cele mai mari opere ale literaturii universale, respectiv Divina Comedie de Dante Alighieri, Gargantua și Pantagruel de Francois Rabelais, Faust de Johann Wolfgang Goethe, Tricornul de Pedro Antonio de Alarcon și Bătrânul și Marea de Ernest Hemingway. Toate exponatele sunt originale și provin de la colecții private din Europa. Deasemenea am admirat si cele 78 de cărți de Tarot (o alta mare pasiune alui Dali) care demonstrează creativitatea exemplară a artistului.

A fost o expoziție interesantă. Ca o dezamăgire, aș vrea să remarc faptul că nu au fost prezentate operele lui celebre. Poate altădată. Oricum a fost o îmbinare fericită, vizitarea Castelului Cantacuzino și mini expoziția Salvador Dali. Recomand o vizită, tuturor iubitorilor de frumos.

Am uitat să remarc și magazinul pe care ești obligat să-l traversezi la ieșirea din Castel. Ne aliniem si noi încet, încet la cei din occident. Un lucru foarte inteligent, văzut de mine doar la muzeele de afară.

O să închei cu renumita vorbă a lui Dali, pe care o spunea despre sine: „ singura diferență dintre mine și un nebun este că eu nu sunt nebun”!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 30.07.15 09:27:25
Validat / Publicat: 30.07.15 10:33:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.

VIZUALIZĂRI: 1538 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 panoramă de la balcon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Cantacuzino:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.27842783927917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1