ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUL-2015
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Câteva din mâncătoriile litoralului românesc

TIPĂREȘTE

Ştie tot poporul că a te alimenta decent pe litoralul românesc nu e o treabă chiar de ici-de colea. În primul rând, să definim „decent”. După mine, asta ar cam însemna o ambianţă plăcută, unde să poţi savura ceva bucate gustoase, iar după 24 de ore de la eveniment, starea ta de sănătate să fie măcar la fel de bună ca cea de la debutul momentului. Ce am găsit la faţa locului în cele 2 zile pe care le-am petrecut la mare în miezul acestei veri?! Păi s-o luăm pe rând:

Terasa Prepe. Habar n-am ce înseamnă sau de la ce vine numele acesta bizar. Dar ce importanţă are numele?! Hai să vedem cine este şi ce poate Casa Prepe!

Vineri seara, pe la vreo 7, ajunserăm şi ne cazarăm la Villa Ronda, în Eforie Sud, după cum vă povestii deunăzi. Eu (Mami), copiii familiei, săltaţi binişor (tânăra Isteţica şi vajnicul Băieţel), precum şi Finu’ Laur, care a jucat rolul şoferului. Bine, finu’ nu s-a cazat, doar ne-a ajutat cu bagajele, şi-a pus costumul de baie şi am pornit cu toţii către cea mai apropiată plajă, atraşi de mirajul mării albastre (destul de gri la ora aceea, dar aşa vine vorba, mă-nţelegeţi…).

După ce am lăsat omul să-şi facă damblaua şi să se scalde în ambele golfuleţe, ne-am îndreptat în formaţie completă spre centrul turistic al staţiunii, dinspre care răzbăteau ademenitoare mirosuri combinate de gogoşi şi hamsii prăjite. În curând, am descoperit şi sursele acestor miresme, nişte terase rudimentare, cu mese şi bănci de lemn, pe la care deja începuse gaşca să se aciuieze. Acum să nu mă înţelegeţi greşit: am fost şi sunt o mâncăcioasă, mai repede o gurmandă; dacă mi-e foame, mănânc şi pietre, dar… nu hamsii! Peştişorii ăia mici pe care trebuie să-i înghiţi cu tot cu cap şi cu ochii lor din cap – nu pot neam să-i îngurgitez! Unde mai pui că aveam printre noi şi o vegetariană! „Băi, finule, ăştia n-au, maică, p-aici o terasă de-aia drăguţă, să cânte muzica în surdină, să ascultăm valul care se sparge de ţărm, cu mâncare comestibilă? ” „ Naşa, da’ unde vă treziţi, la Greţia? ” „Băi, finule, io hamsii, gogoşi şi porumb fiert nu balotez, vreau mâncare! Ia să întrebăm noi un localnic, că ăştia ştiu cel mai bine chestii de genul acesta! ” Zis şi făcut. Întrebat un nene care vindea colace, prosoape şi chiloţi de baie, care ne-a îndrumat să mai mergem puţin pe aleea pietonală (pe stânga era un parc cu tobogane şi leagăne pentru copii) şi, după restaurantul „Leul de mare”, să facem dreapta, urmând să găsim o mâncătorie super-tare pe… dreapta sau pe stânga? Ei, amănuntul ăsta îi cam scăpase finului, aşa că nici până în ziua de azi nu ştiu dacă nimerirăm bine au ba! Căci era o terasă pe dreapta, dar şi una pe stânga! Cumva dădurăm cu banul şi hotărârăm: a din stânga, Terasa Prepe!

Terasa e o chestie văruită în verde şi nu atrage decât prin cele câteva ghivece de muşcate care decorează zidurile exterioare. Muzică normală (dintr-aceea care se difuzează pe la majoritatea posturilor radio), la un volum decent, dar nici pomeneală de valul mării! Chiar aşa, unde ne trezim? ... În rest, mese şi scaune din pal şi aluminiu, ambianţă de cantină comunistă. Ospătarii s-au mişcat însă natural şi n-am nimic de reproşat. Nici nu ne-am aşezat bine, că aveam deja meniurile în braţe, în 10 minute am primit băuturile şi în alte 15 mâncarea. Care a fost ea astfel: Mami – tocăniţă de pui cu mămăliguţă (bună); Laur – mici cu cartofi ţărăneşti (ok); Isteţica – salată bulgărească (spre surprinderea şi dezgustul ei, „îmbogăţită” cu şuncă presată, pe care a fost nevoită s-o pescuiască din farfurie, iar ce a rămas, n-a satisfăcut-o aproape deloc); Băieţel – spaghete bologneze (muuulte paste fierte amestecate cu bacon prăjit; iac!). Noroc că nota de plată nu ne-a demolat bugetul: 73 Ron. Per total, o experienţă aşa şi aşa, depinde pe cine întrebaţi. Nu ştiu dacă să recomand. Mai repede nu.

După această masă copioasă, am pornit-o înapoi spre vilă, să-l conducem pe Finu’ Laur la maşină (el urmând să se întoarcă acasă, la Galaţi) şi în acelaşi timp să-l recuperăm pe Tati care ne sunase că a ajuns şi… i-e foame! Ne-am întors în zona mâncătoriilor, cu efectivele subţiate, căci Băieţel a preferat să testeze conexiunea WiFi a Villei Ronda. Logic, am decis să abordăm altă locaţie şi ni s-a părut interesant „Leul de mare”, pe lângă care mai trecusem o dată în acea zi. Ce să zic, terasa părea drăguţă, dispusă pe mai multe secţiuni, unele mese se găseau în nişte separeuri destul de romantice… Muzica la volum ok, dar nici până aici nu răzbătea valul mării, deşi era ceva mai aproape de plajă decât surata ei „Prepe”. Isteţica a hotărât că, după salata bulgărească ratată, tot îi mai este foame, aşa că a decis să împartă cu Tati o pizza vegetariană. Tati a vrut să mai comande şi nişte bulete de caşcaval, dar de la bucătărie s-a întors informaţia că nu se poate, că bucătăria lucrează la capacitate maximă, deoarece terasa e aglomerată! Ne-am uitat în jur cu mirare; peste jumătate din mese erau neocupate. Mă rog!... Asta ca asta, dar când a început formaţia să cânte!... Frăţiorilor, parcă eram la nuntă, nu altceva! Şi au cântat, nu s-au jucat, adică până când am plecat noi de acolo! Valul mării nu se mai auzea nici măcar în imaginaţia mea! Pizza însă a fost bună (am gustat şi eu un pic), iar ospătarul de nota 10.

Peste masa de prânz de sâmbătă am sărit, ghiftuiţi fiind după micul-mare-dejun servit la Villa Ronda. Către seară, ne-am dus în Constanţa, să ne întâlnim cu nişte prieteni dragi pe care nu-i mai văzuserăm de mult. Şi unde se socializează mai bine decât la masă? Ne-am reunit la „Lupoaică”, la capătul zonei pietonale a Bulevardului Tomis, în dreptul unor restaurante cu specific grecesc. Prietenii noştri, fiind de-ai casei, au avut misiunea să aleagă mâncătoria. La „Cin-Cin”, situat pe artera menţionată, unde se gândiseră ei să ne ducă, nu erau suficiente mese cât să încăpem cu toţii (eram 11, adulţi şi copii), în schimb, peste drum, la „Casa Prahoveană”, micuţa terasă era liberă. Şi decorată cu un manechin în mărime naturală reprezentând o don’şoară îmbrăcată în mândrul port popular de pe meleagurile unde am deschis ochii! Ne-am hotărât să rămânem acolo şi bine am făcut. Meniul diversificat, cu de toate, aperitive, ciorbe, feluri principale şi băuturi, cam ce se găseşte de obicei printr-un meniu normal. S-au comandat multe şi mărunte; mâncarea nu a fost spectaculoasă, dar gustoasă, iar porţiile săţioase. Eu am luat fasole cu cârnaţi şi salată de castraveţi acri; am mâncat cu plăcere şi tot. De recomandat locaţia.

A doua zi, Fidan, una dintre prietenele noastre din Constanţa, s-a hotărât să-şi petreacă dimineaţa cu noi, căci oricum pe agenda ei era scris „plajă”. A venit la Eforie Sud, a aşteptat să ne de-cazăm, apoi ne-am urcat cu toţii în maşinuţa lui Fidan şi am pornit-o spre Olimp. De ce acolo? Aşa a dorit Fidan, iar nouă, celorlalţi, ne era perfect indiferent pe care nisip urma să ne prăjim dodoneţele!

Fidan ne-a făcut un tur de litoral, mergând pe Principală până în Saturn, apoi cotind-o la stânga prin staţiuni. Nu m-a încântat foarte tare ce am văzut; oriunde îmi fixam privirea, era câte un hotel nou, drăguţ, un spaţiu verde aranjat, dar şi câte o clădire gata-gata să se ruineze, sau o grămadă de gunoaie, sau o haită de câini maidanezi… Mi-a venit să plâng, la fel ca şi alte dăţi, amintindu-mi de ceea ce am întâlnit nu mai departe decât la vecinii bulgari! Parcă-l aud pe asistentul acela misogin din anul întâi de facultate: „De ce ei poate şi tu nu poţi? ” Dar asta e o întrebare veche şi încă nu s-a găsit un răspuns satisfăcător la ea…

Cel mai tare m-am întristat când am luat-o la pas în zona Complexului Amfiteatru din Olimp. Mamă, ce bengos era ăsta pe vremuri! Cum mă mai fericeam eu numai dacă aveam ocazia să mă preumblu seara pe icişa şi – fiţă de fiţă – să halesc o prăjitură la cofetăria aia de pe terasa! Că în magazine oricum intram ca la muzeu… Iaca, ce-a fost şi ce-a ajuns! După cât se pare, doar 2 dintre cele 3 hoteluri mai funcţionează, în celălalt nu mai locuiesc decât… rândunelele! O parte din piscine sunt dezafectate, ca şi autoservirea de jos şi restaurantul de deasupra ei. Spre stânga, lucrurile stau ceva mai bine, văd o plajă frumos aranjată cu şezlonguri şi umbrele, văd şi o piscină ok, dar de la barul învecinat răzbate, la un volum sonor de cred că aude şi Dumnezeu din fundul cerului, „Aseară ţi-am luat basma”! Fidan, ştiind de damblaua mea cu valurile, m-a liniştit: „Nu-ţi fie teamă, mergem mai încolo, la o plajă mai liniştită! ” Ceea ce s-a şi întâmplat. Am coborât la mare în dreptul hotelurilor cu nume de regiuni româneşti (funcţionale, dar săracele parcă au făcut războiul), pe o plajă cu adevărat liniştită, unde vreo oră şi ceva ne-au cântat la ureche doar valurile mări… 15 Ron şezlongul, primit bon fiscal. Pe plajă o terasă dezafectată şi ea, nu tu o berică sau o îngheţăţică, dar… asta e! unde ne credem noi aici?

Ei… şi se făcu şi ora prânzului şi, cu gândul la frigiderul sexy care ne aştepta acasă, parcă-parcă ne încerca o uşoară senzaţie de foame… N-ar fi rău să plecăm de la mare cu ghiozdănelele pline, aşa, preventiv… Tati ochise la venire o terasă aproape de plaja frumos amenajată din faţa Complexului Amfiteatru, tot din motiv de val susurător, deşi nici muzichia de la piscină nu se lăsa mai prejos. Terasa Bicaz se cheamă, am aflat apropiindu-ne. Prima dată am vizitat toaletele, contra a 1 Ron, foarte curate. Apoi ne-am aşezat la o masă în partea dinspre mare, am comandat băuturi şi câte ceva de-ale gurii. Am primit destul de repede băuturile, pe care le-am băut, apoi am aşteptat… şi-am aşteptat… şi-am aşteptat… Până când i-am smuls ospătarului mărturisirea că… pur şi simplu, bucătarii au uitat de comenzile noastre; să se apuce acum de ele, noi ce credem? „Păi credem că nu, aduceţi-ne nota mai bine! ”

„Las’ că vă duc eu într-un loc fain! ”, ne-a împăcat Fidan. „Nu se aude valul, dar măcar se mănâncă bine! ” Şi ne-a dus la şosea (Strada Amfiteatru, mă rog), la Restaurantul Oceanic, ataşat vilei cu acelaşi nume. Terasă drăguţă, acoperită; mese şi bănci de lemn lăcuit; feţe de masă în culori calde. Terasa se prelungeşte în păduricea din spate, unde sunt amplasate încă vreo 2-3 mese şi un loc de joacă pentru copii. Din difuzoare se aud şansonete franţuzeşti; cool! Un loc cu personalitate! În sfârşit!

Meniurile ne sunt oferite repejor şi… altă surpriză plăcută ne aşteaptă atunci când constatăm că se poate găti chiar tot ce scrie pe hârtie! Şi au şi băuturile noastre preferate! Şi cafea bună! Deşi de obicei alegem doar un fel de mâncare, la recomandarea lui Fidan, am comandat şi câte o ciorbă, copiii de legume, iar eu şi cu Tati de peşte. Doamne, şi acum salivez gândindu-mă la ciorbiţa aia! Felul 2 a fost şi el delicios, eu am mâncat piept de pui libanez, adică acoperit cu un sos dumnezeiesc de lămâie şi ierburi! Iar îmi plouă în gură… Şi pâinea lor de casă!... Îmmm… Parcă era cozonac, doar că nu cu zahăr, ci cu seminţe! „Afacerea” a făcut aproape 250 Ron, un preţ corect după părerea mea. De recomandat cu toată inima!

… Păi cam ăsta a fost scurtul nostru periplu al mâncătoriilor litoralului românesc… Alegeţi ce vă place… Poftă bună şi… stay healthy!


[fb]
---
Trimis de crismis in 17.07.15 22:06:42
Validat / Publicat: 18.07.15 00:32:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2531 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Plaja din faţa Complexului Amfiteatru, Olimp; "semisferele" aparţin Terasei Bicaz, unde urma să ne luăm ţeapă peste vreo 2 ore
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [18.07.15 00:49:26] »

Un review ”gustos”, merită cu siguranță un vot! Mi-a plăcut și partea cu ”frigiderul sexy”! Este poate cea mai enervantă parte a concediului atunci când te întorci și vorbești pe drum de una, de alta, iar odată ajuns în casă ți se face brusc foame și îți amintești că nu prea ai variante!

Îmi place cum arată tocănița de pui cu mămăligă din P4!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [18.07.15 08:24:49] »

@Crazy_Mouse: Da, a fost si gustoasa tocanita aceea. Dar restaurantul Oceanic din Olimp chiar nu trebuie ratat!

Vacante frumoase si mancaruri sanatoase si bune, oriunde v-ati duce!

robert [18.07.15 08:34:56] »

@crismis - Foarte fain articolul tău! De altfel e primul pe care-l citesc despre diverse cârciumi!

Serviciile pe litoral, dupa părerea mea sunt sub orice critică. Ăsta e de fapt motivul principal pt care nu mai trec pe-acolo, decât din greșeală. :-)

Amfiteatru era hotelul meu preferat după revoluție și a ajuns deplorabil. Păcat, mare păcat!

Felicitări pt articol scris într-o notă foarte simpatică!

crismis [18.07.15 09:00:56] »

@robert. c: In general, e asa precum spui tu, adica deplorabil. Si noi suntem dispusi "sa mai dam o sansa" litoralului romanesc o data la 5-6 ani, pentru perioade scurte. Si faptul ca nu mai revenim prea curand... asta spune totul. Si macar de-ar fi ieftin, tot as intelege de ce se buluceste tot poporul la mare in Romania! Pentru ca daca n-ar fi cerere, n-ar fi nici oferta asta (de multe ori) penibila!

Dar pentru ca nu-mi plac generalizarile, am incercat sa subliniez si lucrurile bune pe care le-am gasit "la fata locului", precum Villa Ronda (excelenta, si-ar gasi locul oriunde in lumea asta) sau Restaurantul Oceanic.

Din pacate, turistul, cand vine la mare are nevoie de "un tot unitar", degeaba ii dai o cazare de super-clasa, daca isi rupe apoi picioarele in "craterele" de pe promenada, sau trebuie sa aleaga cu mare bagare de seama locul unde o sa manance, stresat sa nu se imbolnaveasca!

Asa ca... ai dreptate, daca dispuneam de o zi in plus, fugeam la bulgari...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [18.07.15 09:21:50] »

@crismis - De prețuri nici nu am mai pomenit! Am fost acu vreo 3 ani, in mai, repet în mai la Mamaia, am stat trei zile la un hotel de trei stele slăbuț și am mâncat la diverse terase de pe faleză și am cheltuit 2000 de lei.

Sincer găsesc mai ieftin și nu la vecini, ci chiar în țări exotice! Firește acolo stau mai multe zile, că nu merită să bați drumul doar pentru o săptămână.

Și la bulgari au scăzut mult standardele, în special după ce și-au luat nemții mâna de pe ei!

P.S.O să scriu și eu un mic articol despre un restaurant. Nu așa frumos, dar sper să fie măcar util! :-)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [18.07.15 16:03:48] »

Stay healthy! Ce urare potrivita ai gasit pentru mancatoriile de pe litoralul romanesc! A alege o carciumioara la mare la noi este in afara de gust si o mica loterie pentru ca nu ai garantia ca vei fi healthy dupa ce mananci!

Bravo si vacante frumoase!

crismis [18.07.15 16:08:47] »

@Dan&Ema: Da, deranjanta ipoteza... Adevarul ca am patit-o de cateva ori si niciodata nu plec de acasa (nici macar pana la serviciu!) fara pastile de dureri de cap si de dureri de burta! Ideal este insa sa... stay healthy.

Vacante frumoase si voua, abia astept sa ne mai povestesti ceva!

Dan&Ema [18.07.15 23:18:23] »

Acum citesc de zor pe unde au fost ceilalti si ce povesti faine deapana.

Apoi ma pun pe roate (corect: roti) sau dau din aripi (corect: zbor) si apoi oi mai povesti si eu ceva din vara asta plina.

kikiritzi [19.07.15 15:05:15] »

Foarte bine arata mancarea de la restaurantul 'Oceanic'! Calitatea se reflecta in pret, dar merita, daca pe langa aspect, mancarea are si gust. In sfarsit, un alt desert in meniu, in afara obisnuitilor papanasi! Cu ce a fost tortul?

crismis [19.07.15 15:23:03] »

@kikiritzi: Foarte bun desertul! Ciocolata cu portocale, crema de vanilie si un pic de gem acrisor! Totul a fost foarte bun, proaspat si repede servit! Nota 20!

elviramvio [31.07.15 22:10:02] »

@crismis

Intr-o zi, (inca am ceva lehamite cand ma gandesc), voi povesti si eu cum mananci pe litoralul nostru un " bors de ciorba de burta" si cum farfuria de 400 g de guvizi difera major intre bulgari si romani - cred ca guvizii lor s-au incrucisat cu focile si au dereglat si cantarul bucatarului; asta ca pedeapsa ca am ales sa contribuim la unul de-al nostru. Noroc cu rezerva soldatului ca pana la Bucuresti...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, elviramvio, kikiritzi, robert
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? [Alte] Restaurante recomandate pe Litoral:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064184904098511 sec
    ecranul dvs: 1 x 1