ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Moieciu de Jos [BV]
ÎNSCRIS: 21.05.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Creasta Nordica a Pietrei Craiului - De 'La om' la 'Ascutit'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Fiind un impatimit al muntelui, tare fericit am fost cand am reusit sa strang niste prieteni cu care sa ajung in Piatra Craiului. Mai fusesem pe la Curmatura, insa vroiam sa vad adevaratul munte, pentru care multi straini vin sa il cucereasca si care, din pacate, a luat atatea vieti.

M-am documentat inainte despre traseu si m-au interest in special comentariile despre dificultatea traseului. Si am gasit foarte multe pareri in care calatorii erau avertizati de unele portiuni foarte periculoase, ceea ce a plantat un bob de spaima in mine.

In ziua plecarii, ma trezesc pe la 7 dimineata si incep sa ma invart prin casa. Cu telefonul in mana, incep sa sun viitorii parteneri de drum sa ma asigur ca s-au trezit. Dupa ce le dau desteptarea (bineinteles ca inca dormeau), incep sa fac bagajul. Il indes la maxim cu ceva haine, mancare si multa apa. Odata ajunsi pe creasta Pietrei Craiului, nu o sa mai gasiti apa deloc, deci asigurati-va ca aveti suficienta de la inceput.

Pe la ora 8 ne intalnim cu totii in centrul Moieciului de Jos, de unde luam 2 taxiuri pana la Hotel Nobilis in satul Pestera. Sunt cam 8 km pana acolo, si am facut vreo 20 de minute (drumul fiind partial asfaltat). Tot drumul am stat cu ochii pe cer, urmarind norii care imi cam dadeau de gandit. Dar vazandu-ma in masina, eram fericit, pentru ca stiam ca nu mai exista cale de intoarcere. Eram tare entuziasmat de faptul ca aveam sa strabat Piatra Craiului, Bucegii find aproape batuti ”din scoarta in scoarta”. Taxiul a costat in jur de 15 lei, desi am fi putut face drumul asta si pe jos (traseul este marcat cu crucea rosie), am fi pierdut vreo ora jumate, ceea ce un ne permiteam, pentru ca trebuia sa ajungem in aceeasi zi sa strabatem creasta Nordica, sa coboram la Curmatura dupa care sa ajungem in Zarnesti pana la ora 19:00, cand aveam ultimul autobuz spre Moieciu de Jos.

De la Casa Folea, am plecat cu ochii dupa crucea rosie, care ne-a dus pana “La Table”, ajunsi aici cam intr-o ora. Dumul este unul forestier, pe drum intalnindu-ne cu niste ciobani si o turma de oi, care bineinteles ca erau insotite si de cativa dulai, care la indemnele ciobanilor ne-au lasat in pace. Am continuat apoi pana la Refugiul Grind, unde am facut primul popas. De aici urma o urcare nu foarte prietenoasa pana pe varful “La om” sau “Piscul Baciului”, cu cei 2237 m fiind cel mai inalt varf al masivului.

Refugiul Grind este aflat la altitudinea de 1620 m si are cam 15 locuri, in conditii de bivuac. Aflat fix la poalele masivului, refugiul a fost distrus de avalansa si refacut. Aici am mancat cate ceva, dupa care ne-am luat inima in dinti si am inceput urcarea. Traseul de la Grind pana pe varf, cu oricine ai vorbi, ti-ar spune ca este cel mai urat traseu din Piatra Craiului. Este doar de urcat, incontinuu, pe ultima portiune dai de un grohotis care poate deveni foarte periculos daca nu esti atent. Continuand sa urmam dunga rosie, am mai facut cam 2 ore pana pe varf. Sentimentul a fost foarte placut, sa stiu ca am cucerit si Piscul Baciului, insa eram mai entuziasmat de ce urma in continuare. Am stat cam o jumate de ora pe varf, am facut poze, am mancat si am mai vorbit cu cate un trecator. Dupa care, ne-am luat rucsacurile in spate si am pornit spre creasta nordica. Ca sa va dati mai bine seama, daca sunteti pe varf si sunteti cu privirea atintita spre muntii Bucegi, pentru a merge pe creasta Nordica trebuie sa o luati la stanga.

Asa am facut si noi, pornind pe traseul f. La Om (alt. 2238 m) – Creasta Nordica – Refugiul Vf. Ascutit (alt. 2047 m) (Punct Rosu), traseul fiind cam de 3 ore. Cand esti pe creasta, in unele locuri aceasta are o latime cam de un metru, in ambele parti muntele coborand abrupt. Am inaintat precaut si m-am catarat cand a fost cazul, fiind entuziasmat la fiecare coborare mai abrupta sau urcare mai provocatoare. Intr-un final, cand am ajuns la Vf. Ascutit, eram trist ca se terminase creasta, insa ma gandeam la ce citisem pe internet. Ajuns aici, nu mi s-a parut nici pe departe atat de periculos pe cat scriau unii, insa e bine sa fi mereu precaut si sa respecti muntele.

Aici la Vf. Ascutit este un alt refugiu, care era deja plin pe la amiaza cand am ajuns acolo. Daca vii pe munte cu gandul sa stai in refugiu peste noapte, trebuie neaparat sa ai si o varianta de rezerva la tine, si anume un cort, pentru ca ai sanse sa nu prinzi loc in refugiu.

De aici am pornit pe traseul Refugiul Vf. Ascutit (alt. 2047 m) – Cabana Curmatura (alt. 1470 m) (Triunghi Albastru). Traseul a durat cam 3 ore, si este in unele locuri destul de dificil din cauza grohotisului, fiind nevoit sa calci pe gramezi de pietre, cateodata cate-o piatra se poate desprinde si poate lovi pe cineva din fata ta. Trebuie avuta mare atentie pe aceasta portiune a traseului. Tot aici ne-am ajutat si de niste lanturi pe o portiune mai dificila. Am intalnit alta turma de oi, pazite de dulai si supravegheate de niste coibani care fluierau nestingheriti.

Am ajuns la Curmatura in jurul orei 17, ceea ce nu ne-a permis sa zabovim prea mult aici. Am plecat repede pe traseul Cabana Curmatura (alt. 1470 m) – Prapastiile Zarnestiului – Zarnesti (Banda albastra), grabind putin pasul, si cu putin noroc, am ajuns in statia de autobuz din Zarnesti la 18:50 :D. Usurati, am urcat in autobuz si ne-am afundat in care un scaun, dupa care s-a lasat tacerea. Eram putin oboist, insa si foarte incantat de tot ceea ce vazusem. Prima mea intalnire cu Piatra Craiului fusese una “de succes”, totul terminandu-se cu bine si avand in cap atatea noi imagini la care ma gandeam incontinuu.


[fb]
---
Trimis de CosminZichil in 30.05.15 14:42:57
Validat / Publicat: 30.05.15 18:42:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 2678 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CosminZichil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.05.15 15:04:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

CosminZichilAUTOR REVIEW
[30.05.15 15:06:14]
»

@webmaster - Multumesc!

webmaster
[30.05.15 18:42:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin M-ții Piatra Craiului" (deja existentă pe sait).

adryana
[30.05.15 18:58:03]
»

felicitari pentru articol si fotografii.

CosminZichilAUTOR REVIEW
[30.05.15 20:10:11]
»

multumesc mult

webmaster13
[31.05.15 11:19:26]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.06.15 09:53:57]
»

De la Casa Folea, am plecat cu ochii dupa dunga rosie, care ne-a dus pana “La Table”

Totuşi, aici cred că s-a strecurat o greşeală, marcajul pe care l-aţi urmărit fiind defapt cruce roşie (CR), nu bandă roşie (BR). Cu traseul marcat cu BR (care face legătura între Fundata şi Vârful La Om) v-aţi intersectat aproape de "La Table", urmând apoi ca până acolo cele două marcaje să se suprapună.

Traseul de la Grind pana pe varf, cu oricine ai vorbi, ti-ar spune ca este cel mai urat traseu din Piatra Craiului

Oare aşa să fie? Data viitoare, în cazul în care nu aţi fost (încă) pe acolo, vă recomand să încercaţi şi Padina Popii. E drept că traseul e mai scurt decât cel dintre Grind şi La Om, dar e un urcuş... de toată frumuseţea!!!

CosminZichilAUTOR REVIEW
[02.06.15 12:18:26]
»

@urjanclaudiu: Multumesc pentru observatie, aveti dreptate. O sa rog un webmaster sa corecteze.

O zi buna!

CosminZichilAUTOR REVIEW
[03.06.15 22:54:44]
»

@webmaster - Salut,

poti te rog sa corectezi din fraza urmatoare: De la Casa Folea, am plecat cu ochii dupa dunga rosie, care ne-a dus pana “La Table” -> unde scrie dunga rosie sa pui crucea rosie?

Mersi mult.

---

Rezolvat - by wm

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, CosminZichil
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052839040756226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1