ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valea Morilor – Parcurile Chișinăului; Castelul de Apă

TIPĂREȘTE

Desi sunt doua obiective diferite, care nu au legatura intre ele, le voi prezenta in acelasi articol datorita faptului ca sunt invecinate.

Introducere

Parcul Stefan cel Mare, parcul din scuarul Catedralei, Parcul Valea Morilor, Parcul Valea Trandafirilor, Dendrarium, Gradina Botanica, Parcul Silvic, Parcul La Izvor, Muzeul Satului sunt numai cele mai renumite si intinse parcuri din Chisinau. Mult, putin, pentru un oras precum Chisinau?

Chisinau este la data cand scriu aceste randuri capitala Republicii Moldova. Ce mi-a venit sa ma exprim asa? Ma gandesc ca o exista AFA ca cel mai tare site de turism si peste niste multi multi ani si poate atunci cine stie ce-o mai fi? Conform wiki 700 – 800 mii de locuitori populeaza Chisinaul, care se intinde pe o suprafata de 120 kmp. Aceasta inseamna, ca daca ar reveni Romaniei ar fi detasat al doilea oras ca marime al tarii.

Verde

Chisinau este un oras verde. As putea spune si ca este unul gri, dar nu vreau sa vorbesc acum de saracie sau cel putin de majoritatea saraca a populatiei. Revin la VERDE. Colinele pe care se intinde orasul sunt in cea mai mare parte impadurite, bulevardele si starzile sunt strajuite de copaci, iar parcurile invita o data cu vremea prielnica la o plimbare si la activitati specifice unor asemenea zone de recreere si odihna. Sa stiti ca decibelii nu prea sunt acceptati in parcurile Chisinaului!

Despre Parcul cel mai renumit, Parcul Stefan cel Mare sau Parcul Central cu a sa Alee a Scriitorilor si despre drumul spre Catedrala Mitropolitana Nasterea Domnului, care traverseaza un alt mic parculet situat intre Arcul de Triumf si Catedrala am scris aici.

Acum va voi relata despre

Parcul Valea Morilor

Am ales aceasta plimbare intr-o dupa amiaza tarzie si calduroasa de mai, cu 28 grade Celsius in termometre pentru ca era un loc nou de vizitat, pentru ca simteam ca imi va face bine o plimbare (pana si in parc), pentru ca era situat la 2 km de Hotel Lidia (vezi impresii), unde eram cazat si pentru ca se ajungea lesne pe jos.

De la hotel am urmat strada Armeneasca la deal in sens opus sensul unic de mers pentru vehicule pana la capatul acesteia, apoi la dreapta pana la intrarea principala in parc, situata vis-à-vis de Universitatea de Stat din Chisinau si de Castelul de Apa. Parcul are 4 intrari si ocupa o suprafata de 102 hectare. A fost construit in anul 1952 si in mijlocul sau se gaseste un lac care apparent ocupa mai mult de jumatate din suprafata amintita.

Intrarea principala se face pe o alee foarte lata printre niste terase si o institutie OSCE. Aici este si un oarece punct de belvedere, dar nu foarte avantajos amplasat. Aleea continua jumatate dreapta si cobora cateva sute bune de scari, prilej de dat sunculitele jos pentru amatorii sau profesionistii de acest sport.

Lacul

Ajung la malul lacului si admir privelistea. Lacul de forma aproximativ rotunda ofera posbilitatea practicarii mai multor tipuri de activitati.

De jur imprejurul acestuia, in special in cele cateva zone invadate de stufaris, zeci de pescari isi consuma hobby-ul.

Mai multi caiacisti taie apele lacului cu ambarcatiunile lor in forma de sageti. Intr-o zona special amenajata este o mica plaja cu ceva nisip, desi pare ceva amestecat cu pamant, dar poate e doar o impresii.

Aleile

Doua randuri de alei paralele aproape integral asfaltate inconjoara lacul, iar in trei locuri sunt construite niste diguri pe care se poate scurta pe la cate un cot al lacului (parca spuneam ca lacul e rotund! dar nu e perfect rotund). Aleile sunt strajuiite cu foarte multe banci in stare foarte buna.

In afara acestor alei, multe alte alei mai mult sau mai putin amenjate, se ramifica catre extremitatile parcului intrand in interiorul padurii destul de dese, locul preferat de multe perechi de tineri in cautare de ceva intimidate. Aleile sunt intestate de grupuri de adolescenti si copii, de perechi de oameni maturi sau adolescent, de familii cu copii in carucioare, pe biciclete, skateboard. Este o animatie placuta, oamenii nu se deranjeaza unii pe altii, nu claxoneaza, nu sunt scandalagii, nu se injura, nu se vorbeste tare, nu se tipa. Este cu adevarat linistitor.

Parcul are un farmec al sau si datorita peisajului sau mai spus formei terenului unde este amplasat, pe dealuri si datorita padurii care il cuprinde apriape in totalitate (zona fara lac, of course).

Exista un teatru de vara, un cinematograf, cateva chioscuri de dulciuri, sucuri si inghetata (si bere) si multa liniste.

Nu exista piste amenajate de biciclete.

Dupa turul complet al lacului intreb o pereche de varsta a doua spre a treia, daca nu am gresit parcul ca nu am intalnit nicio moara! Da, Parcul Valea Morii nu are nicio moara!

Iar celor ce se ingrijesc de arderea caloriilor prin miscare, se recomanda iesirea pe aceeasi alee care de data aceasta urca cele cateva sute de scari (fara sa ajunga la niciun sfinx). Pe la jumatatea distantei de urcat, doi muzicanti amatori, erau singurii care perturbau linistea padurii si parcului, cu melodiile lor rezultate din comuniunea om – acordeon, respectiv om – nai. Nu erau deloc deranjanti, ba am fost uimit cata lume si in special tineri se opreau sa le ofere cate un banut, a se citi in special bancnota! Sper sa nu citeasca prea multi muzicieni ambulanti romani sau rromi pe AFA despre aceasta oportunitate buna de facut bani la umbra falnicilor stejari din Chisinau.

Castelul de Apa

Nu va poci a spune prea multe despre acesta, insa este demn de mentionat ca inconfundabila constructie este situata in apropierea parcului, pe str. A. Mateevici la intersectie cu str Mitropolit Banulescu Bodoni. Acest obiectiv este vizitabil pana la ora 17, prin urmare pentru mine a fost inchis. Din cele citite pe net, vara programul este mai lung. Turnul castelului inalt de 22 metri reprezinta un monument de arhitectura al orasului. Distrus in 2 randuri, a fost refacut si consolidate, iar acum este dotat pe langa scara de acces la etajele superioare si cu un lift. Mi-ar fi placut sa il pot vizita sa va pot spune mai multe; v alas s ail admirati in poze; mie mi-a placut mult constructia in sine.

Si-am incalecat pe-un cal… Ba nu tot pe jos am plecat spre hotel.

Va invit sa va relaxati in parcurile Chisinaului! Frumos! Frumos! Frumos!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 21.05.15 22:00:25
Validat / Publicat: 21.05.15 23:02:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 6318 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Castelul de Apa. Frumos, nu?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

crismis
[22.05.15 07:55:00]
»

@Dan&Ema: Deci iar ai fost cu treba la Chisinau?! Si iata ca ai avut un picut de vreme si pt 2 obiective turistice mai putin cunoscute, dar cu nimic mai prejos decat altele, precum Parcul Scriitorilor sau Muzeul de Etnografie!

Felicitari pt descriere! Abia astept sa aud ce impresie ti-a facut Hotel Lidia!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[22.05.15 19:34:09]
»

@crismis: multumesc de vizita.

dorinta de a descoperi chisinaul, stii bine, a pornit de review-ul tau de exceptie din care imi amintesc un mesaj de intampinare de genul "bine ati venit in tara dvs"!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[22.05.15 22:12:21]
»

@webmaster- Rog inserare link , http://amfostacolo.ro/impresii9.php? iid=58920&d=lidia-hotel--chisinau, in paragraful ""valea morilor""

===

by WM - Done

shshsh
[17.08.17 19:35:58]
»

Numai sectorul Botanica are 158,7 km2, Chișinăul având o suprafață cu mult mai mare.

Datele le puteți găsi pe site-ul preturii sectorului.

Numai bine!

botanica.md

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, shshsh
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043031930923462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1