ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Printre meteoriti si saurieni in Naturhistorische Museum

TIPĂREȘTE

Muzeul de Istorie Naturala din Viena cu cele peste 30 de milioane de exponate, unele dintre colectiile adunate fiind socotite printre cele mai mari din lume si-a creeat de-a lungul timpului un important renume fiind in varful top 10 al preferintele turistilor care viziteaza Viena.

Am dorit in vizita noastra sa vedem in special noua sala a meteoritilor care se prezinta precum ceea mai mare colectie din lume de acest tip precum si nou reproiectata sectiune a saurienilor cu multe noutati.

Pozitionare, si referinte cu privire la parcare, metro s. a. m. d.

Cand uneori privesti cu cat realism si bun gust au fost construite unele edificii in urna cu sute de ani, nu poate sa nu te consterneze harababura si kitck-ul care guverneaza azi in unele locuri arhitectura si infrastructura centrelor urbane.

Situata pe Burgring, inelul care inconjoara centrul istoric al Vienei in imediata apropiere a Parlamentului si vis a vis de poarta de intrare in Hofburg (Heldentor) muzeul se afla intr-un parc alaturi de care se mai gasesc uriasul Museum Quartier si Muzeul de Istorie a Artei intre care se afla un impozant ansamblu statuar (20 metrii) infatisad-o pe imparateasa Maria Theresia care impreuna cu sotul ei Franz Joseph Stephan I von Lotringen au fost cei care au pus bazele primului muzeu prin ceea mai mare colectie de istorie naturala a timpului cumparata de la un savant florentin, Baillou.

Aici se poate ajunge cu metroul:U2, U3, statia Volkstheater, sau tramvai linia: D, 1,2. 46.49. Bus :2A, 48A, daca se calatoreste cu masina in cursul saptamanii se gasesc mai multe parcari subterane in imediata apropiere, sambata, duminica, respectiv sarbatori se poate parca si pe sumedenia de strazi si bulevarde adiacente gratis exemplu strada Bellaria aflata de-o parte a muzeului.

Istoric si arhitectura

Deschiderea oficiala a avut loc in anul 1889, cladirea este un perfect exemplu al arhitecturii vieneze care se face simtita pe mai toate edificiile din centrul capitalei. Cupola centrala este aparata de zeul soarelui Helios sub care sta scris cu litere mari aurite"Pentru bogatiile naturii si explorarea lor". Acest muzeu impreuna cu copia fidela aflata la cel mult 100 de metrii (Muzeul de Istorie si Arta) se numeau la inceput "Palatele Artei si Stiintei Naturii"

Daca exteriorul ne incanta prin grandoare si frumusetea decoratiunilor si statuilor, interiorul de cum pasim ne uimeste. Pentru finisare au fost folosite cele mai scumpe materiale, pardoseala si scarile sunt in totalitate acoperite cu marmura de Carrara cu vinisoare negre sau piatra de var negru belgiana. Din hol pornesc doua scari monumentale iar daca ridicam capul vedem mai multe cercuri care se micsoreaza spre cupola pe ultimul stand scris jur imprejur cele sase mari sectiuni ale muzeului.

Preturi si orar:

Muzeul este vizitat anual de aproape un milion de turisti biletele se pot achizitiona on line sau de la casa muzeului si costa 10€/persoana, important este ca tinerii care nu au implinit 19 ani au intrare gratuita.

Cei care poseda un: viennapass.com, au intrare gratuita si in acest muzeu.

Muzeul este inchis in zilele de marti precum si in ziua de 1 ianuarie si 25 decembrie in rest deschis intre 9-18.30, miercuri pana la ora 21.

Sectiunile, saloanele si exponatele:

Muzeul expune sase mari sectiuni:

-Mineralogie

-Geologie-Paleontologie

-Preistorie

-Antropologie

-Zooogie

-Botanica

Un numar de 39 de sali impartite pe trei etaje si cateva zeci de milioane de exponate va vor incanta in cele 5-6 ore cate sunt minim necesare vizitarii acestui asezamant.

Salile 1-5:

Sunt dedicate mineralogiei, roci extrem de rare sau scumpe avem ocazia sa vedem sau chiar sa atingem aici, am sa amintesc doar cateva:jordanit, considerata o piatra magica, auricalcitul una dintre cele mai frumoase roci pe care am vazut-o vreo data ,,labrador cu reflexii puternice, expus pe un soclu este de asemenea un urias cuart fumuriu de 115kg sau exemplar de floare de piatra. Scumpe si rare pietre semipretioase de pe toate continentele:Azurit din Namibia, Brasilianit (Spiritu Santu) Smaragd (Trapiche) Rhodocrosit (siberia) Topaz (Sri Lanka) turkis (Iran, 23x25cm). desigur pentru cei care au facut un hobby pentru geologie perspectiva de a privii aceste colectii este un miraj.

Pietre pretioase:Aur un urias bulgar (goldnugget) de 550g. din Ural, diamante din Africa de sud, alexandrit de 13 carate, un urias nugget din platina care se pare ca este al doilea cel mai mare descoperit pana acum si zeci de mii de alte pietre.

Unul dintre cele mai pretioase exponate este un foarte rar smaragd care se crede ca este cadoul daruit de Montezuma conquistadorului H. Cortez si se numeste"Piatra Judecatii".

Mult mai interesant este desigur totul daca in prealabil inainte de mica noastra aventura ne dotam cu un audioghid atunci avem posibilitatea sa intelegem mai bine istoricul si proprietatile acestor roci...

Totul este foarte bine explicat si pe tablitele indicatoare, nume, locul extractiei, anul si tara de origine.

Sala nr. 5, meteoritii

Peste 1100 de roci extraterestre de diferite compozitii si marimi, piesa de rezistenta este unul dintre cele mai mari pietre stelare cazute pe Tera, in Carpatii Ucrainieni si anume, Knyahinya care cantareste in jur de 300kg! (Foto)

De remercat este si meteoritul de fier, Cabin Creek cazut in SUA unul dintre cele mai frumoase exemplare.

Hraschina:meteorit cazut in Croatia in 1751 a fost prima captura de acest fel si primul exponat al colectiei imparatului Franz joseph I tinut mult timp in camera comorilor.

Sala 5 mai cuprinde multe roci selenare precum si meteoriti de pe Marte multe dintre ele putand fii atinse, un ciudat sentiment de altfel.

Simularea impactului unui meteorit cu Terra se poate vizualiza, chiar si marimea si greutatea acestuia se pot alege iar rezultatul distrugerilor v-a fii deasemenea calculat.

Salile 6-9:

Tema centrala pe care o gasim aici este istoria dezvoltarii vietii pe pamant, incepand cu primele forme primare de viata care pentru formarea oxigenului in atmosfera au fost raspunzatoare in urm cu miliarde de ani. este prezentat totul intr-un mod ingenios, interactiv si multe animatii precum aceea a pamantului vazut din spatiu intr-o perspectiva tridimensionala.

O pompa cu care este activat un vulcan in care se poate vedea presiunile la care este expusa magma in momentul premergator eruptiei.

Mai putem vedea macheta unei paduri dín era de carbon din precambrian, precum si o masina a timpului care printr-o rotire a unel manse putem deplasa continentele in functie de perioada dorita si chiar in viitor.

Sala 10:

Cred ca nici o grupa de animale fosilizate nu este asa de populara precum dinozaurii, aceste animale preistorice declanseaza frica dar si dorinta de a cunoaste mai bine amanunte din fugara lor existenta. In acest muzeu sunt expuse pe langa exponate originale si multe machete, cum ar fii acel teribil Allosaurus un fel de T Rex ceva mai mic (6m!) animat si adus la viata cibernetic de oamenii de stiinta japonezi el a fost achizitionat cu un mare efort financiar de conducerea muzeului, aveam impresia ca suntem contemporani in Jurasic cu aceasta vietuitoare atat de perfect realizat este, miscarile corpului, membrelor, imensul bot care ascunde dinti ascutiti, licarirea ochilor si nu in ultimul rand ragetele atat de naturale (ma refer la cunostintele mele din filme) youtube.

T Rex este si el prezent printr-ungigantic craniu reconstruit, precum si o pasare sauriana, Pteranodon care isi intinde maiestuos arpile deasupra salii ocupand o buna parte datorita celor peste sapte metrii avengura.

Un highlight este de asemenea prezenta scheletului celei mai mari testoase din Jurasic, Archelon Ischyros care troneaza pe o scena avand circa 6 metrii lungime si aproape doi inaltime, efectiv precum un tanc mai mic.

multe fosile ale acestor animale preistorice avem posibilitatea de a vedea in aceasta colectie una dintre cele mai reprezentative din lume si care a avut marea festivitate de re deschidere in octombrie 2012. Un interesant film de prezentare aveti aici: youtube

Sala 11-15:

Preistorie si Antropologie:

Aici vom face cunostinta cu ceea mai de pret piesa a muzeului, Venus din Willendorf o remarcabila descoperire din zona Wachau care dateaza de cca. 25000 de ani fiind ceea mai veche reproducere in aceasta forma a unei femei din lume. Nu are mai mult de 11 cm. si reprezinta un corp asimetric a unei femei, trasaturile fetei sunt neclare fiind acoperite de un val sau un coif cu voaluri orizontale.

O mare parte a exponatelor sunt reprezentate de artefacte ale preistoricei culturi Hallstat localitatea care da numele acestei culturi veche de 7000 de ani este locul unde s-au gasit cele mai importante descoperiri arheologice de pe teritoriul Austriei.

In sala dedicata Antropologiei vom vedea evolutia omului pe etape, precum si unelte sau cranii descoperite mai ales in Africa vom putea observa diferenta intre oamenii preistorici si omul zilelor noastre.

Aici am aflat si vazut se pare urmele imprimate in cenusa vulcanica a unui specimen biped din Ciad care ar fii trait in urma cu 6 milioane de ani! Mult inainte de previziunile care existau acum cativa ani si care duceau primele urme cu cca. 2 milioane de ani inainte.

Precum o curiozitate as remarca faptul ca interioarele sunt decorate cu tablouri infatisand un istoric al descoperirilor, savanti celebrii precum si peisaje din natura, acestea fiind la randul lor adevarate opere de arta care ar putea sta bine intr-un muzeu cu aceasta tematica.

Salile urmatoare de la etajele superioare sunt dedicate in mare parte zoologiei si exponatelor sectiunii de botanica, o colectie imensa stransa in peste 200 de ani sin toate colturile mapamondului.

Zoologie:

Prima sectiune este rezervata vertebratelor, aici sunt expuse peste 800.000 de exemplare, o cifra fantastica, cateva sunt disparute sau amenintate cu disparitia ceea ce face valoarea acestor exponate sa fie de nepretuit. Unele dintre prezentari au o vechime de peste 200 de ani si inglobeaza cautari si studii efectuate pe toate continentele.

Sala mamutilor ne duce in era glaciara unde vom intalnii uriasele mamifere care populau zone vaste, schelete si parti ale acestora, gigantici colti precum cei expusi la intrarea pe poarta de intrare in incaperea rezervata acestora.

Sala oceanelor ne da intalnire su animale marine din multe specii care nici nu stiam ca exista, chiar si un superb fragment de coral de circa 10 metrii patrati pastrat intr-un acvariu special construit sau un schelet de casalot masurand peste 18 metrii si ocupand o buna parte din sala.

Salile care sunt dedicate zoologiei sunt impartite in functie de continentele din care provin exponatele si cred ca nu este un animal dintre cele cunoscute in general care sa nu fie prezent aici.

Nevertebratele ocupa de asemenea spatii generoase in doua sali ultimele fiind atribuite animalelor marine si cercetarii microcosmosului.

La ultimul etaj unde se afla si un impozant ansamblu statuar infatisand mai multi oameni de stiinta alaturi de Franz Joseph I cioplit din marmura se afla si un generos spatiu unde se poate servii o gustare sau o cafea, geamurile exterioare asezate circular dand o priveliste frumoasa asupra pietei Maria Theresia si Ringului.

Un sfat pentru cei ce viziteaza acest superb muzeu la intrare se afla un ghiseu info de unde in schimbul sumei de 2€ se poate inchiria un audioghid care este foarte folositor si cu ajutorul caruia obtinem informati despre anumite exponate pe care altfel nu am avea de unde sa stim ce secrete ascund.

Un tur normal al muzeului apreciez ca ar avea o durata de 5-6 ore care poate clar in functie de interesul pentru unele sectiuni a se scurta sau a se prelungi, foarte indicat este o vizita si pentru copii acestia vor fi desigur captivati de aceasta aventura in lumea atat de fascinanta a unui muzeul de istorie naturala.

Am atins aici putin din ceea ce prezinta acest muzeu fara sa mai amintesc si de celelate functii cum ar fii cercetarea, expeditiile si lucrarile stintifice car es fac aici si invatamantul, publicarea cartilor necesare acestuia care se bazeaza tot pe comorile adunate aici.

Grüße aus Wien.


[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 21.05.15 16:58:49
Validat / Publicat: 21.05.15 20:05:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 4105 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Sm, agdele lui Montezuma
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster [21.05.15 20:03:21] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Mutat în rubrica "[Muzeul de Istorie Naturală [Naturhistorisches Museum] , VIENA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

traian.leuca † [21.05.15 21:23:18] »

Deși am fost de două ori în Viena, spre rușinea mea, nu am vizitat acest muzeu.

Am făcut-o acum (gratis ) grație acestui excelent review.

Mulțumesc!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [21.05.15 21:46:49] »

@webmaster - Multumesc.

Coordonatele din pacate nu apar, e totul blanc

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [21.05.15 21:48:55] »

@traian. leuca -

Poate se nimereste a treia oara, se zice ca este cu noroc.

Merci pentru interes.

webmasterX [21.05.15 21:59:09] »

@claudiu 71 - Done. Verifică aici

DepartureGate7 [21.05.15 22:16:06] »

Foarte interesant muzeul! L-am adăugat pe lista obiectivelor de vizitat pentru când voi merge in Viena. Mulțumesc pentru toate informațiile.

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [21.05.15 22:44:03] »

@webX: coord sunt ok

@VMR - Da, este un must seen in Viena, interesant pentru toate categoriile de varsta si toate gusturile iar unele colectii sunt unice prin varietate si marime.

Multumesc pentru apreciere.

Bebestef [28.08.15 23:34:46] »

Astazi am vizitat muzeul. In realitate este si mai frumos decât poate fi descris in cuvinte. Vreau doar sa ii fac o mică indreptare articolului, soțul Mariei Thereza fiind Franz Stephan si nu Franz Joseph I.

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [31.08.15 22:27:11] »

@Bebestef - Servus.

Huuups o greseala de "bacalaureat", oricum "incestul" cu stra-strabunica nu scuza greseala de editare Bine observat, rog un web sa indrepte sacrilegiul.

corectat în text - by webm

Si pe mine m-a atras inca de la inceput stilul si exponatele iar cand am musafiri care vor sa viziteze Viena, este cap de lista.

Intradevar cuvintele sunt de prisos o adevarata opera de arta in sine.

M-a impresionat in mod placut numarul mare de turisti romani aflati in vizita de fiecare data, poate si o referinta de la tine ar sporii in popularitate si interes.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bebestef, claudiu 71, DepartureGate7
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Istorie Naturală [Naturhistorisches Museum]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062030076980591 sec
    ecranul dvs: 1 x 1