ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 0 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turist in Apuseni

TIPĂREȘTE

Retrezindu-mi placutele amintiri ascunse prin cotloanele inimii (sufletului?) despre extraordinar de frumoasa zona a muntilor Apuseni, m-am gandit ca nu ar strica sa incerc sa strang la un loc, intr-un articol, multitudinea de frumuseti si obiective turistice ce se pot vizita in aceasta zona. Frumuseti pe care am reusit “sa le iau la pas”, dar sis a punctez unele pe care inca nu am reusit inca “sa le ating”.

“Vinovatul” declansarii acestor amintiri este userul @FlorinAndrei, care tocmai ce a postat cate ceva din minunata zona a Apusenilor.

In intervalul 2008-2013, am fost in fiecare an, cate o saptamana, vara, dar am fost si iarna, o singura data.

In Padis, mai exact la cabana Cetatile Ponorului am fost cazat 5 ani la rand, pentru a reusi sa ma plimb cam pe toate traseele de drumetie din zona.

Dupa parerea mea se pot grupa 3-4 puncte/zone de cazare din care poti atinge un anumit numar de obiective turistice si apoi sa revii la pensiune seara, fara a fi nevoit sa strabati foarte multi kilometri cu masina pana in zona obiectivului dorit, de a nu face “maraton” auto, ci a te bucura in tihna de plimbare.

 

1. O prima zona de cazare ar fi Zona Albac/Garda de Sus/Arieseni/Vartop (sunt aprox. 32km intre Albac si Vartop pe DN 75)

In aceasta zona sunt o multitudine de locuri de cazare, pentru toate gusturile.

Eu am fost cazat o data in Vartop la pensiunea Heidi dar si la Pensiunea Ovidiu, alta data in Arieseni la Pensiunea Casa Noastra, dar si in Garda de Sus la Pensiunea Emanuel si Pensiunea Straja-pensiune care din pacate a ars acum cativa ani :(.

Ce poti face in aceasta zona:

Din Albac:

- plimbare in satul Horea si Fericet, locul de bastina a lui Horea.

- plimbare la Avram Iancu/Vidra si Nemesi unde se poate vizita casa muzeu a lui Avram Iancu dar si Cascada Pisoaia si Dealul cu Melci

- Excursie la Rosia Montana (am trecut de multe ori prin zona, pe langa si n-am gasit inca ocazia de a o vizita :( :( :( , din diferite motive)

Din Garda de Sus :

- drumetii la Ghetarul Scarisoara, in circuit cu trecere prin Catunul Mununa si revenire prin Cheile Ordancusei si vizitarea Pesterii Poarta lui Ionele.

- Tot din Garda de Sus se poate ajunge in Catunul Casa de Piatra, un catun izolat, unde se poate vizita Pestera Ghetarul Vartop (mie mi-a placut mult mai mult decat Scarisoara, dar e chestier de gusturi. Aceasta pestera nu este electrificata si se intra la frontal/lantern doar cu ghid.) Tot in/langa catun se pot vizita Pestera Coiba Mare si Coiba Mica dar si Izbucul Tauz

Din Arieseni :

- Drumetie la Cascada Varciorog

- Drumetie la Catunul Patrahaitesti si cascada Patrahaitesti (sau Bucinis) din padurea de langa catun. Plus vizitarea muzeului etnografic si a atelierului mesterului Aurel Mocan unde se realizeaza obiecte din lemn, printre care si vestitele tulnice.

- Drumetie pe Varful Bihor (sau Vf. Curcubata Mare)

Din Vartop :

- Drumetie la Groapa Ruginoasa

- Iarna - partie de schi

- O plimbare auto nitel mai lunga (vreo 68 km din Garda de Sus) pana la Chiscau si vizitarea Pesterii Ursilor

 

2. O a doua zona de cazare ar fi zona Padis/Cetatile Ponorului

Si aici s-au dezvoltat in ultimii anii destule locuri de cazare.

Eu personal m-am cazat de fiecare data numai la Cabana Cetatile Ponorului. Pe de o parte pentru ca pana acum vreo 3 ani drumul de jos din Pietroasa pana la Cabana Cetaitle Ponorului nu era asfaltat, era doar un forestier iar majoritatea obiectivelor turistice sunt grupate in zona Glavoi/Cetatile Ponorului. Si nu doream a ma caza in Padis pt a face de fiecare data inca 2 ore dus-intors, pe jos, pana in zona Galvoi, de unde incepea traseul, plus traseul propus, daca nu doream a ma folosi de masina de fiecare data, pana acolo. Acum s-a schimbat problema a ramas neasfaltata doar bucata de vreo 3km dintre Saua Scarita si Glavoi.

Am ales a ma caza la Cabana Cetatile Ponorului fiind si mai izolata, inconjurata de brazi si nu in ultimul rand datorita echipei care administreaza cabana, care sunt niste oameni jos palaria.

Se poate campa si in Glavoi cu cortul sau rulota.

In Padis s-a construit destul de mult si cam anapoda, dupa parerea mea.

Si in Padis mi s-a parut draguta o cazare (dar nu am fost cazat doar am inspectat-o intr-una din turele noastre) numita: “Popas Turistic Padis”.

De vreo 2 ani cred, s-a introdus in circuitul turistic si Cabana Scarita, aflata la intersectia drumului de Padis cu cel de Cetatile Ponorului (este administrate tot de echipa de la Cabana Cetatile Ponorului).

De mancat se poate manca la Cabana Cetatile Ponorului, in Glavoi sau in Padis.

Ce se poate vizita in zona:

Din zona Glavoi incep traseele catre:

- Circuitul Cetatile Ponorului cu trecere sau nu prin pestera

- Circuitul Cheile Galbenei, cu trecere prin Poiana Florilor

- Pestera Ghetarul Focul Viu, Avenul Bortig

- Pietrele Galbenei cu belvedere peste Poiana Florilor pana departe spre Groapa Ruginoasa

- Circutul Groapa de la Barsa cu Pestera si Taul Negru

- Poiana Ponor cu izbucul si ponoarele sale

- Lumea Pierduta cu avenele sale

- Pestera Caput si Izbucul Ursului

- Drumetie la Catunul Casa de Piatra, peste munte :), pe jos, vreo 2-3 ore dus :). Personal l-am facut de vreo 3 ori acest traseu, ne-a placut tare plimbarea.

Din Padis:

- Circuitul Cetatile Radesei cu intrare prin pestera si intoarcere pe deasupra pesterii

- Circuitul Cheile Somesului Cald

- Circuitul Magura Vanata (este singurul care nu am dorit sa il facem, in toti acesti ani, restul traseelor facandu-le chiar de cate 2-3 ori pe unele)

- Vf. Biserica Motului (chiar in Padis)

- Circuitul Pietrele Boghii si Pestera Boghii, cu trecere pe langa molhasuri si cu o frumoasa belvedere spre Depresiunea Beiusului, unde se poate prinde un apus de soare splendid.

Se poate alege o zona de cazare si mai jos, pana a se ajunge in zona Platoului Padis.

Trecand de Pietroasa inainte de a incepe drumul sa urce se poate ajunge imediat in satul de vacanta Boga, unde se gaseste chiar la iesirea din sat, Cascada Oselu, dar se poate ajunge usor si la frumoasa cascada numita: Saritoarea Bohodei. La aceasta cascada se poate ajunge si din zona Padis, mergand pana aproape de Cetatile Radesei si apoi alegand poteca spre cascada sis pre Stana de Vale.

Sau mai sunt cateva pensiuni insirate de-a lungul drumului pana in Padis, foarte frumoase ce e drept, dar consider cam departe de obiectivele de vizitat.

 

3. O a treia zona de cazare ar fi zona Stana de Vale/ Valea Iadului/ Barajul Lesu. - (Nu sunt atat de spectaculoase obiectivele turisticre comparativ cu cele enumerate anterior, dar este parerea mea :))

Aici cazare se poate gasi in Stana de Vale (noua nu prea ne-a placut in Stana de Vale, parca- i moarta/parasita si oricum sunt doar cateva locuri de cazare) ci ne-am cazat pe Valea Iadului, retras inconjurati de padure) sau spre Coada Lacului Lesu

Ce se poate vizita:

In zona Stana de Vale

- Cascadele Miss, Saritoarea Iedutului, Iadolina

- Drumetie la Cascada Moara Dracului, pe la Cantonul Ciripa

- Circuitul Custurilor

- Drumetie Saritoarea Bohodei

- Plimbare auto pana la Barajul Lesu (functie de starea drumului :))

- Excursie auto la Pestera Meziad si Pestera cu Cristale (Farcu)

 

4. A patra zona de cazare ar fi zona Belis/Fantanele

Aici sunt de parere ca ar fi mai bine in a gasi o cazare in satul de vacanta Fantanele care este pe malul lacului de acumulare, pentru a te bucura de privelistea lacului, iar Belis, comuna de care satul Fantanele, fiind oleaca mai departe de lac, la 3-4 km.

Aici pe langa partidele de pescuit pe lac, plimbarea cu barca pe lac, si plaja, se pot face plimbari usoare pe culmile din jur (pline de afine si merisoare :):):), sau se poate face excursii auto pana in satul Horea/Fericet sau la Rachitele pentru a vedea cascada Valul Miresei.

 

Cam atat am avut eu de spus, de prin plimbarile mele prin zona Apusenilor.

Acestea reprezinta o mica parte din frumuseatea acelor locuri. Cu siguranta mai sunt si multe alte frumuseti nedescoperite de mine, sau uitate a fi prezentate! :):):)

P. S. Am sa incerc sa atasez si cateva foto, pentru a ilustra cele prezentate mai sus


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 08.05.15 14:19:56
Validat / Publicat: 08.05.15 15:39:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 La Belis-Fantanele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.05.15 15:08:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nickro
[08.05.15 20:17:37]
»

Excelent review, multumesc pt. sugestii!

Testosu'AUTOR REVIEW
[08.05.15 20:49:12]
»

@nickro: Ma bucur daca ai gasit o cat de mica informatie care sa te ajute in creionarea vacantei.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.05.15 13:09:49]
»

O sinteză excelentă a obiectivelor din Apuseni, în principal din Munții Bihor - Vlădeasa! Acu tre să treci la scris și să dezvolți

Textul, completat fericit de poze, e suficient pentru a da un imbold oricui dorește să viziteze zona. Vreau să evidențiez Peștera Farcu, nou intrată în circuitul turistic și deosebit de interesantă, fiind singura peșteră cu cristale vizitabilă la noi în țară.

Tot în ultimii ani a fost reamenajată și Peștera Meziad, așa că cine a văzut-o mai demult, are motiv să se ducă din nou.

Testosu'AUTOR REVIEW
[09.05.15 14:23:32]
»

@abancor: Multumesc pentru aprecieri.

Dan&Ema
[09.05.15 23:20:58]
»

Foarte valoros articol prin felul in care l-ai structurat.

Mi-ai trezit atatea si atatea amintiri.

Ce dor mi s-a facut de Cetatile Ponorului, Cetatile Radesri, Cheile Galbenei, Focul Viu, Scarisoara, Vartop, Av. NEgru si Gemenele, pesterule, Lumea Pierduta.

Uff! Stiu ca s-au schimbat mult locurile si caile de acces in Apuseni fata de cand am fist eu ultimele dati.

O zona aparte pe care si eu recomand cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[09.05.15 23:30:43]
»

@Dan&Ema: Asfaltarea drumului catre Padis a venit cu bune si rele. A permis accesul mai usor, cu toate ca nici forestierul nu era de lepadat, dar a permis si accesul unor specimene de "turisti" care chiar nu au ce cauta pe munte si nu numai pe munte.

Plus defrisarile care au schimbat destul de tare fata Padisului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raducondurache
[13.05.17 14:46:06]
»

@Testosu: Buna, foarte util articolul mai ales ca pe 8 august a. c. avem o rezervare in zona cu obiectivul Cetatile Ponorului. Accesul pana la Sala Taberei se poate face fara echipament special? (presupunand ca in perioada mentionata nivelul apei pana acolo e mic, vreme buna etc).

Multumesc.

Testosu'AUTOR REVIEW
[13.05.17 15:08:00]
»

@raducondurache: Nu as putea da raspunsul corect despre cat de tehnic este accesul in pestera, neparcurgand aceasta bucata. Teoretic vara este scazut debitul apelor subterane. Trebuie tinut cont de posibilele averse, ploi abundente in acea perioada, in amonte de Cetatile Ponorului, pentru a nu fi surprins de vreo viitura in pestera. Cel mai bine ar fi o informare prealabila, la intrarea pe traseu, la Refugiul Salvamont/Salvaspeo din Glavoi.

Am avut si eu o rezervare de 1mai, anul acesta, in Padis, dar pe care a trebuit sa o anulez, asa ca info proaspete nu am de acolo. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.05.17 18:47:47]
»

@raducondurache: Teoretic se poate, dacă te iei după descrierea peșterii în diverse lucrări. Sau pe diferite siteuri, unde în general textul prezentării este copiat după practic aceleași 2 - 3 surse, tipărite prin anii 70 - 80. Nu am scormonit prea adînc pe net, dar încă nu am găsit o descriere a peșterii (sectoarele dificile) făcută de cineva care chiar a parcurs-o.

Practic e mai greu. Traseul care se poate face sigur, inclusiv cu copii de peste 10 - 12 ani, este între prima și a doua intrare (adică între dolina 1 și dolina 3), fie în sensul ăsta, fie invers (mie mi se pare mai ușor accesul prin a doua intrare, adică prin dolina 3; de altfel și exterior mie mi se pare mai usor să cobor prin dolina 3 și să ies prin 1, decît cum e sugerat traseul; mereu l-am parcurs invers ceasului și sugestiei de pe hărți).

Ca mărturie stă faptul că am făcut aproape întreg traseul cu un copil de 6 ani (nu am putut însă urca o săritoare, pentru că fie-mea era prea mică, iar în cîrcă nu putea fi cărată pe acolo; acum mă gîndesc că poate invers, prin coborîre, ar fi mers), dar alte grupuri, cu copii mai mari, au făcut întreg traseul. Săritoarea care ne-a oprit pe noi e mai mult o problemă de dimensiuni decît de dificultate, adică tre să ai o anumită lungime a picioarelor și mîinilor, pe care o atingi pe la 10 - 12 ani.

În schimb, între intrarea 2 și Sala Taberei nu am reușit să ajung, cu toate încercările, pentru că nu era clar traseul de urmat. Cu cîtă lumină aveam la noi nu am reușit să dibuim un loc uscat unde să punem piciorul; în plus, părea că urmează și o săritoare căreia nu am reușit să îi vedem parcursul. Luînd ca reper din nou și alte grupuri, nici unul nu a trecut mai departe de acest punct.

Deci, în concluzie, sigur puteți merge între intrarea 1 și intrarea 2 (cu atenție la nivelul apei). Între 2 și Sala Taberei e nevoie să te uzi și, probabil, să faci ceva escaladă mai complicată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raducondurache
[15.05.17 14:57:53]
»

@abancor: Multumesc mult pentru informatii, sunt foarte utile. Oricum nu ne vom asuma riscuri inutile, fiind cu 2 copii 11/14 ani.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.05.17 18:34:33]
»

Puteți încerca fără grijă. Oricum, un prim indiciu va fi dacă reușiți să coborîți în fundul dolinelor. E destul de abrupt și necesită ceva atenție. Dacă pentru voi traseul se va dovedi accesibil, atunci puteți încerca și peștera.

Iar în peșteră, dacă nu puteți intra prin dolina 1, puteți încerca totuși prin dolina 3, e de coborît un grohotiș stabilizat cu trunchiuri de copaci și străbătut de o potecă în serpentine, dar nu sînt săritori. Prin dolina 1 nu e grohotiș, dar sînt săritori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, nickro, raducondurache, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074950933456421 sec
    ecranul dvs: 1 x 1