ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.08.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 6 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Printre pietre în Peloponez

Ilustrație video-muzicală
- Nikos Kourkoulis - Magika Taksidia


TIPĂREȘTE

Motto:
Când a naufragiat antichitatea
Nu apăruseră încă sticlele
Și tot ce era mai de preț pe acolo
A fost făcut sul
În niște nume proprii
Cărora li s-au dat drumul pe mare.

Numele au ajuns cu bine la noi.
Și când destupăm cate unul,
Să zicem Homer, Pitagora sau Tacitus
Tâșnesc spre cer jerbe mari de lumini,
Pe umeri ne cade un praf de milenii.
Să înmulțim din răsputeri
Avuția de nume proprii a lumii!

Si dacă se va scufunda pamântul
Ele sa ramână plutind,
Cai troieni cu toată omenirea in burtă,
Către porțile altor planete.

Marin Sorescu - Nume proprii

Profit, conform obiceiului, de faptul că partenerii mei de site au avut deja grijă să facă referiri istorice și legendare la obiectivele ce pot fi vizitate în Peloponez, care îmi vor permite mie să fiu superfluu (ca de obicei :) ) și să mă limitez doar la a comenta propriile-mi impresii, fără a mă „chinui” să fac apel la istorie. Recunosc că înainte de a pleca în Peloponez m-am simțit dator să (re) citesc o parte din cărțile copilăriei, să îmi reîmprospătez memoria în privința zeilor și eroilor mitologiei elene.

După ce din Monemvasia am vizitat Elafonisos, Peștera Diros și alte locuri minunate, am ales ca a doua parte a vacanței în Peloponez stațiunea Tolo, ideală atât pentru plajă cât și grație așezării strategice în vederea vizitării unui număr mare de obiective istorice.

O parte din aceste obiective sunt denumite de cei din grupul meu, și nu numai, cu un sens ușor peiorativ „pietre”. Parcă aud întrebarea: „iar te duci la pietre?”.

Nu includ la secțiunea „pietre” castelul din Nafplio, deja aflat într-o stare de conservare mult mai bună, fiind un castel medieval. Recunosc, sunt mult mai încântat (de fapt încântat de-a binelea) de castelele medievale ce pot vizitate cu adevărat decât de monumente ale căror urme uneori nu trec de genunchi. Cu toate acestea nu știu ce anume mă atrage la aceste ruine, niciodată nu mă pot abține să le vizitez. Să spun că mă cheamă istoria, că mă impresionează legendele din jurul pietrelor, sau că simt respirația mitolologiei? Nu știu, cu toate acestea nu mă pot lipsi de ele, mă îmbie într-un mod inexplicabil.

Acum mai rămâne să-mi găsesc și parteneri de drum. După o atentă filtrare (a celorlalți) nu mi-a rămas decât fata mea, care pesemne din milă și atașament pentru mine s-a alăturat peregrinărilor mele printre rămășițele istoriei. Nu aș putea spune exact de ce ceilalți au ales ales calea simplă a statului pe plaja minunată, a plimbării prin Tolo sau Nafplio sau lenevitului prin tavernele grecești. Voi ce ați fi ales?

Pentru că așa cum spuneam, Tolo este foarte bine amplasat și permite accesul facil spre aceste monumente, am folosit mijlocul zilei (adică perioada dintre plaja de dimineață și cea de seară) pentru a vizita obiectivele. Așa încât am vizitat câte unul din sit-uri într-o zi (excepție făcând Midea și Micene pe care le-am legat în cadrul aceleași expediții :) ).Singurul dezavantaj a fost soarele puternic, dar indiferent cum, nouă ni s-a părut perioada ideală pentru a vizita aceste situri. Nu trebuie să vă lipsească șapca (sau pălaria) și o doză bună de apă pentru hidratare.

Midea

Este primul sit vizitat, și nu voi ascunde, că am ajuns aici oarecum din greșeală (o combinație între o poziționare greșită pe GPS și o eronată interpretare a indicatoarelor). Cert este că după ce am trecut prin niște sate grecești autentice, în vârful unui deal am ajuns la obiectivul mult dorit :). Nu mică ne-a fost mirarea când am găsit o singură mașină în parcare (cea a custodelui obiectivului). Nici nu puteam bănui că vin mulți turiști pe jos, era destul de departe de orice. Acum că am ajuns nu aveam cum să dăm înapoi, așa că plini de curaj ne-am îndreptat spre ghereta custodelui. Intrarea era gratis (oare de ce?), mai mult, am primit și o broșură referitoare la site. De admirat faptul că broșurile au un format standard, unitar, pentru toate obiectivele vizitate atât în Peloponez cât și în Atena. Unul din avantajele majore ale vizitării sitului a fost că a trebuit să facem un pic de mișcare urcând dealul cu ruinele cetății. Doar imaginația noastră foarte bogată și panourile cu explicații ne-au ajuta să ne închipuim ce a fost acolo cu mii de ani în urmă. Înălțimile ne-au permis să admirăm și peisajele din jur care nu erau deloc de lepădat. Iar poza cu fluturele, deși nereușită căci era cam neastâmpărat iar fotograful nepriceput, a fost una din cele mai mari provocări ale sitului :).

Moment poetic (sau istoric) :) (parafrază după una din trupele mele prefetate în trecut, formația de rock progresiv Accent).

Pentru că nimeni nu a scris până acum nimic despre acest sit pe AFA (sper să nu greșesc) mă simt dator să fac o mică prezentare a Mideei. (Motivul este simplu, nimeni nu s-a mai rătăcit ca mine =)) ).

Midea a fost unul din cele trei centre importante ale civilizației miceniene alături de Micene și Tiryns, fiind una din fortificațiile ciclopice. Zidul cetății înconjura o suprafață de 24.000 mp, fiind construită din blocuri ciclopice (bibliografia spune că imense, dar eu mă abțin). Zidul de apărare avea 450 m lungime și 5-7 m grosime.

Midea a fost locuită încă de la sfârșitul perioadei Neoliticului (mileniul 5 și 4 î.H.). În perioada miceniană (1600-1100 î.H) a devenit o cetate importantă, iar în secolul XIII a ajuns la apogeul dezvoltării. La sfârșitul secolului XIII însă, a avut loc un cutremur de proporții (același care a afectat și Micene și Tiryns) precum și de un incendiu devastator, dezastre ce au pus capăt evoluției cetății. Chiar dacă zona a mai fost locuită ulterior, nu s-a mai bucurat de aceeași dezvoltare.

Deși ni s-a părut foarte sus, ea se află doar la 270 m deasupra nivelului mării. După ce am privit peisajele din jur, ne-am îndreptat totuși spre Micene, cea care era în planul nostru din ziua respectivă.

Micene

Am ajuns la intrare și ni s-a spus că biletul este combinat, putem să vedem site-ul arheologic, muzeul, precum și Trezoreria lui Athaeus. Muzeul și site-ul se regăsesc în același spațiu, pe când tezaurul se află câteva sute de metri mai jos față de parcarea destinată sitului arheologic.

Pentru adulți era intrarea este 8 EUR iar pentru copiii/elevii până în 18 ani este gratuit cu condiția să demonstrezi vârsta copilului (Young people, under the a mage of 18, after demonstrating the Identity Card or passport to confirm the age)odysseus.culture.gr/h/3/e ... jsp?obj_id=2573. A. nu avea nici un act cu ea dar a primit bilet gratuit. Atunci eu i-am spus: “La următoarele obiective ar trebui să luăm și pașaportul tău, să nu plătim degeaba intrarea”. Iar ea a replicat imediat: “Tati, dar tu nu crezi că își dau seama că eu sunt minoră. Altfel cine ar fi crezut că vin cu tine să vizitez toate pietrele (of, pietrele, iar pietrele) în loc să stau să mă distrez.” Fata mea este de felul ei mai hater-iță (heităriță) și profită de orice moment să mi-o servească (deh, educația data de tac-su). Acum să nu credeți că e chiar așa, căci o lună mai târziu, când am fost vreo trei zile pe așa-zisa Rivieră a Olimpului, și unde condiția de acceptanță era să nu facem nicio deplasare la mai mult de 5 km a mărturisit că îi lipsesc vizitele… De atât amar de vreme, cărată de un părinte iresponsabil :), s-a obișnuit cu asta =)).

Aici se poate observa preocuparea pentru restaurarea ruinelor, precum și dorința de a prezenta cât mai bine obiectivele ce urmează a fi vizitate. Am început prin a vizita Mormântul leilor (sau mausoleul !?) - a fost construit la începutul secolului XIV b.C. Acesta are o înălțime de de aproximativ 15 m. Apoi am vizitat muzeul, care pot spune că este unul foarte frumos amenajat și merită să i se aloce ceva timp. Vei găsi aici numeroase vestigii istorice, vase, sculpturi, arme dar și instrumente de lucru din perioada respectivă. Cred că aici și-au pus amprenta UNESCO, dar mai ales banii de la Uniunea Europeană. Cu siguranță merită vizita, iar calitatea este incomparabilă cu cea a muzeului din Epidavros. După ce am trecut prin Poarta leilor, principala poartă de acces în cetatea urmat vizitarea ruinelor Palatului regal și ale Acropolelor. Deși este relativ anevoios de urcat, am întâlnit grupuri de pensionari hotărâte să ducă vizita până la capăt. Și aici am avut o replică: „normal, oamenii aceștia au venit să-și vadă strămoșii, dar noi ce căutăm aici? (de data asta am avut noroc că nu am fost inclus și eu la „oldies”)

După ce am băut un suc la ghereta din parcare, am luat mașina și am coborât câteva sute de metri mai jos la Trezoreria lui Athaeus (sau Mormântul lui Agamennon). Este un monument impresionant ca dimensiuni, în fapt un mormânt în formă de stup. A fost construit la mijlocul secolului XIV î.e.n. Fațada a fost decorată cu diverse materiale, iar mare parte din elementele decorative se află, unde altundeva, decât la British Museum (un subiect extrem de fierbinte pentru greci în general). În interior am găsit și un început de galerie, care din păcate nu era foarte adâncă, adică nimic în plus de explorat.

Lăsând gluma la o parte, chiar cred că Micene trebuie să intre pe lista obiectivelor ce trebuie vizitate în Peloponez. Iar dacă stai în Nafplio/Tolo ai doar 25/30 km pe drum foarte bun de străbătut. În plus faptul că treci pe lângă câteva livezi de portocali, nu numai că te încântă, dar și uiți de timpul pierdut pe drum.

Dacă și dorești să afli amănunte despre istoria Micene îți propun excelentul articol al lui @zuftim vezi impresii, precum și cel al lui @florinbad vezi impresii

Epidavros

Și până la Epidavros sunt doar vreo 30 de kilometri, dar drumul este ceva mai anevoios, așa încât pierzi ceva mai mult timp. Dar te rog să mă crezi că nu este o pierdere. Mai ales dacă alegi drumul prin Vivari, care îți oferă niște peisaje splendide, cu o mare superbă. Cred că și acolo este o stațiune turistică, sau ar trebui să fie la cum arată marea.

Intrarea la Epidavros costă 6 EUR pentru adulți, jumătate pentru studenți și pensionari (ca și în celelalate situri arheologice vizitate) și este gratis pentru copiii sub 18 ani. Dacă ar fi să mă iau după numărul de mașini, autocare întâlnite, pare că Epidavros este unul din cele mai vizitate obiective din zonă.

Amfitreatul este impresionant ca dimensiuni și s-a conservat foarte bine. Pot să spun că am luat o pauză de visare cocoțat acolo, pe ultimul rând de „bănci”. Mi-ar fi plăcut să am ocazia să ascult un concert acolo, Epidavrosul fiind cunoscut pentru acustica perfectă. Am încercat și experimentul cu moneda, însă nu aș spune că a reușit. De vină erau însă lăcustele care făceau un zgomot infernal, le apucase cheful de frecat piciorușele. Nici ciripitul păsărelelor nu mai era ușor de ascultat, căci zgomotul produs de lăcuste era inimaginabil.

Muzeul de aici nu m-a impresionat cu nimic, mai mult, majoritatea produselor expuse erau copii și nu originale.

Remarcabil a fost faptul că aici era în desfășurare o acțiune de restaurare de mare amploare. Pare că se dorește reconstrucția sit-ului, păstrându-se ruinele actuale, peste care se reconstruiesc coloanele inițiale, zidurile etc. Se va păstra o linie de demarcație între ceea ce a rămas și ceea ce va fi adăugat ca urmare a reconstrucției.

Mă întreb oare dacă tendința de a reconstrui, reface monumentele la forma lor inițială este o inițiativă lăudabilă, sau, dimpotrivă . Depinde ce va ieși până la urmă, mai ales că de multe ori linia dintre kitsch și artă este atât de subțire… Cu siguranță pentru vizitatori atractivitatea crește atunci când au cu adevărat ce vedea.

Tiryns

Trebuie să-mi cer scuze colegului meu de site, cel care a reușit să scrie niște articole de mare clasă despre Peloponez, @florinbad, dar pe mine nu m-a impresionat în niciun fel dimensiunea blocurilor/pietrelor din care era constituită cetatea Tiryns. După ce văzusem blocurile de piatră din care fuseseră construite piramidele din Egipt, elementele constitutive ale cetății Tiryns mi s-au părut niște „pietricele” ce sub nicio formă nu aveau nevoie de aportul ciclopilor (scuze, dar așa sunt eu, mai cârcotaș :) ). Acum când mă uit la poze, blocurile îmi par mult mai mari (dar și aparatul meu foto are zoom 42X :)) ). Totuși trebuie să recunosc că articolul lui a fost motorul care m-a împins să vizitez această cetate.

De menționat că cetatea se află la mai puțin de 5 km de Nafplio, și o zărisem, cum trona impresionantă, în drumul spre Tolo. A fost primul obiectiv pe care am încercat să-l vizitez de unul singur într-o duminică, după ce toți ceilalți parteneri de drum se disipaseră într-o nouă plimbare prin Nafplio, dar eu încăpățânat, mi-am urmat chemarea. Duminică fiind, chemarea mea nu prea a coincis cu interesul spre plajă al grecilor, așa încât am găsit porțile zăvorâte, pe principiul „duminica închis”. Așa că m-am întors cu coada între picioare spre Nafplio.

Cum sunt un tip destul de tenace, luni am pornit din nou spre Tiryns, și nu singur, ci însoțit de fiica mea căreia i se făcuse, pentru a câta oară, milă de mine. Plus că citise și ea articolul cu pricina. De această dată Fortuna a fost de partea noastră. Am plătit doar pentru mine 3 EUR și am intrat în cetate. Pe stânga aleii spre cetate se aflau niște portocali care ne făceau cu ochiul. Pesemne și prețul de intrare este o expresie a ceea ce poți găsi acolo.

Când am ajuns la Tiryns am crezut că suntem doar noi. Dar m-am înșelat, mai erau, niște, presupun, arheologi care reașezau pietrele (pesemne se ocupau de consolidare, deși părea mai repede cosmetizare). Mă și gândeam că încearcă și ei să facă cetatea să arate mai bine.

În rest era pustiu, doar noi admirând vestigiile unei lumi demult apuse. Nu aș spune că am fost foarte impresionat, aș pune Tiryns-ul la coadă (bineînțeles în fața Mideei :) ).

Și când să ieșim a apărut o pereche de puști, el și ea (undeva în jur de 18 ani), care se țineau de mână și se plimbau cu un vădit interes unul față de celălalt (deh, ale tinereții valuri), dar nu am putut să-mi dau seama dacă erau atrași de obiectivul turistic în sine sau de faptul că aici puteau fi singuri contra unei sume modice (mult mai ieftin decât la hotel, de pildă :) ).

Ce am ratat

Mai sunt și multe altele de vizitat, însă le-am considerat pe acestea ca fiind cele de referință. Sigur, măcar la Argos aș fi putut să mai ajung, dar așa cum spuneam în articolele anterioare sau viitoare plaja minunată din Tolo nu m-a ajutat foarte mult în demersurile mele de a vizita exhaustiv ruinele din Peloponez. La mari ratări aș trece cu siguranță și Olympia, doar că mi-ar fi consumat foarte mult timp, pe de o parte, și pe de altă parte mi-am și impus o limită a obiectivelor arheologice de vizitat. Intenția mea inițială a fost să stau vreo 2-3 zile și în Kalamata doar că nu am primit aprobarea de la membrii grupului.

Chiar dacă impresiile mele au fost un pic ironice (mai repede autoironice), cred că nu trebuie să ratați măcar Micene și Epidavros. Iar Tiryns-ul este mult prea aproape de Tolo și Nafplio! O să ziceți că Argos-ul e și mai aproape. Așa este, dar Peloponezul mai merită vizitat măcar o dată ROFLMAO.


[fb]
---
Trimis de Dabator in 15.03.15 22:30:54
Validat / Publicat: 16.03.15 07:30:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3115 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P42 Epidavros: cineva stătea în centru și încerca trucul cu moneda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 88150 PMA (din 74 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.03.15 08:52:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[16.03.15 09:32:29]
»

@Dabator - Superb... de câțiva ani tot citesc și adun material despre Peloponez. Sper să ajung acolo într-o bună zi. În categoria „nebun după pietre” și cetăți de tot felul sunt și eu; și, de asemenea, grupul nu e în totalitate de acord... hi, hi, hi.

webmaster13
[16.03.15 09:51:25]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

P:S:

la capitolul ˝rateuri˝ mai este şi Mistras

DabatorAUTOR REVIEW
[16.03.15 09:52:40]
»

@tata123: Mulțumesc. Să știi că și mie mi-a luat câțiva ani buni să mă decid. Tot timpul am luat în considerare și prețul care mi s-a părut mai mare în această zonă decât în cele mai des frecventate de noi.

Până la urmă s-a dovedit a nu fi chiar așa, excepție face însă costul cu transportul. Altfel prețurile sunt comparabile cu restul Greciei, poate un pic mai mari, dar să nu uităm că Atena este la nici 2 ore de Tolo.

Intrările la obiective au și ele prețuri acceptabile, chiar dacă nu sunt mici întotdeauna.

Așa că succes! Ia-ți inima în dinți și direcția Peloponez

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[16.03.15 09:56:25]
»

@webmaster13: Mulțumesc pentru ilustrația muzicală.

Da, așa este, și Mistras și mai sunt și altele. Din păcate timpul a fost limitat și am încercat să prind și eu câte un pic din fiecare.

buterfly*
[16.03.15 15:02:35]
»

minunat articol, ca de obicei! Nene Dabatorule eu tot la Hawaii-ul ala visez, dar nici cu Peloponezul asta nu mi-e rusine!

DabatorAUTOR REVIEW
[16.03.15 15:07:58]
»

@buterfly: Să știi că n-ai de ce să-ți fie rușine.

În mod sigur la capitolul istorie Peloponezul stă mult mai bine (ca să fiu on-topic ).

În plus vei întâlni și aici peisaje mirifice, plaje de neegalat și oameni minunați.

Ba cum spuneam altădată aici se poate face și snorkelling de înaltă clasă (nu chiar ca cel din Hawaii, dar pe aproape .

Unde mai pui că până aici faci mai puțin timp cu mașina decât până dincolo cu avionul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[16.03.15 15:30:58]
»

Ca de obicei un rewiev de colectie, ar merita adunate intr/o antologie de calatorie sau relatari turistice. AM vazut locurile si mi le/am reamintit cu placere, iar pozele sunt, ca intotdeauna, foarte lamuritoare. Multumim pentru descrierea captiavanta.

DabatorAUTOR REVIEW
[16.03.15 15:43:35]
»

@calatorul50: Mulțumesc pentru aprecieri.

Camelia19
[16.03.15 17:11:25]
»

@Dabator - Iți mulțumesc pentru călătoria prin fascinantul Peloponez. O parte a obiectivelor descrise de tine le-am vizitat și eu (a se citi Epidavros), în rest le am trecute pe lista "de văzut" pentru când voi mai ajunge prin zonă. Văd ca tu ai avut destul de mult noroc la Epidavros, nu era deloc aglomerat față de ce-am prins eu. Atunci se făceau și ceva pregătiri, am presupus că urma un spectacol pentru că era ceva aparatura prin jur și zona circulară din centrul amfiteatrului era acoperită cu un fel de material cauciucat negru, care era decupat puțin chiar in centrul său, probabail să nu răpeasca vizitatorilor șansa testului cu moneda Evident, testul l-am făcut și noi, am niște filmări excelente în care, din ultimul rând, moneda se aude cu o așa claritate de parcă ar fi căzut lânga mine, în ciuda lăcustelor, a unor copii ce se intreceau în imitarea sunetelor diferitor animale și a unui domn cu veleități de tenor care cânta (răcnea) pe scenă din toți plămânii. Mă gândesc că o mai mare importanță o are direcția vântului, decât zgomotul de fond și s-ar putea ca pe tine să nu te fi ajutat.

De Micene îmi pare cel mai rău că nu l-am văzut, mergând spre Nafplio l-am lăsat la stânga noastră, se și vedea cocoțat pe deal, dar nu am mai avut timp și pentru el. Nici la Tolo n-am ajuns, deși văd pe AFA că e o localitate preferată pentru stabilirea taberei, însă atunci nici nu auzisem de ea. Am considerat că Nafplio e locația ideala de cazare.

Dar spre deosebire de tine, am ajuns la Olympia care e cu adevărat fascinantă, chiar m-a emoționat să pot fi prezentă in acel loc atât de special. Așa că amandoi trebuie neapărat să mai ajungem prin Peloponez, măcar o dată

DOINITA
[16.03.15 18:08:51]
»

Foarte frumos! Am retrait momente placute colindand printre "pietre" si zau ca ar mai merge o excursie in zona. Am fost in Peloponez in urma cu multi ani si nu o data ci de vreo 2-3 ori. Doar Epidavros si Naphlio au fost de fiecare data in program, in rest am adaugat obiective noi. Am vazut si Olympia si parca asteptam sa vad campionii olimpici ai vremurilor de mult apuse si nymphele ce tocmai au aprins flacara olimpica. Nu am ratat Monemvasia (pt. care ne-am deplasat special in Peloponez) si nici zona Sparta sau Mani-locuri superbe care inca pastreaza urme ale traiului deosebit de aspru sau poate chiar dur. Ne-a placut Peloponezul, ne-au placut plajele si nu am ratat si excursiile de o zi in Poros si Hydra.

Felicitari pentru stilul deosebit de a trezi interesul turistilor ce nu au vizitat Peloponezul si de a "derula"amintiri frumoase celor ce au vizitat aceste locuri.

Vacante placute si cat mai multe "pietre"!

cristina65
[16.03.15 20:58:06]
»

@Dabator - Un nou review @Dabator, o noua delectare. Asa cum, de altfel, ne-a obisnuit deja.

In plus,

Mă întreb oare dacă tendința de a reconstrui, reface monumentele la forma lor inițială este o inițiativă lăudabilă, sau, dimpotrivă.

-asta imi aminteste de o problema foarte interesanta, pe care acum cativa ani o ridicase si @vlado2, suscitand ceva comentarii pe site (bine, el si-a dorit o dezbatere ceva mai larga, poate ca subiectul ar merita asa ceva). E vorba despre review-ul "Phaistos vs. Knossos", scris prin 2012, iar ecourile de atunci, referitoare la conservare vs restaurare, sunt foarte interesante si de actualitate si astazi.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.03.15 08:00:53]
»

@Camelia19: Da, am fost puțin trist, dar nu dezamăgit, că nu a ieșit experimentul. Oricum nu de aceea am ajuns la Epidavros .

Am spus că las coasta vestică a Peloponezului pentru altă dată. Și atunci voi vedea și Olympia și Costa Navarino și cu siguranță mai sunt și altele. Nici nu am avut foarte mult timp liber, am fost o zi în Elafonissos, apoi Peștera Diros, am fost și în croazieră în Hydra și Spetses, etc. Eu mă declar mulțumit de ce am reușit să fac, am avut timpul necesar să savurez.

În Monemvasia ai fost?

M-am uitat AFA și cred că lipsesc niște impresii de ae tale din Peloponez. Când le voi găsi?

DabatorAUTOR REVIEW
[17.03.15 08:07:29]
»

@DOINITA: La Sparta ce era de văzut? Am trecut de două ori prin Sparta și nu am avut niciun imbold.

Chiar dacă s-a întâmplat "în urmă cu mulți ani" mie tot mi-ar plăcea să citesc impresiile tale din Peloponez (doar că trebuie să scrii .

Eu cred că încă Peloponezul este are destul de puține impresii publicate, când am plecat eu erau și mai puține, dar în a doua jumătate a anului trecut, din fericire, au mai fost adăugate câteva. Este o zonă foarte ofertantă.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.03.15 08:10:53]
»

@cristina65 - Mulțumesc pentru aprecieri, ești drăguță ca de fiecare dată.

Mulțumesc despre link-ul către articolul lui vlado2, un articol excelent pe care l-am citit în această dimineață. Of doamne, sunt zeci, sute de articole de excepție pe acest site pe care nu le-am citit...

msnd
[17.03.15 13:51:03]
»

Excelent articol, excelente fotografii. Mulțumesc pentru aducerile aminte.

Referitor la Mă întreb oare dacă tendința de a reconstrui, reface monumentele la forma lor inițială este o inițiativă lăudabilă, sau, dimpotrivă, reiau o povestioară pe care o știu de la fiica mea, și pe care am mai spus-o de vreo 2 ori pe aici.

”Toporul bunicului”.

Bunicul avea un topor pe care, la moartea lui, l-a lăsat moștenire fiului sau. Acesta, nemulțumit de coada, prea scurta și parțial putrezită, schimbă coada toporului. La rândul sau, la moartea sa, lasă toporul nepotului. Acesta, nemulțumit de lama prea îngustă și parțial ruginită, schimbă și lama toporului. Oare ceea ce posedă el acum mai este toporul bunicului?

Se pare că povestea a dat naștere unei întregi controverse filozofice, fiecare parte venind cu argumente pro sau contra. Nu cred că s-a ajuns la o concluzie.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.03.15 13:59:17]
»

@msnd: Excelentă pilda - nu am mai citit-o/auzit-o până acum.

Iar controversa este și va rămâne deschisă.

Dacă e să-mi ceri părerea eu, atunci voi veni cu un răspuns foarte clar și răspicat: habar n-am . Nu știu care variantă este mai bună, și așa cum spuneam nici nu se știe cum va arăta rezultatul.

Pentru industria turismului sigur poate însemna un progres, cum spuneam, de exemplu Tiryns-ul era aproape pustiu. Și pesemne și mai mulți bani pe care turistul va trebui să-i plătească.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[17.03.15 16:44:25]
»

@Dabator - Ai reușit să vezi o mulțime de locuri deosebite, eu în afară de cele 2 nopți în Nafplio pot spune ca am fost doar în trecere prin Peloponez. Doar la Olympia și la Epidavros am ajuns. Ai dreptate, nu am scris încă impresii de-acolo, sunt doua obiective despre care există deja câteva articole foarte bune, inclusiv al tau Nu le-am uitat, dar le-am lăsat mai la coadă, împreuna cu Delfi, Meteora și alte câteva. Deh, lipsă de inspirație și mai ales de timp. Dar o sa le vină rândul cândva

Întrebai de Sparta, sincer nici eu nu știu de vreun obiectiv în afara de muzeul care adapostește într-adevar niste lucruri foarte interesante (așa am auzit). Sunt și ceva vestigii, dar din perioade mai recente, din măreața Sparta nu s-a păstrat absolut nimic altceva decat colecțiile expuse în muzeu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[17.03.15 17:54:43]
»

@Camelia19: Timpul este cu adevărat o problemă

Despre Olympia nu sunt decât două articole scrise până acum (din care unul exclusiv), despre Epidavros (din care unul exclusiv) or fi vreo patru, maxim, așa că nu sunt destule informații. Spre comparație Achillion din Corfu, cu toate că mie mi se pare un obiectiv ce bate spre mediocru are cinci articole exclusive, și mai este descris în alte multe articole. Să mai spun că despre Efes (Turcia) sunt 14 articole exclusive, și tot așa, se pot da multe exemple. Ok, nu neapărat articole exclusive, eu chiar nu sunt adeptul articolelor exclusive decât dacă ai cu adevărat ce să povestești cu adevărat despre obiectivele respective.

Și pentru că nu toți suntem la fel, e bine să ai mai multe articole din care să tragi concluziile.

Despre Sparta a fost greșeala mea - întrebarea era adresată @DOINITA

corinka
[17.03.15 19:40:26]
»

Foarte frumos si util acest review, felicitari! Apreciez lipsa detaliilor inutile.

Citind acest review, am avut ocazia sa calatoresc imaginar printre "pietrele" din Peloponez si mi-a placut mult, parca am simtit arsita soarelui si pietrele incinse. Asta ar cam fi singurul inconvenient in aceasta calatorie imaginara, caldura mare. :-)

Inca o data felicitari, de data aceasta nu pentru review, ci pentru cum va educati fiica. "Carand-o printre pietre", o invatati sa iubeasca si sa respecte istoria, iar pentru asta va admir.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.03.15 20:04:04]
»

@corinka: Mulțumesc pentru aprecieri. Fiind în comunitate, aș prefera, dacă ești de acord să utilizăm adresarea directă. Este mult mai simplu. Și în definitiv diferența dintre noi (uitându-mă la cardul de utilizator) poate fi de minim 1 an și maxim 20 .

Nu cred că detaliile pot fi inutile, toate au utilitatea lor. Din fericire, cei ce au scris înaintea mea despre aceste situri istorice au dat destule detalii de natură istorică și mitologică pentru a le relua și eu (aici am fost în avantaj). Acesta este și motivul pentru care am dat link-uri direct către articolele repective.

corinka
[19.03.15 09:57:59]
»

@Dabator - Cu plăcere!

Când mă refeream la detalii inutile nu mă refeream la detalii legate de obiectivele turistice, ci la detalii prea familiare pe care unii utilizatorii le dau uneori (de genul, când să plecăm, ne strigă soacra că era să uităm oala roşie cu sarmale etc.).

Desigur, uneori acest gen de comentarii fac deliciul cititorilor şi uneori sunt simpatice, însă de multe ori lungesc foarte mult câte un review, excelent, de altfel, iar eu nu am răbdare să citesc prea multe asemenea detalii şi sunt nevoită să sar unele rânduri.

Pe tine, însă, te-am citit rând cu rând şi mi-a plăcut. Ai şi detalii care personalizează impresiile, dar nu prea multe şi deloc deplasate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[19.03.15 15:29:26]
»

@corinka: Mulțumesc încă o dată pentru aprecieri. Și dacă spui că ai citit toate rândurile, atunci sunt convins că ești printre puținii useri care au reușit asta .

Tocmai că și eu cad în patima devierilor doar că am norocul că am colegi buni pe AFA și mă mai iartă . Adevărul este că nu e deloc ușor să dozezi informațiile astfel încât să nu depășești anumite limite, indiferent despre ce vorbim (detalii istorice, impresii personale, etc). Altfel noroc că nu plec cu soacra în concedii .

Eu mă tot străduiesc să mai scurtez din impresii de frică să nu adoarmă (sau și mai rău să se plictisească și abandoneze) cel ce citește impresiile.

Atât doar că sunt vorbă lungă…

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, calatorul, Camelia19, corinka, cristina65, DOINITA, msnd, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Peloponez:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094965934753418 sec
    ecranul dvs: 1 x 1