ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Către Navagio, plaja-vedetă de pe ilustratele cataloagelor de profil

TIPĂREȘTE URM de aici

Aş putea începe să spun că despre Navagio s-a scris mult şi bine, chiar foarte bine. Acesta e un lucru ştiut de toată lumea, însă nici o călătorie în Zakynthos nu e completă fără o plimbare până la Navagio, plaja cu nisipuri albe. Ceea ce va voi povesti eu, cu mare întârziere, ce-i drept, este despre cum am perceput eu şi prietenii mei această plajă, parcă desprinsă din altă lume.

Am cumpărat croaziera în jurul insulei Zakynthos de la o agenţie din Tsilivi, cred că se numea Cavo Grosso, care organiza zilnic această plimbare cu vasul Delfini de la firma Voutirakos Cruises, deloc mic, aşa cum am văzut ulterior multe alte vaporaşe roind în jurul plajei. Croaziera a fost, pe departe, chiar şi în anul 2009, deliciul mult aşteptat al vacanţei noastre. De ce? Pentru că includea un popas de două ceasuri la vestita Navagio, una dintre cele mai frumoase plaje nu numai din Grecia, sau Europa, situată pe locul 10 într-un top al celor mai frumoase plaje din lume. Era clar că reprezenta cel mai cunoscut şi fotografiat loc al insulei Zakynthos, pentru că toată lumea, după ce sosea în insulă, părea interesată în primul rând de Navagio.

Povestea ei vă este cunoscută: vasul Panagiotis plin cu marfă de contrabandă a eşuat în urma unei furtuni pe această plajă, abordabilă numai de pe mare, ce este flancată de pereţi stâncoşi albi de calcar, înalţi de până la 200 metri. Agios Georgios este numele plajei pe care, aproape, că nu şi-l aminteşte nimeni, cu atât mai puţin să-l folosească cineva. Navagio, semnificând în limba greacă naufragiu, cunoscută şi ca Shipwreck, rămâne locul de pelerinaj al turiştior sosiţi pe tărâmul insulei Zakynthos. Noi ştim povestea clasică a acestui vapor construit, se pare, pe la 1937, care în timp ce făcea contrabandă cu ţigări din Turcia către Mafia italiană, a fost suspectat şi surprins de marina greacă pe vreme rea, care, urmărind vasul, a făcut echipajul să-l părăsească şi să determine eşuarea acestuia. Ştiaţi că mai există o teorie conform căreia naufragiul a fost premeditat şi „aranjat” de către ministerul grec al turismului din anii'80, în scopul dezvoltării interesului turistic pentru plaja cu pricina. Pare cam greu de crezut şi mai, mai că-mi încolţeşte un zâmbet forţat, însă mă tot gândesc de ce, oare, înainte de naufragiu, plaja aceasta aproape că nu era cunoscută, darămite, promovată?!! Mda, merită să mai cugetăm...

Dar, să revenim la croaziera în jurul insulei! Am plecat din portul Zante cu vaporul Delfini al firmei Voutirakos Cruises, cred că unul dintre cele mai mari ce efectua genul acesta de plimbare, după cum aveam să ne convingem în scurt timp. Plimbările pe mare cu ambarcaţiuni de genul acesta m-au fascinat dintotdeauna, am considerat că nici o vacanţă n-ar fi completă fără măcar o asemenea plimbare, abia atunci simţi cu adevărat spiritul liber al vacanţei! Ne îndreptăm spre Capul Schinari, extremitatea nordică a insulei şi către acesta, am trecut pe lângă Tsilivi, după care am identificat complexul hotelier Maistrali în care eram cazaţi, care se vedea mult mai frumos de pe mare. Am depăşit Alykanas şi Alykes şi am zărit portul Agios Nikolaos pe care-l cunoaşteam, deja, chiar şi de pe uscat, cu ocazia excursiei în insula Kefalonia. După ce am lăsat în urmă Agios Nikolaos şi până la Capul Schinari ne-am desfătat privirile cu Peşterile Albastre, adevărate arcuri de stâncă săpate de marea, de cele mai multe ori, furioasă. Sunt impresionante şi spectaculoase în acelaşi timp, iar culoarea azurie a apei provine de la stâncile albe, de calcar, în apropierea cărora marea schimbă o sumedenie de nuanţe de albastru. Existau chiar şi indicatoare sus pe mal care ne spuneau, de parcă nu era clar unde ne aflăm! Am văzut multe bărci şi iahturi mult mai mici care se strecurau foarte aproape, uneori chiar în cavităţile mai spaţioase în explorarea acestora, spre încântarea turiştilor, lucru ce m-a făcut atunci invidioasă. Ba, într-una din scobiturile măcinate-n stâncă, parc-am zărit şi nişte siluete umane care se odihneau, fără vreo barcă în jur, pesemne că venea ceva şi-i pescuia mai târziu!

După Capul Schinari începeam să ne situăm pe partea vestică a insulei, cea cu coamă de stanca înaltă, fără plaje în sensul clasic al cuvântului. Mai aveam puţin până la Navagio, răbdarea era pe sfârşite iar emoţia în creştere la iminentă întâlnire cu simbolul insulei, plaja din reviste. De pe vas vedeam urmările incendiilor distrugătoare de vegetaţie ce avuseseră loc în augustul de foc al lui 2009. Oricum, acestea afectează periodic zone întinse din Grecia, imaginile cu pădurile arse semănau cu peisajele fotografiate de pe lună.

Ei, da, Navagio n-are pereche, priveliştea uluitoare ce se deschidea în faţă noastră te emoţiona până la lacrimi! Mi-amintesc cu plăcere că le ceream prietenior să mă ciupească pentru a mă trezi la realitate căci, eu, deja, mă pierdusem în infinita frumuseţe pe care o urmăream cum”creşte” odată cu apropierea vasului de celebra plajă. Epava ruginită creează un contrast uimitor cu albul din jur şi tot epava eşuată acum mai bine de treizeci de ani este unicul „obiectiv” spre care se îndreaptă turiştii, care par nişte furnicuţe, priviţi de departe, de pe vasul de croazieră ce, încă, nu a acostat. Ştiu că ni s-a atras atenţia să nu ne apropiem prea mult sub pretextul că este periculos din cauza nisipurilor de langa aceasta in care te poti afunda sub greutatea corpului, însă i-am văzut pe mulţi care nu ţineau cont şi se căţărau chiar pe uriaşa fieratanie ruginită!

Două ceasuri ne-am desfătat în apa ireal de albastră care se adânceşte brusc destul de aproape de mal, şi-n nisipul, care nu era nisip, ci mai degrabă un covor gros de pietricele „boabe de orez sau fasole”, uneori mai mari, jucându-ne, realmente, ca nişte copii, amintindu-ne cât de bine te simţi când pluteşti de fericire! Lângă Navagio, apa mării îşi schimbă culoarea de câteva ori pe zi, în funcţie de poziţia soarelui, nemaipunând-i la socoteală albastrul deschis pe care-l poartă la mal, pe albul nisipului. Eşti înconjurat de mii deculori, una mai caldă şi mai puternică decât cealaltă, însă albastrul e infinit!

Vizitând Navagio simţi că Dumnezeu s-a hotărât să-ţi dea un premiu... un premiu oferit cu drag sufletului şi minţii. Când pleci, o faci păstrând în minte imaginea atât de pură a naturii salbatice din jur.

Ne-am desprins cu greu şi am pornit din nou la drum trecând pe lângă Porto Vromi, strecurându-ne pe lângă insuliţa Agios Ioannis, port situat în golfuleţul omonim înconjurat de vegetaţia arsă ce îmbrăca munţii din jur. În continuare, stâncile golaşe, albe, de cele mai multe ori „roase” de valurile mării din timpuri străvechi, formând peşteri şi alte forme carstice ciudate, de o frumuseţe greu de imaginat. Privind în sus, spre ţărm am identificat Porto Limnionas, o mică aşezare pescărească cocoţată pe stânci cu o tavernă, câteva pontoane pentru amatorii de baie şi sărituri în apă şi, bineînţeles, cu o vedere splendidă la mare. Apoi, cu măiestria de care dau dovadă timonierii pricepuţi, vasul care nu era chiar o barcă, a reuşit să ne poarte foarte aproape de peşteri la baza cărora nu pregetau să intre puţin, ca-n cazul Peşterii Delfinilor, crescându-ne nivelul adrenalinei.

Cea mai frumoasă surpriză a excursiei a constituit-o, însă, apariţia a doi delfini reali ce şi-au făcut prezenţa imediat ce am părăsit zona peşterilor. Erau exemplare jucăuşe care, sărind, au captat atenţia, nu numai a tuturor turiştilor, cât şi a membrilor echipajului. Era a doua oară (prima fiind în drum spre Skiathos) când, în decursul anilor, vedeam un spectacol gratuit, şi nu la delfinariu! Ei ne-au însoţit o bună parte din drum, spre încântarea noastră, făcând giumbuşlucuri demne de aplauze.

Curând am ajuns în dreptul peşterilor de la Keri, după ce am trecut pe lângă stânca Mizithres pe care am lăsat-o în dreapta, vasul „înghesuindu-se” între peretele stâncos al insulei şi aceasta. Aici înotătorii au avut parte de-un răgaz de bălăceală binevenită şi binemeritată!

Odată ce am depăşit partea vestică, înscriindu-ne pe partea de est, după un sud slab reprezentat al insulei (forma insulei e de vină!), spectaculozitatea peisajelor cu stânci înalte a luat sfârşit, sudul şi estul insulei, mult mai joase ca altitudine, nu oferă aceleaşi imagini. Oferă, în schimb, condiţii optime pentru broaştele ţestoase Carreta Carreta care şi-au stabilit „patria” în acest areal. Am admirat, totuşi, Laganas, Kalamaki, Gerakas, Vassilikos şi Argasi.

Ocolul insulei Zakynthos cu vasul Delfini a luat sfârşit după-amiaza târziu acolo unde începuse de dimineaţă, în portul Zante.

Ştiu sigur că, dacă or fi existând pe lume aşa-numitele locuri „colţ de rai”, unul dintre acestea e Navagio, cel încastrat în Zakynthos, insula de-o frumuseţe năucitoare!


[fb]
---
Trimis de irinad in 12.03.15 07:32:00
Validat / Publicat: 12.03.15 12:38:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3178 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P43 Mic arc sapat in stanca facand parte din seria celor din Pestera Delfinilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

irinadAUTOR REVIEW
[12.03.15 14:20:56]
»

Webmaster, va rog sa-mi corectati titlul in care sa apara "plaja", si nu forma nearticulata cum este acum. Scuze, s-a-ntamplat din cauza excesului de zel privind diacriticele... Multumesc!

webmaster28
[12.03.15 14:24:53]
»

@irinad - Am modificat.

Pe viitor, pentru astfel de sesizări, te rpg să folosești funcția SESIZEAZĂ greșeala, pe care o găsești sub textul scris de tine.

Camelia19
[12.03.15 17:10:09]
»

@irinad - Pff, ce amintiri mi-ai trezit cu articolul ăsta. Nici că se putea ceva mai bun pe vremea asta mohorâtă de care avem parte în Timișoara decât o poveste frumoasă despre soare, plajă și mare albastră. Felicitări, atât pentru destinația de vis cât și pentru relatare. Am scris și eu un articol legat de Zakynthos, unde povesteam despre frumusețea infinită a plajei Navagio, vedeta incontestabilă a insulei, după cum bine spui și tu. Însă spre deosebire de tine, noi am ajuns acolo cu o ambarcațiune de dimensiuni reduse luată din Agios Nikolaos, așa că am putut să ne facem de cap prin peșteri Am debarcat inainte de ora 11, Navagio era aproape pustie, abia în jurul prânzului au acostat Delfini și alte câteva vapoare în toată regula și plaja a devenit rapid neîncăpătoare. Din păcate nu am întâlnit delfini, mi-aș fi dorit mult să-i văd prin apele grecești, dar nu a fost să fie. Poate data viitoare, cine știe.

Dabator
[12.03.15 20:44:22]
»

@irinad: Ca deobicei niște impresii foarte bine scrise. Felicitări!

(o să ajung și eu în Zakynthos odată și odată...)

danamandache
[12.03.15 21:45:22]
»

Privesc fotografiile, citesc articolul tau si-mi amintesc cu maaaare placere de Zakynthos, de Navagio. Mi- e dor, mi-e tare dor de Grecia!!!

Dan&Ema
[12.03.15 21:49:37]
»

Foarte reusite pozele! Mi-au placut in mod deosebit pesterile. Eu nu sunt asa fascinat de mare in general, dar pozele si articolul m-au convins. Multumim de croaziera!

irinadAUTOR REVIEW
[12.03.15 22:28:08]
»

@Camelia19 - Multumesc, sunt fericita daca ti-a placut, asa cum am constatat ca ti-a placut si tie Zakynthos cu toate ale sale! Ma gandesc ca experienta ta cu o barca mai mica a fost grozava, sa cotrobai prin toate pesterile cred ca e fantastic! Insa, da, aparitia delfinilor reali "a meritat toti banii", asa cum se spune!

irinadAUTOR REVIEW
[12.03.15 22:37:46]
»

@Dabator - Ca de obicei, esti foarte dragut cu mine, iti multumesc daca ceea ce-am scris eu ti-a facut o parere buna! Iti doresc sa ajungi acolo unde vrei, nu numai in Zakynthos, de unde sa ne aduci impresii din acelea bune de tot, asa cum ne-ai obisnuit! La buna vedere, la Predeal!

irinadAUTOR REVIEW
[12.03.15 22:44:23]
»

@danamandache - Ma crezi ca si mie mi-e tare dor de Grecia? Cred ca de aceea m-au napadit amintiri, mai noi sau mai vechi legate de ea! Dar sa privim optimiste, ca vine vara si uite-acu' si vacanta! Ne luam revansa pentru iarna ce ne cam tine pe tusa! Sa ai vacanta placuta!

irinadAUTOR REVIEW
[12.03.15 22:52:52]
»

@Dan&Ema - Multumesc foarte mult, ma bucur ca ti-au placut pesterile si pozele, chiar asa vechi, cum sunt! Spre deosebire de tine, eu sunt fascinata de mare, de fapt, de combinatia mare-munte la un loc si nu concep sa merg intr-o vacanta mai lunga de-o saptamana fara sa le am pe amandoua!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, Dan&Ema, danamandache, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂPlaja Navagio (Shipwreck) - un colț de paradis terestru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071301937103271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1