ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cetatea Ţarilor

TIPĂREȘTE

Cetatea am reusit sa o vizitam chiar in prima zi a sejurului nostru. Era unul din obiectivele pe care nu vroiam sa le ratam in scurtul nostru sejur, petrecut in zona, de Craciun: (vezi impresii).

Iar cand am vizitat noi cetatea, mai erau doar vreo 4-5 vizitatori in incinta, asa ca „ne-am facut de cap” plimbandu-ne in voie fara sa ne intersectam prea tare cu ceilalti vizitatori. Plus ca am beneficiat de o vreme excelenta: senin, fara nori, tot sa te plimbi.

Intrarea a fost 6 leva/persoana.

Nu insist cu istoria cetatii si contributia fratilor Asan la crearea celui de Al Doilea Tarat Bulgar, cu capitala la Veliko Tarnovo, la ridicarea si dezvoltarea Ţareveţ-ului.

Cetatea domină imprejurimile, fiind ridicata pe colina cu acelasi nume. Era inconjurata cu ziduri foarte inalte si groase, de peste 10 metri inaltime si groase pana la 3 metri.

Accesul in cetate se facea in trecut pe un pod mobil. Sus in varf, in punctul cel mai inalt se gasea Catedrala Patriarhala, construita pe ruinele unei basilici bizantine, astazi fiind restaurata complet. Pictura din interiorul ei dominata de culorile alb si negru este, zic eu, un pic altfel decat am intalnit de obicei prin bisericile ortodoxe.

In incinta cetatii se gaseau inca 22 de bisericute ortodoxe, marturie stand ruinele fundatiilor in care se distinge foarte bine forma lor, situate la distanta mica una de cealalta. Se pare ca erau construite pe langa locuintele inaltilor demnitari, dupa obiceiul Bizantului. Langa ele se afla si Palatul Ţarilor, iar In partea de sud-est, se afla „Turnul lui Baldovin“, refacut complet, in care a fost inchis, in anul 1205, Baldovin de Flandra, cand a fost luat prizonier in timpul celei de a patra Cruciade, de catre tarul Ionita Caloian.

Ample lucrari de restaurare la zidurile cetatii, la palat, biserica si la alte cladiri au fost realizate în perioada 1933-1987.

Ce nu ne-a placut era faptul ca in dreptul diferitelor constructii/obiective din cetate erau informatii scrise pe cate o tablita, doar in limba bulgara, rusa si germana, nu si in engleza.

Din interiorul cetatii se poate admira si cetatea de pe cealalata colina Trapezita, aflata pe celalalt mal al Yantrei, fiind inconjurata initial si ea de ziduri, parapete si porti fortificate. Aici se aflau resedintele boierilor, si alte cladiri publice. Trecerea timpului a afectat-o totusi mult mai tare.

Un eveniment care ar trebui neaparat evidentiat este spectacolul de lumini si sunet care se organizeaza in fiecare an aici, la care speram sa putem ajunge si noi, pe viitor. :)

La o trecere prin Veliko Tarnovo, nu trebuie ratata o oprire la acest impunator obiectiv istoric si turistic.


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 22.02.15 09:29:11
Validat / Publicat: 22.02.15 11:02:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2887 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Un zoom din cetate, dincolo de raul Yantra, peste pod
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.06.21 09:25:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Tsarevets & Catedrala Înălțării» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile]

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Tsarevets & Catedrala Înălțării:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067285060882568 sec
    ecranul dvs: 1 x 1