ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 365 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

La pas prin Sibiul istoric: Pasajul Scărilor

TIPĂREȘTE URM de aici

După Piața Huet considerată cea mai veche piață medievală a burgului (vezi impresii), un alt reper ce nu trebuie să lipsească de pe agenda turistului este Pasajul Scărilor, emblematic pentru istoria veche a bătrânului burg.

Cunoscut și sub numele de ”Zidul cu ace”, pasajul este un monument istoric, numărând câteva secole. Construit din piatră și cărămidă în secolul al XIV-lea la ordinul primarului Marcus Pemfflinger, pasajul face legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos, aflându-se în apropierea Bisericii Evanghelice, a Pieței Huet și a Casei Altemberger (Primăria veche, actualul Muzeu de Istorie). Unii specialiști vorbesc de o vechime și mai mare a pasajului, datându-l din secolul al XIII-lea.

Pasajul făcea parte din cea de-a treia centură de fortificații a orașului. Cele două ramificații de scări și arcade înconjoară zidurile cetății. Inițial, pasajul nu a fost prevăzut cu treptele care se văd azi, ele au fost construite prin anii 50, probabil pentru a facilita accesul pietonilor. Pasajul a fost restaurat în anii 1860 și 2006.

Toate acestea sunt detalii tehnice. Dincolo de importanța lor, rămâne trăirea pe care, cel puțin eu, o simt când pașii mă poartă pe sub arcadele pasajului. De o parte sunt zidurile vechi de sute de ani, de cealaltă parte sunt câteva case, patru la număr, mărturii ale istoriei burgului, case construite în secolele XV-XVI. Au fost modificate în sec. al XVIII-lea și restaurate în 1860, apoi, în 2006. În casa de la nr. 4, construită la sfârșitul sec. al XIV-lea și începutul celui de-al XV-lea se afla vama unde se plăteau biletele de intrare în cetate sau erau vămuite mărfurile aduse aici spre vânzare. Acum acolo întâlnim un magazin cu rochii de mireasă... Clădirea de la numărul 3 este părăginită. Clădire cu un cat, a aparținut lui Iosif Bukinger, care avea acolo o franzelărie. Acum nu mai e nimic. Mi se pare cea mai tristă dintre casele vechi ce se întind de-a lungul pasajului. Poate și pentru că nu e locuită ca și celelalte, ba mai e și într-o stare jalnică. Dar, hai să cred că aspectul ei oferă locului un plus de mister. Pentru că locurile istorice trebuie să fie încărcate și de mister, și de romantism. În partea de sud a pasajului, în zidul gros al cetății, se află de câteva secole cel mai vechi local din țară, ”Butoiul de Aur”, ce datează din 1542 și care funcționează de atunci neîntrerupt. Legenda (sau poate adevăr) spune că aici s-a ospătat chiar și Mihai Viteazul după lupta de la Șelimbăr.

În partea sudică, pasajul se deschide într-o piațetă, care vara se umple de terase. Seara, mai ales, la lumina felinarelor, piațeta poate concura la titlul de cel mai romantic loc din Sibiu.De aici, urcând treptele Turnului Scărilor, se ajunge în Piața Huet. La capătul nordic, treptele pasajului se deschid spre Orașul de Sus, zidurile cetății atingând aici 10 metri înălțime, și spre Turnul de Poartă și vechea clădire a primăriei, Casa Altemberger, acum Muzeul de Istorie .

Turnul Bisericii Evanghelice străjuiește tăcut, de secole, pasajul pe care și-au purtat pașii locuitori și trecători prin bătrânul burg medieval. Nu-l ocoliți nici voi, dragi turiști, atunci când și pașii voștri ajung în Sibiu.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 18.02.15 18:13:02
Validat / Publicat: 18.02.15 23:11:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1697 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Coborând treptele Turnului Scărilor, se ajunge din Piața Huet la Pasajul Scărilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[19.02.15 09:04:48]
»

Yupi! Am nimerit superbonusul!

Larissa
[19.02.15 09:18:21]
»

Review-ul tau imi provoaca amintiri frumoase din vremea studentiei cand bateam la pas Sibiul si alergam pe scarile cu pricina, fara sa stiu prea multe lucruri despre ele.

Am mancat acum vreo 3-4 ani la Butoiul de aur, o mancare buna intr-un decor (pre) istoric, usor cam scumpa, nu am stiut ca a mancat acolo si Mihai Viteazul! In vara asta o sa merg din nou, daca tot am informatiile de la tine, o sa ma integrez altfel in zona...

RodelAUTOR REVIEW
[19.02.15 15:23:14]
»

@luciaoradea - Îți mulțumesc, în primul rând că ai citit review-ul, apoi că l-ai votat.

RodelAUTOR REVIEW
[19.02.15 15:31:00]
»

@larissa2015 - Și acum la Butoiul de Aur se mănâncă într-un decor așa, mai medieval, și la prețuri mari. Eu am fost de două ori acolo: prima dată, prin anii 80, când mesele erau niște butoaie, și acum, când patronul, un italian, a încercat să păstreze aerul medieval al localului, și în mare parte a reușit, minus niște flori din plastic și boxele foarte actuale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[07.11.21 14:15:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072347164154053 sec
    ecranul dvs: 1 x 1