ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2012
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 18 MIN

    Oslo - Cel mai mare si frumos oras din Tara Fiordurilor

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    OSLO, TE IUBESC!

    Partea 1

    Precum stiti cu totii, Oslo este capitala Norvegiei, tara situata in Peninsula Scandinava. De asemenea Oslo este si cel mai mare oras din Tara Fiordurilor, avand o populatie in zona metropolitana ce poate depasi 1,5 milioane de locuitori. Oslo este situat in sudul Norvergiei, in capul Fiordului Oslo, care se gaseste in partea de sud a orasului. Spre nordul orasului se ridica dealurile si muntii puternic impaduriti, cu Vf. Kirkeberget care este cel mai inalt, avand 629 m. Tot in aceasta zona se intind nu mai putin de 343 lacuri, cel mai mare fiind Lacul Maridalsvannet. Impreuna cu cele 40 de insule, Malmoya, fiind cea mai mare, fac din Oslo orasul binecuvantat de un peisaj natural diversificat, chiar idilic, pot scrie, ceea ce-i confera o frumusete unica.

    Dupa vizita la Palatul Drottningholm si dupa un drum lung ce a traversat Suedia, seara destul de tarziu, iata-ne asadar in Norvegia, la Oslo. Am fost cazati la Scandic Hotel Sjolyst 3*, un hotel excelent, situat intr-un cartier nou din zona central-vestica a orasului, cu cladiri in trend, majoritatea din sticla. Cateva erau inca in constructie…Nu am rezistat si, asa obosite cum eram dupa drum, am iesit in cartier si ne-am facut plimbarea de seara. Deh, ne-a tot impins marea noastra curiozitate turistica. Cred ca multe cladiri din zona erau sedii de firme internationale si birouri si mai putin locuinte. Atunci, nu stiu de ce, poate pentru ca primul contact direct cu Oslo, a fost acolo, pe strada unde am avut hotelul, privind toate acele constructii si linistea care ne-a invaluit din toate partile, m-au facut sa “miros” ca Oslo va fi o destinatie cu un specific aparte si va deveni unul dintre orasele noastre preferate, tinzind spre primele locuri din top. Haideti sa vedem daca a fost asa.

    Dimineata, dupa un mic dejun copios, am pornit la cunoasterea unui oras care din start mi-a dat sentimentul ca ne va cuceri si ni se va lipi repede de corazon. Primul obiectiv turistic vizitat a fost Parcul de Sculpturi Vigeland, un parc atipic, iesit total din sabloanele cunoscute, un loc extrem de interesant, prin mesajele pe care le transmite. Parcul este conceptia originala a marelui sculptor-arhitect Gustav Vigeland. Aici am ramas practic “speachless”, incercandu-ne niste stari de spirit cu totul speciale, privind la acea lume stranie, foarte ciudata si totodata incitanta si de neinteles…la prima vedere. Dar dupa ce am cunoscut-o, am inteles-o... Fiind un obiectiv turistic aparte si foarte important din Oslo, imi rezerv placerea de a va scrie impresii separate pentru ca vreau sa-l fac cunoscut cat mai multor doritori de astfel de destinatii “extra”.

    Dupa ce am lasat in urma lumea fascinanta a lui Vigeland, am pornit mai intai cu autocarul in turul obisnuit prin oras. Privind pe geam la imaginile tot mai surprinzatoare ale orasului, incercand sa le “fur” la greu cu aparatul foto, am inceput sa simt ca cineva imi toarna in sange usurel dar constant, drogul placerii turistice. Ochii imi erau mariti la maxim, mintea incepuse a “mesteca” deja la foc continuu, procesand toate informatiile pe care ni le dadea ghidul iar inima incepuse frenetic sa simta chemarea iubirii, a acelei iubiri care ramane pentru totdeauna intr-un anume loc pentru o destinatie anume, asa cum ni s-a dovedit a fi Oslo. Aici am avut la dispozitie o zi intreaga pentru plimbari si vizite; stiu, nu e mult dar si asa am trait cu maxima intensitate bucuria de a calatori intr-un loc ce ne-a facut sa ne dam seama ca atunci, acolo, la Oslo ne aflam cel mai departe de casa dintre toate calatoriile noastre de pana atunci. Atat pentru mine cat si pentru fiica mea au fost suficiente cele 12 ore de haladuit, pentru ca la finalul zilei sa exclamam in cor: “Oslo, te iubesc! ” Dar haideti cu mine la plimbare sa intelegeti si sa vedeti prin imaginile atasate, de ce ne-am indragostit noi de Oslo.

    Dar cum a luat nastere Oslo sau in denumirea mai veche Christiania? Ei bine, orasul a fost fondat in a doua jumatate a sec. 11, de catre regele Harald al-III-lea, deci are vechime, nu gluma. Oslo a devenit capitala Norvegiei in anul 1314, pe timpul domniei regelui Hakon al-V-lea, primul rege care si-a stabilit resedinta la Oslo si a inceput construirea pe un delusor a Castelului-fortareata Akershus, care dainuie si astazi. In anul 1624, orasul a fost cuprins de un mare incendiu care a fortat populatia sa se refugieze sus pe deal, unde se afla castelul regal. Noua zona a luat numele Christiania, dupa regele Danemarcei, Christian al-IV-lea, zona fiind considerata orasul nou. Oslo cel original a ramas ca denumire pentru orasul vechi, situat jos, fiind socotit zona in afara orasului nou. Dupa mijlocul sec. 19, cele doua orase, vechiul Oslo si Christiania s-au unit intr-unul singur iar din anul 1925, numele capitalei norvegiene a redevenit Oslo. In perioada uniunii cu Danemarca, Oslo a suferit o stagnare economica si si-a pierdut statutul de capitala a Norvegiei. Dar spre sfarsitul sec. 19, orasul si-a revenit spectaculos, trecand printr-o perioada de puternica dezvoltare. Atunci s-au construit multe cladiri importante, precum Palatul Regal, Universitatea din Oslo, frumoasa cladire a Parlamentului, Teatrul National si multe alte cladiri si locuri, precum portul, ce astazi sunt simboluri ale capitalei norvegiene. Dupa mijlocul sec. 20, au fost ridicate multe cartiere cu blocuri de locuinte, mai ales in partea de est a orasului, pentru a mai atenua din lipsa mare de locuinte care s-a resimtit in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

    Oslo este un oras la fel de nordic precum este si St. Petersburg in Rusia sau Anchorage in Alaska. Chiar daca este atat de nordic, Oslo are o clima temperata, vara fiind destul de cald, (din punctul nostru de vedere a fost foarte placut) iar datorita faptului ca iarna dureaza vreo 5-6 luni pe an, ii confera dreptul la conditii foarte bune pentru practicarea schiului pe dealurile din imprejurimi. Holmenkollen este o binecunoscuta trambulina de schi din Norvegia, veche de pe la sfarsitul sec. 19, unde se gaseste si cel mai vechi muzeu de schi din lume. Iata cum in Oslo si imprejurimile sale vaste si frumoase, vara te poti bucura de plimbari lungi pe strazile aerisite ale orasului sau poti opta pentru croaziere pe Marea Baltica printre insulele din apropiere sau in unele fiorduri, iar iarna, la derdelus sau schi. Ce poate fi mai minunat, nu?! …

    Dupa turul general, autocarul ne-a lasat in fata primariei, urmand sa ne ia la orele 20, pentru a ne intoarce la hotel. Ce bine! Am avut totusi destul timp pentru a lua la bani marunti zonele turistice fierbinti din Oslo. Bineinteles, dupa ce ziua a trecut, ni s-a parut prea putin…Ei, am mai fi dorit noi inca o zi si, cine stie? Poate inca una…si tot asa. Dar stiam ca nu se poate si ne-am multumit si cu cat am avut. Nu conteaza cantitatea, ci calitatea, simtirea cu care reusesti sa traiesti momentul, sa patrunzi si sa intelegi fiecare locsor vazut.

    Am vizitat mai intai primaria (Radhuset) , situata pe Radhusplassen. Impunatoarea cladire a Primariei a fost cladita in anul 1950 si reprezinta un simbol al orasului, unde in fiecare an, in luna decembrie, se decerneaza Premiul Nobel pentru pace. In fata, la intrare te intampina o frumoasa fantana in mijlocul careia “falfaie” din aripi o statuie ce reprezinta 2 lebade surprinse in mare tandem. Radhuset se numara printre cele mai renumite cladiri ale capitalei, datorita evenimentelor care au loc aici, cat si pentru arhitectura sa.

    Si aici, ca si la Stockholm, se vad clar influentele si urmele stilului arhitectural nordic. Primaria este o constructie sobra, cu 2 turnuri inalte, egale, fiind acoperita in intregime cu acelasi fel de caramida rosie, ca si cladirea primariei din Stockholm. Peretii exteriori sunt decorati cu picturi in relief, reprezentand diferite activitati din viata poporului norvegian. Primaria se afla in imediata apropiere a marii si a portului. Este deschisa publicului. Am vizitat si noi parterul impozant, foarte spatios. In sala principala pe toti peretii se pot admira picturi murale de-a dreptul spectaculoase, avand tematici cu specific nordic. La etaj se gasesc si artefacte istorice si in cea mai prestigioasa sala se prezinta in fiecare an premiile Nobel pentru pace. La acest eveniment participa Familia Regala Norvegiana cat si premierul. Rathuset gazduieste consiliul orasului, administratia si galerii de arta. Aici se celebreaza si casatoriile norvegienilor. Tare mi-as fi dorit sa surprindem un astfel de eveniment. Ar fi fost cool, nu?! …

    Luat la picior fara graba in prima parte a zilei, Oslo si-a desfacut aripile sale nordice si ne-a primit in mijlocul sau cu multa caldura, stiind ca in Scandinavia vremea este in general mai racoroasa si ploioasa, chiar si vara. Ca de iarna ce sa mai zic! …. Ei bine, in timpul vizitei noastre, capitala norvegiana ne-a daruit un calduros suras in plina vara. Vremea a fost mai mult decat superba, o zi perfecta pentru plimbare. Oslo ni s-a dezvelit ca o metropola europeana extrem de interesanta si plina de culoare si armonie. Strazi si bulevarde largi, curate, pavate cu multe flori care te inconjoara de pretutindeni. Amestecul de vechi si nou se regaseste si aici, cladiri cu arhitecturi imbatranite dar frumos cosmetizate ce pot face oricand concurenta cu cladirile inalte, moderne, foarte multe fiind construite din sticla si otel. Oameni in majoritatea lor blonzi, inalti ca brazii, frumosi, surazatori si binevoitori, gata sa te ajute oricand ai nevoie. Reteaua de transport public este deservita de tramvaie, autobuze, bus-uri turistice Hop-on-Hop-off, trenuri si ferries dar si metrou (T-Bane). De asemenea, orasul este impanzit de statii de taxi, cu precadere in zonele comerciale. Si aici, bicicleta este mijlocul de transport cel mai la indemana si foarte des folosit, orasul avand piste special amenajate. Regulile de circulatie sunt foarte stricte si soferii, ca si pietonii, respecta banda de circulatie a bicicletelor. Altfel, amenda este usturatoare…ca si toate preturile. Bine, bine! Norvegia este o tara foarte prospera, care se bucura de un nivel de trai foarte ridicat, unde bunastarea se reflecta, printre altele, si in preturile foarte ridicate in orice domeniu de activitate. E normal ca la niste venituri foarte mari, si preturile sa fie pe masura, nu? Va dau doar un exemplu: un pranz foarte modest te duce la aprox. 25 euro/pers, o bere cam 6-7 euro, o cupa de inghetata aprox. 3-4 euro. So…

    La cativa pasi de primarie, la intrarea pe strada pietonala din port si cartierul Aker Brygge, pe colt se vede frumoasa cladire zugravita in alb, pe frontispiciul careia sta scris Nobel Peace Center (Nobels Fredssenter) . Odinioara aici a fost o gara. Ulterior a fost transformata si inaugurata ca centru de catre regele Harald al-V-lea, intr-o ceremonie care a sarbatorit reuniunea dintre Norvegia si Suedia. Centrul merita vizitat pentru a afla cate ceva despre viata si munca lui Alfred Nobel si a laureatilor premiilor Nobel pentru pace. Printre castigatorii premiului Nobel se numara Martin Luther King si Nelson Mandela, Maica Tereza si Dalai Lama, ca si multi altii. Prezentarile au loc fie prin conferinte, spectacole, expozitii sau concerte. Aceste evenimente se dovedesc a fi o forma importanta de cultura si educatie si totodata, ele devin si adevarate atractii turistice pentru doritorii de cat mai multa cunoastere. In interiorul Centrului Nobel functioneaza un muzeu si un magazin care prezinta diferite carti si obiecte care reflecta idei, comunicate si ceea ce inseamna de fapt premiile Nobel. Trebuie sa fie foarte interesant, zic eu. Tot aici se gasesc suveniruri si alte produse specifice premiilor Nobel, care o data cumparate, cu siguranta vor fi un cadou inedit luat din Oslo pentru prietenii dragi…sau chiar pentru sufletul tau de turist pasionat. Vis-a-vis de Nobels Fredssenter ne-a atras atentia o masina atat de haioasa si chiar frumoasa, care nu a fost “iertata” de obiectivul aparatului meu foto.

    Dupa ce ne-am delectat facand cateva poze, am patruns in locul care ne-a facut sa indragim Oslo atat de mult. Aker Brygge este locul preferat de intalniri si zona comerciala veche a orasului si poate cea mai cunoscuta si frecventata atat de localnici cat si de turisti. La intrarea pe Aker Brygge am dat de un local foarte chic, Apenbar, care isi insirase si pe trotuar mese si scaune si care te invita sa bei o cafea buna, o bere sau sa mananci un sandvish cald sau rece, dupa preferinte. De asemenea, Beach Club este un local cu specific american care in ultimii ani a devenit un simbol al capitalei norvegiene. Am inteles ca acolo la ceas de seara se incing adevarate petreceri. In Aker Brygge am intalnit, pe langa galerii comerciale de renume international, care satisfac cele mai sofisticate cerinte ale clientilor, si atractii culturale, precum Muzeul de Arta Moderna Astrup Fearnley, Galeriile Brandstrup si Galeriile Fineart.

    Luand-o la pas pe strada pietonala Stranden care se continua apoi cu Strandpromenaden ce se intinde de-a lungul portului si a tarmului Marii Baltice, am ramas incantate de frumosul peisaj pe care aceasta zona din Oslo il daruieste trecatorilor. Acolo am vazut multe locuri splendide, cu multe ansambluri arhitecturale ultra moderne, deosebite, multe fiind de-a dreptul fabuloase. Unii pot spune ca arhitectura nordica este austera, mai sobra, deci mai rece. Dar mie nu mi s-a parut deloc a fi asa. Si mie si fetei mele tocmai acest mix arhitectural urban ne-a incalzit sufletul cel mai mult: puzderia de cladiri, niciuna la fel, cu design-uri felurite, indraznete, majoritatea fiind o reusita combinatie intre sticla si beton. Multe cladiri au constructii antagonice, combinand perfect elementele vechi cu cele noi, moderne. Iar rezultatul este unul plin de farmec si culoare, care te incanta si te face sa privesti indeaproape fiecare cladire si sa o fotografiezi. De-a lungul falezei se insira banci unde te poti odihni privind forfota din port dar si trecatorii care, cu trecerea orelor, vin aici intr-un numar tot mare. In port poti ramane sa te relaxezi de minune doar admirand jocul si spectacolul ambarcatiunilor de tot felul care vin si pleaca intesate de turisti, pe insulele din imprejurimi si prin fiordurile din apropiere. Noi ne-am bucurat de cateva astfel de momente, odihnindu-ne un timp pe iarba verde dinspre capatul portului…si la un moment dat am avut impresia ca ne aflam pe un oras plutitor. Senzatia a fost extraordinara! :)

    Plimbarea pe faleza a fost o reala incantare turistica. Tot acolo, la parterul fiecarei cladiri, ce in majoritatea sunt blocuri de locuit si birouri, se intind multe cafenele, baruri si restaurante cu terase intesate de lume, decorate atat de firesc si simplu cu flori felurite si cu arbusti pitici. Si printre toate acestea, razbate un miros de peste atat de tentant, cu acele arome dulci sau sarate de la preparatele cu specific marin ce se gasesc aici cred eu, fara numar, fara numar… :) De asemenea de-a lungul aleii se insira tonete cu inghetata la cornet, o bunatate. Oricat de scump ni s-a parut, nu am rezistat sa nu gustam cate o cupa de inghetata norvegiana. Yam! Yam! gustoasa a mai fost! Inspre capatul falezei am intalnit un ansamblu statuar mai deosebit ce infatiseaza un barbat care se roaga langa o flacara ce arde neincetat. Ansamblul se cheama “Peace flame”. In capatul extrem al falezei, dupa ce am trecut un pod, marea formeaza un golf incantator, care, probabil este pe post de plaja…pentru netemutii vikingi. :) Va dati seama? O micuta plaja cu pietricele, intr-un golfulet ca un cauc, la Marea Baltica! Fiica-mea si-a incercat norocul bagandu-si putin picioarele in apa rece a marii. Brrr!!! Chiar era rece! De aici se poate vedea mai de aproape Peninsula Bygdoy.

    Dupa ce ne-am terminat plimbarea de-a lungul falezei, ne-am intors pe strada din interiorul cartierului si aici am ramas la fel de fermecate de curatenia de pe strada, de cladirile ale caror arhitecturi ne-au incantat ochii si ne-au incalzit inimile. In Piata Olaf Selvaags, incercuita de alte si alte cladiri cu arhitecturi futuriste, am intalnit tot felul de statui din bronz, asezate pe trotuare, care pur si simplu dau locului un farmec irezistibil. Ne-a placut tot ce-am vazut in aceasta parte a orasului. Ei, dar toate acestea au fost doar…incalzirea!

    Am luat-o apoi spre miezul orasului, haladuind pe strazi si bulevarde, pe unde ne-au dus drumurile. Aici ni s-au dezvaluit alte locuri fermecatoare pe care le imbratiseaza Oslo. Noua ne place enorm sa ne pierdem printre oamenii locurilor pe care le vizitam, sa ne plimbam alaturi de ei, sa le vedem fetele (si aici zambitoare, parca fara nicio grija!), sa le vedem reactiile si chiar sa interactionam cu ei...

    Partea a-2-a

    Oslo este si un oras multi-cultural, nu doar cel mai mare si frumos din Tara Fiordurilor. Este plin de locuri superbe, cu multe parcuri si zone verzi, biserici, muzee si alte locuri de agrement. De exemplu, Parcul Frogner, situat in vestul orasului, este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate locuri din Oslo si chiar din Norvegia. Parcul se intinde pe o suprafata apreciabila si cuprinde Parcul Vigeland, pe care l-am mentionat in prima parte si care a fost primul nostru obiectiv turistic vizitat in Oslo. In incinta parcului se gaseste Muzeul de Istorie al Orasului Oslo, care adaposteste documente importante despre istoria orasului, o serie impresionanta de picturi precum si o expozitie cu fotografii din Norvegia.

    Peninsula Bygdoy situata tot in partea de vest a orasului apartine cartierului Frogner si este o zona rezidentiala, plin de verdeata, cu paduri si plaje amenajate, cu iesire la mare, deci un adevarat peisaj idilic. Este cea mai cautata zona din oras, pentru agrement si recreere. Am reusit sa vedem cat de cat aceasta parte a orasului de la oarecare distanta, cand ne-am plimbat spre capatul falezei din Aker Brygge. Ghidul ne-a povestit ca pentru a ajunge in Bygdoy se poate lua un autobuz din fata Primariei si dupa vreun sfert de ora, gata, ai ajuns la destinatie. Aici se gasesc mai multe muzee fascinante. La Muzeul Corabiilor Vikinge se pot vedea cele mai frumoase si mai bine conservate corabii vikinge foarte vechi, descoperite vreodata. Muzeul Folcloric este un muzeu in aer liber, unde va puteti delecta privind cladiri vechi, din diverse perioade istorice ale tarii, adunate din toate zonele Norvegiei. Muzeul Fram te invita in lumea explorarilor polare. Aici veti vedea nava Fram, prima ambarcatiune construita de norvegieni, care a ajuns intr-o expeditie stiintifica la Polul Nord. Muzeul Maritim Norvegian expune diferite modele de barci si documente privind arheologia marina. Mai este de vizitat si Muzeul Kon-Tiki, unde puteti admira ambarcatiuni originale din faimoasele expeditii ale exploratorului contemporan Thor Heyerdahl. In prezent, frumoasele exponate sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Aceasta superba zona cu atatea muzee adunate laolalta mi-a amintit de Insula Muzeelor din Berlin…Asa se intampla cand amintirile ma chinuiesc, amintirile ma rascolesc…O alta atractie turistica din Bygdoy o constituie Castelul Oscarshall. A fost construit in stil neo-gotic, la mijlocul sec. 19, pe timpul domniei regelui Oscar I al Norvegiei iar astazi castelul este resedinta de vara a familiei regale. Cat de frumos trebuie sa fie sa ai la dispozitie timp berechet si multi bani in buzunare ca sa poti vizita toate aceste locuri adunate doar intr-o singura zona a capitalei norvegiene! La o vizita viitoare, va trebui musai sa bifam si aceste obiective turistice importante pe care le detine Oslo cu o adevarata mandrie patriotica.

    O alta oaza de verdeata o reprezinta Parcul Palatului Regal, situat in centrul orasului si care inconjoara intregul domeniu ce cuprinde palatul. Am reusit sa ajungem pana acolo cu scopul de a-l vizita dar…ghinion, cladirea era in reconditionari, deci inchis publicului. Am reusit sa facem doar cateva poze cu exteriorul de la oarece distanta. Palatul Regal se gaseste pe Bellevue Hill, la capatul B-dului Karl Johans, artera principala din Oslo. Palatul Regal reprezinta un simbol national al independentei Norvegiei din anul 1814, fiind una dintre cele mai importante cladiri din tara. In anul 1825 regele Karl Johans a pus piatra de temelie a palatului, urmand ca 24 de ani mai tarziu, regele Oscar I sa ii faca inaugurarea. Palatul imbratiseaza stilul neoclasic iar in interior am inteles ca adaposteste colectii impresionante de pictura, sculptura, artefacte de argint si multe alte obiecte foarte pretioase. Palatul Regal este resedinta familiei regale din Norvegia, unde au loc intalniri oficiale cu diferiti reprezentanti ai statului si totodata aici sunt gazduiti presedintii altor state cand vin cu treburi la Oslo.

    Am trecut in fuga mare pe langa Gradina Botanica. Este cea mai veche din Norvegia si cuprinde o ampla colectie de plante. Aici se gaseste Muzeul Geologic. Parcul Toyen este foarte aproape de Gradina Botanica si gazduieste Muzeul Munch, in interiorul caruia veti gasi o colectie cu opere ale pictorului norvegian Edvard Munch.

    Privit mai atent, Oslo detine multe file din istoria orasului, vizitand mai ales Castelul si fortareata Akershus, aflate in partea estica a portului, undeva mai sus, pe o colina. De acolo se deschide o splendida panorama a intregii zone si a portului, cu toate ambarcatiunile ce acosteaza la mal dar si cu multitudinea cladirilor ce se insira ca niste perle rare de-a lungul tarmului. Fortareata Akershus este cel mai important monument al Norvegiei, ce poarta pe peretii si cararile sale inguste si pietruite, o istorie de secole. Castelul a jucat un rol esential si hotarator in istoria orasului dar si a tarii. Am mentionat cate ceva despre Akershus in prima parte a impresiilor mele, unde am scris pe scurt despre istoria orasului Oslo. Si astazi castelul continua sa-si faureasca propria istorie, fiind in centrul evenimentelor ca sediu al guvernului norvegian pentru functii oficiale si protocol.

    Desi Fortareata Akershus este si astazi un avanpost militarizat, ea nu mai are un rol important in apararea tarii. Din sec. 19, a devenit centru administrativ al armatei norvegiene. Intre zidurile sale, fortareata adaposteste astazi Muzeul Fortelor Armate Norvegiene, Muzeul Fortei de Rezistenta Norvegiene si un centru de informare. Fortareata este deschisa publicului intre orele 6.00-21.00. Are mai multe porti de intrare, unde sunt placute cu prezentarea cetatii si programul de functionare iarna si vara. Fortareata reprezinta un loc ideal de relaxare iar plimbarea pe aleile pietruite, printre zidurile groase de aparare, acoperite din loc in loc de copaci batrani, il duc pe vizitator departe, foarte departe in istoria orasului. De mentionat aici un lucru important: zidurile fortaretei sunt inalte si nu sunt peste tot securizate. Asa ca, mare atentie cand doriti sa va plimbati pe acolo. Oricum, fortareata este interesanta, merita de vizitat, mai ales pentru pasionatii de astfel de obiective turistice. Iar daca aveti mai mult timp la dispozitie, merita si o vizita la castel. Acolo veti admira incaperi decorate cu un mobilier de epoca impresionant, colectii de arta, tapiterii si diverse picturi. De asemenea, castelul detine si o biserica din epoca medievala, astazi fiind principala biserica militara din Norvegia, Sala Banchetelor, Mausoleul Regal si sala pentru receptii.

    Dupa plimbareala prin fortareata, am coborat in vechiul oras reinoit si modern si am luat-o pe strazile incarcate de rumoarea unei zile senine de vara, deja full de oameni de toate natiile. Am reusit sa distingem pe langa localnici, si foarte multi straini: nemti, englezi dar majoritatea celor pe care i-am vazut peste tot in acest circuit (si nu numai) au fost chinezii. Astia au ajuns sa “contropeasca” turistic vorbind, toata Europa…daca nu si toata lumea. Nu am scapat deloc de ei si mai sunt si bagareti foc, abia reusesti sa faci o poza la un obiectiv turistic…ca hop si ei! :)

    Am ajuns din nou pe B-dul Karl Johans, situat in centru si din ce am constatat noi, este cel mai aglomerat loc din oras dar si cel mai grozav. Pai e si normal, cand aici am intalnit atatea minunatii din Oslo. La Poarta Karl Johan, care mi-a dat impresia ca este buricul targului, in fata unui parc plin de culoare florala se gaseste cladirea Parlamentului (Stortinget) , cu o arhitectura deosebita. Mi-a placut tare mult. Se cunoaste faptul ca Norvegia este o tara cu o monarhie constitutionala, cu un sistem de guvernare parlamentar.

    Din acest punct al celui mai important si mare bulevard din Oslo, mi s-a deschis o splendida priveliste urbana. De-a lungul largului bulevard se intind cele mai scumpe si elegante hoteluri, printre care: Grand Hotel si Karl Johans Hotel. Cred ca cele mai multe sedii ale bancilor din intreaga lume sunt adunate tot pe aceasta strada. Multe magazine din cele mai scumpe iti fac cu ochiul si le poti vedea din mers la fel de bine privind vitrinele ce stralucesc de curatenie si de marfa expusa, de cea la buna calitate. Wow! Ramai doar cu ocheada, pentru ca sa intri si sa mai si cumperi ceva, cred ca trebuie sa porti la koroane norvegiene fara numar; nu pe cap, ci pe card sau in portofel, pentru a face fata unei partide strasnice de shopping. De asemenea pe acest bulevard din Oslo vei gasi cele mai multe cluburi, cafenele, restaurante si terase dichisite. Aici am vazut de exemplu, celebrele cafenele Christiania (iar pe cealalta parte este Christiania Teater), si barurile Friday’s, American Bar sau Hard Rock Cafe. Sunt doar cateva exemple.

    Pe acelasi bulevard, am ajuns curand in alt parc, Spikersuppa, dichisit cu fantani arteziene deosebite, multe aranjamente florale care mai de care mai superbe si cu locuri de recreere. De pe o latura a oazei verzi priveste mareata cladirea Teatrului National din Oslo. Aici se organizeaza o data la 2 ani Festivalul Ibsen. Vis-a-vis, intr-o cladire pe colt, cu o arhitectura eleganta si cu multe flori la balcoane, este Teater Caffeen.

    Incet, incet, pasii ne-au condus in alta zona a orasului, cotropita de o altfel de frumusete urbana: aici ne-au “invadat” cladirile inalte, zvelte, cu arhitecturi indraznete, ce poarta amprenta unui prezent stralucitor si modern, ce reflecta o viata foarte buna si imbelsugata, fara grija zilei de maine. Localizata in Piata Stotervet, nu prea departe de Piata Karl Johans, printre sticla si betoane, Catedrala din Oslo strabate secolele, prin alura sa semeata si neinfricata. Am vizitat-o si am ramas catva timp acolo, stand pe o banca de lemn, invaluite intr-o muzica de orga dumnezeiasca ce razbatea in surdina. Acel moment de respiro a venit ca o binecuvantare; ne-a linistit atat de mult de tumultul si emotiile traite pana atunci. A fost un moment de care chiar am avut nevoie, pentru a ne recapata puterile si a intelege ca nu ne aflam acolo intamplator, ci ca sa simtim imensa bucurie de a calatori atat de departe de casa si de problemele cotidiene de zi cu zi. Eram atunci, in acele clipe undeva in nordul Europei, tocmai la Oslo!

    Catedrala din Oslo are o dubla functie: reprezinta principala biserica pentru episcopia bisericii din Norvegia si este biserica de parohie pentru orasul Oslo. A fost ridicata pe ramasitele unei biserici baroce sub forma de cruce, in a doua jumatate a sec. 12, de catre regele Sigurt I al Norvegiei. Catedrala din Oslo are o semnificatie istorica deosebita si foarte importanta, fiind prima biserica din Norvegia. Catedrala merita vizitata in primul rand pentru vitraliile sale unice, realizate de Emanuel Vigeland, fratele renumitului sculptor Gustav Vigeland, cel care a construit parcul. Altarul este o adevarata opera de arta autentica iar pictura cu Cina cea de Taina si Crucifixul sunt simboluri ale bisericii. In catedrala se tin ocazional concerte religioase.

    Era deja dupa-amiaza tarzie si dupa tihna in biserica, am pornit mai departe hai-hui prin orasul ce devenise un autentic furnicar. Privind in stanga si-n dreapta si tot facand poze la greu, am distins un alt hotel impozant, Clarion Hotel Royal Christiania si la mica distanta este un imens mall, Oslo City Shopping si hotelul zgarie-nori Raddison Blue Plaza. Apoi am ajuns in Gara Centrala din Oslo iar vis-a vis este marele Rica Oslo Hotel. Peste apa marii, care patrunde adanc prin aceasta parte a orasului, ca o pata de culoare alba, stralucea in soarele amiezii, in contrast cu albastrul marii si al cerului, o constructie mare, cu o arhitectura futurista, de ultima ora. Ulterior am aflat ca acolo se gaseste Opera House, socotit cel mai bun proiect arhitectural din Europa.

    Privind spre turnurile Primariei, reperul principal al orasului, am luat-o apoi pe strada ce serpuieste de-a lungul malului apei pana in apropierea portului, vazand de jos de aceasta data, si mergand paralel cu o parte din zidurile inalte si groase ale fortaretei cocotate pe colina. Din acel punct se vede perfect splendidul arc de cerc pe care-l face tarmul marii impreuna cu portul si toate cladirile insirate de-a lungul falezei, pe care noi deja le vazusem de dimineata. Ne-am oprit undeva tot in port, de unde am admirat si cealalta fata a primariei, decorata cu statui, in timp ce am savurat o cafea si o inghetata excelenta. La ora stabilita ne-am intors in parcarea din fata primariei, pentru a ne intoarce la hotel. Ce ne-am fi dorit sa mai avem timp pentru a lua un vaporas care sa ne plimbe printre insulitele din imprejurimi si, poate sa vedem si cateva fiorduri din apropierea orasului…sau macar sa dam o “raita” prin Oslofjiord! Dar cate poti face si vedea doar intr-o zi?

    Toate bune si frumoase in capitala norvegiana! Am trait o zi memorabila, atat de relaxanta si de placuta. Dupa toate cele vazute, simtite si cunoscute, cel putin in acele momente Oslo a trecut in “the top of the list” al oraselor vizitate de noi pana atunci. Ne-am indragostit de Oslo, cel mai frumos si mare oras din Tara Fiordurilor. Inca o data ne-am dat seama ca eram in locul cel mai indepartat de casa dar in acelasi timp acel loc l-am simtit atat de aproape de inimile nostre. In urmatoarea zi am parasit Oslo cu dorinta fierbinte de a reveni acolo oricand…dar cat mai repede sa fie! :)

    De stiut ca Oslo se afla pe primul loc in topul capitalelor europene cele mai scumpe. Am simtit-o pe pielea noastra insa merita pe deplin si inca pe-atat! :) Iubitul meu Oslo se afla pe locul 4 (dupa Tokyo, Osaka si Sydney) intr-un top al celor mai scumpe orase din lume. Cu toate acestea, Oslo ramane o destinatie cautata de turistii iubitori de spectacolul unui oras nu prea mare ca suprafata, dar enorm de generos in locuri inedite, frumos si atractiv in tot ceea ce reuseste sa ofere tuturor.

    Iubesc Oslo pentru simplul fapt ca mi-a placut enorm de mult: este un oras care pe mine m-a fascinat prin tot ceea ce am vazut si cunoscut; este un oras curat si pasnic in ceea ce priveste nebunia strazilor; este un oras in care armonia si totodata diversitatea canta brat la brat cu veselia culorilor de tot felul, ce razbat din orice loc pe care l-am vizitat. Iubesc Oslo pur si simplu pentru ca pret de cateva ore m-a facut sa exist intr-o lume extrem de civilizata, printre oameni simpatici si surazatori, pentru ca m-am simtit atat de bine in lumea lor nesperat de calda la suflet…in pofida vremii mai reci specifica zonei. Iubesc Oslo pentru ca in cele cateva ore petrecute acolo m-am simtit atat de fericita si m-am bucurat la maxim de fiecare clipa. Pur si simplu si firesc: Oslo, te iubesc! :) Va recomand sa vizitati acest oras european nordic, sa-l gustati si sa-l intelegeti asa cum este el si cu tot ce va daruieste. Poate, cine stie? va avea acelasi efect si in inimile voastre.

    Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.

    Vacante de vis oriunde si oricand!

    (Articol cumulat si scris initial pe blogul personal de calatorii)

    PS Va rog sa atasati impresiilor mele acest colaj realizat de mine, in care, daca doriti, puteti vedea mai multe poze, decat cele atasate aici. Va multumesc frumos! https://www.youtube.com/watch?v=OEpdPX583IY


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 10.02.15 20:24:32
    Validat / Publicat: 10.02.15 22:09:03
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 15737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P38 Opera House din Oslo
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster21 [10.02.15 22:06:29] »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    Larissa [10.02.15 22:23:17] »

    @ileanaxperta - Uau, un oras spectaculos si un review de experta, felicitari! Pozele sunt foarte frumoase, mult soare la orizont, ai avut mare noroc cu vremea. Poate ajung si eu vreodata prin tarile nordice si la fiorduri, desigur, ma si vad umbland dupa mosu prin Laponia... Pana atunci, astept cu nerabdare partea a II a. Vacante frumoase in continuare!

    dananecula [10.02.15 22:31:09] »

    @ileanaxperta

    Povestea ca povestea, declaratia ce-ai facut-o Oslo-ului, te inteleg, doar suntem in prag de Valentine's Day, pozele frumoase, dar colajul realizat si fundalul muzical, wow, de exceptie.

    Pentru cei ce nu au citit cu atentie, la inceputul ilustratiei muzicale apare afisat si numele interpretei.

    Deci nu numai review-ul, pozele si filmuletul ii apartin talentatei scriitoare, ci si interpretarea melodiei ! Felicitari, Ileana !

    tata123 🔱 [11.02.15 08:52:49] »

    @ileanaxperta - Un adevărat ghid, felicitări. Multe persoane ezită să aleagă Țările Nordice drept destinație de vacanță, deși ele adăpostesc multe valori culturale și istorice (drept dovadă impresiile de mai sus). Îmi aduc aminte de o conferință la Muzeul Antipa dedicată Țării Fiordurilor, prin anii 90 - am fost impresionat de civilizația acestei țări.

    Îmi plac fotografiile fortificației Akershus; de altfel mie îmi place să vizitez tot genul de fortificații.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ileanaxperta* [11.02.15 14:31:31] »

    @larissa2015 - Multumesc mult, draga mea, pt. aprecieri. Da, am avut o vreme excelenta pentru nordul Europei. Ne-a plouat doar de 2 ori in 2 saptamani de circuit. In rest, soare, cer senin, deh, mai da Dumnezeu si dupa inima, nu?!

    Vezi ca am scris tot aici si partea a 2-a. Am cumulat aici, intr-unul singur, cele 2 articole scrise de mine pe blogul personal... din cvari motive.

    Daca vrei partenera pt. o fuga prin Scandinavia, te rog, suna o prietena... poate raspund chiar eu!

    Te pup si astept sa te citesc in continuare. Spor la scris!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ileanaxperta* [11.02.15 14:37:26] »

    @dananecula - Draga mea, iti multumesc mult de tot pt. aprecierile tale dintodeauna sincere si frumoase. Te rog, lasa reclama... chiar daca este sufletul comertului! )

    Obisnuiam sa fac astfel de colaje, cu muzica cu tot... dar acum nu prea mai am timp. Asta e!

    De iubit Oslo, chiar il iubesc... nutresc niste sentimente cu totul speciale. Asa iubesc si Viena sau Parisul dar Oslo are ceva in plus: acolo este o civilizatie cu totul aparte, altfel de oameni si viata... specifica doar zonei de nord a Europei. Acolo chiar este o alta lume. Asta e motivul principal pt. care iubesc Scandinavia, in general...

    Te pup si astept cu drag revederea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ileanaxperta* [11.02.15 14:49:04] »

    @tata123 - Multumesc frumos pt. aprecieri. Chiar s-a dorit a fi un ghid turistic pt. cei care ar vizita Oslo si ar merge prin locurile vizitate de noi. Ma bucur ca mai sunt persoane care vad/simt acest lucru.

    Oamenii (in special romanii!!!) chiar ar trebui sa viziteze nordul Europei, Scandinavia, sa vada ce fel de lume este acolo, ce fel de viata, civilizatie si mod de a intelege viata si pe cel de langa tine. Nu stiu cat/cati ar intelege asta dar... totusi eu sunt optimista. Sunt atatea de vazut... Doamne! Bani multi si timp sa ai, ca vii de acolo mult "imbunatatit"... asta daca vrei si tu si esti receptiv la lucrurile pozitive.

    Fortareata Akershus este un loc de exceptie in Oslo. Nu doar ea, ca atare, cum ar fi castelul, biserica si zidurile. Dar de acolo vezi aproape tot orasul vechi, portul, padurile din imprejurimi. Practic, toate iti raman pe retina memoriei, cu o mare placere si dorinta de a le revedea. Vacante cat mai frumoase iti doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dananecula, ileanaxperta*, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.47835302352905 sec
    ecranul dvs: 1 x 1