ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2013
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Escaladarea varfului Negoiu - partea I

    Ilustrație video-muzicală
    Caltun - Hai cu noi

    TIPĂREȘTE

    “In varful Negoiului ni s-a deschis o zare atat de limpede si de nesfarsita, incat am avut impresia ca ma prind de portile cele mai ianlte ale cerului, ca vad Dunarea, si Retezatul, si Calimanii si Inaul…”

    Dumitru Almas

    Am sa va povestesc in urmatoarele review-uri despre escaladarea celui de-al doilea varf ca inaltime din Romania, varful Negoiu, un varf muntos situat in masivul Fagaras, cu altitudinea de 2535 m. Varful si zona varfului este cunoscuta ca polul instabilitatii atmosferice din Romania, datorita schimbarilor climatice severe care se pot petrece in interval de doar cateva zeci de minute. Legat de acest aspect am vazut diferente de temperaturi de 15 grade in cateva ore, dimineata soare si la pranz furtuna, vanturi extreme de nu puteai sta in picioare, toate acestea le puteti intalni pe semetul Negoiu.

    Din Transfagarasan, cea mai frumoasa sosea din Romania, exista un numar de trei trasee care duc pe varful Negoiu, despre care va voi relata pe larg in trei review-uri diferite, trasee parcurse de mine de-a lungul timpului.

    Cel mai cunoscut traseu si cel mai iubit de pasionatii de drumetii montane, insa cel mai periculos in opinia mea, este traseul de creasta care porneste de la Balea Lac (2040 m).

    Uitandu-ma la prognoza meteo pentru weekend si dupa doua telefoane la statiile meteo din zona, m-am convins ca vremea va fi in regula pentru urmatoarele zile, asa ca am hotarat sa pornesc in escaladarea varfului Negoiu, varf pe care il urcasem aproape in fiecare vara, devenind deja o traditie a familiei.

    Am stabilit cu doi amici ca a doua zi la prima ora sa plecam spre Balea Lac, asa ca dimineata la orele 04.30, alarma telefonului suna inebunitor, motiv pentru care am primit si niste priviri de iubire din partea jumatatii, trezita din somn de alarma telefonului. De data aceasta, sotia nu m-a insotit in aventura, fiindca parcursese traseul respectiv de cateva ori in trecut.

    Am pescuit cei doi amici din drum si am pornit spre Transfagarasan cu destinatia Balea Lac. Am gonit pe serpentinele Transfagarasanului singuri, neintalnind nici macar o masina pe traseu la acea ora, ajungand in parcarea de la Balea Lac la ora 7 dimineata.

    La acea ora, lacul si caldarea Balea sunt umbrite de peretii caldarii, soarele reusind sa treaca dincolo abia dupa ora 09.00. Inghetati datorita frigului patrunzator si hotarand sa luam micul dejun sus pe creasta am pornit voiosi in sus spre Saua Paltinului.

    Nu am intrat in traseu de la cabana Balea, ci am optat pentru o scurtatura pieptisa care ne-a ajutat sa castigam 30 minute de mers, scurtatura care intalneste traseul Banda Albastra (BA) chiar sus in creasta.

    Ajungand in creasta, parca totul s-a schimbat deodata, cerul aparand de un albastru stralucitor, crestele Fagarasului fiind vizibile pana departe. Fiind constienti ca acesta minune nu poate tine mult, ne-am continuat deplasarea pe traseul de creasta Banda Rosie (BR) , spre varful Negoiu.

    Din Saua Paltinului, traseul coboara usor, ajungand la primul izvor din traseu, de unde umplem bidoanele cu apa proaspata si rece. Dupa 10 minute de mers agale pe o poteca foarte larga, intalnim si primele cabluri, intinse pe o portiune de vreo 10 m, unde poteca era atat de ingusta incat abia puteam pasi cu ambele picioare alaturate. In stanga potecii, un hau ametitor care ne-a readus cu picioarele pe pamant si ne-a sporit atentia la traseu.

    Dupa aceasta mica portiune cu cabluri, poteca iese intr-un platou inierbat imens, bun pentru un teren de fotbal, pe care ne-am plimbat agale povestind despre turele facute pe munte cu alte ocazii.

    Nici nu iesim bine de pe platou si deja vremea a inceput sa se schimbe, nori alburii incepand sa alerge pe cer parca hotarati sa ascunda soarele. Grabim pasul, stiind ca nu este indicat sa ne prinda vreo ploicica pe creasta.

    La capatul platoului, gasim a doua portiune cu cabluri, de data asta una mult mai mare decat prima, asa ca incepem coborarea pe peretii de stanca ca niste veritabile caprite negre. Facem si cateva fotografii, dar cu strangere de inima, avand mainile ocupate cu tinutul cablurilor. :)

    La capatul pasajului expus cu cabluri, poposim pentru a ne trage sufletul, ne inchinam la crucea unui alt turist mai putin norocos ca noi si ne continuam drumul. Se observa deja impunatorul varf Laitel, cu ai sai 2390 m, care parea atat de inalt si pe care trebuia sa-l urcam pana sus, traseul continuand chiar pe varful acestuia.

    Incepem urcusul pe varful Laitel, un urcus foarte greu si dupa multe pauze, ajungem in final sus, un varf impunator care vegheaza din inaltimi asupra lacului si refugiului Caltun.

    Varful Laitel este punctat doar cu o placuta metalica veche pe un stalp de marcaj. Din varf, se deschide o panorama impresionanta asupra caldarii Caltun si a lacului cu acelasi nume, asupra varfurilor Caltun si Negoiu. Privelistea este una de vis, meritand tot urcusul pana in acest punct. Ca timp intermediar de la Balea pana pe Varful Laitel am facut 3 ore cu pauzele de rigoare.

    Am servit din mers ceva dulce pentru recapatarea puterilor, dupa care incepem coborarea abrupta de pe varful Laitel, spre lacul si refugiul Caltun.

    Ajungem in 30 minute pe malul lacului, cel mai frumos lac glaciar pe care l-am vazut, dupa opinia mea, bineinteles. Lacul Caltun se afla la altitudinea de 2135 m, la poalele varfului cu acelasi nume, avand o adancime maxima de 11 m, apa care curge intr-un mic paraias din lac ajungand in raul Arges.

    Pe malul lacului este construit Refugiul Caltun, un adapost de vreme rea, care poate gazdui la prici in conditii de bivuac un numar de 15-18 persoane. Datorita vremii si a vanturilor extreme care bat in caldarea Caltun, adapostul este binevenit pentru turistii care tranziteaza zona in drumul lor spre varful Negoiu sau Balea Lac. Din toamna anului 2014 s-a inceput constructia noului refugiu langa lacul Caltun, un refugiu modern care va fi dat in folosinta in acest an.

    Ne-am aprovizionat cu apa de la un mic izvor care iese din peretele de stanca chiar pe traseu in dreapta lacului, am servit cate ceva de-ale gurii pe mal, dupa care ne-am continuat traseul spre varful Negoiu.

    Urcusul spre varf incepe de langa lac pe niste lespezi uriase, poteca purtandu-ne printre acestea, peisajul transformandu-se incet in unul selenar, fiind inconjurati de stancarime din toate partile. Poteca se ingusteaza, avand pereti de stanca aproape verticali in stanga nostra.

    Dupa 30 minute de urcus ajungem la o bifurcatie de trasee, in stanga pe Banda Galbena (BG) , traseul trece prin Strunga Doamnei, ajungand pe varf, iar la dreapta celebra si mortala Strunga Dracului, pe marcaj Banda Rosie (BR) , un traseu mult mai direct spre varf.

    In traseu gasim un avertiment de la Salvamont care anunta ca Strunga Dracului este inchisa datorita caderilor de pietre, accidente care pot fi fatale aventurosilor, motiv pentru care alegem sa urcam spre varf pe Strunga Doamnei, o strunga mai domola si pretabila celor cu rau de inaltime.

    Strunga este de fapt un horn amenajat cu lanturi, care ne-au ajutat sa ajungem in 10 minute la capatul acesteia, fara probleme tehnice deosebite. Dupa iesirea din strunga, poteca se ingusteaza din nou, trebuind putina atentie pe o distanta de cca 50 m, dupa care iese intr-un plai inierbat, in spatele acestuia rasarind in toata splendoarea lui Varful Negoiu, al doilea varf al Romaniei.

    O ultima fortare intr-un urcus pronuntat si ajungem din nou intr-o poteca foarte bine delimitata care intersecteaza potecuta care urca din Strunga Dracului. De aici, in 20 minute, ajungem in sfarsit pe varf, ora fiind 12.45, dupa aproape 6 ore de mers de la masina.

    Ne odihnim pe varf 30 minute, bucurandu-ne de frumusetile ametitoare care ne inconjoara, unele varfuri fiind deja acoperite de norii albiciosi care se apropiau cu pasi repezi, facem pozele de rigoare, mai infulecam cate ceva pentru a ne recapata puterile, dupa care incepem coborara spre lacul Caltun. Urmam acelasi traseu pe care urcasem, prin Strunga Doamnei, pe marcaj Banda Galbena (BG) pana la iesirea din strunga, unde intalnim poteca de creasta marcata cu Banda Rosie (BR), poteca care ne poarta pana pe malul lacului Caltun. Durata la intoarcere de pe varf pana pe malul lacului a fost putin peste o ora. La coborare picioarele parca alergau singure saracele... :)

    Ajungand pe malul lacului, ne improspatam din nou proviziile de apa, facem cateva poze dupa care incepem urcusul pe Varful Laitel, care acum parea si mai mare. Urcam cu greu varful, pentru a doua oara in aceeasi zi, din partea aceasta urcusul fiind mult mai lung decat din partea dinspre Balea si ajungem cu chin si jale pe varf, unde ne tragem sufletul.

    De aici, traseul la intoarcere este mult mai usor, avand mai multe portiuni de coborat decat de urcat si in doua ore coboram in caldarea Balea, locul de unde plecasem in acea dimineata.

    Ajungem la masina in jurul orelor 18.00, dupa un traseu de 11 ore de mers pe munte, dar fericiti ca am reusit sa escaladam unul din cele mai spectaculoase varfuri din Romania intr-o tura de forta intr-o singura zi. Am uitat instantaneu de basicile din talpa, de febra musculara care deja incepea sa ne dea tarcoale, de intinderile de ligamente inerente intr-o astfel de tura.

    Escaladarea varfului Negoiu nu este o tura montana usoara. Pentru a reusi, este necesara o pregatire buna in prealabil, o conditie fizica buna si fara a avea frica de inaltimi. Acest traseu nu il recomand incepatorilor, ci doar celor care au o experienta in mersul pe munte.

    Pentru ceilalti care doresc sa ajunga macar pana la superbul lac glaciar Caltun, o sa descriu in review-urile viitoare celelalte doua trasee existente spre lacul Caltun si varful Negoiu, trasee mult mai sigure decat traseul de creasta despre care v-am povestit in acest review.

    Cateva date tehnice despre traseu:

    Lungimea traseului 19 km

    Timpi intermediari: Lacul Balea-Varful Laitel (3 ore) -lacul Caltun (30 minute) -Varful Negoiu (2,30 ore)

    Marcajul este Banda Rosie (BR), mai putin portiunea prin Strunga Doamnei, marcata cu Banda Galbena (BG).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 04.02.15 19:20:02
    Validat / Publicat: 04.02.15 21:06:45
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

    VIZUALIZĂRI: 3067 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Caldarea Balea
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [04.02.15 21:07:31]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [04.02.15 21:22:26]
    »

    @webmaster - Multumesc frumos

    As dori daca se poate si aceasta ilustratie muzicala atasata la review: http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/caltun-hai-cu-noi#ref=viewfile_sidebar_similare

    webmasterX
    [04.02.15 21:25:33]
    »

    @wolf2001 - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [04.02.15 21:26:27]
    »

    @webmasterX - Multumesc!

    Larissa
    [04.02.15 21:55:13]
    »

    Muntele e si pasiunea mea doar ca nu ma incumet la o urcare, varsta e de vina. Esti de admirat, frumoase poze!

    traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [04.02.15 22:06:07]
    »

    Cândva am încercat să ajung și eu la acest vârf, însă din cauza timpului nefavorabil m-am întors după vreo oră de mers de la cabana Bâlea. Cu ajutorul acestui excelent review și cu ajutorul pozelor am „ajuns” și eu pe vârful cel mai înalt al frumoșilor noștri munți Carpați.

    Felicitări!

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [04.02.15 22:42:27]
    »

    @traian. leuca - Multumim frumos. Niciodata nu este prea tarziu. " Muntele tot acolo ramane ", asta este prima regula pe care am invatat-o pe munte atunci cand am intalnit vreme neprielnica. Si de-a lungul timpului m-am intors de multe ori din drum... am ales viata si nu riscul de a nu mai reveni acasa.

    Michi
    [05.02.15 00:02:56]
    »

    Mă credeţi, nu mă credeţi dar prin anii 58-60 am urcat de două ori pe Negoiul. Lucram în Oraşul Victoria la combinatul chimic şi singura noastră distracţie era mersul pe munte. Numai că nu aveam transfăgărăşan şi o luam pe Tărâţa la Podragu, de acolo o zi de mers (7-8 ore) la Bâlea Lac peste Vistea şi Modovanu şi a treia zi la Nehoiul pe strunga Doamnei sau a Ciobanului, pe a Dracului n-am fost. O altfel de strungă am întâlnit de la omu spre Mălăieşti, (hornuri) când cabanierul ne-a lăsat pe zăpadă cu funii pănă am ajuns jos. Pentru moment am crezut că monumentul pe care l-ai pozat era a lui Nerlinger dar el şi logodnica au murit în 1930 între Arpaşul Mare şi cel Mic. Felicitări, că mai sunt turişti cu rucsacul în spate şi aleg să vadă frumuseţile munţilor.

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [05.02.15 05:03:37]
    »

    @Michi - Felicitari de doua ori pentru ascensiunile facute. O data pentru ca turele pe care le-ati facut nu sunt unele usoare deloc, iar a doua oara pentru ca ti facut aceste ture in niste vremuri cand nu exista echipamentul modern din ziua de azi: bocanci din goretex cu talpa Vibram neaparat, tot felul de textile respirabile, rucsaci cu rezervoare de apa, etc, etc. Aveti respectul meu!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [05.02.15 09:42:04]
    »

    Superbe fotografii, traseu de poveste!

    Felicitari pentru modul cum ne-ai adus atat de aproape un traseu la care cei mai multi dintre noi nici nu viseaza, nici nu se se incumeta! Am facut multe trasee montane la viata mea, dar pe varful Moldoveanu si Negoiu nu am ajuns. Am avut o singura incercare de a escalada Negoiu, dar pe Valea Topologului, venind dinspre Suici si Salatrucu. Desi la plecare era o zi superba, cu un soare generos si temperatura optima, dupa ce am ajuns la poalele masivului si am inceput sa ne angajam pe traseul spre varf, cerul s-a intunecat, a pornit o ploaie marunta, iar cerul a coborat pe pamant, incat nu vedeai la doi metri distanta. Am fost nevoiti sa ne intoarcem, mai ales ca aveam cu noi un junior de sapte ani. Pe drumul de intoarcere, am descoperit ca patura de nori cotropise doar culmile Negoiului, asa ca, profitand de vremea minunata de la poale, am acceptat oferta unui localnic si am urcat cu varstnicul, dar inca in putere ARO-ul sau, pe un drum forestier care ne-a dus pe o minunata pajiste alpina vecina Negoiului, acolo unde salasuiau vreo doua stane. La una dintre ele ne-am oprit si noi, degustand din produsele specifice, alaturi de cei doi ciobani, tata si fiu, atat de bucurosi de oaspeti, incat n-au vrut sa ne vanda nimic, ne-au incarcat traistele cu bunatati si au refuzat orice plata, zicand ca plata se face pe lumea ailalta. A fost una dintre cele mai frumoase zile din viata mea! Ne aflam pe un piedestal luminat de soare, deasupra intregii lumi, iar de jur imprejur, privelistea era olimpiana, neobturata de vreun obstacol : varful Negoiu parea atat de aproape, lasandu-se rareori descoperit vederii, atunci cand negura se lasa vremelnic spre poale. Pe cealalta directie se zarea Transfagarasanul, se vedeau chiar si autoturismele ce-l strabateau, atat de mici incat pareau cutii de chibrituri colorate si miscatoare. Spre vest culmile impadurite ale Fagarasilor argeseni, intr-un minunat contrast de culoare, ne spuneau: fericiti voi pamanteni ca traiti in acest paradis terestru!

    Sper ca tot asa ne vei aduce aproape si alte trasee montane pe care le-ai strabatut! Iar cititorii trebuie sa stie ca niciun cuvant sau descriere nu poate reda satisfactia unei escaladari fizice pe munte. Sentimentul este coplesitor, chiar nu poate fi descris, trebuie trait ca sa-l descoperi!

    Dan&Ema
    [06.02.15 16:08:01]
    »

    Caltun / Lespezi, Negoiu, strungile si mai incoace V lui Buteanu Podragu Vistea M Moldoveanu Dara FAGARAS! SUPER

    Dan&Ema
    [06.02.15 16:12:07]
    »

    Citesc acest review drag mie intr-o parcare pe drumul de intoarcere de la poalele Fagarasului spre casa si parca m-ai intors din nou cu fata la MUNTE.

    MULTUMESC

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [06.02.15 16:19:58]
    »

    @Dan&Ema - Offf, si eu de abia astept sa vina vara sa ma reintorc pe cararile insorite. Mi-e dor de muntii mei, vorba cantecului...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, mariana.olaru, Michi, wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074287176132202 sec
    ecranul dvs: 1 x 1