ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Paros (Partea a 2-a): frumoasa insulă din centrul Cicladelor

Ilustrație video-muzicală
Stelios Dionysiou - Asteri Mou


TIPĂREȘTE URM de aici

Proiectul Ciclade – Episodul 3

Insula 1 / 4 - continuare

5. Ziua 2: Naoussa şi plajele din vecinătate

Este dimineaţa zilei de18 septembrie 2014 şi suntem în Parikia, capitala insulei Paros. Urmează a doua zi în insulă, de fapt prima zi “plină”. Pentru astăzi mi-am planificat de … vreo trei ani de zile oraşul Naoussa şi plajele sale.

In Naoussa se poate uşor şi rapid ajunge cu maşina sau autobuzul. Staţia de autobuz a Parikiei se află în centru pe malul mării, la vreo 100 de metri de locul de acostare a feriboturilor. De aici există curse de autobuz ce acoperă armonios şi eficient toate punctele de atracţie turistică principale ale insulei. Parikia este situată în partea de vest a insulei, iar Naoussa în partea de nord, la doar 11 kilometri de Parikia. Aşa că drumul dintre cele două principale localităţi se străbate, cu maşina sau autobuzul, în numai 12-15 minute, dacă nu oprim pe traseu.

Spre Naoussa, la doi kilometri de Parikia, ajungem la Tris Ekklisies, o frumoasă bazilică bizantină din sec. VI.

După patru kilometri, ajungem la Mănăstirea Taxiarches. Lângă aceasta, o deviaţie scurtă la dreapta ne-ar duce la Mănăstirea Longovarda, de care am pomenit în primul review despre Paros. Dar noi ne continuăm drumul spre Naoussa.

După opt kilometri, o ramificaţie la stânga a drumului ne-ar duce la plaja Kolymbithres, dar despre aceasta voi scrie în scurt timp. Noi continuăm spre Naoussa, iar după cum spuneam, după doar 11 kilometri, am ajuns la Naoussa!

Naoussa este un oraş-port încântător, al doilea ca mărime din insulă după Parikia. Imediat cum am ajuns în port, m-a fermecat şi cucerit prin pitorescul, atractivitatea şi imaginile fotogenice. Intr-un golf frumos, în jurul unui port mai mic decât cel al Parikiei, dar foarte pitoresc, se grupează în amfiteatru case albe cicladice, şi biserici. Deşi turismul s-a dezvoltat în mod avântat în Naoussa, acest oraş-port a reuşit să-şi păstreze nealterat farmecul cicladic, autenticitatea, caracterul tradiţional. In port sunt acostate o mulţime de bărci, nave de agrement, yachturi. Alături se află o mulţime de taverne, cafenele, alte localuri. De aici, străduţele albe, pavate cu piatră, înguste, cicladice, urcă ca într-un labirint pe panta opusă mării. In cel mai înalt punct al oraşului se află Biserica Adormirea Maicii Domnului. O altă biserică atractivă: Agios Nikolaos.

La nord de Naoussa se află ruinele Castrului Veneţian, acoperite pe jumătate de apa mării.

Am savurat şi noi un mic dejun de cea mai bună calitate la una din terasele de lângă port cu vedere spre mare, după plimbarea prin oraş, iar apoi urmează explorarea mirificelor plaje ale Naoussei.

Da, dragii mei. Deşi mulţi consideră că Naoussa este “mai la modă” decât Parikia, iar portul său mic şi gingaş poate părea unora mai atractiv, mai pitoresc decât al Parikiei, într-un cuvânt Naoussa o putem considera bijuteria insulei Paros (iar preţurile de cazare mai mari decât în Parikia ar confirma şi prin cifre reci, statistice, acest lucru), ceea ce sporeşte semnificativ farmecul şi atractivitatea Naoussei sunt însă plajele minunate din zonă: nisipoase, pitoreşti. Las la urmă “plaja vedetă”, cea pentru care aş fi venit în insula Paros şi dacă nu ar mai fi fost nimic altceva de vizitat pe această insulă decât această plajă, şi le amintesc pe celelalte mai întâi:

Plaja Ambelas, la 5 kilometri sud-est de Naoussa, cu câteva hoteluri şi taverne.

Plaja Santa Maria la 6 kilometri spre nord-est, accesibilă cu maşina sau ambarcaţiuni de agrement, water-taxi. Este o plajă nisipoasă întinsă, organizată, cu centre de sporturi nautice, cu Divimg Club, centru de windsurfing. Aici vântul în general bate mai tare, este paradisul surferilor. Este una dintre cele mai renumite plaje ale zonei Naoussa. Lângă, se află Plaja Langeri, mai dificil de ajuns la ea cu maşina, izolată, dar ambianţa este liniştită, relaxantă. Există curse de ambarcaţiuni turistice până aici din port (5,50 euro dus-întors pentru o persoană). Venind spre Naoussa, la vreo 2 kilometri, se află plajele mai mici Xifara, precum şi Agioi Anargyri. Cea mai apropiată plajă de Naoussa este Plaja Piperi, la care se poate ajunge printr-o scurtă plimbare din port.

Aceste plaje sunt în direcţia est/nord-est dinspre Naoussa. In direcţia opusă, spre vest/nord-vest, întâlnim:

Plaja Monastiri, o altă renumită plajă a zonei, în extremitatea nordică a golfului Naoussa, la vreo 7-8 kilometri de Naoussa. Până aici există şi curse pe apă cu taxi-boat. Este o zonă stâncoasă, ideală pentru diving şi snorkeling. Lângă Monastiri, se află Plaja Katholiko, de acelaşi profil.

Ei, şi ajungem la plaja-target. La aproximativ jumătatea distanţei dintre Monastiri şi Naoussa, deci la vreo 4-5 kilometri de Naoussa, se află cea mai frumoasă, în opinia mea, plajă a insulei Paros: Plaja Kolymbithres. Plecând din Naoussa cu maşina sau taxiul (8 euro), sau cu taxi-boat (5,50 euro dus-întors pentru o persoană), trecând pe lângă plajele mai mici şi mai puţin cunoscute Fykia şi Limnes, ajungem la minunata plajă Kolymbithres. Nişte formaţiuni stâncoase de 2-4 metri înălţime, cu forme absolut ciudate şi interesante, ca să nu spun uluitoare, sculptate astfel de măiestria vântului şi a mării, încadrează vreo 7-8 golfuleţe de nisip fin de o frumuseţe aparte. Intrarea se face lin, uşor, în apa mării curate, de un albastru pur. In spate, la o distanţă decentă şi discret amplasate în peisaj, deci distanţă nici prea mare ca să fie prea incomod, dar nici prea mică ca să-i streseze pe plajiştii care vor linişte, se află vreo 3 taverne (zic “vreo” căci eu atâtea am numărat, or mai fi şi altele). In spate, munţi cicladici, stâncoşi, golaşi, dar şi cu pâlcuri de vegetaţie. In zare, spre sud-est, se vede minunatul oraş alb şi port Naoussa, strălucitor în bătaia soarelui generos de septembrie. Dintre cele vreo opt golfuri parcă cel mai spectaculos este primul din dreapta, cum te uiţi spre mare. Este mai mare şi organizat, cu şezlonguri. Mai sunt alte două golfuri măricele şi cu şezlonguri, toate acestea cu nisip fin şi curat, iar celelalte golfuleţe sunt mai mici, nisipoase sau pietroase-stâncoase, deci pentru toate gusturile posibile. Ba cine vrea, poate face plajă pe unele pietroaie aplatisate, iar destui preferau această variantă. Cine preferă nisipul, repet, unele golfuri sau golfuleţe sunt nisipoase, şi erau şi destui copii mici care se jucau în nisip. Cine e fan scuba diving sau snorkeling, are din belşug “material” la dispoziţie printre stânci. Preţul unei umbrele cu 2 sezlonguri: între 6 şi 8 euro, nu mai ştiu exact, atâtea plaje am colindat anul acesta în Ciclade că nu mai reţin preţul exact de la Kolymbithres, oricum era pe acolo.

Ca şi concluzie, aşteptările mele referitoare la plaja Kolymbithres nu au fost înşelate. A intrat cu success în galeria plajelor mele favorite, din toate locurile pe unde am umblat eu prin lume, în “top ten” sigur.

La prânz, o masă gustoasă la una din tavernele din spatele plajei, pe care le-am menţionat.

Spre seară, o nouă plimbare, mai scurtă, prin Naoussa, apoi reîntoarcerea acasă, în Parikia, unde plimbarea a continuat. Dar ceea ce am explorat zi de zi, dimineaţa şi seara, în Parikia, am menţionat in ceea ce am grupat sub numele de “prima zi”, în primul review despre Paros. După o cină savuroasă în Parikia – se mănâncă foarte bine în Parikia, vă asigur, iar tavernele, în spatele plajei Livadia, sau lângă port, sau pe străduţele înguste labirintice din interiorul oraşului, sunt excelente. S-a făcut seara, e târziu, hai să ne şi odihnim puţin, că şi mâine e o zi, şi mai avem multe de văzut si explorat!

6. Ziua 3: Lefkes şi plajele de pe coasta estică

S-a făcut dimineaţa, gata, trezirea, asta e o vacanţă activă, suntem în Grecia, unde trebuie un pic să umbli ca să te poţi bucura de frumuseţile turistice ce ţi se oferă, ceva mai multă vioiciune, vă rog!

Azi avem chiar mai mult de mers şi de vizitat decât ieri, dragii mei, aşa că trebuie să ne grăbim. Noroc că insula Paros nu este mare, deplasarea se face uşor, comod, şi în scurt timp, cu maşina sau autobuzul, eşti acolo unde ţi-ai propus să ajungi.

Prima destinaţie este Lefkes, sat situat central în interiorul insulei, la 11 kilometri spre est din Parikia. Pornim deci din Parikia, iar după 5 kilometri ajungem la Marathi. La dreapta din acest sat, sunt renumitele cariere de marmură de la Marathi. Marmura nu se mai exploatează decât la o scară extrem de redusă, dar merită o vizită, măcar pentru a sublinia importanţa exploatării în trecut a marmurei, în insula Paros. In antichitate, marmura de Paros a fost cea mai renumită din Grecia, şi sursă de bogăţie pentru localnici. Celebrele statui Venus din Milo, Hermes de Praxiteles, alte capodopere ale sculpturii antice, multe dintre templele greceşti ale antichităţii, au fost executate din marmură de Paros. Marmura de Paros de aici, de la Marathi, a fost folosită de francezi pentru mormântul lui Napoleon, de la Domul Invalizilor. Se considera că superioară calitativ marmurei de Paros nu îi este decât marmura de Carrara.

Si dacă tot am amintit de celebra marmură de Paros, consider că e momentul să interpun ceva date şi repere din istoria insulei Paros, nu prea multe, deşi tare mă tentează să detaliez.

Numele insulei provine de la Paros, liderul arcadienilor, care au ajuns să stăpânească insula în sec. X i. Hr. Dar înainte de aceştia, celebra formaţiune statală minoică din Creta, care s-a extins şi în Ciclade, mai cu seamă în Santorini, a stăpânit şi insula Paros, având o bază navală aici. Apoi au venit ionienii, dar perioada cea mai glorioasă a insulei Paros a fost sec. VIII î. Hr., când, datorită mai ales exploatării marmurei, Paros a devenit o mare putere maritimă în Marea Egee, stabilindu-şi chiar propriile colonii. Una dintre coloniile Parosului a fost stabilită pe insula Thasos! In acea perioadă, ca o consecinţă a existenţei şi exploatării marmurei, insula a dat şî sculptori remarcabili, faimosul Scopas fiind cel mai edificator exemplu, oarecum pe principiul “lac să fie, că broaştele apar”.

Această prosperitate a fost dramatic întreruptă datorită rivalitătii şî războiului cu vecina insulă Naxos, pe care Paros l-a pierdut. Această rivalitate se menţine până în zilele noastre, bineînţeles fără aspectele războinice, între cele două insule învecinate, printre cele mai importante şi reprezentative din Ciclade. Pănă şi în plan turistic, savurez de mulţi ani de zile lectura unor forumuri şi discuţii turistice, pe tema: “unde să mergem, în Paros sau în Naxos? ” Un răspuns voi îndrăzni şî eu, dar într-un review viitor. In timpul războiului cu perşii, în care Naxos s-a aliat cu Liga Ateniană deci cu grecii, mi se pare absolut logic, deşi la prima vedere ai fi tentat să crezi contrariul, ca Paros să se fi aliat cu perşii. Totusi, se pare ca iniţial parioţii au fost obligaţi fără voia lor să se alieze cu perşii, dar apoi au întors armele şi s-au alăturat grecilor.

In sec. IV, Paros a fost inclus în Imperiul lui Alexandru Macedon, nimic neobişnuit, apoi ocupaţia Imperiului Roman. Urmeaza epoca bizantină. A urmat o lungă perioadă de anonimat, până în anul 1207, când veneţienii au inclus insula Paros în Ducatul lor, fondat în insula Naxos, de Marco Sanudo. Acest ducat a cunoscut o perioadă de glorie de peste trei sute de ani, a stăpânit aproape toate insulele cicladice, iar urmele cele mai semnificative ale ducatului veneţian de Naxos se găsesc, în zilele noastre, evident în…Naxos. Turcii au cucerit insula în 1537 şi au stăpânit-o aproape trei secole, cu excepţia a 7 ani, când ruşii au ocupat-o. In 1821-1822, eroina născută în Mykonos (sau Trieste, după alte surse, dar oricum cu originile familiei în Mykonos), Manto Mavrogenous, şi care a trăit ani buni în Paros, unde a şi murit, a jucat un rol foarte important în războiul de independenţă a Greciei. Finalmente, Paros a fost încorporată în statul grec în anul 1830. Incepea epoca modernă a tânărului stat elen. Deci, o istorie aproape standard a insulei, care şî ea îi sporeşte caracterul de reprezentativitate, inclusiv din punct de vedere istoric.

E momentul să ne continuăm drumul spre Lefkes. După 7 kilometri, trecem prin satul Kostos. Putem poposi să admirăm centrul frumuşel al acestui sat cicladic, cu o biserică care mie mi-a plăcut mult. Despre Kostos, ar fi de menţionat că aici s-a născut Athanasios din Paros, eminent teolog, filosof, educator din sec. XVIII-XIX, numit ca şi unul dintre “dascălii naţiunii”.

Intre timp, am înaintat binişor înspre centrul insulei. Ne putem face o părere şi mai veridică despre relieful acestei insule. Paros este o insulă tipică cicladică, muntoasă, cu creste montane ondulate ce culminează cu altitudinea maximă de 771 metri în vârful Agios Ilias. Trei golfuri adânci taie coasta ei: Parikia în vest, Naoussa în nord, şi golful Marmara în est, vom ajunge şi acolo. Coasta este majoritar abruptă şi stâncoasă, dar din loc în loc se intercalează golfuri nisipoase, rezultând câteva plaje deosebit de atractive.

Insula, deşi are destule zone mai aride, dar nu ca şi în Mykonos sau Santorini, are şi destule zone mai verzi. Solul bine udat de apă, fertil, permite cultivarea viţei-de-vie, a cerealelor, îndeosebi orz, fructe sau legume. Sunt totodată şi plantaţii de măslini.

Si am ajuns astfel, după 11-12 kilometri, în vechea capitală a insulei din perioada Evului Mediu, Lefkes.

Minunat! Splendid! Superb! Orice epitet aş căuta, nu ar fi suficient pentru a descrie efectul vizual produs asupra mea de acest sat mare (mare după standardele din Ciclade, să ne-nţelegem!), tipic cicladic, dispus în amfiteatru, înconjurat de un peisaj aşa precum am încercat să-l descriu mai devreme. Lefkes e inima Parosului. La propriu, dar parcă şi la figurat. Peste tot în Paros m-am simţit cu adevărat în Ciclade, dar parcă niciunde ca-n Lefkes! Mai e nevoie să amintesc de străduţele înguste, în pantă, minunate, alei din marmură, albe, alternanţa de alb şi albastru, bisericuţele şi capelele albe cu domuri albastre, în zare ici-colo, mori de vânt. Deşi erau destui vizitatori (am întâlnit şi grupuri mari, organizate, de francezi, englezi, olandezi, veniţi cu autocare), Lefkes nu a făcut concesii turismului. Si-a păstrat caracterul natural, pitoresc, arhitectura pur cicladicică. In centrul satului, vehiculele motorizate nu au acces. Din loc în loc, în mici piaţete, câteva taverne sau cafenele, la umbra copacilor. Unele cu vedere spre valea fertilă de sub satul amplasat la înălţime. Magazine cu suveniruri. Si invazia aceea de alb strălucitor în bătaia soarelui generos, pigmentată de albastrul domurilor, uşilor, ferestrelor, şi de multele flori şi arbori, totul înconjurat de un peisaj de vis, cu dealuri acoperite de măslini şi pini! Si alte soiuri de copaci. O precizare: “Lefkes” înseamnă “plopi”.

Dar mândria satului Lefkes, este superba catedrală Agia Triada (Sfânta Treime) , înconjurată de livezi de măslini. Este construită din marmură albă, strălucind în lumina soarelui, iar interiorul este complet din marmură.

Iar acum hai să facem un exerciţiu de deducţie, asemănător cu cel din reviewul anterior. Am convenit atunci că pentru Grecia, reprezentativ este arhipelagul insulelor Ciclade. Pentru Ciclade, reprezentativă este insula Paros. Acum, ceva suplimentar: pentru Paros, reprezentativ este satul Lefkes. Deci, concluzia: pentru mine, este următoarea: satul Lefkes înseamnă, nici mai mult nici mai puţin, în genere, satul tradiţional, autentic grecesc!

Din acest sat încântător, un drum pavat, pietonal, datând din perioada bizantină, duce la satul Prodromos şi se termină în apropierea mării.

Continuându-ne drumul spre est, la 14 kilometri de Parikia, deci vreo 3 km după Lefkes, putem merge la stânga spre Naoussa, vreo 12-13 kilometri. Noi ne continuăm drumul spre sud-est. După Prodromos, trecem prin alte sate mai puţin celebre, dar pitoreşti: Marmara, cum îi spune şi numele, are străzile pavate cu marmură, este un alt sat frumos. Marpissa este un sat pitoresc cu biserici vechi în stil cicladic.

După 17-18 kilometri din Parikia ajungem pe coasta estică, în Piso Livadi. Vechiul sat pescăresc s-a transformat într-una din staţiunile cele mai însemnate de pe coasta de est. Nu am stat mult, am admirat un pic marea şi plaja, era dotată cu taverne, baruri, magazine. Ne-am continuat drumul.

După 18-19 kilometri ajungem în Logaras, un sat litoral mai puţin aglomerat ca şi Piso Livadi. Urmează Pounta Beach, modernă, aglomerată în plin sezon, adică până în august, eventual început de septembrie. Are un elegant bar pe faleză, şî este cu predilecţie loc de distracţie pentru tineri. Aici fac precizarea: a nu se confunda Pounta Beach de pe coasta estică cu satul Pounta (Antiparos) de pe coasta vestică. Pounta de pe coasta vestică este locul din care ambarcaţiunile te pot duce în insula Antiparos, aflată foarte aproape, la vest de insula Paros. Am auzit despre multe persoane care, dorind să ajungă într-una din cele două localităţi cu nume asemănătoare până la identificare, s-au trezit ajunşi în cealaltă! Mai trist este că am găsit confuzii între cele două localităţi chiar şi pe saituri cu pretenţii. Dar despre Antiparos voi reveni spre final.

In sfârşit, ajungem şi la destinaţia noastră de pe coasta de est, unde vom poposi pentru plajă şi baie câteva ore: Chrysi Akti (Golden Beach), la 20 de kilometri de Parikia, pe coasta sud-estică. Asa cum îi spune şi numele, este o plajă cu nisip fin, lungă, de aproximativ 1 kilometru, una dintre cele mai bune ale insulei. Este ideală pentru windsurferi, aceştia erau prezenţi în număr semnificativ. Intr-adevăr, aici vântul bătea cu putere.

In apropiere, erau destule hoteluri, studiouri, pensiuni, restaurante, taverne, baruri. Dacă aş fi continuat drumul, aş fi ajuns la New Golden Beach, la fel o plajă lungă, ideală pentru sporturi nautice de tot felul, în special wind surfing.

După plajă, baie şi masa la o terasă pe malul mării la Golden Beach, s-a făcut seara. A urmat întoarcerea la Parikia, şi ultima plimbare de seară prin capitala insulei. A doua zi urma să plecăm din Paros, şi să ne continuăm periplul cicladic.

7. Ziua 4: ultima jumătate de zi în Parikia, ultimele consideraţii şi plecarea

Aşa cum am menţionat, plecările din fiecare insulă spre cea următoare s-au petrecut pe la miezul zilei. Prilej pentru o trezire mai târzie în ziua plecării, astfel încât eventuala oboseală acumulată până atunci să fie eliminată. Prilej totodata pentru ultimele concluzii.

Am văzut mare parte din obiectivele turistice importante ale insulei. Unde nu am fost? Pe coasta sud-vestică. De aici, din Pounta, se pleacă cu feribotul până pe insula învecinată Antiparos (0,5 mile nautice). Se mai poate ajunge în Antiparos şi din Parikia (3 mile nautice). Iniţial, planificasem patru zile pentru insula Paros, din care o zi să o dedic insulei Antiparos. Cum numărul total de nopţi pe insule, 14, era bătut în cuie, planificasem pentru insula a 3-a doar două nopţi. Dar mersul feriboturilor m-a obligat să aleg: una sau trei nopţi. Aşa că am echilibrat până la urmă la trei numărul nopţilor petrecute şi pe acea insulă, şi ulterior nu mi-a părut rău. Astfel am fost nevoit să renunţ deocamdată la vizita în insula Antiparos, nu puteam răpi din timpul şi aşa preţios alocat insulei Paros; voi avea altă-dată timp şi pentru Antiparos, o insulă mai mică, ce pare foarte atractivă.

Dar, dacă eu tot nu am reuşit anul acesta să ajung în Antiparos, vă prezint câteva informaţii succinte despre această insulă, asa cum mi le-am pregătit şi eu, în varianta iniţială, care includea şi Antiparos pe lista insulelor din program.

Deci: Antiparos este, cum am spus, o insulă semnificativ mai mică decât Paros, de vreo 5-6 ori, şi aflată extrem de aproape de Paros, înspre vest. Are un port atractiv, cu taverne, cofetării şi mici hoteluri pe faleză. In apropiere sunt ruinele unui fort veneţian. Antiparos are plaje foarte lăudate, nu pot confirma sau infirma. Dar atracţia specială a insulei este o peşteră celebră cu stalactite şi stalagmite. Din portul-capitală a insulei se poate ajunge la peşteră în două variante: pe apă cu o ambarcatie gen taxi-boat de-a lungul ţărmului insulei sau cu maşina / autobuzul, în ambele variante necesitându-se şi deplasare pe jos, vreo 20-30 de minute. Deşi nu sunt adeptul petrecerii concediului pe aceeaşi insulă decât o dată în viaţă, simt că în cazul insulei Paros voi face cândva o (nouă - ar fi a doua) excepţie, şi voi mai reveni aici. Din cel puţin trei motive:

a) Paros în sine este o insulă minunată, concluziile asupra ei le-am prezentat în reviewul anterior, nu mai revin asupra subiectului, deci merită să o revăd cândva;

b) Din Paros voi merge pe Antiparos;

c) Fiind centrul maritim şi geografic al Cicladelor, aproape vreau-nu vreau, o nouă viitoare incursiune cu feribotul prin alte insule cicladice are mari şanse să includă Paros măcar ca şi staţie intermediară.

Deci, ultima jumătate de zi petrecută în Paros a trecut repede: micul-dejun, împachetarea bagajelor, ultimele priviri aruncate asupra acestei insule devenite atât de dragă sufletului meu.

Este 20 septembrie 2014, ora 11 şî un pic: suntem prezenţi în port, şi alături de mulţi alţi turişti, aşteptăm feribotul. Feribotul care urmează să ne ducă pe următoarea insulă şi-a făcut apariţia, punctual. O ultimă privire asupra largului golf Parikia, asupra portului, oraşului alb, peisajului.

Un ochi plânge, unul râde, vorba titlului poveştii.

De ce plânge un ochi? Deoarece suntem nevoiţi sâ părăsim frumoasa insulă Paros, bineînţeles!

Dar de ce râde celălalt ochi? Pentru că urmeazâ o nouă insulă superbă, de-a dreptul fascinantă! Poftim? Care este insula? Veţi afla dacă sunteţi curioşi, in curand!

Aşa încât, concluzionez, deocamdată: ”Regele a murit, trăiască Regele! ”

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zuftim in 30.11.14 01:29:36
Validat / Publicat: 30.11.14 08:30:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 7661 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 Satul traditional Lefkes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [30.11.14 09:48:00] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

zuftim [30.11.14 10:01:17] »

@webmaster13

Excelenta ilustratia muzicala! Multumescfrumos.

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.11.14 11:06:53] »

Care este insula? Veţi afla dacă sunteţi curioşi, in curand!

Cu toate că bănuiesc despre ce insulă este vorba, eu unul sunt foarte curios...

Problema pentru cei care vin pentru prima oară intr-o insulă cicladică, este că vor rămâne cu idea ca acea insulă este cea mai frumoasă, dar este de ajuns să meargă în următoarea ca să-şi schimbe părerea, eu aşa am păţit, m-a impresionat Paros, apoi m-am extaziat vizitănd insula Naxos, m-am îndrăgostit iremediabil de Amorgos şi Folegandros şi inima mi-a rămas în Milos

Super review! Συγχαρητήρια!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
buterfly* [30.11.14 13:30:33] »

No Ashe, nooo! Ma bucur ca iti continui povestile. Sa nu cumva sa dispari si sa ma lasi cu urechile lungite! frumos articol! Bine documentat! Ca de obicei!

puiutea [30.11.14 15:03:17] »

Un superb jurnal de călătorie, care te face, acum în miezul iernii, să-ți faci bagajele! Pentru la vară, vreau să zic! Felicitări și mai așteptăm! Toate cele bune!

crismis [30.11.14 18:30:03] »

@zuftim: Doamne, ce dor mi s-a facut de Grecia! Noroc cu review-urile tale minunate, care ma transporta pentru cateva minute acolo unde s-a nascut frumusetea pe Pamant!

Astept cu nesat continuarea, pentru o noua evadare pe stradute albe pietruite, printre case varuite in alb, pe zidurile carora se catara, mandre, flori cerate sangerii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [30.11.14 18:57:45] »

@Cristian_h

Cu toate că bănuiesc despre ce insulă este vorba, eu unul sunt foarte curios...

Nici nu mă găndesc ca @Cristian_h să nu ştie, nu numai să bănuiască, despre ce imsulă este vorba. Si desigur şi alţii. Ei, încerc să menţin şî eu un oarece suspans, cum se obişnuieşte în seriale.

Da, observaţia ta că Insulele Cicladele ni se relevă din ce în ce mai frumoase, pe măsură ce le vizităm şi descoperim, mi se pare foarte ingenioasă. Fireşte, poate da curs la mici comentarii, de exemplu nu toată lumea preferă Naxos lui Paros, în fine, sunt gusturi şi gusturi…Voi scrie la momentul potrivit şi eu ceva pe subiectul acesta. Dar în cazul meu cel puţin, e excelentă observaţia şi interpretarea ta pentru faptul că insula nr. 3 mi-a pătruns fulgerător şi for ever în suflet!

Mulţumesc pentru aprecieri şi comentariile interesante ale unui coleg care a ”gustat” şi “savurat” deja de mult din frumusetea Insulelor Ciclade.

zuftim [30.11.14 19:06:27] »

@buterfly

Sa nu cumva sa dispari si sa ma lasi cu urechile lungite!

Aoleu! Chiar că intru în panică. Am înţeles, să trăiţi! Acum mă pun cu burta pe treabă! Numai să n-o strivesc (treaba) că-i cam grea (burta desigur).

Multumesc pentru aprecieri.

zuftim [30.11.14 19:11:28] »

@puiutea

Multumesc frumos pentru aprecieri!

zuftim [30.11.14 19:18:40] »

@crismis

o noua evadare pe stradute albe pietruite, printre case varuite in alb, pe zidurile carora se catara, mandre, flori cerate sangerii...

Superba descriere! Multumesc frumos pentru aprecieri!

motaneata [30.11.14 19:25:17] »

@zuftim -

Ma tot chinui sa gasesc ceva "critic" la acest review, dar "carcotasul" din mine cred ca inca nu s-a intors de la defilare.

Bine, am gasit eu doua observatii notate pe un colt de hartie, dar au mentiunea "personal", de aceea inca nu cutez sa le fac publice, probabil ca vor pleca pe P. M.

Pana atunci, ma bucur, @zufim, ca ai descoperit insula Paros asa cum am lasat-o eu acum aproape 5 ani:

"alternanţa de alb şi albastru, bisericuţele şi capelele albe cu domuri albastre, în zare ici-colo, mori de vânt...

Si invazia aceea de alb strălucitor în bătaia soarelui generos, pigmentată de albastrul domurilor, uşilor, ferestrelor, şi de multele flori şi arbori, totul înconjurat de un peisaj de vis, cu dealuri acoperite de măslini şi pini! "

Acum, ca tocmai ai plecat din insula mea cicladica preferata, un dracusor micut tocmai jubileaza pentru ca:

- nu ai vizitat si insula Antiparos. Eu as fi trecut si inot, sunt doar 1450 de metri intre cele doua insule si apa nu este adanca! Tom Hanks si-a facut o casa acolo si tu nu ai avut macar curiozitatea sa o vezi?

- nu ai facut si inconjurul insulei, cu masina, de la Parikia spre Pounta, apoi spre Aliki, Drios, Chrisi Akti, Piso Livadi, permanent cu marea albastra in dreapta, cu intrare prin partea de sus a Naoussei;

- nu te-ai oprit, intr-o seara, la taverna Yemeni din Naoussa, unde mama lui Nikos pregateste cea mai adevarata mancare greceasca;

Dar, asa cum zici, ai lasat loc de intoarcere.

Astept continuarea jurnalului, sunt tare curios care este plaja care ti-a placut mai mult pe cea de-a doua insula

o nouă insulă superbă, de-a dreptul fascinantă!

as putea paria ca este aceeasi care pe mine "m-a uns la suflet, definitiv".

zuftim [30.11.14 20:51:15] »

@motaneata

Cuiva i se luă un bolovan de pe inimă, nu o piatră, cine trebuie să stie, ştie de ce…

- nu ai vizitat si insula Antiparos. Eu as fi trecut si inot, sunt doar 1450 de metri intre cele doua insule si apa nu este adanca!

Intru totul de acord! Am auzit numai de la bine în sus despre Antiparos! Si acum sufletul mi-e jeluit că nu am ajuns acolo! Am explicat insa pe scurt, asa a fost mersul avioanelor, feriboturilor, incat sa nu pot sta decat 3 nopti si trei zile in Paros! Stii si tu ca Paros merita mult mai mult decat trei zile, dar ce sa fac, concediul e limitat, si asa a fost una din cele mai lungi vacante ale mele, @zuftim a vrut sa vada multe insule, si uite asa a iesit. Esti de acord ca nu puteam rupe o zi din Paros, ca si asa au fost putine. Ei, puteam sa “zbor” pana in Antiparos pentru 5 minute si sa ma si intorc, dar eu nu fac din astea. Numai asa pentru amorul meu propriu, simbolic, sa zic ca am fost in Antiparos, nu are sens. In opinia mea Antiparos merita chiar mai mult de o zi, nu 5 minute sau 1-2 ore! Dar sper sa revin in cativa ani si sa vad si Antiparos.

nu ai facut si inconjurul insulei, cu masina, de la Parikia spre Pounta, apoi spre Aliki, Drios, Chrisi Akti, Piso Livadi, permanent cu marea albastra in dreapta, cu intrare prin partea de sus a Naoussei

Pai nu, am mers Parikia-Marathi-Krios-Lefkes-Marmari-Piso Livadi-Chrisi Akti, m-am oprit şi m-am întors tot spre nord. Din pacate n-am mai continuat până la Drios, apoi Aliki, Pounta şi întoarcere la Parikia. Of, ce să fac, am mai lăsat câte ceva (sud-sud-vestul insulei) şi pe altă-dată.

- nu te-ai oprit, intr-o seara, la taverna Yemeni din Naoussa, unde mama lui Nikos pregateste cea mai adevarata mancare greceasca;

Am notat, data viitoare negreşit voi ţine cont. Mersi

Eu am scris in review:

o nouă insulă superbă, de-a dreptul fascinantă!

Tu ai scris in ecou:

as putea paria ca este aceeasi care pe mine "m-a uns la suflet, definitiv".

Cred ca ai ghicit-o, si m-am prins ca ai ghicit de la intrebarea cu plajele. Doar un lucru ma intereseaza. Topul tau personal a ramas la fel, si anume 1Santorini 2Paros?

Caci daca aceasta noua – pentru mine – insula, pe tine te-a “uns la suflet, definitiv", oare cum te-a uns Paros, pe care din cate stiu eu o ai si mai aproape de suflet?

Astept continuarea jurnalului, sunt tare curios care este plaja care ti-a placut mai mult pe cea de-a doua insula

Aici, e o kestiune foarte delicata... Ma voi gandi bine de tot la acest subiect, nu aveam de gand sa indic o plaja favorita din cele pe care le-am “incercat” in insula urmatoare, pentru ca mi-e greu sa aleg.

In ultimii ani, au inceput sa-mi placa tot mai mult plajele mici, nisipoase, situate in golfuri pitoresti, interesante spre spectaculoase, iar plaja Kolymbithres din Paros este un exemplu elocvent. Totul in detrimentul plajelor mari, extinse

Dar de data asta poate voi alege rational. E prea deosebita plaja aceea mare care pe tine te-a fermecat ca sa nu o aleg. Sau? Ma mai gandesc. Uite, mi-ai dat un subiect bun de gandire, trebuie sa ma decid dintre trei plaje faine. E bine cand ai de unde alege, nu-i asa?

Multe salutari si multumesc pentru ecou

zuftim [30.11.14 21:02:43] »

@motaneata

Acum, ca tocmai ai plecat din insula mea cicladica preferata

Au, scuze, se vede ca imbatranesc, uit de la mana pan' la gura, vad ca Paros e tot in frunte in topul preferintelor tale.

Hopa, stai un pic, in topul tau Paros a trecut inaintea lui Santorini???

Nu stiam asta! Sau au ajuns sa te influenteze si pe tine, aparatorul pe cal alb al "insulei cu trepte albe intr-un oras alb" cum retin din superbul tau review, destulele review-uri anti-Santorini? Sper ca nu.

Sunt tare curios. Explica-mi te rog daca poti si cand poti, nu e urgent daca nu ai timp sau chef.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata [30.11.14 22:18:45] »

@zuftim -

Incepi sa ai dubii in ceea ce ma priveste? Altfel nu inteleg întrebarea:

... Topul tau personal a ramas la fel, si anume 1Santorini 2Paros?

Bineinteles ca a ramas la fel, am eu motivele mele (stai putin sa oftez: oooofffff!!! ), gata! Poate ca si cazarea din Paros si-a spus cuvântul, când ma trezeam dimineata aveam o imagine incredibila, marea albastra, albastra, si, la vreo 400 m, doua stanci de o frumusete stranie. Iar seara, când stam linistit pe balconul alb, "cicladic", cu un pahar de vin rosu in fata... oooofffff!!! )

Da, topul a ramas la fel, cel putin pana vara viitoare!

Ca sa iti risipesc dubiile, citeste mai atent ce-am zis eu:

sunt tare curios care este plaja care ti-a placut mai mult pe cea de-a doua insula

... as putea paria ca este aceeasi care pe mine "m-a uns la suflet, definitiv".

Vezi bine: ma refeream la plaja care pe mine "m-a uns la suflet, definitiv".

Vei gasi aceeasi expresie si in review-ul meu.

Katalavaíno?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [30.11.14 22:34:12] »

@motaneata

Cred ca-s prea obosit deja si mai bine ma duc sa ma culc.

Ai dreptate, te refereai la plaja, nu la insula.

Totusi, recunoaste ca m-ai derutat cand ai trecut pe Paros pe locul 1, ai gresit un pic, dar nu-i nimic. e mai bine asa, ai retrait amintiri deosebite si m-ai stimulat si pe mine.

Acum ca aproape e clar ce si cum cu insula 2 si cu plaja care incepe cu P, iti lansez o informatie, nu mai stiu daca ti-am spus-o:

Apropo de uns la suflet, insula nr. 3 pe mine m-a uns total la suflet. Ai ghicit-o? Dar spune te rog "DA" sau "NU", nu lansa nume!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
motaneata [30.11.14 23:11:06] »

@zuftim -

vad ca ai dubii, in continuare. Topul meu ramane acelasi:

1. Santorini; 2 Paros; ...

Santorini este unica si acolo va ramane. Si tocmai pentru ca este unica, nu cred ca mi-as permite sa "abuzez" de ea in fiecare an. Fara discutie, intervin si costurile.

In schimb, Paros este insula in care as putea sa stau o vara intreaga. Si poate si vara urmatoare (daca nu m-ar astepta alte insule).

Ce am scris ieri, ramane valabil:

Paros este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Acum un an o consideram pe locul 2 intr-un top al insulelor grecesti, vazute de mine pana in prezent. Acolo este si acum. Adica dupa Santorini, dar inainte de Kefalonia si Zakynthos, cat si de suratele ei cicladice, Mykonos si Naxos.

Obiectiv vorbind, Paros nu are plajele din Naxos si Mykonos, dar are acea atmosfera de insula greceasca adevarata, care te unge la suflet. Dintre toate insulele in care am fost, daca ar fi sa aleg destinatia pentru o vacanta perfecta in Grecia, astazi categoric as alege Paros.

Daca mai incerci sa ma rastalmacesti, voi cere schimbarea culorii votului!

Referitor la insula 3: Daca iti spun DA, n-o sa ma crezi! Dar, daca iti amintesti, vorbeam acum vreo 3 saptamani, pe privat, de "doua insule secrete din Ciclade". N-am vrut sa-ti spun numele lor atunci, stii bine motivul.

Da, este ca in filmul ala: "Stiu ce ai facut asta vara! "

Speram sa nu scrii un review desprea aceasta insula.

Te anunt de pe acum ca la insula nr. 3 nu voi scrie nici un ecou. Vei intelege motivul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [01.12.14 00:32:12] »

@motaneata

Referitor la insula 3: Daca iti spun DA, n-o sa ma crezi!

Cum sa nu te cred? Banuiesc ca o stii! Asa de clar si logic rezulta insula nr 3, succede natural primelor 2 inainte de a4a, cea in care am stat 5 zile!

Dar sa stii ca unii greci n-o prea iubesc pe insula nr 4, seamana un pic cu "carcotasii" nostri, unii dintre ei!

Stii ce mi-a spus gazda mea din Paros, cand i-am prezentat planul meu de vacanta cu 3+3+3+5 zile?

"De ce stau asa multe zile, 5, in insula 4. Mai bine stateam 5 zile in insula 2! Aici a avut o biluta alba de la mine, pe langa cea neagra pe care evident o merita: nu s-a bagat in fata pe ea si pe insula ei, ci pe insula 2, si stii sper ce tare se "iubesc" Paros cu insula 2!

In fine, ce sa-i fi spus, ca daca era dupa mine, stateam cate o luna in fiecare insula?

Speram sa nu scrii un review desprea aceasta insula.

Deci la anul o ai in plan! Banuiam eu, tii minte ca ieri sau azi nici nu mai stiu cand, ti-am scris ca la insula 3 voi schimba macazul, stii la ce ma refer!

Asa ca voi aborda subiectul altfel. Voi incerca sa pastrez magia, vraja, cat se poate.

"doua insule secrete din Ciclade"

Iti propun un joc: voi enunta 2 grupuri de insule cicladice, cu insulele insiruite in ordine alfabetica:

Grupul A: Amorgos, Ios, Kea, Sikinos, Syros

Grupul B: Folegandros, Kithnos, Milos, Serifos, Sifnos

Daca poti, nu e obligatoriu, spune-mi in care grup se afla, prin ecou sau privat, cum vrei, ba chiar poti evident sa n-o faci, daca nu vrei:

varianta 1 putin probabila: cele 2 nu se gasesc in nici un grup

Varianta 2 o idee mai probabila dar tot improbabila: una singura se afla intr-unul din grupuri, si anume grupul...

Varianta 3 : ambele se afla in grupul...

Varianta 4: una se afla in grupul A, a doua se afla in grupul B

Precum observi, n-ai divulga mare lucru, am ales intentionat grupuri mari, de 5 insule fiecare, ca misterul sa nu se dezlege usor!

Oricum eu n-o sa zic nimic. iar in proportie de 90 la suta banuiesc despre care e vorba. Ce zici, accepti?

Iar daca vrei, iti raspund si eu la fel, deci voi divulga varianta corecta in cazul meu, caci si eu am in plan 2 ptr la anul!

când ma trezeam dimineata aveam o imagine incredibila, marea albastra, albastra, si, la vreo 400 m, doua stanci de o frumusete stranie.

Uita-te te rog la noua poza ce am atasat-o, e ultima a61a, sper ca webmaster a apucat s-o ataseze de cand scriu ecoul. Sunt niste stanci zoomate de mine de departe, de pe dealul Agia Anna, si sunt situate in apa la sud de Parikia. Despre stancile astea vorbeai?

Te anunt de pe acum ca la insula nr. 3 nu voi scrie nici un ecou. Vei intelege motivul.

Pai daca coincid, cum sa nu inteleg?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata [01.12.14 06:52:17] »

@zuftim -

esti de groaza! Ce faci tu, incerci sa ma manipulezi? Doar ti-am spus ca sunt insulele mele secrete. Gata, raman secrete, nu-ti mai spun nimic! Nimic!!! Si, ca sa stai linistit, iti spun ca principala mea insula secreta nu este pe niciuna dintre listele tale si n-o vei ghici niciodata! Niciodata!

In ceea ce priveste imaginea mea din Paros, cu cele doua stanci de o frumusete stranie: le poti vedea in poza 51 de aici: vezi impresii

Pacat ca de ele se leaga acea poveste tragica de acum 14 ani, cu feribotul grecesc care s-a scufundat, lovindu-se de stanci, in timp ce echipajul se uita la un meci de fotbal al nationalei Greciei! Eu nu merg niciodata cu feribotul daca in acea zi joaca nationala Greciei.

Bine, feriboturile de astazi sunt mult mai sigure, au sonar, radare, tot ce trebuie, nu cred ca se mai poate repeta o tragedie ca cea din anul 2000.

In ceea ce priveste insula nr. 4, asa este: grecii n-o prea au la inima, mai ales cei implicati in turism, chiar daca toti stiu ca, in realitate, este "cireasa de pe tort" a frumoasei Ellade.

Reactia Alexandrei nu ma surprinde. Am vorbit cu ea la telefon de 3 ori, ultima oara m-a lasat cu gura cascata. Iti voi povesti la review-ul tau despre Alexandra's Rooms (daca-l vei scrie).

As reveni la insula nr. 3: unde ai avut cazarea, la un hotelas din zona portului, sau sus in Chora, sau la doi pasi de cea mai frumoasa plaja a insulei? Sus, in Chora, este frumos, dar hotelurile nu prea au vedere la mare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [01.12.14 12:59:54] »

@zuftim - şi @motaneata sper că nu vă supăraţi dacă intru şi eu în horă

1. ceva mă face să cred că insula secretă a lui @motaneata începe cu K dar poate mă înşel

2. Santorini este compusă din două părţi distincte, Buza Calderei şi partea joasă a insulei, prima parte este unică, magnifică, a doua este cea mai degradată, poluată şi obscură regiune a Cicladelor, din această cauză luată ca un întreg Santorini pentru mine nu poate fi în top 3 insule din Ciclade.

3. Cea mai pur grecească insulă pe care am văzut-o eu este Amorgos cu mult mai neatinsă de turism decăt Paros

webmaster [02.12.14 10:09:07] »

Dacă v-a prins "jocul" de mai sus — iată şi-o "lectură adiţională", un text jucăuş şi fain încărcat de zuftim ca articol distinct, la relativ scurt timp după discuţia de mai sus, pe care vă învit să-l citiţi aici

motaneata [02.12.14 14:42:53] »

@Cristian_h -

Nu ne supărăm, Domnul @Cristian_h, poftiţi în hora noastră! Din câte ştim, sunteţi un "dansator" iubit în zona Cicladelor, prezenţa dvs. ne onorează.

După cum va spuneam, sunt două insule secrete. Una tocmai a fost ocupată de americani, urmare a "Revoluţiei" de ieri. Mi se pare că s-a publicat şi un articol, pe AFA, pe această temă.

Cea de-a doua, considerată de noi "principala insulă secretă", va fi apărată cu eroism, asfel încât nici un "american" să nu debarce acolo. Prin "americani" înţelegem turiştii cu gipan, amatorii de oooolinclusiv, cât şi pe cei care umblă cu gasca (a se citi: "cu gaşca"), sau pe cei care au ca imn naţional maneaua.

Date fiind considerentele de mai sus nu putem face publică denumirea insulei şi nici măcar litera cu care începe numele acesteia. Sper să înţelegeţi necesitatea măsurilor noastre de securitate.

Va asigurăm că până la vară vom "elibera" şi cea de-a două insulă.

Dvs. sunteţi binevenit, oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.12.14 15:03:57] »

@motaneata - te înşeli, aici pe AFA nu mai există insule secrete, Paros, Naxos, Santorini, Mykonos se exclud că sunt ultra cunoscute, Ios a devenit polul distracţiei din Grecia deci pică şi ea, Andros este prea mare, Kea prea aproape de continent, Milos e cunoscută şi la... Louvru, Amorgos şi Folegandros le-am dezvăluit eu secretele, deci mai rămân Tinos, Kythnos, Serifos, Syros, Sifnos şi micuţa Anafi, dar le-a dezvăluit Webmaster existenţa... !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, crismis, motaneata, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Paros:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075953960418701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1