ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2014
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    O calatorie spre centrul pamantului – pe urmele personajelor lui Jules Verne

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am scormonit pe internet si am descoperit ca povestile lui Jules Verne au o baza reala. Cum sa ratam noi asa ceva?! Nici nu ne-a trecut prin cap sa evitam o asemenea aventura asa ca am descoperit ca locul inchide la ora 16 toamna, vara se pare ca e deschis pana la 18. Am dat gaz pentru ca se lasa seara si se apropia ora fatidica. Greu de gasit! Am ajuns pe la 16 fara 10 la o mica parcare in apropierea unui promontoriu si acolo am gasit un autocar cu turisti. Am sarit repede la sofer sa il intreb unde gasesc pestera cu pricina, si omul mi-a explicat, mai lent decat orice ardelean get beget, ca pe la vreo 3 kilometri de acolo, pe marginea drumului o sa vedem un container. Acela este! Hmmm…. am fugit la masina si am dat gaz. Omul avea dreptate! I-a luat lui vreo 5 minute sa incropeasca fraza dar a incropit-o bine! Un container verde in mijlocul pustiului si o masina de teren alaturi…si inca ceva…. un nene care incuia usa de la container. Haouleu maicaaaa!!! - Nene te rugam fie-ti mila de niste bieti intarziati sa-ti dea dumnezeu sanatate la toata famelia!

    Nenea se uita la noi…eram doar 2 fete cucuiete sarite in graba din masina cu hainele descheiate cu ochii bulbucati de vant si cu parul valvoi…. Se uita el la masina si vede ca mai ies unii de acolo, 3,4, 5,6, 7…. 8! Zice hatru:

    - Ati iesit toti 8 din aia?

    - Da nene ca e criza!

    - Ei pai daca e asa hai ca ma intorc sa va fac o plimbare prin maruntaiele pamantului chiar daca imi chioraie matzul de foame! Rade si se indupleca sa deschida usa special pentru noi!

    Trebuie sa va spun ca oamenii din Islanda au fost intotdeauna calzi, primitori si binevoitori. Nu am intalnit pana acum oameni atat de corecti si de bine intentionati. Pe parcursul povestirilor mele veti vedea inca o situatie de felul acesta. Inca nu divulg, fiti cuminti si cititi!

    Locul este foarte ciudat si interesant. Dupa cum va povesteam este destul de greu de gasit pentru ca nici prin cap nu ti-ar trece ca asemenea minune este marcata doar de un container mic in mijlocul campului de lava. Se numeste (pestera) CAVE VATNSHELLIR si este de fapt un canal de lava (lava tube). Pretul de intrare 2500 ISK (vreo 15 euro) de adult, 1000 ISK de adolescent si copiii gratis.

    Nenea cel hatru ne taie bilete, ne da casti de protectie si lanterne mari care se agata de gat cu o sfoara si ne invita in spatele containerului catre intrare. Coboram cateva scari din piatra vulcanica si ajungem la un fel de racheta spatiala din aluminiu alb. Nenea baga cheile in contact si usa rachetei se deschide lasand sa atarne amenintator catre capul nostru un mic panou de prezentare frumos colorat. Se numeste Thor Magnusson, zeul drumetiei noastre subterane si dupa ce il intrebam unde isi tine ciocanul aruncator de fulgere ne povesteste cate ceva despre pestera proprietate personala. Da, ati inteles bine, pestera se afla pe pamantul sau asa ca el o gestioneaza, este manager, CEO si alte chestii. Plateste taxe catre stat (v-am spus ca a taiat bilete foarte corect desi nimeni nu il putea verifica in mijlocul pustiului) iar statul il rasplateste cu servicii de calitate asa cum ar trebui sa se intample in orice tara dar nu se intampla pe la noi!

    Lava tube este format de o scurgere subpamanteana de lava, care in momentul in care s-a racit se crapa si formeaza diverse tuneluri si pesteri. La o adancime de 35 metri in pamant se deschide acest lava tube care are o lungime de 200 metri.

    Ne aprindem lanternele si coboram pe o scara metalica spiralata plasata in racheta alba a vacantei noastre, mai sus pomenita. Thor ne povesteste ca pentru a conserva mai bine tubul de lava nu are voie sa il amenajeze cu lumini, deci totul este in intuneric absolut. Doar lanternele noastre lumineaza peretii negri si sticlosi ai pesterii. Ajungem la baza scarii si suntem cuprinsi de intunericul profund. Cerculetele luminoase ale lanternelor sunt singura noastra legatura cu realitatea si asa pornim catre centrul pamantului. Coboram si mai adanc, ne aplecam pentru a trece pe sub un prag si ajungem intr-o sala mai mare unde troneaza o piramida din pietre puse una peste alta. In spatele ei niste blocuri mari de lava numite de Thor “masa si scaunul trollilor”. Undeva alaturi, niste stalacmite negre despre care aflam cu surprindere ca sunt formate doar in cativa ani prin scurgerea apei in masa de lava de deasupra. Thor presara toata excursia cu numeroase glume. Luminata de lanternele noastra lava straluceste in diferite culori. In unele locuri e mov, in alte locuri vedem o vana lunga si groasa de culoare rosie-maronie. Thor ne spune ca aceea este lava mai tanara. La un moment dat lava ia forma unui stol de lilieci dar nu se sperie nimeni deoarece pe insula nu exista lilieci! La fel ca in povestea lui Jules Verne pe tavanul pesterii sclipesc milioane de luminite mici. Sunt bacterii si alte organisme fosforescente care lumineaza stiintifico-fantastic! Oare cum de a stiut Jules Verne despre ele? Va amintiti ca eroii povestii sale, calatorii spre centrul pamantului, nu aveau nevoie de lumina pentru ca aceste organisme le luminau calea?! Ei bine asa este! Colonia era destul de mica si nu lumina suficient, dar ideea e ca ele chiar exista! Nu mi-a venit sa cred!

    O alta vana de lava mov ne taie calea. Locul este foarte special! Scheletul unei biete vulpi care a fost prinsa aici de lava zace undeva in lateral iar Thor ne spune ca un turist, profitand de un moment de neatentie, i-a furat craniul. Coboram cu atentie printre pietre alunecoase si suntem avertizati sa luminam cu lanternele calea in fata picioarelor nu peretii, pentru ca ne putem accidenta. Alte stalactite mai mari ne ies in drum si la un moment dat gasim un vechi indicator din lemn care arata in jos si pe care scrie STROMBOLI. Daca o iei in jos pe acolo, ajungi in partea opusa a pamantului, in Italia in miezul vulcanului Stromboli! Ceva mai incolo de indicator gasim o alta scara metalica spiralata care duce si mai adanc in tubul de lava. Este foarte adanca, cred ca are vreo 25 metri si se misca cu noi la fiecare pas. Stati linistiti este foarte sigura! Coboram pe ea si ajungem la o alta sala mare. Si aici culorile lavei sunt minunate. Pe un perete gasim un cap de troll cu o gura plina de dinti ascutiti. Continuand cu glumele lui vedem ca la un moment dat Thor se opreste intre niste bolovani mari si ne intreaba daca ne este sete. Pai ne este! Ei bine se apleaca, gaseste un polonic si cu el scoate apa dintr-o baltoaca de pe podeaua pesterii. Il luam si gustam cu totii. Apa este filtrata de lava mai bine decat de orice alt material, iar rezultatul este cea mai pura apa din lume! Ne povesteste cum o familie foarte bogata din China a venit la el cu suita si au trimis servitorii sa le umple mai multe sticle cu aceasta apa extrem de pura. Normal ca un polonic nu ne-a fost de ajuns asa ca bietul Thor a tot scos, cu polonicul cucuiet, apa din baltoaca de s-a plictisit! Cu setea potolita si cu impresii foarte placute am iesit din frumoasa pestera. Da, acum vom avea ce povesti nepotilor! Jules Verne asta, chiar a scris povesti care incetul cu incetul se transforma in realitate. A fost un adevarat vizionar, sau poate un calator in timp…cine stie?!

    Merita toti banii, nu am regretat nimic!

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul clip

    youtube

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 27.11.14 16:59:57
    Validat / Publicat: 28.11.14 06:54:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ISLANDA.

    VIZUALIZĂRI: 5061 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P22 alti "lilieci" mov
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Marian Preda
    [28.11.14 09:22:43]
    »

    @buterfly;

    Multumesc pentru minunata lectura la inceput de wk!

    Se pare ca ti-ai luat rolul in serios al personajului SF Hannah ,din cartea mai sus amintita!

    Crede-ma ca, te-am insotit in aceasta ,,Calatorie in centrul Pamantului'', fiind impresionat de toate locurile minunate ale calatoriei tale.

    Ma-ntreb, precum un hâtru, ce-ar mai fi de explorat?!

    Hai, nu ne mai tine in tensiune si uimeste-ne cu aventurile islandeze!

    Toate cele bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    alinaro
    [28.11.14 10:48:25]
    »

    @buterfly - Impresionant! Nu putea sa lipseasca aceasta calatorie spre centrul pamantului!! Ati avut o vacanta de exceptie, o aventura presarata cu de toate, originala cat cuprinde. Oare ce mai ai sa ne povestesti, draga fluturas?

    Mi-as dori sa-l duc pe fi-miu intr-o astfel de excursie, desi el inca nu l-a citit de Jules Verne.

    Te pup!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [28.11.14 11:31:44]
    »

    @Marian Preda - Multumesc mult pentru aprecieri! Ma bucur ca ti-a placut, mai am multe de povestit si din ce in ce mai uimitoare! Am mai pus un articoles despre plajele negre si despre aerul de libertate pe care il confera. Dar vin altele mai grele!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [28.11.14 11:33:44]
    »

    @alinaro - Multumesc mult Alina! Cred ca i-ar placea juniorului asemenea aventuri, Islanda chiar este interesanta din toate punctele de vedere. Trebuie insa sa fie destul de mare pentru a sta multe ore prin masina linistit, altfel o sa se plictiseasca pe drumuri. Mai multe de povestit si din ce in ce mai interesante.

    Dan&Ema
    [28.11.14 12:00:09]
    »

    Ce poze! Habar nu aveam pana astazi ca pot fi vizitate maruntaiele pamantului altele decat pesterile clasice din zonele carstice.

    Tot grupul vostru sunteti niste pamanteni norocosi care au putut vizita minunatii pamantene cu tenta de SF la care nu ajunge oricine.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [28.11.14 12:32:02]
    »

    @Dan&Ema - multumesc mult pentru aprecieri!

    Este o pestera cu totul speciala, nu e mare, dar este toata un canal subpamantean de lava. Intr-adevar suntem niste norocosi! Nici eu nu stiam despre ea pana nu am ajuns acolo.

    abancor
    [28.11.14 13:08:10]
    »

    Hopa! Iată care va fi primul obiectiv pe lista mea cînd oi ajunge în Islanda. Acu că am cam completat lista, nu mai e mare lucru de făcut, mai trebe numa să ajung acolo.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [28.11.14 13:48:08]
    »

    @abancor - s-o crezi tu ca nu mai e mare lucru de facut! Mai sunt multe de facut! O sa vezi!

    msnd
    [28.11.14 13:53:34]
    »

    Excelentă ideea ci Stromboli. Se pare că islandezii nu numai că au umor, dar știu și cum să atragă turiștii.

    Nu te-ai interesat dacă peștera comunică cumva și cu tubul de lavă din Lanzarote?

    Extraordinară excursia și de pus în ramă seria de articole.

    Felicitări.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [28.11.14 14:18:28]
    »

    @msnd - multumesc mult pentru aprecieri! hehe, pestera nu comunica cu nimic! Pe bune! Este un tub de lava inchis la ambele capete. dincolo de peretii inchisi nu se stie ce este, poate ca ea continua sau poate ca nu. Lava este imprevizibila, crapa si formeaza aceste pesteri fara ca ele sa comunice neaparat intre ele.

    Islandezii astia chiar stiu sa faca turism si implicit bani din turism. Indicatorul spre Stromboli era pus asa la misto, proprietarul era foarte hazliu, ne-a spus bancuri pe toata durata calatoriei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, alinaro, buterfly*, Dan&Ema, Marian Preda, msnd
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Islanda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062631845474243 sec
    ecranul dvs: 1 x 1