ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

SUPETAR - un oras cu autoritate apostolica

TIPĂREȘTE URM de aici

De-a lungul secolelor, Insula Brač, a treia ca marime din tara, si-a castigat existenta din exploatarea calcarului.

Printre cladirile importante ce au folosit aceasta piatra, se numara Palatul lui Diocletian din Split (vezi impresii), temple si amfiteatre romane, Parlamentul Maghiar din Budapesta si resedinta presedintelui Statelor Unite, Casa Alba din Washington.

Daca va aflati in vreo statiune de pe coasta Dalmatiei, in nici intr-un caz sa nu ratati macar o excursie, fie ea si pentru o zi, pe una din insule!

Inca din ziua precedenta ma afisasem la mai multe puncte de informare turistica din orasul Split si aflasem din timp orarul feribotului si preturile, astfel ca pot afirma : transportul cu masina costa 160 de kuna (22 euro), pentru o persona 33 kuna (4,5 euro). Totodata, m-am interesat si pentru o vizita in insula lavandei Hvar (pret 260 kuna /masina si 60 kuna/pers.) pe care, din pacate, n-am mai reusit s-o vizitez! :(

Orarul feribotului incepe de la ora 05:15 si circula aproape din ora-n ora pana la ora 24:00, totalizand 14 curse. (jadrolinija.hr/docs/defau ... -e.pdf?sfvrsn=2)

In perioada 27.06 - 31.08, se suplimenteaza o cursa pentru ora 10:30. Noi am ales varianta extra-sezonului cu plecare la ora 11:15 din motive aleatorii, dar recomand s-o faceti cat mai devreme!

Facand un calcul simplu, am decis sa las masina in Split, la 500 de metri de port, intr-o parcare improvizata care nu percepe taxa (vezi foto). Pai, cat dadeam pe feribot, plus benzina si parcarea in Bol, destinatie in care doream sa ajung, ca sa nu mai vorbesc de drumul sinuos pana acolo?

Am navigat 50 de minute la bordul navei ,,Kostović '', ce face parte din flota companiei Jadrolinija, cea mai importanta firma care se ocupa cu transportul maritim al masinilor si pasagerilor.

Nava indeplineste standardul maxim de securitate, persoanele cu handicap au la dispozitie o rampa de acces pentru trecerea pe scari, in salonul principal.

Sala te intampina cu un spatiu generos, cu aer conditionat si o imbinare armonioasa de culori marine, alaturi de un bar, al caror preturi le puteti viziona intr-o fotografie inserata acestui articol.

Capacitatea pasagerilor este marita de terasa ambarcatiunii acoperita partial, ce ofera turistilor sau localnicilor, un peisaj relaxant al insulitelor din apropiere, cumulat cu zborul fantezist al pescarusilor ce brazdau seninatatea cerului, pe canalul imaginabil Splitska Vrata.

Nici nu mai stiu daca aceasta percepere nemijlocita a realului sau dorinta de a explora una dintre cele 1087 de insule ale Croatiei, m-a facut sa fiu luat prin surprindere de cum zboara timpul, in cele din urma, siajul navei estompandu-se intr-o laguna.

Am acostat in Supetar, oras considerat ,,capitala'' insulei, al carui port este situat in partea estica plin cu yacht-uri si o plaja alcatuita din pietricele foarte marunte, ca peste tot in Croatia.

Cum cobori din ferry, primele impresii iti sugereaza un aer boem al unui orasel ce traieste in functie de efemerul turism, majoritatea magazinelor de suveniruri, restaurantele sau cafenelele, inghesuindu-se in jurul golfului incadrat de palmieri si de cladiri istorice, datand din perioada dominatiei venetiene.

Cu toate acestea, inca din largul marii un edificiu impozant mi-a atras atentia...

Bazilica Sfantul Petru si Pavel - Sveti Petar i Pavao:

Biserica parohiei Buna Vestire Maria a dobandit forma actuala in anul 1887.

Lacasul de cult a fost construit pe locul original ingaduit de evlaviosi crestini in secolul al VI-lea, sustinatorii primului discipol al lui Iisus, Sfantul Petru, al carui nume conventional deriva cu cel al orasului Supetar.

Izvoarele istorice mentioneaza pentru prima oara biserica in anul 1604, distrusa intr-un incendiu devastator in anul 1727.

Forma sa actuala extinsa la 40 de metri lungime, dateaza din 1887 si i se datoreaza maestrului local Vitaljiv, ce-i adopta edificiului un stil baroc, pastrand turla construita in anul 1861, masurand 35 de metri inaltime.

O sa observati in stanga bisericii mozaicuri in stil romanic, chiar in fata unei piese sculpturale ce-l reprezinta pe Sfantul Victor, insufletit de creatorul local Petar Jaksič, originar din Donji Humac.

Un pic mai in dreapta, se afla primul monument din lume dedicat in onorarea Maicii Tereza, al carui citat ma va urmari toata viata ,,Cu cât avem mai puţin, cu atât dăm mai mult.

Sculptura te indeamna la reculegere si este opera artistului Petar Jaksič (1849 - 1932), care din anul 1921 a trait in Supetar, incercand in zadar sa formeze o scoala renascentista de arte, fiind impiedicat datorita convingerilor sale revolutionare.

In fine, in anul 2002 actorul american Martin Sheen a avut privilegiul sa dezvaluie imaginea alegorica.

In interiorul sau, gasim sapte arce impodobite de picturi ale maestrilor cunoscuti si necunoscuti - asa cum as putea exemplifica altarul Buna Vestire a Maicii Domnului.

Din ce se cunoaste, majoritatea picturilor, cele doua candelabre planturoase, chivotul, potirele de argint, pixidele si alte obiecte de cult religios, sunt operele fratilor Tironija din secolul al XVIII-lea.

Se evidentiaza pictura Fecioara Maria cu sfintii, lucrare atribuita lui Feliks Tironija (1722 -1808), al carui efort artistic a fost rasplatit printr-un relicvariu alaturi de sotia sa, Vicka Tironija.

Mai jos in stanga de marele altar se afla mormantul Sveti Victore adus la Supetar in anul 1853 din catacombele romane, inscriptionat in latina, italiana si croata.

Revenind, veti observa orga atestata documentar in anul 1737, registrul sonor fiind asigurat de opera celebrului maestru... Petar Jaksič.

De mentionat cele de bucati din granit ce fac referire la ruinele unui capitoliu roman si absolut celebra prin cea mai veche naratiune din Dalmatia gravata in dolomit.

Pe langa biserica se afla un muzeu de obiecte sacre (infiintat in anul 1991), carti si picturi religioase ce fac parte din colectiile valoroase a parohiei Supetar.

Una dintre figurile cele mai iubite ale orasului este Ivan Rendic, (contemporan al lui Ivan Meštrović) cunoscut ca parintele sculpturii moderne croate, al carui bust omagial se gaseste aproape de bazilica.

Artistul a realizat un muzeu in aer liber pe Ulica Kipara Rendića (aflata langa Tunul cu ceas), cu sculpturi in calcar inspirate din rastignirea Mantuitorului, strada fiind un ultim drum spre cei repauzati.

Mausoleul familiei Petrinovic este in sine un muzeu al acestei familii ce domina golful oraselului.

Edificiul monumental a folosit aceeasi piatra naturala a insulei, slefuita de sculptorul-arhitect Toma Rosandić (1878-1958), adaugand in anul 1924 influente bizantine alaturi de variatiuni de stiluri dalmate.

Remarcabila este cupola edificiului alb, aflat intr-o padurice de pini si palmieri.

Ce se mai poate vizita:

Manastirea Blaca construita in munte de calugari glagolitici in secolul al XV-lea, acum trecuta in Patrimoniul UNESCO.

Splitska situat la 8 km est de Supetar ce dispune de un port, fiind in apropierea carierei de unde pornesc blocurile de marmura, inca din antichitate.

La aceeasi distanta, dar in vest, se afla oraselul Sutivan al caror intalnire ad-hoc al surferilor rivalizeaza cu intreceri sportive consacrate.

Aflat la 12 kilometri de Sutivan, situat intr-o laguna virgina se gaseste frumosul orasel Milna.

Oraselul Skrip, singura localitate din Croatia cu obloane albe (in detrimentul celor verzi!), ce gazduieste un muzeu cu vestigii romane, deschis intre orele 8-20, pret 10 kuna/pers.

Aflat la 12 kilometri de Sutivan, situat intr-o laguna virgina se gaseste frumosul orasel Milna, unul dintre putinele locuri ce a scapat de modernizare, cu componente arhitecturale dalmate clasice si strazi dezordonate cu restaurante avand un meniu cu specific marin.

In sud-estul insulei se gaseste una dintre cele mai frumoase plaje din Croatia, Sumartin, fondat in anul 1645. Pe langa apa cristalina, plaja ofera pe alocuri... nisip! :)

Fara indoiala, cea mai mare atractie turistica a plajelor dalmate se afla in statiunea Bol, acolo unde cel mai inalt varf al insulei, Vidova Gora sau Vitus (778 m), intalneste marea printr-o padure de pini, pana la Zlatni Rat (Capul Auriu) cea mai populara destinatie turistica.

Dar asta e alta poveste... :)

Vacanta frumoasa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 20.11.14 18:56:14
Validat / Publicat: 20.11.14 20:45:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 5714 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Harta Insulei Brac
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

crismis
[20.11.14 21:09:17]
»

@Marian Preda: Ce sa mai zic?! Saru' mana! Am organizat, in mare, o "Croatie" pt la vara. Cred ca 90% din ceea ce trebuie sa stiu gasesc in review-urile semnate Marian Preda.

msnd
[20.11.14 21:27:19]
»

@Marian Preda -

Am plăcerea acordării unui vot pentru un articol excelent, însoțit de fotografii la același nivel, unui prieten pe care pot acum să-l asociez și cu o imagine.

Felicitări pentru excursie și pentru articol.

buterfly*
[20.11.14 22:26:58]
»

CE sa mai zic si eu?! Minunat articol, ca de obicei

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / CROAȚIA
[20.11.14 22:54:39]
»

Superbonusul vine de la mine!

Dan&Ema
[21.11.14 13:54:17]
»

Marian Preda ne-ai mai plimbat o data prin Croatia si iti multumim. A fost o plimbare minunata. Bravo si pt poze.

dan

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.11.14 14:55:35]
»

@crismis -

Saru' mainile si eu!

Mai am vreo 2-3 rw-uri si... gata! Nu va mai plictisesc!

Poate doar cu un articol despre istoria complexa a acestei tari ce consta in Epoca Timpurie, Evul Mediu, dominatia otomana si habsburgica, epoca moderna dupa cel de al II-lea razboi Mondial si dupa... Tito si Tudjman!

Urmeaza politica si religia, cantecul si dansul, mancarea si bautura!!!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.11.14 15:03:03]
»

@msnd -

Multumesc mult pentru aprecieri!

Evident si eu sunt fericit ca am avut privilegiul sa va cunosc!

Intr-adevar, la ultimul targ de turism am cunoscut, multe asocieri ale userilor, mai vechi sau mai noi, cu... imaginea lor!

Cat despre Croatia, sper ca articolele mele sa va calauzeasca... oricand!Tara are o reputatie turistica de invidiat !

All the best!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.11.14 15:13:15]
»

@buterfly -

Croatia are o mare diversitate floristica si faunistica si, din fericire, o mare parte din cele mai interesante si mai atragatoare frumuseti ale tarii au fost foarte bine conservate, tocmai bune de vizitat de un... fluturas catifelat!

Ocrotirea naturii este luata in serios, intrucat populatia manifesta un respect deosebit fata de viata in aer liber.

Daca nu ma-nsel, primul parc natural a fost cel din Paklenika, infiintat provizoriu prin 1920, iar acum exista opt parcuri nationale oficiale si tot atatea rezervatii naturale si zone ocrotite prin lege!

Iti multumesc pentru semn! Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.11.14 15:17:50]
»

@johnnyredlabel -

Eiii, tocmai de la un maifrend!

Iar ma faci dator cu un... pivo?

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / CROAȚIA
[21.11.14 15:19:37]
»

@Marian Preda - Răspuns corect

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.11.14 15:28:50]
»

@Dan&Ema -

Multumesc, Dan!

Marturisesc ca ma simt flatat de aprecierile tale!

Cu consideratie...

webmaster
[27.11.14 10:50:55]
»

Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.11.14 11:02:01]
»

@webmaster -

Va multumesc!

sim0ne
[16.04.17 20:04:30]
»

Am petrecut 3 zile in Supetar un orasel linistit cu plaje curate si apa marii limpede ca cristalul. Promenada plina cu restaurante bune si ieftine. Merita vizitat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, crismis, Dan&Ema, Marian Preda, msnd, sim0ne
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Brac:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058079957962036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1