ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Manastirea Prislop si Manastirea Sambata de sus. Pe urmele parintelui Arsenie Boca

TIPĂREȘTE

Sint momente in viata noastra cand apasati de probleme la care nu gasim rezolvare ne aducem aminte de cele sfinte si invocam ajutorul lui Dumnezeu ca ultima speranta de intrare in normalitate Ca majoritatea celor ce vor citi acest review, atunci cand totul in viata noastra decurge bine, totul ni se pare normal si uitam un pic de cele sfinte si ne punem eterna intrebare De ce mi se intimpla tocmai mie? ... atunci cand problemele ne coplesesc s-au sanatatea incepe sa ne puna probleme.

Ma aflam intr-un moment al vietii cind am intimpinat citeva probleme carora chiar nu le mai gaseam nici o rezolvare, iar problemele de sanatate nu isi mai gaseau leacul iar fata mea s-a intors spre cele sfinte pentru a imi gasi linistea si pacea interioara de care aveam atita si atita nevoie.

Citisem atit pe internet, plus citeva brosuri despre viata si minunile parintelui Arsenie Boca, cel supranumit Sfintul Ardealului desi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana, incit mi-am propus sa ajung si eu la Prislop si sa ma rog la mormintul Parintelui. I-am spus si sotiei aceasta dorinta a mea si am hotarit ca a doua zi sa mergem in acest pelerinaj.

Ne-am trezit dimineata la ora2 si am facut o scurta rugaciune ca sa putem face cu bine acest pelerinaj, deoarece din auzite se spune ca daca Sfintul Parinte nu vrea sa ajungi la mormintul lui vei intimpina probleme pe drum, si sint numeroase cazurile cind masini si chiar autocare care mergeau in acest pelerinaj au facut accidente s-au au intimpinat diverse probleme si nu au ajuns la destinatia finala.

Cu rugaciunea in suflet ne urcam in masina si incepem calatoria din Pitesti spre Rm-Vilcea drum pe care il parcurgem in aproximativ o ora din cauza aglomeratiei de tiruri si a curbelor destul de strinse care nu permit circulatia cu mai mult de 60-70km la ora. Ajungem in Rm-Vilcea si ne continuam drumul spre Sibiu pe frumoasa vale a Oltului. Circulatia destul de aglomerata si pe aceasta portiune de drum, foarte multe tiruri si drumul plin de curbe fac dificila parcurgerea acestei portiuni de traseu desi ceasul arata ora 3 si jumatate.

In apropiere de Sibiu drumul se desface pe 2 benzi si putem apasa un pic mai mult pedala de acceleratie. La intrare in Sibiu facem dreapta si intram pe noul tronson de autostrada, drumul devine mai aerisit iar acul kilometrajului urca la 13okm/h. Mergem pe autostrada pina la intilnirea indicatorului Hateg, facem dreapta si ne continuam drumul spre Hateg, trecem prin Calan, si tinem drumul principal tot inainte pina la intilnirea indicatorului Silvasu de sus, unde facem la dreapta si ne continuam drumul pe si printre frumoasele dealuri ale Tari Hategului. Se lumina de ziua si peisajele ce ni se aratau in fata ochilor ne bucurau sufletul. Mergind pe acest drum nu mai poti rataci destinatia finala, drumul fiind semnalizat cu sageti care ne indica drumul spre Manastirea Prislop.

Oprim in Silvasu de sus si de la una din multele florarii ce se afla aproape la fiecare casa cumparam flori pentru ale pune la mormintul parintelui. Din Silvasu de sus mai sint aproximativ 7km pina la manastirea Prislop, drum pe care se circula foarte greu, drumul fiind foarte ingust si circulat de foarte multe microbuze si autocare. Ceasul arata ora 8 si iata ca am ajuns in parcarea manastiri. Avem noroc ca nu este prea aglomerat data fiind si ora la care am ajuns, gasim usor un loc de parcare si pe jos ne indreptam spre poarta de lemn in stilul celor din Maramures care se afla la intrarea in manastire. Avem in brate florile pentru mormintul parintelui si cite o sacosa incarcata cu produse alimentare de cos pentru maicute. Auzisem ca e bine sa duci alimente maicutelor si m-am conformat ca atare. Intram pe frumoasa poarta de lemn si chiar acolo la intrare se gasesc fuste pentru doamne, accesul in manastire nefiind permis in pantaloni femeile s-au barbati in bermude. Imediat in dreapta se afla magazinul de suveniruri iar un pic mai sus pe partea stinga se afla cladirile monahale unde stau maicutele, Manastirea Prislop fiind o manastire de maici.

Urcam incet si ajungem la citeva cladiri in partea dreapta si pe masa de la intrare lasam sacosele cu alimente. Imediat linga aceste cladiri se afla biserica manastiri, care nu este foarte mare dar ne uimeste prin simplitatea ei. Intram in interior unde un preot tinea slujba de dimineata iar corul maicutelor care cintau iti umplu sufletul de liniste si evlavie. Iesim din biserica si incepem sa urcam dealul pe linga un mic paraias pentru a ajunge la mormintul parintelui.

Dupa aproximativ 200de metri incepe cimitirul manastirii Prislop unde sint ingropate maicutele ce au slujit in acest lacas. Primul din deal este mormintul Parintelui Arsenie, un mormint plin de flori despre care se spune ca nu se ofilesc niciodata. Avem si foarte mare noroc astazi nu este foarte aglomerat, sintem citeva persoane, lasam florile pe o latura un pic mai departe de mormint, o maicuta nu avrut sa le lase linga cruce si ne asezam in genunchi multumind parintelui ca ne-a primit incepem sa ne rugam. Ne ridicam, ne facem sfinta cruce si sarutam crucea parintelui care emana un puternic miros de mir.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu sint un fanatic religios si nu vreau sa fac din acest review o pledoarie pentru credinta dar acest moment a fost unic si inaltator. M-am simtit ascultat si sufletul meu a regasit o parte din linistea interioara pe care nu o mai simtisem de mult timp.

Lasam in urma mormintul parintelui si coborim spre grota Sfintului Ioan de la Prislop. De la mormintul parintelui pina la grota Sfintului sint aproximativ 300 de metri pe o poteca destul de abrupta si accidentata iar urcarea in grota se face pe niste stinci cu ajutorul unor balustrade de protectie. Ne rugam si aici apoi ne intoarcem pina la mormintul Sfintului parinte unde ii multumim pentru ca ne-a primit si ascultat ruga. Facem drumul in sens invers, aprindem cite o luminare in locul special amenajat, luam o sticla de agheasma si citeva suveniruri de la intrare si ajungem la masina.

Mai repet inca odata ca nu vreau sa fac o pledoarie pentru credinta ortodoxa dar ceea ce am simtit acolo a fost ceva inaltator si prea greu de scris in citeva cuvinte. Nici nu ne-am dat seama ce repede a trecut timpul ceasul aratind orele 12.

Plini de ginduri bune si entuziasmati de cele vazute ne urcam in masina si grabiti incercam sa ajungem si la manastirea Sambata de sus, loc unde parintele Arsenie a fost duhovnic si indrumator pentru multi credinciosi. Facem drumul pe autostrada inapoi pina la Sibiu, iesim de pe autostrada si la primul sens giratoriu facem la stinga si ne indreptam spre Brasov. Dupa aproximativ 35km ajungem in comuna Sambata de jos si facem la dreapta unde un indicator ne indruma spre manastirea Sambata de sus.

Drumul este liber si in fata noastra incep sa se vada muntii Fagaras. Indicatoare aflate din loc in loc ne confirma ca sintem pe drumul cel bun si dupa aproximativ 3 ore de cind am plecat din Prislop, ajungem la manastire. Parcarea aproape goala la aceasta ora ne arata ca sintem singurii vizitatori. Manastirea superba se afla la poalele muntilor iar peisajul care ni se arata pare un colt rupt din rai. Chiar la intrare in stinga se afla un magazin de suveniruri si obiecte de cult, precum si o frumoasa librarie cu mii de carti religioase. Lasam magazinul si intram pe poarta manastiri unde alaturi de alte picturi cu sfinti si fete duhovnicesti se afla si portretul parintelui Arsenie. Intram in biserica manastiri unde dam cite un acatist si facem o mica rugaciune.

Toata acesta frumusete monahala invaluita in liniste iti creaza o stare de bine. In sfirsit apare un parinte care ne duce in biserica mica de lemn unde sint mai multe icoane si pereti pictati de parintele Arsenie. Totul mi se pare de o frumusete extraordinara si nu exagerez cu nimic daca spun ca in acest loc timpul s-a oprit si am gasit un pic de eternitate. Pe urma parintele ne invita sa vedem si muzeul manastirii aflat intr-o anexa la etaj. Platim 6 lei pretul de vizitare si in muzeu descoperim citeva carti rare si o impresionanta colectie de icoane pictate pe lemn si sticla cu autori cunoscuti si necunoscuti iar la loc de cinste se afla o pictura pe pinza a Parintelui Arsenie care simbolizeaza moartea, invierea si inaltarea la cer. Mirific, sublim si fara cuvinte. Coborim din muzeu si imediat linga usa muzeului gasim chilia Parintelui Paraian cel supranumit parintele bucuriei dar nu o putem vizita deoarece monahul care o are in grija se afla la Sfintul Munte Athos. Cumparam citeva luminari, le aprindem in locul amenajat in spatele bisericii, mai spunem o rugaciune si parintele Alexandru cel care ne-a condus ne da binecuvintarea sa si ne despartim.

Ne urcam in masina si incep sa schimb impresii cu sotia despre aceste minunate locuri binecuvitate de Dumnezeu. Parintele Alexandru ne indrumase sa mergem si la izvorul Sfintului parinte Arsenie, dar pentru ca afara se intuneca am aminat pentru altadata pentru ca sint sigur ca voi reveni pe aceste locuri.

Au trecut aproape 7 luni de la acest pelerinaj si problemele mele usor, usor s-au rezolvat. Nu vreau sa creada cineva ca daca ai facut asta de acum incolo totul va fi numai lapte si miere, dar pentru mine a fost un nou inceput, am privit lucrurile altfel si cred eu ca am gasit in asta si un pic de intelepciune, am gasit punctul de unde viata este mult mai frumoasa cind esti incarcat cu energie pozitiva si credinta.

Mottoul dupa care ma ghidez de acum in viata este; "Daca crezi in Dumnezeu si el nu exista nu ai pierdut nimic, dar daca nu crezi si el exista ai pierdut totul"

Inchei acest review prin a va invita sa vedeti niste locuri superbe incarcate de istorie si viata monahala, lasati inima sa simta ceea crede ea de cuviinta. Sa fiti iubiti si cel de sus sa va aiba in paza, DOAMNE AJUTA.


[fb]
---
Trimis de micutzu in 18.11.14 19:17:40
Validat / Publicat: 18.11.14 22:35:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

VIZUALIZĂRI: 10098 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.11.14 11:18:03]
»

invocam ajutorul lui Dumnezeu ca ultima speranta

Nu demult am trecut printr-o astfel de situaţie, m-am rugat, am crezut şi totul a ieşit bine. Din păcate majoritatea oamenilor îşi aduc aminte de Dumnezeu, numai atunci când le este greu.

Alături de citatul lui Pascal eu l-aş pune şi pe acesta :"Nihil sine Deo! "

micutzuAUTOR REVIEW
[19.11.14 20:13:17]
»

@traian. leuca - Sint fericit ca impartasiti aceleasi impresii ca si mine si sincer ma bucur pentru ca s-au rezolvat si problemele dumneavoastra. Sa auzim numai de bine.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.11.14 13:06:52]
»

@micutzu - Faptul că ai descris deplasările la cele două mănăstiri în acelaşi review, denotă că nu interesul turistic a fost cel care te-a mânat într-acolo, ci cel de regăsire a tihnei sufleteşti. De asemenea, lipsa fotografiilor ataşate denotă acelaşi lucru.

Mă bucur că lucrurile au revenit la normalitate în cazul tău, dar – pentru că ai afirmat că nu eşti un fanatic religios – îmi permit nişte comentarii pe care sper că le vei înţelege aşa cum se cuvine şi cum am vrut să sugerez.

... se spune ca daca Sfintul Parinte nu vrea sa ajungi la mormintul lui vei intimpina probleme pe drum, si sint numeroase cazurile cind masini si chiar autocare care mergeau in acest pelerinaj au facut accidente s-au au intimpinat diverse probleme si nu au ajuns la destinatia finala.

Chiar crezi că Părintele Arsenie Boca ar pedepsi un autocar întreg cu un accident numai pentru a împiedica pe unul sau doi necredincioşi să ajungă la el?

… un mormint plin de flori despre care se spune ca nu se ofilesc niciodata.

… lasam florile pe o latura un pic mai departe de mormint, o maicuta nu a vrut sa le lase linga cruce

Evident, florile se ofilesc pentru că aşa sunt toate florile. Atâta doar că ele sunt mereu înlocuite cu altele aduse de alţi credincioşi. Tocmai de aceea măicuţele nu te lasă să le pui oriunde pe cele aduse de tine. Ele le vor prelua şi vor face aranjamentul floral la mormânt aşa cum cred ele de cuviinţă. Altfel mormântul ar arăta ca unul proaspăt, pe care au fost depuse alandala toate florile, jerbele şi coroanele care au însoţit convoiul.

micutzuAUTOR REVIEW
[20.11.14 20:43:31]
»

@iulianic - Multumesc pentru explicatiile pe care cu foarte mult realism ati avut bunavointa sa mi le explicati, eu am redat in review exact ce am simtit. Referitor la accidente chiar cu 2 zile inainte a de a face acest pelerinaj un microbuz care avea ca destinatie Manastirea Prislop a avut un cumplit accident soldat cu victime. Acum 3 zile un autocar din Brasov a avut un incident asemanator si au mai fost alte citeva intimplari similare. Despre flori: majoritatea pelerinilor duc ghivece cu diferite flori pentru ca asa se comercializeaza florile in zona. Pe mormintul parintelui nu sint ghivece, florile cresc din pamint si probabil maicutele le scot noaptea si planteaza altele. Realitate s-au false iluzii, fiecare crede si simte in felul sau. Va multumesc inca o data pentru explicatii si va doresc numai bine pentru a ne incinta cu frumoasele dvs reviewuri. PS. Urasc fotografiile in care apar dar pe viitor voi incerca sa trec peste acest impediment. Stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Prislop [Silvașu de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04665207862854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1