ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    MAY-2009
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    4 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Un loc desprins parca din povesti - Cheile Dobrogei

    TIPĂREȘTE

    Geamparalele - Elena Roizen

    Pentru ca sunt constanteanca si-mi iubesc locurile natale este normal sa vorbesc frumos despre aceste meleaguri. Si nu vorbesc degeaba, credeti-ma! Stiu ca pentru multi zona Constantei inseamna mare, plaja, hoteluri, cluburi, distractie si... un "peisaj auster" imi spuneau cativa prieteni. Poate ca multi nu stiu ce minunatii se ascund aici dar, voi face tot posibilul sa descriu cateva dintre ele, prin intermediul acestui site.

    Asadar, pentru cei care veniti vara la mare si doriti sa vedeti si altceva in afara de cunoscutele statiuni, pentru cei pe care inima ii cheama, oriunde ar fi, spre natura si liniste va recomand in timpul sejurului la mare sa va "rupeti" o jumatate zi pentru a ajunge la Cheile Dobrogei. Pentru a ajunge acolo porniti din Constanta pe E60 (drumul care duce spre Harsova-Giurgeni-Vadu Oii) si din localitatea Mihail Kogalniceanu faceti dreapta spre Targusor. In localitatea Targusor urmati indicatorul spre dreapta, spre satul Pantelimon, si veti ajunge la Cheile Dobrogei, mai precis la rezervatia Cheile Dobrogei. Aveti de mers aproximativ 40-45 de kilometri.

    Cheile se afla pe partea dreapta a vaii Casimcei (asta, pentru geografi) si sunt formatiuni calcaroase care provin din resturi de recifuri de corali (atoli). Nu au inaltimi mari, undeva intre 3 si 35-40 de metri, dupa calculele mele. Asadar, aici a fost cu milioane de ani in urma, in perioada geologica a Jurasicului fundul unei mari, marea Thetis (prima mare care a aparut prin fragmentarea continentului unic, Pangeea, acum 200 milioane de ani). In aceasta zona se gasesc multe pesteri, una o puteti zari chiar in rezervatie, pe partea unde se afla soseaua (nu va sfatuiesc sa intrati pentru ca barbarii zilelor noastre au lasat urme). Ce mai stiu este ca in aceasta zona s-au gesit importante vestigii arheologice din perioada preistorica si ca este o zona cu flora si fauna mai aparte (nu degeaba este rezervatie).

    Cand am ajuns aici, in dupa-amiaza unei zile de duminica de mai am gasit la "poalele" calcarelor nenumarati romani de-ai nostri veniti la iarba verde. Nu cred ca vreti sa stiti cam ce lasa in urma... Noroc ca, cineva, nu stiu cine exact, le aduna din cand in cand. Stateau toti si radeau galagiosi impresurati de aroma gratarelor. Niciunul n-ar fi urcat mai sus. Am parcat si noi masina si am inceput sa "escaladam" mormanele de calcare. Am urcat pana pe cea mai inalta dintre "stanci" de unde am putut admira intreaga vale. Am vazut pe jos iarba si bucati rotunjite de calcare in acelasi timp, arbusti mai mici si mai mari, floricele nemuritoare, multe soparle care tanjeau dupa soare, multi fluturi, zone abrupte pe care doar alpinistii le-ar putea escalada (dar este interzis), multi ciulini si nu pot spune decat ca mi-au incantat ochiul si toate simturile. Am urcat pe o parte si am coborat pe alta, plimbarea durand cam doua ore, mers foarte lejer si pauze de admirat zarile. Foarte frumos! Puteti sa vedeti in poze ceea ce am reusit eu sa vad, un loc desprins parca dintr-o poveste.

    Va recomand, daca mergeti vara, sa nu alegeti o zi de duminica sau de sarbatoare pentru ca la poalele calcarelor, din pacate, este galagie, miroase a mici si rasuna manelele.

    Si va mai rog din suflet sa lasati locurile asa cum le-ati gasit. Scrijeliturile sau peturile sunt otrava pentru ceva maret care a fost creat de natura de-a lungul a milioane de ani.

    Merita vazut!

    P.S.: "Cheile Dobrogei, per ansamblu, se intind pe o suprafata de peste 200 de hectare. In acest review eu am vorbit doar despre o parte, partea de rezervatie."


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 18.12.09 18:43:05
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2349 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cheile Dobrogei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 150 PMA (din 2 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    ancamariagadea* [18.12.09 20:06:03] »

    Doua melodii care mie-mi plac mult, cred eu, potrivite

    click aici

    click aici

    Admin [19.12.09 11:26:01] »

    adaugat prima melodie propusa ca ilustratie muzicala a review-ului

    Dragonache* [03.01.10 20:34:10] »

    Superbe imagini completate de ganduri deosebite. Dobrogea este cu adevarat un tinut care ascunde multe comori neexplorate de nimeni. Intr-o lume abrutizata de lipsa de timp, nimeni nu-si aminteste de zecile de cetati dacice, romane, bizantine, grecesti, turcesti samd, care dorm sub colbul Moesiei.

    Un dobrogean plecat din "tara soarelui"

    webmasterXY* [28.01.10 16:17:08] »

    Anca, impresiile tale au fost aduse in aceasta noua sectiune unde vor avea ca "vecine" toate reviews-urile privitoare la calatoriile prin Dobrogea.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, Dragonache*
    Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065821886062622 sec
    ecranul dvs: 1 x 1