ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.05.14
STATUS: SENIOR
TIMP CITIRE: 5 MIN

All inclusiv Colţea Hospitaller review

TIPĂREȘTE

Intâmplarea a făcut ca analizele anuale de care beneficiem gratuit să releve o anemie pronunţată care l-a pus pe gânduri pe medicul de familie. Acesta m-a trimis la anlize suplimentare, controale, investigaţii imagistice etc. care au dus la concluzia că ceva trebuie operat şi îndepărtat.

Citisem de curând, cam neatent, despre Colţea ceva în legătură cu monumentele istorice ale Bucureştilor şi "operaţiunea" ce urma s-o suport mi s-a părut o bună ocazie ca să aflu mai multe despre subiect. Aşa că pentru rezolvarea problemei de sănătate, am optat pentru un sejur all inclusiv Colţea Hospitaller.

De la început, stabilimentul se remarcă prin poziţionare centrală la kilometrul zero al Bucureştilor, în zona old city center. Este renovat de curând, cu toate dotările în standard, foarte curat, deservit de un staff competent, profesionist şi dedicat, la toate nivelurile. Saloanele, cam prea mari, unele până la 15 locuri, au băi proprii. Băile, curăţate de două ori pe zi, sunt dotate cu instalaţiile obişnuite, inclusiv ventilaţie, care funcţionează în parametrii, dar lipsa consumabilelor strict necesare şi duşul fără perdea care te obligă la folosirea mopului mă face să le încadrez în categoria "o stea". Nu există aer condiţionat în saloane pare-se pentru a nu se recircula în tot spitalul o eventuală atmosferă posibil viciată. Masa se serveşte la pat în veselă termoizolantă de unică folosinţă tip catering, dar n-are sare, n-are zahăr, n-are nici un gust!

Holul de intrare, pe lângă recepţie, este dotat cu un chioşc alimentar şi automate de cafea, automate care se găsesc şi pe holurile şi culoarele de la etaj. Cum e şi corect să fie, se poate fuma doar în curte, în două zone verzi cu bazin, arteziene şi bănci. In curte s-a dat de curând în funcţiune un parcaj propriu, destul de încăpător la prima vedere. Dar punctul forte al stabilimentului, amintirea cea mai plăcută, a fost salonul de terapie intensivă; stăteam lungit pe spate, o asistentă îşi făcea de lucru pe o venă din mâna mea dreapta, iar pe partea stângă, anestezistul mă întreba de una de alta. Era un moment de totală relaxare şi… mi s-a rupt filmul. Când s-a reluat după câteva ore, timp în care s-a fost scos ce trebuia scos, eram tot lungit pe spate dar în altă încăpere, echipată cât să-ţi dea siguranţa că nimic rău nu ţi se poate întâmpla, pe un pat incredibil de comod, cu comenzi pentru reglarea înclinării acestuia la cap şi/sau la picioare, plus saltea cu apă prin care trecea din când în când un val pentru ca să nu faci escare între timp! Care timp, în cazul meu, a fost prea scurt din păcate - începeam convalescenţa şi pentru asta am revenit în slonul dormitor, la comun.

In saloane, nu există televizor, radio sau alt tip de divertisment, dar venisem cu laptopul plin de muzică şi în primele zile de după operaţiune când era musai să stau în pat, cu căştile în urechi am navigat de colo colo pe internetul wireless şi-am reuşit să descopar legătura Colţei cu monumentele istorice. Legătură pe care am verificat-o trei zile mai târziu când m-am externat şi AmFostAcolo ca să vizitez monumentul,

Pe la începuturile secolului al XVIII-lea familia Cantacuzino prin spătarul Mihail Cantacuzino a construit Mănăstirea Colţea. În incinta acesteia, spătarul a ridicat în 1704 un spital cu 24 de paturi. Construit în spirit creştin de ajutorare a celor nevoiaşi, spitalul, având mai mult rol de azil, era format din spiţerie cu felurite leacuri şi felurite buruieni tămăduitoare, locuinţa chirurgului, o şcoală, odăi pentru dascăli, aşezămintele în care erau trataţi pacienţii şi alte acareturi pe care nepotul său Stefan Cantacuzino le-a împrejmuit cu un zid care includea şi turnul clopotniţă. Ruinat de cutremure, spitalul a fost demolat şi reconstruit în 1880 sub forma actuală.

Din mânăstire s-a păstrat doar biserica, biserică de piatră cu hramul Trei Iererhi, ridicată pe locul unei biserici de lemn. Construita în stil brâncovenesc, îmbină şi elemente de stil bizantin şi baroc italian. Ulterior a fost construit turnul clopotniţă, structură îndrăzneaţă pentru acele vremuri. Pisania montată deasupra intrării boltite a turnului (se poate vedea la Muzeul de Istorie Bucureşti), inscripţiona următorul text:

"Această înconjurare de zid, cu toată coprinderea din temelie, s-au zidit de dumnealui jupân Mihai Spătarul Cantacuzino, carele fiind coprins de dumnezeiască râvnă, toate acestea foarte înfrumuseţate a făcut precum se vede, pentru mărirea şi slava lui Dumnezeu şi pentru veşnica pomenire a dumnealui şi a tot neamul dumnealui şi s-au săvârşit în zilele luminatului Domn a toată Tara Românească, Io Stefan Vodă Cantacuzino, fiind Arhiereu - Mitropolit prea sfinţitul părinte Antim în anul 1715".

Turnul a rezistat până la primul cutremur despre care Dionisie Ecleziarhul, călugăr cronicar al vremii, scria: “În zioa de Vinerea Mare, la leat 1802, octomvrie 14, la 7 ceasuri de zi, s-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti şi clopotniţa cea vestită Turnul Colţei, care era podoaba oraşului, cu ceasornic au căzut şi s-au sfărâmat, şi era atunci mare frică”.

Restaurat, turnul clopotniţei a fost folosit şi ca foişor de foc, fiind pe atunci cea mai înaltă construcţie deasupra Bucureştilor. Dar au mai urmat alte avarii datorate cutremurelor şi în 1888 a fost demolat pentru lărgirea uliţei Colţei şi înlocuit cu un foişor de 45m. Bombardamentele din 1944 au afectat şi biserica, iar lucrările de refacere şi de consolidare din anii '50 au reconstituit turnul – clopotniţă peste pronaos. Biserica Colţei este astăzi cel mai vechi edificiu bucureştean funcţional aflat încă în picioare şi are statut de monument istoric.

Aş recomanda un sejur la All inclusiv Colţea Hospitaller? Dacă e nevoie, dacă trebuie, sigur că da. Pentru că beneficiază de vecinătatea unui monument istoric, arată bine şi funcţionează bine sub protecţia divină a celor Trei Ierarhi ai bisericii Colţea. Eu aşa cred, aşa simt, aşa sper!


[fb]
---
Trimis de Dan-Ioan in 13.10.14 13:11:38
Validat / Publicat: 13.10.14 23:19:53

VIZUALIZĂRI: 1609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vedere de ansamblu a bisericii Colţea, din b. dul I. C. Brătianu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 12 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.10.14 23:45:02]
»

Mutarea la "Descoperă Bucureşti" a fost şi prima mea opţiune — asta pentru că, deşi nu-s bucureştean, simt că "ansamblul" Colţea ar merita.

ÎNSĂ...

Un scurt prolog e necesar, întâi.

AmFostAcolo nu respinge, evident, nici astfel de "relatări". Sunt trăiri personale, calde şi posibil utile şi altora. Doar că nu sunt exact ce un cititor se aşteptă să găsească aici, pe un sait turistic; nu dorim să încurajăm acest gen de subiecte, eventual să "dăm idei" unor eventuali "căutători disperaţi de PMA" (extinzându-ne, cine știe, înspre zona... maternităţilor — exemplu ipotetic)

În concluzie, "review-ul"

- va fi mutat în secţiunea "Alte subiecte off-topic" (unde mai avem astfel de articole)

- va fi republicat fără PMA std (corespunzător statutului secţiunii)

dorgo
[14.10.14 08:06:51]
»

@Admin - Unul din genurile de turism prin care, noi romanii, suntem vestiti in lume este "turismul medical" (alaturi de invatamanul medical pt. straini), servicii bune, preturi moderate...

Dan-IoanAUTOR REVIEW
[14.10.14 14:35:32]
»

@Admin -

Cu un prim ecou cu aluzii la "căutătorii disperaţi de PMA" postat de şeful cel mare (singurul care are acces la butonul "respins" pe care, din delicateţe, nu-l foloseşte), reviewul nu mai are nicio şansă să acceadă interesul eventualilor cititori. Când am postat nefericitul rw de mai sus, am vizat, sau am crezut că vizez categoria discuţii libere, off-topic sau "de interes turistic restrâns" aşa că mă aşteptam ca "eventualele voturi să fie simbolice (+1/-1 PMA) ". Mă aşteptam zic, dar nu eram sigur pentru că dădusem peste un alt rw. încadrat în aceeaşi categorie sub titlul "Filozofari... in oglinda" din pagina căruia am copy-paste următoarele:

Puteţi VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

DA [1 PMA] - NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1 & 5600 PMA (din 10 voturi) nota2

NOTĂ: Mulţumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

Adică simbolic, onorific, dar onorat cu mii de puncte!

Stiam că "AFA nu respinge astfel de "relatări" trăiri personale, calde..", ptr. că citisem rw.ul "Spitalul de urgenţă", mai personal şi mai cald decât cel de mai sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
ariciu
[14.10.14 14:59:16]
»

@Dan-Ioan - Domnule, deși nu se vede, eu am votat negativ ecoul dvs de mai sus și aș dori să-mi justific acest vot (mai ales că este primul vot negativ pe care îl dau).

V-am văzut rw de mai sus încă de dimineață. L-am citit și primul meu gând a fost "Ok, ce-ar fi să scriu și eu acum Travaliu la Filantropia". Din punct de vedere al importanței turistice, după părerea mea, este 0. Nu am votat negativ, pentru că nu obișnuiesc. Ecoul de mai sus însă... nu puteam să nu-l depunctez. Nu știu unde l-ați încărcat inițial, nu știu de unde v-a fost mutat, dar nici nu mai contează.

Acum ceva vreme am scris un review, consider eu mult mai util decât cel de mai sus. Neavând o categorie mai potrivită, l-am încadrat la Filosofări turistice, categorie fără PMA. (vezi impresii). Nu am făcut nicio remarcă potrivit căreia trebuia cu PMA, etc., deși repet... importanța turistică este evidentă.

Deși condamnați expresia folosită de Admin în ceea ce privește o anumită categorie de useri, dovediți cu vârf și-ndesat că faceți parte din ea. Pe mine una, m-ați convins.

V-am urmărit cu interes până acum. Dar doar... până acum. Succes în continuare! M-ați pierdut de cititor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Admin
[14.10.14 15:24:12]
»

to PMA or not PMA... eterna intrebare, ar trebui sa aiba, cel putin aici, la off-topic (daca tot l-am agreat), mult mai putin... existentialism.

Parerea mea. = ca-i pacat...

neimportant
[14.10.14 23:01:41]
»

Cae Indru, Ducu cel Iute, Costache Caravană, Chirilă Zece Cuțite & co... personajele marelui Ioan Dan, din cărțile ce mi-au ținut de cald în copilărie. Am avut o tresărire când am văzut nickname-ul dvs. Nu cumva... Imposibil, Ioan Dan e de ceva timp (parcă 2003) printre stele. Domnule, m-ați făcut curios, a trebuit să intru să vă citesc. Cred că am reușit să vă "citesc" sau așa îmi place să cred...

Aveți talent, ați putea scrie chiar romane, istorice sau de ficțiune, nu glumesc.

Intenția dvs., de a prezenta Domeniul Colțea (Mănăstirea cu biserica Trei Ierarhi și Spitalul Colțea), mi se pare, iertați-mi vorba, nepotrivită. Ar fi fost de dorită o scindare, fiecare pe domeniul de interes, prezentat în mod distinct.

Știu că astfel, partea cu spitalul ar fi fost aruncată în derizoriu, or nu pe asta ați mizat. Motivația recomandării din finalul review-ului, de a petrece un sejur la Spitalul Colțea mi se pare hilară. Mă așteptam să ne oferiți ceva despre capacitățile medicale din blocul operator, despre însușirile asistentelor care robotesc aci sau despre "scorul" intervenției exprimat în euro. După o intervenție chirurgicală, facilă (vivat laparoscopia) sau clasică, eu unul nu m-aș vedea interesat să vizitez icoane, sfinți sau cruci, chiar la Mănastirea sus amintită, numai dacă operația nu a reușit și atunci aleluia și vizite fără număr.

Nu vreau să considerați un afront intervenția mea, departe de mine gândul acesta, aveți potențial nevalorificat, păcat.

Totuși, am impresia că ați postat așa datorită sensibilității majorității celor care scriu pe AFA.

Curaj și covalescență ușoară stimate domn!

Z, fost pacient...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan-Ioan, dorgo, neimportant
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048111915588379 sec
    ecranul dvs: 1 x 1