ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.06.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 14 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Turcia de la nord la sud

Ilustrație video-muzicală
Funda Arar ft Enbe Orkestrası ~ Hafıza-by senin28


TIPĂREȘTE

Am plecat in Turcia acum cativa ani dornici sa vedem mereu alte locuri si lucruri noi. Bazandu/ma pe experienta catorva zile la Istanbul cu 1 an inainte, ne/am hotarat sa plecam, ca de obicei, cu masina proprie, 2 parinti si 2 copii mari, care ne mai insotesc doar in vacantele de afara.

Am plecat din Bucuresti si am traversat Bulgaria prin Dobrogea, coborand de la Ruse spre Varna si apoi trecand prin Burgas ne/am oprit la Cernomoret, pentru o zi de pauza. Desi am gasit cu greu resortul cel nou al bulgarilor, undeva pe camp la capatul unui drum neasfaltat, am avut ragazul sa facem si putina plaja si o baie mica si am descoperit ca litoralul sudic al Bugariei este mai interesant si mai frumos decat cel nordic binecunoscut turistilor romani din sud/estul tarii.

A doua zi dimineata am pornit catre Turcia si am descoperit ca si de data asta vecinii bulgari ne pregatisera o ocolire printr/o vama mai micuta, care ne/a abatut din soseaua mare/autostrada spre Edirne. Vama turceasca mai complicata, cu pasapoarte verificate, asigurari, carte verde si alte acte, dupa care s/au plictisit si ne/au lasat in pace sa plecam unde vrem.

Datorita abaterii de la drum am intrat in Turcia pe o sosea secundara, de unde nu am mai ocolit spre Edirne, ci am taiat/o pe cel mai scurt drum spre autostrada si apoi soseaua ce ducea la Canakkale, unde rezervasem o noapte la hotel. Am strabatut o zona destul de pustie, cu putine indicatoare si cateva localitati ratacite printr/un podis fierbinte, dar drumul era relativ bun si pustiu si cu 90-100 km/h am reusit sa ajungem catre pranz la ferry/ul de traversare a Dardanelelor, imbarcati direct pe vapor si fara probleme. Zona din jur si peisajul merita vazute, drumul margineste marea si ofera o perspectiva frumoasa, printre dealuri inverzite si impadurite, care ocolesc intrandurile apei catre uscat.

Traversarea cu ferry/bac/ul turcesc a fost rapida si usoara, destul de vantoasa pentru o amiaza de august, dar ne/am incalzit cu un ceai turcesc de pe vapor, la paharel cu un cub de zahar.

Am debarcat pe malul opus si brusc ne/am regasit pe alt continent, in Asia Orientului Apropiat, oras pe care il vazusem pentru o zi cu un an inainte, cu o circulatie stradala de buluc balamuc, dar am gasit rapid hotelul, am parcat in fata hotelului, contra a 5 lire bacsis si ne/am cazat rapid.

Vizita prin oras, dupa/amiaza seara se racorea deja, a fost interesanta, pe strazile principale totul este ok sunt zone turistice si ne/am oprit desigur pe tarmul marii, langa celebrul cal troian din celebrul film care dupa aceea a fost amplasat aici. Restaurantele de pe faleza erau deja aglomerate si am gasit un loc multumitor langa apa marii, cu o mancare buna si destul de ieftina.

A doua zi dimineata am plecat la drum catre Kusadasi, unde ne astepta hotelul urmator. Am optat pentru varianta soselei din vestul peninsulei, cel mai aproape de tarm, pentru a opri si la Troia, sau Truva cum apare pe hartile turcesti, si cum il arata si indicatoarele de pe sosea. Aici dupa taxa de intrare am gasit un sit istoric destul de modest dar interesant ca atmosfera, cu un nou cal troian, mai mare dar mai artizanal, in care puteai urca sa faci poze.

Dupa o ora de vizita am plecat la drum catre Kusadasi, pe o sosea care semana cu o autostrada dar traversa dese localitati unde limita de viteza era indicata la 50km.

Prima parte a drumului margineste marea si sunt peisaje atat de frumoase ca am oprit de vreo 2 ori sa le vedem, minunate de la intaltimea soselei spre panorama albastra a marii. Soseaua era cu 2 benzi pe sens dar pentru a nu risca am adoptat viteza celei mai lente masini locale si astfel am strabatut drumul care trecea prin Izmir pana dupa/amiaza, cand am ajuns la Kusadasi, prin intrarea de nord in statiune, unde se afla si hotelul nostru.

Amplasat chiar pe faleza statiunii, in fata portului cu marina de vase de agrement, hotelul era curat dar fara pretentii, la un pret bun, cu 2 mese incluse, foarte multumitoare. Mai greu a fost cu parcarea, caci trebuia sa lasi cheia masinii la receptie, care o tot muta in functie de ce masina voia sa iasa afara din inghesuiala aia numita de ei parcare.

Dar pentru ca am descoperit o plaja mica, la 2 papuci, chiar in fata hotelului, am trecut la mersul pe jos, care consta doar in traversarea strazii pentru a intra pe nisip. Plaja modesta dar apa buna, calda si linistita, unde am exersat cu tineretul noi variante de inot si pluta in Ak Deniz, cum spun turcii Mediteranei.

Am cautat si o plaja mai mare, celebra, Kadin Beach sau plaja femeilor, dar am nimerit o zi cu valuri si nu ne/a placut apa tulbure si agitata, plaja aglomerata si cam murdara, si locul inghesuit, asa ca nu am mai revenit.

Kusadasi/ul nu mi/a lasat o impresie deosebita, desi noi am stat intr/un hotel ultracentral cu vedere la mare, plaja si apusul de pe balcon sau terasa hotelului. Este o statiune supraaglomerata, cu plaje insuficiente si foarte populate, care nu exceleaza prin nimic, iar hotelurile de multe stele ridicate undeva pe dealuri, departe de mal, nu vad ce bucurii mi/ar aduce, sa bat atata drum pentru o piscina si o imbuibare la all/inclusive. As putea practica asta si acasa, la costuri modice.

In schimb am mers sa ne facem planul de vizita pentru care ne/am oprit la Kusadasi, si anume Efes si Pamukkale. Temperaturile lui august erau dogoritoare si doar in masina ne racoream, pe drum spre locatiile cautate.

Drumul spre Efes este relativ bun si bine indicat, se poate ajunge fara probleme iar situl istoric merita vizitat fara discutie. Noua ne/a luat vreo 3 ore sa ajungem, cu cateva ocoliri datorate autostrazii care era atunci in constructie. Amfiteatrul urias de la intrare, aleea marginita de coloane si ruine antice, de la biblioteca la templul din capatul celalalt, sunt lucruri care merita vazute. Noi am plecat tarziu pe la 10 si ne/a prins pranzul in plin soare, ne/am descurcat cu palariile si putina umbra din zona, si apoi ne/am racorit la masa de la o terasa cu o minunata bere rece Efes desigur.

Pamukkale e ceva mai departe dar drumul se face fara probleme, experienta de sofer roman te ajuta mult in drumurile turcesti, mai bune oricum ca ale noastre in zonele turistice. Merita sa vedeti locul acesta, e ceva cu totul deosebit. Noi ne/am documentat ca de obicei si am luat un rucsac unde, dupa ce un mic turcalet din parcare ne/a aratat intrarea in parcul natural, am adunat incaltarile tuturor. Eram pregatiti cu costume de baie, si am urcat desculti si aproape dezbracati pe panta lina plina de apa calduta calcaroasa. Ne/am oprit sa ne imbaiem de fiecare data in bazinele cu apa prafoasa si calduta, sau sub siroaiele care se scurgeau pe versantii albi ai dealului. Peisajul semana cu un munte de sare, doar ca albul e dat de calcarul depus pe pamant, iar peste toate curg siruri mici de apa termala calda si prafoasa.

Sus pe culmea dealului am iesit din zona cu ape termale pe un pietris prafos si ne/am incaltat si imbracat la loc, pentru a ajunge in complexul turistic de la Hierapolis, unde am gasit restaurante, fast/food, mancare si bautura rece. Si un alt bazin rasfirat printre ruine, cu alta taxa de intrare, pentru cine voia sa faca o baie calda in amiaza torida. Am refuzat atata acumulare de caldura si ne/am plimbat prin parc dar numai la umbra, admirand de departe ruinele anticului Hierapolis.

Pamukkale are bazinele de apa calcaroasa dispuse pe 2 laturi ale versantului, si pe celelalte le/am gasit goale si am presupus ca sunt folosite pe rand pentru a nu distruge cu turisti minunatia naturala a locului.

Excursia ne/a mai ocupat o zi de drum si ne/'am intors la timp pentru a prinde cina la hotel, bogata si variata, inclusa in biletul de cazare, si din nou apusul privit de la balconul camerei.

Dupa 5 zile de locuit la Kusadasi am pornit din nou catre sud, mai jos de Bodrum, la Fethiye, o localitate la capatul sud/vestic al Anatoliei, unde incepe celebra Coasta de Turcoaz a Mediteranei turcesti.

Relatez tot aici o ultima experienta din Kusadasi, pe care am avut/o la intoarcere, cand am oprit din nou pentru o noapte, de data asta la hotelul Caravanserai. Este o experienta foarte interesanta, pe care v/o recomand tuturor, la un pret rezonabil.

Hotelul este, asa cum spune si numele, un fost Caravanserai construit prin anii 1600 de un mare vizir si arata exact ca atunci. Intri printr/o poarta mare de piatra intr/o curte plina de verdeata si palmieri, unde altadata poposeau camilele, si dupa ce urci o scara cu trepte destul de abrupte dai de o constructie circulara care inconjoara aceasta gradina. Coridorul de la etaj marginit de coloanele care dadeau in curte, mi/a amintit de manastirile frantuzesti vazute prin filmele cu spadasini. Din acest coridor se intra in camere, care nu aveau numere ci nume. Camerele erau ciudate, mici si foarte inalte, o parte din ele fiind transformata in baie/dus toaleta, putin incomoda dar necesara.

Nu este un hotel in care sa locuiesti in vacanta, dar o noapte acolo ni s/a parut foarte interesanta, mai ales ca seara am prins si un spectacol de noapte turceasca, pe care l/am vazut de pe terasa hotelului, de data asta gratis, caci platitorii erau in curtea de la parter, inghesuiti la niste mese ca de cantina.

Spectacolul frumos in partea traditionala, cu dervisi rotitori, cadine si alte dansuri turcesti, l/am parasit cand a intrat in repertoriul international. Camerele mobilate cam arhaic dar comod, mobilier vechi dar curat, insa tv plasma pe perete, telefon internet etc. Micul dejun inclus in pret l/am savurat in gradina de palmieri si leandri a hotelului, printre tufe de portocali si lamai.

Odata iesiti pe uriasa poarta de piatra a Caravanseraiului, am regasit aceeasi statiune de plastic si gips-carton din Kusadasi, simpatica, ieftina si fara mari asteptari. Singura atractie a fost bazarul micut de langa hotel si terasele de pe marginea marii, cu mancaruri traditionale si peste foarte bun.

Drumul spre sud, locurile de aici si ce am facut si vazut, in episodul urmator. Pe curand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de calatorul in 30.09.14 16:52:04
Validat / Publicat: 01.10.14 11:53:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3395 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calatorul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Apusul din Kusadasi vazut din balconul hotelului Sozer.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [01.10.14 14:03:59] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

calatorul [01.10.14 15:46:45] »

@webmaster13 - Multumesc si pentru completare si ilustratia muzicala, excelenta ca intotdeauna.

calatorul [03.10.14 08:59:28] »

@webmaster13 - multumesc si pentru legaturile facute intre episoadele relatarii.

nikki arb* [05.08.16 14:26:24] »

O calatorie cu adevarat interesanta, prin locuri captivante si care merita vizitate de fiecare dintre noi. Dar din cauza situatiei agitate din tara deocamdata voi lasa pe mai tarziu vizitarea lor, cind lucrurile se vor mai linisti prin Turcia, o destinatie turistica excelenta, cu o istorie interesanta si locuri demne de vizitat.

calatorul [05.08.16 18:35:35] »

@nikki arb - Asa este, am avut ocazia sa reusesc o calatorie fascinanta si memorabila, ma bucur ca am putut sa o fac la timp, caci acum situatia confuza din zona nu ma atrage la asemenea destinatii de vacanta. Dar locurile sunt demne de tot interesul si atentia noastra si merita vazute, cand se va putea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, nikki arb*
Alte impresii din această RUBRICĂTurcia, altfel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048543930053711 sec
    ecranul dvs: 1 x 1