ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2014
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Lama dei Peligni - GROTTE DEL CAVALONE

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    O alta zi de vacanta, dimineata devreme, alergam pe malul raului Sangro si am ajuns la micuta plaja amenajata de cativa baieti pe malul raului, unde gasim un pliant despre o pestera interesanta. Sarim in masina, dam drumul la GPS si pornim catre comuna Lama dei Peligni - Palena. Conducem pe drumuri montane serpuitoare, de o frumusete unica, pret de vreo 2 ore. Cerul de un albastru stralucitor, fara urma de nor, verdele de smarald al padurilor si pasunilor, pereti verticali de stanca pe o margine a drumului, peisaje de vis pe cealalta parte a lui, toate ne insoteau in aceasta zi care se va dovedi una de neuitat.

    La un moment dat, din peretele de stanca ce flanca drumul pe o parte, se desprinde un drum de munte ingust si langa el indicatorul catre grotele noastre. Viram si urcam putin cu masina. Puzderia de masini parcate pe o latura prevestea aglomeratie in parcare asa ca lasam si noi masina acolo si purcedem in continuare la pas. Nu dureaza mult si ajungem la o cabana care gazduia un foarte ciudat funicular care ducea turistii pana sus. Ne oprim sa ne minunam de asa ciudatenie. Un fel de cutiute cu zabrele in care incapeau 2 persoane in picioare se balansau si primeau in ele turistii curiosi. Am platit bilete dus-intors 13 euro de persoana plus turul pesterii 7 euro de persoana, am asteptat cuminti sa ajungem la rand si am sarit in funicularul care ne va urca pana in varful muntelui. Incet dar sigur, leganati de vant, funicularul urca. Soarele ardea cu putere, noroc cu briza racoroasa omniprezenta pe orice munte. Era liniste deplina, doar din cand in cand la stalpii de sustinere rotitele tractoare faceau putin zgomot. Urcarea a durat 20 de minute, timp in care nu ne-am mai saturat privind peisajul pur si simplu magnific al vaii de sub noi sau maretia muntelui din fata. Undeva in spate, jos, foarte jos, un satuc abia se intrevedea printre peretii de stanca, o mare de panouri solare luminau in bataia soarelui, cativa turisti coborau pe jos pe sub noi si cantau de mama focului iar vantul ne legana in acordurile cantecelor lor. Ce mai, atmosfera era fantastica. Ce m-a amuzat foarte mult erau anunturile atasate de micile cabine ale funicularului in care scria ca le poti adopta ca pe niste copii orfani “Adotta una cabina”!

    Odata ajunsi in varf am sarit direct intr-un restaurant mititel (despre care va voi povesti separat) si de acolo am iesit direct in cararea pietruita pe care aveam de urcat pentru a ajunge la grote. Totul in jur era maret si sublim! De o parte a cararii era vegetatie verde iar de cealalta era haul adanc si extraordinar de frumos. Drumul de la restaurant pana la grote dureaza cam 10 minute si partea cea mai interesanta a lui o reprezinta scarile cioplite direct in peretele de stanca, protejate de balustrade zdravene din metal si acoperite pentru a feri turistii de caderile accidentale de bolovani de sus. Parca era un sarpe gigantic incolacit pe peretele vertical al muntelui. Pufaind si numarand scarile, am ajuns la intrarea in grote si acolo am avut timp suficient pentru a admira o panorama fantastica de pe o terasa special amenajata.

    Intre timp a iesit si ghidul ce ne va conduce prin maruntaiele pamantului. Plimbarea prin pestera dureaza aproximativ 30 de minute si aveti nevoie de haine pentru ca in adancuri temperatura este de 10 grade (afara dimineata erau 25-30 grade!)

    Iata despre ce este vorba: prima atestare documentara a pesterii este in 1666 printr-o inscriptie pe un bolovan. Pe la 1903 scriitorul Gabriele D’Anunzio scrie o tragedie celebra “La figlia di Iorio” care are ca loc de desfasurare aceasta pestera. De atunci valuri de turisti vin anual sa o viziteze iar primaria se straduieste sa o intretina cat mai bine in acest sens.

    Pornim manati de ghid catre adancurile intunecoase si reci. Stalactite si stalacmite uriase ca niste stalpi de sustinere protejeaza pestera. In interior totul este foarte bine amenajat si intretinut cu grija, lumini discrete pretutindeni, scari metalice si alunecoase, pasarele enorme, avertizari cu privire la folosirea blitz-ului care este strict interzisa. Totul este enorm, tavane inalte, puturi adanci practic fara fund, scari gigantice serpuind pe pereti verticali si alunecosi, ce mai, o placere sa vizitezi acest loc.

    Salile cele mai importante sunt:

    -Padurea fermecata cu stalacmite enorme ca niste trunchiuri de copaci, printre care se ivesc unele mai mici si butucanoase cu forme ciudate de animale

    -Pantheonul, in care intalnim formatiuni asemanatoare cu diverse personaje istorice italiene. Mie mi se parea ca vad chipul lui Decebal. O sa atasez poze in acest sens

    -Bolgia Dantesca, un fel de abis fara fund peste care poti privi de la inaltimea ametitoare a pasarelelor. Tot aici sunt niste scari enorme pe care trebuie sa te cateri cu grija pentru ca sunt foarte alunecoase (vezi foto).

    -Putul fara fund – evident este un hau fara fund, nimeni nu a reusit sa il atinga vreodata

    -Sala mileurilor (merletti) –pe tavan exista milioane de stalactite maruntele si dragute de parca ar fi crosetate de o tanti trecuta de prima tinerete

    -Sala cristalelor

    -Sala peisajului lunar – evident de ce

    Parcurgand sala cu sala si ascultand explicatiile ghidului ne-am intersectat si cu alte grupuri numeroase, pestera este intens vizitata.

    Locul mi s-a parut foarte frumos, racoros, maiestuos si vertical, un fel de destinatie perfecta pentru o zi torida de vacanta. Nicaieri nu iti incarci bateriile mai bine decat intr-un varf de munte cu un peisaj extraordinar la picioare, cu vanticel dulce si sunet de talanga. Toate astea completate cu o incursiune in pantecul pamantului fac din aceasta destinatie numarul 1 in topul destinatiilor din zona Abruzzo. Nu ezitati sa mergeti acolo daca va nimeriti prin zona!

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul clip

    http://www.youtube.com/watch?v=u4DBC1znbt8


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 19.09.14 08:09:42
    Validat / Publicat: 19.09.14 11:10:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 peisaje de pe drum
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [19.09.14 08:47:57] »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    Carmen Ion [19.09.14 11:31:15] »

    @buterfly: Fluturaşule, te întreci cu gluma... Înţeleg că ai scris deja vreo duzină de articole pe tema excursiei făcute în vara asta în Italia (într-o zonă în care eu n-am ajuns, dar care mi-a devenit, iată, brusc dragă datorită ţie) şi acum ni le "picuri" cu ţârâita, ca să păstrezi suspansul. Frumos îţi şade?!!!

    Bravo! Ai un vot super-, hiper-, ultra-pozitiv din partea mea şi aştept cu mare nerăbdare următoarele articole.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen Ion [19.09.14 11:37:07] »

    @buterfly: A, încă ceva: având în vedere că ai descris pe larg zona şi minunăţiile ei naturale şi nu numai, ca şi faptul că ai făcut o grămadă de poze spectaculoase, dacă aş fi în locul tău m-aş adresa oficiului local de turism din Italia cerându-le niscai euro, pentru că le-ai făcut o asemenea reclamă...

    buterfly* [19.09.14 11:44:49] »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    buterfly* [19.09.14 11:47:12] »

    @Carmen Ion: multumesc mult pentru aprecieri! Pai CE ar fi viata fara suspans?! Cat despre euroi, ar fi bine sa le cer... hihihi

    amero [19.09.14 12:35:41] »

    fluturasule povestesti frumos despre o zona foarte draga mie, din pacate nu prea batuta de turisti si despre care nici nu se stiu multe informatii. cunosc cat de cat zona, am avut sansa unei colaborari cu un localnic din Tornareccio/San Giovanni/Chieti, oameni speciali, mai duri ca si relieful care ii inconjoara, muncitori si foarte primitori. zona mi s-a parut mult mai rustica si usor inapoiata ca si dezvoltare, poarta amprenta calugarilor benedictini. am vizitat si eu sanctuarul Madonei del Carmine, manastira Vallaspra si peretii stancosi ai Monte Pallano. am amintiri superbe din acele locuri. pozele tale sunt foarte frumoase.

    buterfly* [19.09.14 16:09:25] »

    @amero: multumesc pentru aprecieri! Zona este putin cunoscuta si deloc promovata, de asta ma si straduiesc sa o prezint cat mai bine

    msnd [19.09.14 20:18:40] »

    Îmi revine plăcerea și onoarea unui SB. Păcat că nu am avut acestă ocazie și la celelalte articole. Dar am nimerit unul de excepție, cu o destinație super și niște fotografii extraordinare.

    Felicitări! Totuși e prea puțin spus. Îmi doresc să mai adaug ceva, dar mi-au luat-o ceilalți înainte.

    Am totuși o rugăminte, dacă nu este prea complicat. Nu mai fi așa de zgârcită cu comentariile la fotografii.

    Mulțumesc pentru plimbările pe care mi le-ai oferit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly* [19.09.14 21:41:43] »

    @msnd: multumesc mult pentru aprecieri si SB! Promit sa explic mai mult la poze desi ele spun totul singure, mai ales peisajele!

    Michi [19.09.14 22:08:27] »

    În P54 eşti tu? În acest caz şi frumoasă şi talentată şi captivantă (în ce scrii). Dacă nu eşti tu, retrag prima calitate. Ai o scriere ca o dantelă spumoasă, se vede că ˝îţi vin˝ cuvintele. Te-ai putea interesa dacă nu poţi publica nişte impresii de călătorie.

    Moamăă, ce poze cu scara! Poate ai spus şi mi-a scăpat, ai ştiut de dinainte de regiune, ai avut itinerariul de acasă sau ai mers aprox. după ureche şi ţi-a ieşit tot ce ai văzut?

    Dacă mergi tot în ritmul ăsta, în doi ani ajungi consul.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly* [20.09.14 08:22:45] »

    @Michi: doamna Michi, multumesc pentru aprecieri, ar trebui sa ma interesez, nu prea stiu unde si cine ar fi interesat de asa ceva! Nu sunt eu in poza respectiva, este cineva din grupul format ad-hoc la gura pesterii.

    Italienii, la fel ca si noi, au o tara in care ar putea supravietui doar din turism. Insa, la fel ca noi, nu se ocupa de publicitate si prefera sa planga pe la colturi ca e criza. Nu am stiut nimic dinainte despre zona respectiva, dealtfel constat ca nimeni de pe AFA nu auzise nimic pana acum. Noi eram acolo cu treaba, stateam cu juniorul la un stagiu de tenis. in fiecare zi ieseam la plimbare si gaseam tot felul de pliante, le luam si porneam cu masina catre destinatiile care ni se pareau mai interesante. Asa cum ziceti dumneavoastra am cantat dupa ureche si ne-a iesit pur si simplu! Zona are mare potential, pacat ca lumea se inghesuie la mare si nu la munte. Acum sper ca am mai deschis niste ochi in sensul asta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, buterfly*, Carmen Ion, Michi, msnd
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Castel di Sangro și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073818922042847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1