ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2014
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.67%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    VASTOGIRARDI – STAFFOLI – Cel mai mare rodeo European

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Centrul oraselului Castel di Sangro unde ne-am petrecut vacanta de vara era impanzit cu pliante turistice si cu puzderie de afise care mai de care mai aratoase menite sa atraga turistii in toate zonele invecinate, fiecare satuc sau comuna organizand in aproape fiecare zi cate o asa-numita “sagra” sau sarbatoare.

    Exista sagra dedicate lui Cazzariele e Fasciole, Sagra del Tartufo, Sagra della Pecora (sarbatoarea oii), Festa del Brigante (petrecerea haiducilor) si multe altele care mai de care mai ispititoare. Prin tot noianul de sagre am remarcat un afis mare care publiciza un mare rodeo, prezentat ca fiind cel mai mare rodeo European. Nu puteam sa ratam asa ceva mai ales ca toata nebunia tinea vreo saptamana intreaga.

    Am sarit noi intr-o dupamasa in masina si am purces catre un satuc pitoresc pe nume Vastogirardi situat cam la vreo 2 ore de mers cu masina pe un drum montan cu multe serpentine si cu peisaje de vis.

    Zona respectiva este la o altitudine mai mare si fiecare satuc are ca traditie locala cresterea oilor, caprelor, vacilor, cailor si a altor oratanii de poiata. Fermele localnicilor sunt foarte bine ingrijite, de ambele parti ale drumului am admirat pasuni enorme cu fanete, raulete bine indiguite, mici hidrocentrale private, grajduri falnice si curate.

    Oamenii locului sunt buni gospodari si traditia este transmisa din tata in fiu de multe generatii. Am trecut pe langa localitati cu nume amuzante, de exemplu Capracotta (capra prajita) sau Vaccareccia (asta cum sa o interpretez…vaca gatita in casa?!).

    Tot admirand noi peisajul am ajuns la destinatia noastra ferma de cai Staffoli situata chiar la iesirea din Vastogirardi. Ferma detine un teren enorm de sute de hectare, un restaurant renumit in zona, loc de joaca pentru copii si desigur zeci de cai superbi si alte animale. In fiecare an aici se organizeaza cel mai mare rodeo din Europa. Pe un camp intins se aflau parcate zeci de masini speciale care adusesera cai din toata tara, rulote pentru participanti si staule pentru caii ce urmau sa participle le rodeo. Toate astea erau flancate de rotocoale enorme de fan parfumat si plin de greieri sonori.

    Chiar la intrare se afla zona comericala, multe tarabe care vindeau echipament de cowboy, haine specifice, cizme minunate lucrate manual, palarii, harnasamente pentru cai superb lucrate din piele cutite prelucrate pe loc, haine specifice indienilor americani si tot felul de accesorii de-ale iubitorilor de cai dedicate multimii de gura-casca venita ca la urs. In centrul zonei comerciale se aflau mesele cu umbrelute unde cowboii insetati si infometati puteau manca si bea alaturi de publicul numeros, tot felul de beri locale si mancaruri specifice vacarilor. Un nene pitoresc chinuia o pianina antica pe model “vestul salbatic”, interpretand destul de dogit muzica specifica filmelor western.

    Trecem pe langa o adapatoare pentru animale si ajungem la piesa centrala a alesei adunari, arena. Era mare, flancata de 3 tribune si numeroase lampioane pentru o nocturna perfecta si gazduia, in ziua respective, concursul de selectat si manat viteii. In fiecare seara exista alt program, iar la finalul perioadei s-au castigat trofee importante.

    Ne-am asezat in tribuna si am incercat sa intelegem ce se petrece acolo. Echipe de cate 2 cowboy intrau calare in arena in aplauzele frenetice ale multimii. In arena astepta o turma de vreo 15 vitei oarecum speriati si numerotati pe spate.

    De la tribuna oficiala li se dadea tema cowboilor, de exemplu sa mane viteii cu numerele de la 3 in sus intr-o mica imprejmuire aflata intr-o margine a arenei. Exista un timp determinat iar baietii trebuiau sa selecteze cu ajutorul cailor viteii cu numerele respective, in ordinea numerelor, si sa ii introduca in imprejmuire. Putini reuseau sa execute toata treaba dar vreo 2 echipe din 15 cate am urmarit noi, chiar au introdus toti viteii.

    Era distractiv mai ales ca multimea avea favoritii ei si ovationa de mama focului mai ceva ca la fotbal. Pe campul alaturat arenei se desfasurau spectacole de dansuri de grup tipice americanilor, pe acorduri de muzica country cantata draceste de o trupa locala extrem de colorata. Si aici existau reguli. Cantaretul spunea dansatorilor ce sa faca si cum sa se miste in timp ce canta. De exemplu in timp ce proprietarul viorii scotea fum din arcus, solistul canta destul de aritmic “ne invartim de 2 ori, pocnim din cizme si schimbam partenerii”. Toata lumea se executa vioi la schimbat partenerul. “Fetele trec pe dreaaaapta si baietii pe staaaanga”, haulea in microfon cantaretul. Hop, trop toata lumea se separa. “Baietii dau cu palaria in piaaaatra si fetele pocnesc cizmele cu fooooc! ” Cea mai tare faza a fost cand solistul a ordonat puparea partenerului altcuiva in timp ce iti legi cravata. Foarte amuzante dansurile de grup, chibitii de pe margine (ca noi adica) se tineau cu mana de burta sa nu plezneasca de ras. In tot vacarmul general o caruta cu coviltir plimba copiii pe tot terenul fermei, adica plecau de la zona cu tarabe si se mai intorceau dupa vreo 30 de minute de haladuit pe pasunea enorma. Pentru adulti se efectuau plimbari calare.

    Intamplator in ziua in care am fost noi la rodeo se anunta super-luna, luna aceea enorma si stralucitoare si colac peste pupaza intrau si Perseidele (ploaie de meteoriti anuala) in decor asa ca am hotarat sa stam la rodeo pana tarziu pe la 1 noaptea. Am incercat si mancarea vacarilor, am luat un ciolan de porc la cuptor si cateva arosticini de oaie, vreo 2 beri si am lasat acolo in total 23 euro.

    Cu burdihanele pline ne-am asezat langa un frumos foc de tabara si am admirat luna enorma care rasarea din spatele muntilor. Din cand in cand cerul era brazdat de meteoriti arzand iar atmosfera era pur si simplu de basm. Focul troznea si arunca scantei in noapte, fumul urca catre luna enorma iar scapararile fulgeratoare ale meteoritilor luminau cerul si smulgeau strigate de admiratie din piepturile privitorilor.

    Se lasa frigul pe varful muntelui. Seara se incheia si tarabele se inchideau. Pe noi ne asteptau 2 ore de condus pe un drum pustiu de munte…dar nu era asa. Drumul nu era deloc pustiu! Din loc in loc vulpi cu ochi scanteietori si coada stufoasa sareau din tufe si traversau strada intr-o incercare disperata de suicid. Trebuia sa mergem foarte incet deoarece locul era plin de ele. Unele chiar mai curajoase se opreau pe marginea drumului si se uitau la noi fara frica. Am deschis geamurile si am lasat aerul de munte si cantecul greierilor sa intre in masina. Luna lumina feeric toata valea si muntele sclipea in mod inexplicabil de parca ar fi avut o aura magica. Undeva in intuneric se auzea latratul unui caine paznic al oilor. Si asa, conducand incet ca sa nu ranim vreo vulpe mai tanara si neexperimentata, am incheiat inca o zi minunata in zona Abruzzo.

    Rog webmasterul sa adauge clipul

    http://www.youtube.com/watch?v=HECZbIMg9u8&index=8&list=RDKv_aF9vY4ew

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 18.09.14 08:17:54
    Validat / Publicat: 18.09.14 11:25:03
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 caruta copiilor
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Michi [18.09.14 11:44:04] »

    Ai un talent remarcabil să faci să se vizualizeze ceeace scrii. Ca să nu mai vorbim de fondul sonor care te introduce în atmosferă. Felicitări!

    buterfly* [18.09.14 11:56:02] »

    @Michi: multumesc mult doamna Michi!

    Carmen Ion [18.09.14 12:27:34] »

    @buterfly: Excelent şi acest review, ca de altfel toată seria Abruzzo. Ai avut parte de experienţe cu adevărat inedite, pentru care aproape că te invidiez.

    Bravo!

    buterfly* [18.09.14 12:34:17] »

    @Carmen Ion: multumesc pentru aprecieri! Nu e chiar asa departe de Romania... locatie abordabila

    crismis [18.09.14 19:01:08] »

    @buterfly: Yes!! SB! Bine le mai zisesi, surioara!

    buterfly* [18.09.14 19:58:30] »

    @crismis: multumesc pentru aprecieri si pentru SB!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, Carmen Ion, crismis, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Castel di Sangro și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055942058563232 sec
    ecranul dvs: 1 x 1