ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turism de-o zi : Focul viu de la Andreiașu de Jos, Vrancea

TIPĂREȘTE

Spuneam în postările mele anterioare că mă dau rotund că sunt din Vrancea, că județul meu e frumos și are locuri minunate, că avem și munte și câmpie și dealuri bogate.

Mai avem, în plus, și fenomene ciudățele, cum ar fi ”Focul viu” de la Andreiașu de Jos, despre care o să vă scriu eu imediat un review.

Apropos, să fiți mulțumiți că scriu despre Focul viu și nu despre vreun cutremur, că avem și de-astea, pe la Vrâncioaia, o să vă scriu și de ele.

În primul și-n primul rând, ca s-ajungi la Focul viu de la Andreiașu de Jos nu trebuie să fii absolvent de fizică atomică. Este de-ajuns să pleci din Focșani, spre Odobești și apoi, mai departe, Broșteni - Mera- Reghiu- Andreiașu de Jos. Drumul este chiar bun, șoseaua-i plană iar peisajul frumos.

Este o excursie numai bună de făcut sîmbătă după amiaza, dacă nu te duci la nuntă, sau duminică dimineața, dacă nu vrei să te duci la slujba religioasă.

De la Focșani până la Andreiașu, cu mașina, la mers lejer, cât să le faci în ciudă ălora de la Rutieră că nu te-au prins cu radarul, faci vreo 30-40 de minute, timp în care poți căsca gura la Valea Milcovului și să te miri de cât de frumos poate să devină peisajul.

Peisajele Vrancei nu sunt prelucrate... ele sunt naturale și te uimesc încă prin faptul că, deși mulți politicieni s-au preocupat, nu au reușit să aducă ”la ras” mândrețea de pădure ce există pe-aici. Înțeleg că lumea nu se lasă și face eforturi în acest sens, deci, aveți un motiv să vă grăbiți să-l vedeți, până nu o să se taie tot!

De la Mera spre munte drumul este și mai frumos, mergi permanent pe lângă apa Milcovului, ăla de-a separatără, pân'pe la 1859, două țări, altfel prietene. Nu-i vorbă, și azi dacă ar fi la o adică să-l sorbim, nu ne-ar lua prea mult timp. Și totuși, acest Milcov, atunci când vrea, se umflă suficient cât să rupă drumuri și să facă stricăciuni. Acuma era blând, deci, un alt motiv să vă grăbiți să vedeți Valea Milcovului.

De pe la Reghiu se instaurează zona de deal, de foioase. Aerul devine mai curat, motiv pentru care respiri cu mai multă plăcere, că, deh, dacă tot ești nevoit să respiri, măcar s-o faci cu drag!

Zona însă este destul de sărăcuță, oamenii sunt necăjiți, ceea ce se vede și după case. Peisajului însă nu-i pasă de așa ceva, astfel încât se face din ce în ce mai frumos.

Cum spuneam, după vreo 40 de minute ajungi la Andreiașu de Jos. Treci Milcovul peste un pod de piatră, virezi, în scurt, pe un drum de piatră, cam stricat. Tragi bine de volan și urci cu ”a doua” preț de vreo 400 de metri. Mai dai de o curbă, la fel de strânsă, drumul e și mai rău și mai îngust, te rogi să nu-ți vină nimic ”din față”... Urci și urci, pe urmă, când ieși din sat, te oprești. Gata, ai ajuns.

Ai ajuns la Rezervația naturală ”Focul Viu ”.

De pe locul unde parchezi mașina și până în arealul propriu zis sunt niște trepte din piatră, puse cam strâmb. Trebuie să te uiți unde pui piciorul, pentru că, altfel, dai cu dondonelul de pământ și te poți beteșugi.

Urci, cumva pieptiș, vreo 3 minute, după care, gata, tăpșanul unde este Focul viu se ivește privirii.

Pauză de enciclopedie:

Ce este ”Focul viu ”? Ca să n-o dăm în povești băbești, aruncăm un ochișor pe internet, semnal full, 3G.

Citesc eu, acoloșa că: ” focul viu este o emanație de gaze naturale, cu sau fara aprindere spontana Aceste emanații reprezinta fenomene intalnite in mai multe zone ale Romaniei, în exteriorul arcului carpatic dar și în podișul transilvănean, precum si in Italia (Sicilia) sau Azerbaijan (Yanar Dag, Dashgil) ”. Mă liniștesc, deci, nu mi-e frică de chestii drăcești.

De-aia mai citesc și aflu: ”Conditiile geologice si hidrogeologice locale influenteaza tipul de manifestare la suprafata a acestor procese de eliberare naturala a hidrocarburilor din scoarta terestra: emanatii uscate care prin aprindere genereaza "focuri vii": La Andreiasu de Jos exista o sursa naturala de hidrocarburi gazoase cu aprindere spontana. Apreciem ca este cel mai extins camp de "focuri vii" din Romania atat ca suprafata (400 m2) cat si ca debit de metan (50 tone/an). ”

Mă foarte bucur să aflu că județul Vrancea este și el primul la ceva și insist cu cunoașterea, motiv pentru care mai aflu că: ”Perimetrul cu emanatii de gaze are o suprafata de aproximativ 400 m2. Hidrocarburile ajunse la suprafata ard singure sau pot fi aprinse. Flacarile sunt colorate, prezentand diverse nuante de galben, rosu si chiar albastru.

Inaltimile variaza foarte mult, de la cativa cm la aproape 50. Numarul, intensitatea, durata si inaltimea focurilor sunt foarte variate temporal (diurn, saptamanal, sezonier, anotimpual), conform observatiilor indelungate ale localnicilor. In timpul cutremurelor de pamant focurile au inaltimi de peste 2m.

Nu exista un numar fix de locuri de iesire a hidrocarburilor. Cele mai mari focuri ard in cadrul unor microforme cu aspect alveolar.

In perimetrul "Focurilor Vii" se intalnesc uneori si mici baltoace, care bolborosesc si din care iese de asemenea gaz metan dar care nu arde spontan.

Debitul emanatiilor de gaze este influentat de precipitatii si variatia nivelului pânzei freatice. Monitorizarea recenta (Etiope G. et al., 2004) a 6 orificii indica faptul ca acestea emana aproximativ 24t metan/an. Pentru intreg perimentrul se apreciaza un debit anual de 50 t metan. Alaturi de metan ajung la suprafata in cantitati foarte mici si alte gaze precum dioxid de carbon, azot si heliu. ” Așa grăit-a internetul!

Gata, am aflat destule, așa că acuma mă uit cu ochiul omului care vede ceva inedit. Mai întâi văd că acea arie naturală sau, ma rog, rezervație, nu este cine știe ce pusă în valoare. Locul este cam părăsit și părăginit, în același timp.

Fac poze, pe-ndelete. Locul este frumos, se vede până, hăt, spre Lepșa... munții sunt maiestoși și ochii, de încântare, nu știu unde să se uite mai întâi.

Este un amestec, până la urmă ajungi să apreciezi faptul că nu s-a investit cine știe ce în zonă, pentru că natura e mai aproape de firescul ei.

Normal că, lângă o căbănuță terasă, niște turiști au făcut un mare foc unde și-au prăjit șunca. Urma de vatră lasă o cicatrice pe iarba poienii și te întrebi cum se poate grătar într-un areal de natură protejată. Uite că se poate!

O să vedeți fotografii făcute acolo, numai că acestea nu pot cuprinde frumusețea locului. Măcar vă faceți o idee!

Spuneam deci că această excursie nu e decât de-o dimineață. Cazare în zonă n-ai să găsești, poate doar pe la țărani, în condiții relativ modeste, ca și utilități: apă curentă, canalizare.

Din Focșani vin foarte mulți cu bicicletele ceea ce e chiar bine, faci mișcare în aer liber. Te poți opri pe malul Milcovului, pe un tăpșan și să-ți mănânci pachețelul. Dacă ai sânge în instalație, se poate urca până la Andreiașu de Sus, la releu. Se vede de acolo Valea Milcovului, spre Focșani, depinde de cât de senin este. Poți să continui drumul până spre Lepșa, numai că drumul scoate untul din tine.

În cazul meu, m-am oprit la Focul viu, am privit, am adimrat și apoi am plecat spre casă.

Am amintiri frumoase și fotografii pe care vi le arăt, mintenaș.


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 05.09.14 18:47:43
Validat / Publicat: 05.09.14 19:37:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE în MOLDOVA].

VIZUALIZĂRI: 4949 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am ajuns la Rezervația naturală. Cel puțin așa ne anunță panoul de-l vedeți.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster [05.09.14 19:36:19] »

Articol de clasa "zuper" (vezi mai jos câteva "argumente"). Şi-n plus, fu selectat şi MG AFA pentru această destinaţie

-

Iată doar câteva "de ce zuper":

Apropos, să fiți mulțumiți că scriu despre Focul viu și nu despre vreun cutremur, că avem și de-astea, pe la Vrâncioaia, o să vă scriu și de ele.

În primul și-n primul rând, ca s-ajungi la Focul viu de la Andreiașu de Jos nu trebuie să fii absolvent de fizică atomică.

Este o excursie numai bună de făcut sîmbătă după amiaza, dacă nu te duci la nuntă, sau duminică dimineața, dacă nu vrei să te duci la slujba religioasă.

Off, mă opresc aici, -- ar trebui să de-dedublez practic articolu' , din câte văz.

E zuper, ce mai.

Yersinia Pestis [05.09.14 19:45:30] »

@webmaster: mulțumesc pentru aprecieri! Aș vrea să propun ca acest review să fie la altă rubrică: Vrancea-Valea Milcovului. Este mult mai corect, geografic vorbind.

webmaster [05.09.14 19:50:17] »

@căpcă1: bună propunerea / sesizarea.

Mutat în rubrica "Descoperă Valea Milcovului, #CĂLĂTORII prin MOLDOVA" (nou-creată pe sait)

buterfly* [05.09.14 19:59:51] »

Foarte interesant, nu stiam ca exista acest foc viu acolo. Stiam doar despre cel din jud Buzau, dar acela pare mai mic decat asta. Cat despre drumul pana la el... mai bine pas! Ma bucur sa aflu chestii noi si ciudate!

Yersinia Pestis [05.09.14 20:03:39] »

@buterfly: Ba da, există și e și mai mare decât ăla de la Lopătari! Dar, nu tre' să-ți pară rău, buzoienii au ”Vulcanii noroioși”, de la Berca.

buterfly* [05.09.14 20:28:29] »

@căpcă1: ei pe vulcani ii cunosc personal, am facut un tur prin zona si am vrut sa ajung si la focul viu... nu am reusit, drumurile erau mizerabile, nici un indicator, mare pacat. Focul asta al tau o sa-l gasesc intr-o zi, pare accesibil

Yersinia Pestis [05.09.14 20:33:39] »

@buterflya, din cauze rămase neelucidate, pe motiv de alegeri prezidențiale, în anul acesta, în județul Vrancea au fost refăcute foarte multe șosele. Din acest motiv drumul Focșani -Andreiașu de Jos este chiar bun.

Rezon: să fie alegeri prezidențiale în fieșce an, să ne facem și noi șosele!!!

buterfly* [05.09.14 22:16:02] »

@căpcă1: bine ca au facut totusi ceva util. E foarte interesant locul

Yersinia Pestis [06.09.14 15:02:53] »

@webmaster: uite, vezi? Numai am pomenit despre cutremur ieri și astăzi, de dimineață, pe la ora 7,00, cică fu o zguduire!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂFocul Viu de la Andreiașu de Jos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064960956573486 sec
    ecranul dvs: 1 x 1