ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bistriţa
ÎNSCRIS: 26.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un weekend linistitor in Bucovina

TIPĂREȘTE

Daca tot v-am facut review despre o cazare frumoasa din Bucovina la Pensiunea Mugur de Fluier, m-am gandit sa va impartasesc un pic si despre excursia propiu zis, din nou din pacate, doar de doua zile. Chiar daca plecam putin de acasa macar suntem bucurosi ca totusi mergem undeva.

Asa dar am avu parte de un weekend Bucovinean. Am ales aceasta zona fiindca mama me anu a mai fost de ani buni pe aici si cum noi aveam impresii mai proaspete (de acum patru ani) am zis sa facem pe ghizi (ma refer aici la mine si sotul meu). Asadar am pornit intr-o vacanta scurta in trei.

Am ajuns Vineri dupa-amiaza si dupa ce ne-am cazat am pornit hotarati si vizitam Manastirea Vornoet. Zona s-a dezvoltat foarte mult fata de acum patru ani, au aparut multe pensiuni, iar zona de tarabe a fost scoasa din parcare. S-a facut o zona cu tarabe din lemn cu produse traditionale, fara chinezarii, pe aleea ce duce inspre Manastire. Dupa cum am mentionat si in celelatle review-uri ale mele ploaia a fost nelipsita. Am ajuns la Manastire si cand sa intram in ea s-a pus pe o ploaie adevarata, care a durat vreo doua ore. Asa ca dupa ce am vizitat interiorul, ne-am asezat pe piatra ce inconjura biserica si am asteptat ca ploaia sa se opreasca. Ne-au tinut de cald vestmintele pe care le-am capatat la intrarea in biserica deoarece nu eram imbracati adecvat, desi eu cred ca eram destul de decent imbracati. Sa stiti ca la Vornoet nu va lasa cu pantaloni mai scurti de genuchi si maiouri. Este o manastire ctitorita de catre Stefan cel Mare in sec XVII-lea inclusa in patrimoniul UNESCO. Este renumita pentru culoarea sa – denumita albastru de voronet, culoare care nu se stie exact cum s-a obtinut si prin ce procedee. Din pacate pictura exterioara este destul de degradata si fata de acum patru ani mi se pare ca s-au inrautatit lucrurile. In sa interiorul Manastirii este frumos, s-au facut lucrari de restaurare, in fata altarului era o maicuta care pentru grupuri de mai multe persoane oferea informatii despre manastire si istoria sa. De asemenea chiliile erau renovate si extindeau.

Dupa Voronet urmatoarea vizita am facut la Manastirea Gura Humorului, situata la 5-6 km de Gura Humorului. Este un loc foarte drag noua fiindca nu e asa de aglomerat si si-a pastrat din liniste si autenticitate. M-a bucurat faptul ca au inceput reconditionarea picturilor din interior. Chiar am stat si am povestit cu tinerii care munceau. Asemenea Voronetului manastirea a fost construita in secolul XV si in curte se pot vedea ruinele unui zid si un turn in care se poate urca. Si in fata acestei Manastiri erau tarabe cu produse traditionale, de unde mi-am achizitionat o ie. In gradina plina de trandafiri a Manastirii te poti relxa in voie si liniste, iar apa din fantana este foarte buna. Atat am apucat sa vizitam vineri si ne-am propus ca ziua urmatoare sa fie mult mai plina.

Sambata am luat-o de dimineata pentru a putea ajunge la Manastirea Putna. De la pensiune pana acolo a trebui sa facem 80 de km. Ne doream sa ajungem fiindca data trecuta din cauza inundatiilor nu a reusit sa vizita zona. Asa ca aceasta vizita a fost o premiera pentru noi si mama mea. In drum spre Putna am trecut pe langa Manastirea Sucevita, vizita careia am lasat-o la intoarcere. Desi ne grabea curiozitatea ne-a facut sa ne oprim in doua locuri si nu am regretat. Prima oprire a fost la Marginea, unde am vizitat atelierele de ceramica neagra. Accesul in ateliere este gratuit si poti admira oamenii care manuiesc cu atat maestrie roata. Am facut si o filmarea in care un domn realizeaza dintr-o bucata frumoasa de lut un vas mare de sarmale. Toata operatiune a durat 3 minute. Langa acest atelelier gazeai un magazin de unde puteai sa iti cumperi anumite suveniruri. Impresionati ne-am continuat drumul. Tot mergand noi asa am vazut bannere cu anunt vizitati fabrica de incaltaminte Marelbo. Asadar la fabrica de incaltaminte a fost a doua oprire, bine mai exact la magazinul fabricii. Fabrica se afla in localitatea Vicovu de Sus. Nu isist cu detalii despre zona fiindca nu vreau sa se creada ca le fac reclama. Pot doar sa va zic ca in acea localitate am vazut bannere care faceau reclama la vreo cinci fabrici de incaltaminte si tot aici se gasea o scoala postileceala de meserii. Cred ca sa intelege ce meserie invatau acolo oamenii. Si uite ca se poate si in Romania intr-un sat in care spui ca nu e nimic interesant sa se dezvolte putin economia tarii. Dupa ce ne-am minunat de ce am vazut in localitate si pe drumul ce ducea la fabrica, cu o pereche de pantofi pentru sot si una pentru mama ne-am indreptat spre Putna, loc unde trebuia sa fii ajuns de mult.

Manastirea Putna se afla in localitatea cu acelasi nume. Si aceasta ca si Manastirea Voronet a fost ctitorita tot de Stefan cel Mare. In parcare era plin de turisti sau pelerini. Atat zidul cat si biserica erau construite din piatra. In curtea Manastirii se gasea o statuie a lui Mihai Eminescu cel care a denumit acest loc “Ierusalimul Neamului Romanesc”. Acum am un calda si una rece. Ne-a placut foarte tare Muzeul si ceea ce gaseai in el: tapiterii bizantine, evanghelii ferecate din secolele XV-XVI, acoperamantul mormantului lui Stefan cel Mare si a doamnelor sale. In schimb nu ne-a placut interiorul bisericii. Daca la celelalte manastiri sunt picturi vechi cu scriere veche, aici totu era nou, ca o biserica din zilele noastra. Modernizarea bisericii a inceput in 2000 cand s-au alocat fonduri pentru pictarea ei. Atmosfera era una destul de comerciala lipsind linistea si sentimentul de pace pe care ar trebui sa ti-l creeze un astfel de loc.

La intoarcere ne-am abatut putin de la drum pentru a vizita Chilia lui Danil Sihastru. Este o grota sapata int-o stanca, la 1 km de Manastirea Putna, in care s-a rugat si trait duhovnicul lui Stefan cel Mare, aproape douazeci de ani. La sfarsitul vietii acesta se retrage si maore la Manastirea Voronet.

Dupa cum am scris mai devreme, la intoarcere spre pensiune ne-am oprit la Manastirea Sucevita. Dupa parerea noastra este una din cele mai frumoase manastiri din Bucovina. Si aici am avut parte de o ploaie de vreo jumatate de ora pana am putut vizita locul. Aceasta manastire este ctitorita de catre familia Movilestilor. Manastirea are mult spatiu verde in jurul ei si este imprejmuita de un zid de piatra. Curtea este mare, ai bancute unde poti sa stai, un foisor unde te poti adaposti de soare, o fantana cu apa buna si rece de baut. Biserica este destul de mare, iar reconditionariile picturilor interioare se apropie de final. Aceste lucrari au inceput in urma cu patru ani si se desfasoara cam sase luni pe an datorita temperaturilor scazute. Si aici se afla un muzeu cu acoperamine mortuare ale Movilestilor, tapiterii bizantine, evnaghelii vechi, straie si obiecte monahale ce datau din secolele XV-XVII.

Cu aceasta vizita s-a incheiat excursia pe acea zi, urmand ca Duminica sa ne bucuram de alte lucruri.

In ultima zi am plecat foarte hotarati sa ne plimbam cu Mocanita, care nu exista acum patru ani cand am fost in Bucovina. Noua ni se pare ca aduce un plus turistmului bucovinean si calatoria cu mocanita este o experienta frumoasa atat pentru copii cat si pentru adulti. Aceasta pleca din Moldovita in fiecare in vacanta de vara de la 11 si 15, iar in reste doar Sambata si Duminica tot de la 11 si 15. Daca nu se strang suficienti turisti excursia se face cu o locomotiva diesel, iar daca numarul este suficient de mare este pusa in functiune locomotiva cu aburi. Noi am fost norocosi si am mers cu locomotiva cu aburi, chiar am asistat la pregatirea ei pentru drum. Aceasta parcurge traseul Moldovita – Argel si are o oprire la dus cand se alimenteaza locomotiva cu apa din rau, pauza dureaza aproximativ 10-15 minute. In zona este magazin de unde poti sa iti cumperi diverse produse alimentare. Chiar si in Moldovita de unde pleaca exista un chios din lemn de unde poti sa iti cumperi anumite produse pentru calatorie, iar pe langa tren se plimba o batranica ce vindea cu 5 lei oua incondeiate cu motive bucovinene. Trenul opreste la Argel si face o pauza de aproximativ de 30 de minute pana repozitioneaza locomotiva timp in care turistii se pot plimba pe malul raului, sa traverseze un pod ingust si rustic sau sa se plimbe si pe celalat mal. Si aici este amplasat strategic un magazin, doamna cate vindea auzind mocanita a iesit din casa special sa isi deschida buticul. Drumul este foarte frumos, ai multe peisaju de vazut, case vechi batranesti, oameni entuziasmati care iti fac cu mana, chiar si unii turisti din masini faceau poze si filmau, deoarece o buna parte din calea ferata se afla paraleul cu drumul sau printre casele oamenilor. In mocanita era plini de copii care la dus au fost foarte entuziasmati si fericiti, iar la intoarcere au fost cuprinsi de oboseala si toti dormeau in bratele parintilor ori ale bunicilor.

La intoarcere spre casa am mai facut o oprire la Manastirea Moldovita, loc care ne este la suflet ca si Manastirea Sucevita. Aici ne-am lipit de un grup de turisti francezi si am avut parte de o adevarata lectie de istorie. Daca cumva merge la aceasta Manastire si sunteti mai multi rugati sa va ghideze maicuta de acolo care se ocupa cu acest lucru- Maica Tatiana, din cate imi amintesc. Este o persoana ca o enciclopedie si e catalogata de catre celelalte maicute- maica ghida. Noi am prins-o si acum patru ani si vorbea in spaniola. Aceasta a explicat toate picturile de pe Manastire si toate legaturile dintre ele, facand paralele de simboluri, intrand putin si in filozofie. Chiar pe picturile exterioare ale Manastiri se afla cativa filozofi antici. Si aceasta Manastire are un mini muzeuin care se gasesc aceleasi lucruri ca si in celelalte. Aceasta Manastire a fost ctitorita de neamul Musatinilor. Chiliile sunt pastrate cele originale din piatra.

Cu acesta Manastire ne-am incheiat mini excursia in Bucovina.

Trebuie sa va mai spun ca aceste Manastiri sunt incluse in patrimoniul UNESCO. Taxa de intrare/vizitare este de 5lei de adult si se plateste taxa suplimetara pentru foto sau video. Parcarea de langa Manastiri, cu exceptia Manastirii Moldovita unde este gratuita, este de 2 lei.

Ne-am reintoarce cu drag pe aceste meleaguri unde poti sa iti incarci bateriile si sa te intorci mult mai linistit acasa.


[fb]
---
Trimis de Rusalka in 31.08.14 20:20:54
Validat / Publicat: 31.08.14 21:31:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 3338 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rusalka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Voronet
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Marian Preda
[01.09.14 15:53:59]
»

@ Rusalka;

Un Superbonus binemeritat din partea mea! Felicitari pentru articol!

RusalkaAUTOR REVIEW
[01.09.14 16:01:33]
»

@Marian Preda: Multumesc frumos pentru aprecieri

Dan&Ema
[04.09.14 12:19:09]
»

Foarte frumos. Ba mai mult. Aflam ca ai fost cam prin aceleasi zona ca si noi in aceeasi perioada de timp.

Ne vom uita pe reviewurile tale si le vom aprecia, am vazut ca si tu ai vizionat cate ceva de la noi.

Bravo

RusalkaAUTOR REVIEW
[04.09.14 16:54:36]
»

@Dan&Ema: Am avut placerea ca acum trei ani cand am fost la Joya Park in Bulgaria sa ne intalnim cu niste membrii AFA, o coincidenta de vacanta. Cine stie poate intr-o zi ne vom sincroniza vacantele...

Am trecut in drumul nostru prin Campulung Moldovenesc, dar nu ne-am oprit fiind presati de timp. Din masina ni s-a parut frumos orasul si chiar ne-am fi dorit sa il vizitam. Am fost dezamagita sa aud ca ofera niste servicii asa proaste la acel Restaurant. Ma asteptam sa profite la maxim de faptul ca e vara si au turisti. Asta e...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[04.09.14 19:11:26]
»

@Rusalka: trecem peste

cele rele sa se spele caele bune sa se adune

despre zona am postat si raraul si mai urmeaza.

cel mai special muzeu pe care l-am vazut in zona a fost muzeul oualor din vama. Voi posta dar nu am avut ina timp

despre intalnire in co intre afaisti

se poate si regizat adica planificat dar si intamplator

suntem open

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RusalkaAUTOR REVIEW
[04.09.14 22:20:59]
»

@Dan&Ema: La muzeul oualor din Vama din pacate nu am ajuns, dar pot sa spun ca cel din Moldovita e super. Am fost acolo acum doi ani si avea doamna o colectie de oua impresionante. Aveau oua incondeiate din China, Japonia, Belgia... tot felul de tari si toate primite cadou la targurile de specialitate din lume. Asa cadaca nu ati ajuns la acel muzeu cand ati vizitat Bucovina vi-l recomand cu caldura.

SI eu trebuie sa ajung la cel din Vama.

Dan&Ema
[05.09.14 16:52:58]
»

@Rusalka: multumim de sugestie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Marian Preda, Rusalka
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059597969055176 sec
    ecranul dvs: 1 x 1