ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Biserici si manastiri pe valea Izei

TIPĂREȘTE URM de aici

In Maramures bisericile par sadite, nu construite. Majoritatea sunt de lemn din cauza interdictiei statului ungar ca ortodoxii sa-si construiasca biserici zidite. Sunt aproape 100 de biserici de lemn raspandite pe valea Izei, a Viseului, a Chioarului si a Lapusului. Din acestea, opt se afla pe lista de monumente UNESCO datorita originalitatii lor, a materialului folosit, a tehnicii de imbinare a bulumacilor si barnelor de lemn, a picturii interioare si a rezistentei in fata timpului. Cele mai multe au fost construite in sec. XVIII dupa ce tatarii in 1771 au distrus bisericile mai vechi. Stilul lor architectonic- spun specialistii- e o imbinare perfecta intre gotic timpuriu si ortodox. Bisericutele de lemn sunt inalte, inguste, svelte, cu turle suple de zeci de metri, cu unul sau doua acoperisuri de sindrila in panta. Peretii sunt construiti din busteni de stejar asezati orizontal si legati cu pene de lemn. Bisericile de lemn sunt dreptunghiulare si formate din pronaos, naos si altar. La unele din cele mai noi exista si un pridvor. Ca element decorativ exterior, unele sunt inconjurate de o torsada de lemn sculptat. Cele mai multe sunt amplasate pe dealuri si pot fi vazute de departe ocrotind prin prezenta lor asezarea a carei nume il poarta. In interior sunt complet pictate cu scene din viata Mantuitorului, a sfintilor si din vechiul si noul testament.

Daca la bisericile care au rezistat timpului peste secole, pictura te trimite la maniera naiva si coloritul e mai tern, cele noi au adoptat ca stil scene mari si figuri bine conturate in culori vii. In interior bisericile de lemn au altare si strane din lemn sculptat in motive florale. Ele sunt decorate ca o casa maramuresana cu cergi pe lavite, stergare brodate la icoane, presuri de lana in dungi, covoare de pus pe pereti- ceeace realizeaza un ambient familiar si o apropiere umana de cele sfinte. Dupa anii 1990 au fost ridicate multe lacasuri de zid sau de lemn pe locul vechilor bisericute. In regiune a fost practicat atat ortodoxismul cat si cultul greco-catolic. Dupa ce in timpul comunistilor biserica greco-catolica a fost desfiintata si prelatii care n-au vrut sa renunte la religia lor inchisi- multi dintre ei la Sighet, - dupa anii ’90, in urma unor hotarari ale CEDO, bisericile greco-catolice au fost restituite enoriasilor de aceasta confesiune. In interior bisericile greco- catolice au aceleasi decoratiuni”de suflet” ca cele ortodoxe dar in plus au banci de lemn.

Cum am depasit Moiseiul, ne-a intampinat biserica de zid din Sacel cea mai impunatoare biserica construita in timpul comunismului. In curtea ei este un monument stilizat in forma de cruce in amintirea eroilor cazuti in primul si al doilea razboi mondial. Acolo am fotografiat baietelul din bratele bunicii pe care l-am postat in reviewul anterior si care pentru mine este imaginea de viitor si speranta Maramuresului. Sacel este o comuna renumita pentru ceramica rosie nesmaltuita, unica in tara.

Am vizitat biserica noua de lemn din Sacel construita in patru ani si tarnosita in 2013. Biserica are acoperisul in trepte, o poarta maramuresana si troita sculptate in lemn. In interior, desi inafara de altar peretii nu sunt pictati, ea este impodobita cu lucraturi manuale viu colorate care-i dau un aer familiar. La demisol se asigura praznice, adunari, conferinte.

Biserica de lemn din Dragomiresti are o poveste interesanta. Prima biserica construita in 1770 a fost stramutata in 1936 in Bucuresti la Muzeul Satului. In locul ei a fost ridicata o alta care a cazut prada unui incendiu. In cenusa bisericii arse s-a gasit intreaga o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria din sec. XVII. Alaturi de manastire se afla Casa cu Paraclis in care a fost depusa aceasta icoana. Biserica de lemn pe care am vizitat-o a fost construita in 1950 si dupa 1990 a primit rang de manastire de calugari. Are o arhitectura simpla si e nepictata in interior.

Biserica de lemn din Cuhea (redenumit in prezent Bogdan Voda) a fost construita in 1718 pe locul uneia vechi din timpul descalecarii si care a fost arsa de tatari. Este o biserica modesta cu pereti de barne amplasata in mijlocul cimitirului vechi. Nu are decoratiuni exterioare ci numai o torsada din lemn sculptat care o inconjoara ca un brau. In aceeasi curte este inaltata o biserica impunatoare greco- catolica de zid cu un design modern, ferestre inalte si medalioane exterioare cu picturi.

Biserica de lemn din Ieud Deal face parte din cele opt biserici maramuresene incluse in patrimonial UNESCO. Este cea mai veche biserica de lemn din Romania fiind construita dupa unii cercetatori in 1364 de voievodul Balc, fiul lui Sas Voda. Datarea unor cercetatori din Islanda prin metoda dendrocronologica a stabilit in 1997 ca taietura lemnului din care au fost facute barnele a avut loc in 1620 deci construirea ei in sec. XIV intra in legenda. Am urcat dealul si la cca 2 km de soseaua principala am ajuns la biserica in jurul careia se afla cimitirul satului. Are o turla scurtata la 30 m dupa refacerea acoperisului in urma unui incendiu din 1976. Inainte de aceasta refacere, biserica din Ieud era cea mai inalta biserica maramuresana. Biserica din Ieud Deal este una din cele mai mari din Maramures avand o lungime de 12m si o latime de 8 m.

Am gasit biserica inchisa si mi-ar fi parut foarte rau sa n-o vad dar un numar de telefon ne-a salvat. A venit un ghid care ne-a deschis biserica. Cuprinde un pronaos cu tavan drept, naos cu bolta cilindrica, intreaga biserica fiind slab luminata din cauza ferestrelor mici. Toti peretii sunt acoperiti cu picturi murale realizate in 1780 de Alexandru Ponehalschi in tonuri de rosu, verde si albastru. Spre deosebire de pictura din bisericile de lemn mai noi executate in maniera clasica, la Ieud am regasit stilul picturii naïve si sobrietatea lacasurilor mai vechi. Cu toata lipsa mea de pregatire in domeniu, consider ca pictura este exceptionala, asa cum veti vedea in poze. Am retinut si am putut fotografia in naos scene din viata si patimile Mantuitorului si altele din vechiul si noul testament.

In podul bisericii de la Ieud a fost gasita in 1921 una din cele mai vechi scrieri romanesti numita Codicele de la Ieud. Este scrisa de mana cu litere chirilice dar cu cuvinte romanesti si este datata anul 6900 (1391). Si in privinta acestui Codice exista controverse, cel mai probabil ar fi fost scris prin 1600. Se pastreaza in biblioteca Academiei Romane.

Biserica de lemn din Botiza a fost construita in 1700 in comuna Viseu si a fost transferata pe actualul amplasament in 1900. Intrarea se face printr-o superba poarta maramuresana saculptata. In prim plan apare o biserica mare zidita construita recent si in al doilea, inconjurata de crucile unui vechi cimitir biserica de lemn. Este de forma dreptunghiulara, cu pronaos, naos si altar, avand in plus fata de altele, un pridvor mare deschis. Acoperisul are trei pante in varful fiecareia fiind cate o cruce ceeace ii da o alura deosebita. Incepand din 2000 a fost transformata in manastire de calugarite, in prezent fiind opt vietuitoare.

Ansamblul de cladiri monahale din Barsana este diferit de biserica de lemn monument UNESCO aflata la o distanta de cativa kilometri si pe care nu am vazut-o. Vechea biserica a manastirii Barsana din sec. XIV construita de Voievodul Balc (mare ctitor de biserici in Maramures) a avut o istorie zbuciumata sub imperiul habsburgic. Pentru a fi salvata de profanare si distrugere a fost stramutata in vatra satului la Podurile Jbarului. Ansamblul de cladiri monahale a fost construit in 1993 pe locul de unde a fost stramutata vechea manastire. Este construit din lemn si piatra de rau, a fost proiectat de arhitectul Dorel Cordos si executat de mesteri locali. Pentru a ajunge la el, din platforma de parcare prevazuta cu chioscuri, restaurant si grup social se urca o scara larga de lemn. Imediat ce ai intrat pe poarta sculptata ai impresia ca esti intr-un taram de vis. Ce ti se deschide in fata ochilor este de o frumusete si armonie desavarsita. Cred ca aceasta impresie este data de proportiile cladirilor cu turle inalte terminate prin cruci, de distanta dintre constructii, aleile pietruite, spatiile cu pajisti, medalioanele florale si linistea desavarsita

Extras: Proiectul cuprinde urmatoarele obiective: Biserica in stil marmuresean, Altarul de vara, Aghiasmatarul, Staretia, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul, turnul-clopotnita, Poarta maramureseana, Monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumanarilor, troite, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare, si altele. Biserica are inaltimea de 57m, (fiind a doua ca inaltime printre bisericile de lemn), lungime 23m si latime 12m.

Manastirea Sapanta Peri, monument UNESCO, nu este amplasata pe valea Izei ci a Tisei, la cativa kilometri de localitatea ucrainiana Peri. Prima manastire a fost fondata in Peri de Balc si Drag, fiii lui Sas Voda si nepoti ai lui Dragos Voda, in 1389. Manastirea din Peri a fost peste 300 de ani sediul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului. In tot acest timp a fost un focar de cultura romaneasca, aici fiind infiintata o scoala de caligrafie, una teologica, se faceau traduceri si se scria in limba romana cu litere chirilice inca din 1391. Manastirea Peri a fost distrusa in 1760 de catre armata austriaca, raspuns la impotrivirea romanilor de a trece la religia catolica. Din cauza regimului comunist ateu si chiar pana in timpurile noastre, manastirea nu a putut fi reconstruita la Peri in Ucraina, ci la cativa kilometri la Sapanta noastra intr-un parc dendrologic deosebit de frumos. Ea se afla numai la 800 m de granita cu Ucraina. Piatra de temelie a fost pusa in 1997. Biserica este construita in stilul bisericilor de lemn maramuresene dar are demisol (singurul terminat si sfintit in 2003), pridvor in cinci colturi si un etaj in trei trepte care ajung la 56m. Parterul si etajul nu sunt finisate.

Biserica din Sapanta Peri este cea mai inalta constructie de lemn din Europa turla sa atingand 78m si putand fi vazuta de la 5 km departare. Arhitect a fost acelas Daniel Cordos care a proiectat ansamblul Barsana. In anii urmatori a fost construit altarul de vara si s-au facut lucrari utilitare. Biserica face parte din manastirea de calugarite Sapanta Peri.

Mi-au ramas multe de vizitat dar sunt multumita ca amfostacolo si poate cele cateva randuri si fotografiile postate vor indemna pe cei care n-au fost inca, sa mearga sa vada bisericile si manastirile din valea Izei.


[fb]
---
Trimis de Michi in 08.08.14 21:26:30
Validat / Publicat: 09.08.14 02:13:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].

VIZUALIZĂRI: 5167 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica noua din Sacel si troita comemorativa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [09.08.14 02:16:32] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [09.08.14 04:21:12] »

@webmaster: ca intotdeauna excelent review

imi amintesc cu drag de periplul nostru maramurresean de anul trecut cand am postat si noi impresii.

sunt insa mai sus si locuri pe care noi nu le-am vizitat

un ghid de nota 10

Felicitari

dan&ema

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Schituri şi biserici maramureşene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043299913406372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1