ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2014
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Complexul monahal Ivanovo in lupta cu timpul..

TIPĂREȘTE URM de aici

... Sa continui cu peregrinarile noastre prin Parcul Natural Rusenski Lom... Interesandu-ne, am descoperit ca acest parc este printre primele 10 parcuri naturale ale Bulgariei, cunoscut pentru frumusetea lui, strajuit de stanci abrupte, ticsit de pesteri si adaposturi locuite de om inca din epoca de piatra, monumente de o mare valoare nationala si internationala, cu o flora si fauna diversificata. Raul Lom este ultimul afluent al Dunarii si, pana la varsare, parca vrand sa castige timp, face meandre frumoase pe teritoriul Bulgariei, creand zone de o mare valoare estetica, sub forma unui canion. Rusenski Lom are gura de varsare in Dunare chiar in Ruse, de unde ii vine si numele.

Plecand de la Basarbovo, la intersectia in care pomeneam de masina de politie, facem stanga, spre satul Ivanovo, ce se afla la doar cativa km, mai precis 8. La iesirea din sat se face stanga spre manastiri, iar drumul este asfaltat si duce pana in parcarea din fata complexului.

In stanca abrupta, aflat la 32 metri fata de nivelul apei, se afla complexul rupestru Ivanovo, aflat in patrimoniul UNESCO, din 1979.

Complexul monahal nu este unul traditional, ci este format din multe bisericute si chilii, incaperi mici sapate in stanca solida, ce adaposteau calugari inca din anul 1220, cand a fost infiintat de viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Ioachim. Au fost locuite pana in secolul al 17-lea.

Numarul maxim a fost de 40 de biserici si 300 de alte incaperi. In ziua de astazi nu sunt decat 5 in stare buna. A fost un centru de isihasm (isihia=liniste) in sec. 14 si a continuat sa existe si in primele secole de cucerire otomana, dar din pacate s-a stins treptat.

Nu am vizitat decat una, pe cea principala (nu stiu daca se mai pot vizita si altele, dar am inteles ca nu). Se afla sub protectia Arhanghelului Mihail.

De jos, te impresioneaza si te face curios balconul ce se vede iesind din stanca, la o inaltime considerabila.

Considerabil de abrupte au fost si treptele pe care le-am urcat. Noroc cu balustrada... La capatul lor, am intrat in biserica principala. Am platit 4 leva (sau 2 euro) de adult si la jumatate pentru copil si am intrat. Picturile murale, datand din secolul 14, pentru care este de altfel si cunoscuta, au trecut examenul timpului. Chiar si tavanul este pictat.

M-am interesat mai mult si am aflat ca biserica cea mai bogata in picturi murale, executate de catre pictori medievali ramasi necunoscuti, se numeste Gospodev Dol...

Se spune ca pe peretii uneia dintre chilii sunt scrijelite dovezi ca insusi tarul bulgar Ivan Terter s-a retras aici pentru a-si petrece ultimele zile ale vietii, loc unde a si fost ingropat.

Am ajuns in sfarsit in fata balconului vazut de jos. Este in afara stancii si nu ca o loja. Ne-am simtit putin ciudat si nesigur, dar privind canionul din fata noastra, am uitat pret de cateva secunde de asta. Ne-am gandit ca doar nu suntem singurii ce au pasit in el... Dupa un rand de poze, ne-am indrepta spre iesire. Pacat ca nu exista un ghid pt. explicatii. Am fi aflat mai multe detalii despre aceste locuri incarcate de credinta.

Urmand poteca, am gasit numeorase gauri in stanci, mai mari sau mai mici, si, lasand copiii din noi sa iasa din anonimat, ne-am catarat pe unde s-a putut. Urcusul ca urcusul, dar la coborare putin a lipsit sa nu ma accidentez.

Am intrat intr-o grota care prezenta urme mai recente as spune. Intregul tavan era negru de fum. Mi-ar fi placut sa stiu ce e cu fiecare dintre aceste locuri...

Fiind primavara, copacii inmuguriti erau plini de snururi de martisoare. Ni s-a parut ceva deosebit si ne-am propus ca anul viitor sa revenim si sa agatam propriile martisoare in copacul ce ne va indeplini cu siguranta dorintele. Se spune ca daca vei lega un martisor de creanga unui copac inflorit iti va merge bine tot anul.

Iesind in plin soare, ni s-a deschis de pretutindeni o priveliste minunata... In fata noastra o particica a rezervatiei naturale Rusenski Lom ne-a lasat muti de uimire. In trecerea sa pe aici, sapand in malurile calcaroase, raul Lom a lasat in urma un peisaj demn de amintit. Verdele crud, natura renascuta, soparlele abia iesite la o baie de soare, dar deranjate evident de copil, au fost motivele celor cateva zeci de fotografii pe care le-am facut.

Dupa ce ne-am lasat sufletul si ochii mangaiati de aceasta defilare a naturii, am pornit spre baza stancii si acolo, lihniti de foame dupa catarari si coborari, ne-am asezat la una dintre masutele de lemn si ne-am astamparat focul cu sandwich-urile din dotare. Am cumparat un suc si o inghetata de la un mic chiosc si, plini de voiosie, am plecat spre urmatoarea destinatie: cetatea Cerven.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 08.08.14 00:09:39
Validat / Publicat: 08.08.14 02:34:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Natura...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

iulianic [08.08.14 10:20:39] »

@sed: Referitor la balconul din care se poate admira şi fotografia canionul:

Este in afara stancii si nu ca o loja. Ne-am simtit putin ciudat si nesigur… Ne-am gandit ca doar nu suntem singurii ce au pasit in el...

Nu, nu sunteţi singurii! Balconul acela a susţinut mii de oameni înaintea voastră şi înaintea mea care am fost acolo în anul 2007. Pus la dispoziţia vizitatorilor, pe atunci exista în balcon şi un binoclu, aşa încât canionul putea fi văzut mult mai departe şi mai în detaliu. Acum mai există?

sed [08.08.14 15:33:09] »

@iulianic: Nu am vazut niciun binoclu. Poate ca el exista pe undeva... Nu am fost atenti la acest lucru... aveam binoclul din dotare.

Ne-am cumparat acest accesoriu tocmai pentru a-l putea folosi in drumetiile noastre. Suntem mari iubitori de plimbari si cautam de fiecare data locuri noi si cat mai putin umblate.

Intr-adevar mii de oameni au stat inaintea noastra acolo, dar trebuie sa recunosti ca la inceput te simti usor ciudat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic [08.08.14 15:49:15] »

@sed: Da, te simţi ciudat! Ca atunci când eşti în aer.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, sed
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirile rupestre Basarbovo și Ivanovo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068314075469971 sec
    ecranul dvs: 1 x 1