ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 21 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Calatorie in Amsterdam si prin Olanda ca turist

TIPĂREȘTE

Calatorie in Amsterdam si prin Olanda, cum e mai eficient ca turist?

Nu am scris niciodata un articol despre mijloacele de transport, fiindca nu sunt sofer, nu ma pricep la trasee si in calatoriile mele solo oriunde ar fi, folosesc numai mijloacele de transport publice, de regula trenul, pe care il iubesc cel mai mult, fiindca am rau de miscare in automobile, si poate pentru ca bunicul meu, era sef de gara pe langa Pitesti.

Iata-ma din nou in aeroportul Otopeni, intr-o cursa Tarom de data aceasta, cu destinatia Amsterdam, hotarata sa schimb batranul KLM, dupa aproape 16 ani consecutivi, cu scopul de a-mi revedea familionul olandezo-roman si de a merge ulterior cu ei in sejur in Germania.

Avionul pleaca din Bucuresti cu o intarziere de o ora, din cauza unor probleme de alimentare cu combustibil, dar operatiunile de imbarcare merg repede si recuperez 30 de minute. Incepusem sa spumeg de nerabdare… aveam bagaj la greu si gandul imi era doar la cozonacul din bagajul de mana, ce cantarea fix 10 kg.

Aterizam in fine chiar la timp, bravo baietii, dar ce te faci cu o tipa cam smiorcaita si sensibiloasa ca mine, ca eu nu-l iubesc pe Batman…melcii din adancul urechilor incep sa cante tare rau si imi pierd echilibru…draga Taromule, coboara mai incetisor, ca-mi plesneste capul, o tanti stewardesa ma observa si imi aduce urgent pastiluta si apa …. anul trecut cu Blue Air nu am avut nici o problema… o fi oboseala, bat-o vina.

AEROPORTUL SCHIPOL…acelasi megaaeroport, nebunie, agitatie, unde incep sa fac jogging cam 15- minute pe jos…alerg pe benzi cu bagajul de mana pe un carucior, sunt chiar grabita, ajung printre primii pasageri la punctul de control si in cinci minute, imi recuperez bagajul de cala…totul a mers snur, rapid, eficient…aud la microfon o voce, in zona F se poate aduce un omagiu olandezilor disparuti in cumplitul avion in Ucraina.

Sunt recuperata de familion cu trei pupaceli pe obraz si pana sa ajungem in parcarea subterana unde au aparut niste placute haioase cu vaci, roti de cascaval, heringi si alte simboluri, ca sa nu uiti unde e masina, facem un popas de 15 minute in restaurantul ,,La Place ‘’ pentru o cafea. Pentru cine foloseste masina personala, pretul actual al benzinei variaza intre 1.70 si 1.80 euro.

Am vazut pentru prima oara niste puncte de informare mobile cu mersul trenurilor, chiar aproape de iesirea din aeroport si niste tineri olandezi dadeau indicatii turistilor despre modul cum se foloseste o masina automat de cumparat bilete de tren in Olanda … si un nou tip de bilet …trebuia iar sa am parte de inovatii si mistere in transportul public olandez, incepand cu 9 IULIE 2014. Citisem pe site-ul lor, NS. NL, in engleza ca vor dispare definitiv biletele tiparite pe hartie …pastrati-le pentru istorie…cineva chiar cauta pe site pt un muzeu, bilete tiparite cu zeci de ani in urma.

DE UNDE IAU BILETE PENTRU TREN/TRAMVAI?

De foarte multi ani in Olanda, in oraselele mai mici, au disparut complet ghiseele de unde cumparai odata bilete de tren si de unde functionarul iti dadea tiparit si traseul, cu ore exacte si platformele cu transferuri de pe o linie pe alta. Era absolut minunat pentru mine ca turist. Acum intrebi pe mutu ‘, studiezi pe google si citesti pe forum, daca nu stii engleza, nu am idee ce faci.

Eu eram insa interesata nu de bilete pentru o zi, pe care le poti cumpara de la orice robot sau de la o casa de bilete in Central Station in Amsterdam sau alt oras mare, si de o solutie economica pentru7- 10 zile in calitate de turist obisnuit, cu trenul prin tara, pana luau ai mei vacanta.

Exista in mod normal un bilet de o zi, se cheama DAAGKART, costa insa enorm, aproape 50 de euro pentru o zi in toata Olanda …era mult mai ieftin in trecut, mergi cu el unde vrei si cobori/urci dupa pofta inimii.

,,Daca nu vrei sa cheltui bani, stai sorela acasa si te plimbi cu ,,Mita ‘’ (bicicleta mea) …o stergi nitel de praf; au pus ieri balegar proaspat pe campurile cu vaci, te imbeti cu miros de gaineat de curcan, am aflat de la postarita... e demential…miroase pana in casa’’…scuzati bucla parfumata.

Relitatea e ca familionul meu nu foloseste niciodata trenul si multi olandezi pe care i-am intalnit ulterior in tren, erau si ei cam confuzi la intrebarile mele, multi erau navetisti si aveau abonamente speciale…ajutorul a venit pe parcurs de la un pliant aruncat la clico, adica la gunoi.

OV-CHIPKAART-ul este noutatea absoluta introdusa de olandezi din 9 iulie 2014, cu mare tam –tam la televizor, in foldere, si alte reclame…. baietii si fetele de la punctele mobile iti explica pe aeroport cum il folosesti... e valabil pentru toate mijloacele de transport in Olanda: tramvai, autobuz, metrou, tren. Pentru olandezi este ideal, foarte util, nu au decat grija sa incarce cardul de plastic cu euroi…. dar eu, turistul ce fac …. ca nu am card de debit olandez sa il alimentez. Cardul se prezinta in doua feluri:

1. Cardul anonim… are culoarea albastra, il cumperi cu exact 7.50 euro, de la birourile pe care scrie GVB sau de la masinile automate ce vand bilete, pe care scrie NS. In toate localitatile ele se pot achizitiona si de la tutungerii, Bruno de ex. sau unele supermarket-uri, ca Albert Heijn. Pentru robot insa trebuie sa ai card emis de o banca olandeza, de regula olandezii folosesc Maestro. Apoi trebuie sa il incarci in aceleasi puncte mentionate.

Pentru Amsterdam nu merita pentru cateva zile sa cheltui aiurea 7.50 euro, mersul pe jos face bine la sanatate.

In Amsterdam un bilet de tramvai costa 2.80 euro o singura calatorie, chiar si pt doua statii, el poate fi cumparat si de la sofer, in loc de 1.50 daca folosesti acest Ov Chipkaart. Parerea mea este ca el este util daca stai mai mult de 7 zile, ca in cazul meu si e valabil pe tot teritoriul olandez. Poti ca varianta, tot cu 7.50 euro sa cumperi un bilet pentru 24 de ore, la fel ca acest tip nou de bilet.

2 Cardul pesonalizat Ov card, nu este insa pentru vizitatori sau turisti ca noi, nu ne intereseaza.

Ca sa calatoresti insa cu trenul trebuie sa ai pe card in ,,pusculita ‘’minim 20 de euro, pe care ii incarci tot la punctele mentionate. Dar pe mine o calatorie ma costa sa zicem 42 de euro, dus-intors. Maximul admis de card la incarcare e de 150 euro…citesc, studiez, site-ul. Nu-mi convine deloc sa folosesc cardul familiei…eu sunt turist, descurca-te fara ajutor.

Intr-o poza de a mea, veti vedea ce simplu e sa scanezi cardul pe un ,,cititor'', este obligatoriu, si atunci cand te urci si cand cobori din orice mijloc de transport, sa scanezi biletelul de plastic, altfel, esti incarcat cu alti 4 euro. Daca schimbi tramvaiul si trebuie sa te urci in altul, trebuie din nou sa faci ,,Check in si check out. ’’

In olandeza va apare pe cititor: inchecken =check in si uitcheken=ckeck out…. mie imi aparea in autobuzele folosite prin Rotterdam de ex. si expresia ,,Tot Ziens ‘’, adica ,,la revedere ‘’ atunci cand coboram si auzeam un beep. Marturisesc ca nu auzeam mereu beep-ul, si nu reuseam sa citesc repede cati bani mai am in portofel…limba imposibila.

CALATORIA CU TRENUL – cateva ponturi…

Dupa ce am facut simulari pe aeroport la masina desteapta, cu ecran digital, ca e tradus si in alte limbi, de ‘ mai uita omul, am intrebat daca e posibil sa folosesc un e-ticket pe tren…raspunsul a fost afirmativ, dar cum trec de barierele de pe peroane la iesirea din gara, daca nu am ov chip card … ,,no problem’’, zic ei.

Pe ecranul digital scanezi traseul, cauti litera orasului unde vrei sa mergi, de ex Utrecht, treci degetelul pe litera U, apare Utrecht, te intreaba ce bilet vrei, single sau return, afiseaza pretul, si fiindca nu ai card olandez, pregateste tu turistule, un portofel cu monede, ca si in anii anteriori …nimic nou sub soare. Acum doi ani am pregatit 100 de euroi in monede numai pentru trei deplasari.

Acum am folosit monedele o singura data, in prima zi, pt o calatorie scurta de 10 euro, si am primit de la masina un bilet simplu cu chip incorporat, pe care l-am scanat pe stalpul dintr-o gara, pe care apare in roz semnul Ov-chipkaart.

Pentru cele 8 calatorii cu trenul pe care eu le-am efectuat, ar fi trebuit sa cheltui peste 300 de euro, plecand din nordul tarii in alte locatii, in toate directiile.

Romanul e tot roman …salvarea am gasit-o urgent in niste oferte cu discount fabulos, bilete de weekend cu 16.50 euro, oferite de magazinul olandez Kruidvat, valabile pana in octombrie 2014 si incepand cu 10 iulie, bilete ieftine pentru 24 de ore au fost scoase la vanzare de magazinul HEMA ce functioneaza aproape in toate orasele, cu 17.50 euro, valabile pe tren, toata saptamana, dar dupa ora 9…ele expira tot in toamna. Biletele minune sunt puse insa in vanzare doar doua saptamani, trebuie sa urmaresti un site: treinreiziger. nl/reizen/kortingsactie… sau NS Dagkaarten-Treinreizigen. nl-observi ca aceste bilete apar periodic, nu numai vara.

Biletele de la Kruidvat au avut incorporate un chip si au functionat in noul sistem, beep la dus si la intors, pe peron, in Amsterdam, si am deschis cu el portile…in orase biletul a fost valabil si in tramvai sau autobuz…Am uitat sa scriu ca biletul e valabil doar pentru o persoana si se cheama Ov Day Ticket si nu e valabil pe trenurile international, Thalys.

Pentru biletele electronice eu am gasit oferta pe un pliant de la Albert Heijn, aruncat de sorela la gunoi, si apoi a aparut si pe site oferta temporara. De urmarit si magazinul BLOKKER, care ofera constant astfel de bilete.

,,Iar are noroc Mita, bine ca am scapat de ea, ca m-a innebunit, cu biletele ei, mai trebuia sa o ducem si la gara, sa-i dam cardul ‘’

Dragii mei potentiali viitori turisti prin tara lalelor, nu a fost nevoie decat sa printez acasa un e-ticket, sa-mi aleg ziua si sa merg pe unde visez noaptea, pe bilet apare numele meu si ziua nasterii, conductorul iti cere daca vrea el, buletinul.

Am avut niste amici romani in vizita pentru zece zile in Olanda, pe care eu i-am insotit o zi prin Amsterdam, au luat si ei bilete…posibil sa gasesti o imprimanta la hotel printr-un birou, cum au facut ei ulterior, intr-un hotel din Maastricht. M-am amuzat cand am vazut foarte multe grupuri de doamne olandeze care foloseau acelasi tip de bilet sa mearga la plimbare.

Nu a fost nevoie sa mai ma ploconesc pe la stalpisorii cu Sesam – deschide poarta, please.

Intr-o gara, la Gouda orasul cu branza, o functionara in uniforma, care controla biletele, si ajuta turistii ca mine, sa gaseasca rapid un traseu de intoarcere, citind de pe un aparat ce-l tinea in mana, mi-a spus ca au in vedere pe viitor ca si turistii sa poata folosi in toate garile, cardurile emise de alte banci…. sunt si ei la inceput, cu noul ov-chipkaart…. cam neprietenos si cu dureri de cap, dupa parerea multor turisti straini.

CUM TE DESCURCI IN GARILE MARI

In orice gara exista niste panouri mari galbene cu mersul trenurilor, ce pleaca la ore exacte, scrie pe ele doar in olandeza Veertrek = plecare si ,,aankomst" = sosire. Richting, inseamna directie si het spoor=peron.

Important de stiut ca absolut toate garile din Olanda sunt foarte aproape pietonal de centru, iar personalul din tren vorbeste engleza, este foarte amabil, prietenos si politicos.

Eu folosesc trenurile rapide numite Interciy, si foarte rar folosesc un Sprinter, pentru localitati mai mici, de exemplu Groningen –Sneek.

In garile mari din Haga, Amsterdam, Utrecht sau Rotterdam, exista foarte multe platforme, daca trenul e de ex pe platforma 14, si vreau sa merg de la Rotterdam la Utrecht, trebuie sa urmaresc pe panouri sus numarul liniei, e ciudat ca poate apare 14 A si 14 B, mergi putin cam mult, apoi urci pe benzi rulante pana la peron si te uiti atent la panourile electronice, pana apare ora trenului dorit. Se poate intampla sa ajungi ca mine, mai devreme, rupt de picioare si sa vezi ca trenul tau nu e afisat inca …. cam la 3 minute, se schimba afisajul. Am vazut in Utrecht niste chinezi, care s-au suit din greseala intr-un tren de noapte, avea si alta culoare, nu era galben, ci rosu cu alb…trenul lor a venit dupa 4 minute.

NOUTATEA pozitiva pentru mine ca turist pe tren de 15 ani, sunt panourile electronice ce au aparut la bord in vagon, nu ca acum trei ani, cand trebuia sa intreb stanga dreapta, care e statia urmatoare, si acum in tren la megafon sau ce o fi, conductorul vorbeste in olandeza si anunta statia urmatoare sau isi cere scuze pentru micile intarzieri, cauzate de tot felul de reparatii pe calea ferata, mai ales pe segmentul folosit de mine Amsterdam –Utrecht.

Am avut wi-fi in fiecare tren, si daca tastezi ns. nl, apare pe ecranul telefonului, gara unde te afli si traseul …. inclusiv conexiunile cu celelalte trenuri, daca schimbi directia…absolut minunat pentru mine…, fara posibilitatea de a gresi, ca acum 14 ani, cand coboram cu o statie mai inainte sau mai inapoi.

In orele de varf 8-9.30 exista riscul sa stai in picioare, dar pe traseu, daca apare un oras mare, trenul se mai goleste.

Fumatul e strict interzis in tren si exista si vagoane pe care scrie silence, adica nu ai voie sa deranjezi... Lumea citeste, foloseste telefonul, doarme …aerul conditionat functioneaza daca afara sunt peste 25 de grade si am prins chiar si 32 in zona de nord luna trecuta... Poti cere ajutorul calatorilor daca ai probleme, si te descurci cu putina engleza.

Un singur lucru nu-mi place, atunci cand trebuie sa sar dintr-un tren intr-altul, pentru ca trenul isi schimba directia si nu am decat trei minute la dispozitie, sa fug de pe peronul 3 la peronul 8, si sa escaladez scarile…am vazut turisti cu valize grele …eu eram doar cu rucsacelul.

Sper ca acest articol sa fie util vreodata unui turist si repet, Olanda adevarata nu inseamna doar Amsterdam…trebuie musai sa vezi mai multe orase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 07.08.14 18:13:09
Validat / Publicat: 07.08.14 22:21:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12416 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Peron in gara din Rotterdam
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster20* [07.08.14 19:55:08] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krondia* [07.08.14 22:40:51] »

Foarte util reviewul. Eu m-am "pierdut" în Amsterdam în mulţimea de maşinării din aeroport şi gara centrală care vindeau tot felul de bilete. Nu credeam că nu voi şti să cumpăr un banal bilet de tren/tramvai. Am impresia că se încurajează folosirea acestor automate, percepându-se o taxă suplimentară pentru biletele tipărite, cel puţin asta am dedus de pe biletul de tren pe care apărea un euro în plus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireille [08.08.14 07:34:46] »

@krondia: da, sper ca e util... insa nu stiu cine a avut timp sa-l citeasca azi noapte, a disparut in zori de zi ca si avionul... masinile acestea au aparut de multi ani, acum cinci ani, nici eu nu stiam sa le folosesc, in orasele mici au disparut si ghiseele, din motive de economie... la inceput nu era scris pe ecran decat in olandeza... da, ai perfecta dreptate, ai sesizat corect, biletul e mai scump... orice serviciu se plateste...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nickname77 [08.08.14 23:23:35] »

Eficient, sau, cel mai eficient, e cu masina. Totusi, Europa in general, fata de Romania; in particular, sta bine la acest capitol, metrou, tren, tramvai, autobuz, etc... F. bun review.

webmaster70 [24.11.15 11:42:36] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Olanda ceva mai altfel, #CĂLĂTORII prin OLANDA" (deja existentă pe sait)

PISICAANA [22.03.17 13:35:22] »

@mireille: Multe informatii utile in articol. Felicitari! Urmeaza sa plec peste o luna in Amsterdam si am inceput sa caut o modalitate de transport convenabila prin oras. Am cateva intrebari... Nu stiu daca am inteles bine, dar OV-CHIPKAART-ul este varianta mai ieftina penru transportul prin Amsterdam? Stiti cumva daca se poate folosi si pentru autobuzele Connexxion? De exemplu, sa platesc pentru cursa de la aeroport pana in centru cu bus 197. Sau pentru alte bus-uri ale firmei Connexxion (170 sau 172). Sau acopera doar reteaua de transport GVB? Ati mentionat ca trebuie sa platesti 7.5 euro pentru cardul anonim. Aceasta suma o pot recupera la plecare? Card-urile emise in Romania de catre ING se pot folosi la robot pentru a achizitiona acest card?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vacantamea2012 [29.05.18 10:38:55] »

@mireille: Buna, referitor la ofertele pentru bilete tren ieftine prin Olanda, cum le achizitionez din Romania daca nu ai o adresa valabila din Olanda? Am gasit pe treinreiziger. nl o oferta buna pentru o zi pe tren la 19E si cand sa achizitionez, imi cerea sa fac cont cu o adresa din Olanda. Imi spui si mie cum procedez cu aceste oferte?

Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [29.05.18 10:48:58] »

@vacantamea2012: Hello... sunt uneori oferte bune, dar nu poti sa le achizitionezi din Romania... ai nevoie de o adresa permanenta din Olanda si de un card de al lor... eu am familia acolo si ei imi cumpara biletele... imi pare rau, pentru un turist obisnuit, transportul feroviar e destul de scump.

vacantamea2012 [29.05.18 10:52:36] »

@mireille: Sa inteleg ca singura varianta posibila pentru un turist obisnuit este acel travel holand de 39 E? Care il poti cumpara de la automate? Nici daca te duci la un magazin participant si cumperi de acolo?

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [29.05.18 11:13:16] »

@vacantamea2012: da, corect... exista posibilitatea sa cumperi un bilet de tren promotional pentru intervale scurte de la anumite magazine, gen Hema sau Blokker, dar nu e trecuta data pe bilet. Alegi ziua, deschizi calculatorul si primesti pe e-mail, la adresa olandeza doar un e-ticket cu destinatia aleasa, biletul se scaneaza la un automat din orice gara... eu repet de 15 ani aceasta actiune... au fost odata vremuri cand ele erau disponibile pt orice turist...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vacantamea2012 [29.05.18 13:18:48] »

@mireille: Multumesc pentru raspuns. O zi buna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mireille, nickname77, PISICAANA, vacantamea2012
Alte impresii din această RUBRICĂVacanţa în Olanda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079550981521606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1