ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 02.07.13
STATUS: PARTENER
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cazare la 1* sau 5*****

TIPĂREȘTE

M-am hotarit sa scriu aceste rinduri dupa ce am citit multe pareri ale turistilor si nu numai. Cum reiese din DEX – explicatia pentru HOTEL este “Local cu camere special amenajate pentru trai care se închiriază pe termen scurt mai ales călătorilor“. Romanul este foarte pretentios in ceea ce priveste cazarea, foarte adevarat plateste pentru ceva si de obicei primeste altceva! Adevarat, fiecare are ceva de comentat si apreciaza dupa propria scara valorica. (este greu sa fii obiectiv, de fiecare data intervenind termenul de comparatie cu…acolo era!). Camera de hotel nu inseamna neaparat ACASA, fiecare este un unicat. (una este mai mare, una mai mica, fiecare cu privelistea ei una primitoare, una neprimitoare, fiecare pozitie este unica!). Deci cam asa este realitatea. Nu se potrivesc 2 camere de 3 * niciodata, difera de la hotel la hotel, in functie de o suta de factori, de la oras la oras, de la tara la tara.

•Categoria 1 stea

Daca in Romania, suprafata minima pe care o poate avea o camera intr-un astfel de hotel este de 10m² pentru o camera single si 11m² pentru o camera dubla, 14m² pentru o tripla si 20m² pentru o quadrupla, in Franta ea este redusa la 8 respectiv 9m², 10m² si 12m². In ceea ce priveste sala de baie, ea poate lipsi in majoritatea camerelor, hotelul avand obligatia sa aiba o singura camera cu baie privata. Legistatia franceza ii mai obliga pe hotelieri sa puna la dispozitia clientului si serviciu de mic-dejun (nu neaparat in incinta hotelului) si telefon in camera. In Romania insa, pe pentru a obtine categoria de 1 stea, hotelurile trebuie sa dispuna si de spatii pentru depozitarea bagajelor turistilor, ascensor in cazul in care se depareste limita de 6 etaje, seif in receptie.

•Categoria 2 stele

Marimea minima a camerelor este de 8m² pentru camerele single si 9m² pentru camerele duble in timp ce minimul in Romania este de 11 respectiv 12m². Ascensorul este obligatoriu pentru imobilele ce depasesc 4 etaje in Franta si 5 etaje in Romania. Partea interesanta este insa ca in Romania la aceasta categorie, toate camerele trebuie sa dispuna de baie privata de cel putin 3m² in timp ce hotelurile frantuzesti trebuie sa asigure baie privata in 40% din camere (deci nici macar in jumatate), iar suprafata acesteia este de minim 1.75m². Ca si la categoria precedenta, telefonul in camera si serviciul de mic dejun sunt obligatorii, in timp ce la noi la toate acestea se mai adauga si o parcare (pentru cel putin 20% din clienti), spatiu pentru pastrarea bagajelor turistilor, receptie 24h/24, televizor.

•Categoria 3 stele

Suprafata camerei la acesta categorie in Franta este de minim 9m² pentru camera single si 10m² pentru camera duble, in timp ce suprafata impusa prin legislatia romaneasca este de 13m² respectiv 15m². Chiar si la 3 stele, hotelurilor frantuzesti pot dispune de sala de baie comuna in maximum 20% dintre camere, iar suprafata minima a baii este de 2.5m² in timp ce toate hotelurile romanesti trebuie sa dispuna de baie privata cu o suprafata minima de 3.5m². In ceea ce priveste serviciile, diferentele apar la nivel de parcare (ce in Romania locurile de parcare trebuie sa corespunda nevoilor a cel putin 20% din clientii hotelului)), minibar frigorific cu produse de minibar si spatiu amenajat pentru conexiunea Internet. Celelalte servicii obligatorii pentru aceasta categorie sunt comune pentru ambele tari (televizor, servire mic dejun in camera, masa de scris, telefon in camera). Pot spune ca sint destule hoteluri categorisite aici si nu au minibar frigorific! Nimic neobisnuit!

•Categoria 4 stele

Ca de obicei, suprafata minima a camerelor in hotelurile romanesti o depaseste cu mult pe cea din cele frantuzesti (15m² pentru camera single si 18m² pentru camera dubla, fata de 10m² si 12m² in Franta!). La aceasta categorie, toate hotelurile sunt obligate sa aiba sala de baie privata, cu mentiunea ca suprafata minima a acesteia in Romania este de 4m² iar in Franta de 3m². Spre deosebire de hotelurile frantuzesti, cele romanesti mai dispun si de parcare (obligatoriu 40% din capacitatea hotelului), aer conditionat, halat plusat pentru baie si papuci de unica folosinta, cel putin o sala de conferinte, cel putin un serviciu de agrement (sauna, fitness, masaj, jacuzzi), restul serviciilor obligatorii (restaurant, bar etc) fiind comune.

Pot spune ca am intilnit si 4 * superior care sincer vorbind nu avea nimic in plus fata de cel mai sus aratat!

•Categoria 5 stele

Pana de curand, in Franta nu exista aceasta categorie hoteliera, ajungandu-se la maximum 4 stele Deluxe.

Mai exista insa un aspect ce trebuie tinut minte si anume faptul ca orice hotel poate obtine o stea in plus, prin "eticheta ecologica", acordata de o comisie nationala. Practic, orice hotel isi poate adauga o stea atata timp cat demonstreaza ca foloseste numai produse ecologice reciclabile, aparate electrice si eletrocasnice cu consum redus de energie, surse alternative de incalzire si alimente bio. Sa nu uitam totusi ca acest procedeu de incadrare a hotelurilor intr-o categrie superioara, folosit in vest inca din 1992 (valabil deci pentru un procent destul de important de hoteluri), nu inseamna ameliorarea serviciilor hotelului sau un comfort sporit pentru turist ci doar un pret mai mare pentru acesta.

Ar mai fi de spus multe vis a vis de curatenie, de schimbat lenjerii, de liniste, de bun simt si alte aspecte legate de camera de hotel, dar mai bine trage fiecare concluziile de rigoare.

Banii platiti pentru cazare la un hotel nu reprezinta intotdeauna totul, fiind si multe exceptii de la regula, difera tara, orasul, pozitia etc. Mi se pare normal sa fi suparat cind esti pacalit cu poze sau vorbe si realitatea sa fie cu totul alta. Dupa cum se poate observa multi dau suficienti de multi bani sa li se ofere conditii deosebite dardin pacate nu toata lumea este corecta si in plus intervine si alti factori independenti de hotelul respectiv.

Se poate vorbi despre acest capitol zile in sir, totul depinde de fiecare ca sederea in hotel sa fie agreabila si nu un prilej de nervi, concedii stricate sau alte probleme.


[fb]
---
Trimis de melena in 22.07.14 13:43:11
Validat / Publicat: 22.07.14 14:34:56

VIZUALIZĂRI: 979 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster0 [22.07.14 15:12:09] »

@melena: corect și regulamentar ar fi fost și să specifici de unde ai copiat, și de asemeni să delimitezi (evidențiezi) acel text. Acum, fiind vorba despre un loc unde oricum articolul nu poate fi votat decât simbolic, acordăm doar un avertisment verbal; pe viitor, trecem la sancțiunile din regulament.

Costi [22.07.14 15:13:19] »

@melena:

Sper că intervenția mea nu te va supăra prea tare, dar aș vrea să-ți spun că atunci când dai copy-paste de pe alt sait, este bine să precizezi acest lucru și să marchezi clar textul preluat. Au fost discuții destul de aprige acum ceva timp pe această temă...

În altă ordine de idei, am văzut că ești familiarizată cu DEX-ul. Atunci, ți-aș recomanda să vezi și semnificația username-ului pe care ți l-ai ales, (melena) și, în consecință, să ceri administratorului să-l schimbe.

Îmi cer scuze dacă am fost prea direct...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
iulianic [22.07.14 19:49:38] »

@melena: Iată că stăm şi noi mai bine la ceva comparativ cu Franţa! Standardele camerelor de locuit în hoteluri. Dacă se şi respectă... rămâne de văzut. Atunci când rezerv o cameră, nu întreb ce suprafaţă are, ci care sunt dotările ei. Nici măcar nu gândesc comparativ cu standardele româneşti.

Partea interesanta este insa ca in Romania la aceasta categorie, toate camerele trebuie sa dispuna de baie privata de cel putin 3m² in timp ce hotelurile frantuzesti trebuie sa asigure baie privata in 40% din camere…

Şi restul de 60% ce fac? Stau la coadă la cele 2-3 toalete de pe hol?

Oricum, articolul tău - inspirat aşa cum este - ne îndeamnă să ţintim începând cu 3*** dacă vrem să avem condiţii cât de cât omeneşti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dabator [22.07.14 22:55:47] »

@Costi: sper să nu o supăr pe @melena dar aș vrea să îi reamintesc o frază dragă ei, frază pe care o folosește frecvent:

O documentare atenta va scapa de astfel de necazuri!

nicole33 [22.07.14 23:18:54] »

@melena:

În articolul tău ai făcut o paralelă între hotelurile românești și cele franțuzești, în principal, din punctul de vedere al suprafeței minime obligatorii în funcție de numărul de stele. Aceste criterii/standarde diferă de la țară la țară, motiv pentru care o documentare temeinică ne poate scuti de surprize. În Turcia, de exemplu, suprafața declarată a camerei de hotel reprezintă, de fapt, suprafața totală (inclusiv hol, baie, balcon).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
abancor [23.07.14 14:17:57] »

Nu-i rea ideea articolului, poate aduce unele clarificări, pentru că deseori auzi exprimări de genul „4 stele adevărate!” sau „nu merita 4 stele”, cu referire la vechimea mobilierului, aspectul camerei sau viteza internetului, cînd de fapt stelele arată numai anumite dotări și servicii, nu și calitatea acestora. Sigur, șansele să ai un sejur plăcut cresc cu numărul de stele, dar fără certitudini.

Au mai fost mici discuții pe tema asta în ecouri la alte articole, la fel cum îmi amintesc că s-a vorbit și pe tema plajelor Blue Flag, care iarăși e bine de știut că este un calificativ care se referă la unele dotări pentru turiști și la protecția mediului, nicidecum la frumusețea peisajului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
melena [27.07.14 08:54:11] »

@Costi: melena este o prescurtare de la M. Elena, care este numele meu. In DEX, cuvantul este cu litera "E" la final, asta daca tot suntem interesati de numele altora.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, iulianic, melena, nicole33, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045850992202759 sec
    ecranul dvs: 1 x 1