ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2014
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 4 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Jurnal de calatorie in Israel

TIPĂREȘTE

Salutare tuturor, am sosit ieri din minivacanta in Israel. Precizez din start ca este a doua, este pe cont propriu si o sa scriu doar de tipsuri si mai putin de obiective in sine.

ziua 1

Zbor cu wizz, pret bilet 70 euro achizitionat la lansare. Trecerea de punctul de control a fost scurta si fara alte peripetii, acum era si sotul in gasca, aveam rezervari la hoteluri si deja mai fusesem odata, lucru ce a contat cred eu.

Fata de anul trecut cand am stat la Biserica Romaneasca, acum am avut cazare la New Palm Hostel, situat in apropierea Portii Damascului. O sa povestesc despre el separat.

Plecare la 6.10, aterizare la 8.24 si spun ca a fost una din cele mai bune aterizari la care am fost partase. Vremea placuta, nu tu soare nu tu ploaie, ceva intre tocmai bun de umblat.

Pana in 10 eram gata si asteptam sa plece sherut-ul, cost bilet pana la Ierusalim 64 sekeli.

La Hostel cand am ajuns, cel de la receptie a spus ca in 30 min putem lua camera, asa ca am lasat bagajul si am plecat dupa apa si ceva de rontait.

Pretul platit a fost de 220$ insa cum nu am avut $ am platit cu cardul si aici m-am fript rau... a facut o paritate de 2 bani. Cred ca am dat cam 120 ron in plus insa asa se invata.

Am lasat bagajul in camera si am plecat spre autogara araba care este peste drum, am luat Bus 21 pentru 8 sekeli pana in Bethleem. Busul e de la cap la cap de linie si are o frecventa de 1 la 10 min undeva pana pe la ora 20... asa a spus soferul.

De unde te lasa busul mergi inainte cam 50m pana la intersectie, iar la semafor faci stanga. Acum poti alege sa iei un taxi, asta daca te lasi pacalit de soferii care spun ca sunt 5 km pana la Biserica Nasterii, sau o iei la pas usor, nu cred sa fie mai mult de 1 km. Drumul se face usor, chiar daca strada e in rampa. Undeva dupa circa 500 m se bifurca si e bine sa tineti tot stanga.

Biserica Nasterii se poate vizita insa este in reabilitare, in interior se poate ajunge sub altar, precum vedea si cateva icoane/picturi pe langa altar.

Nu am ajuns la Grota Laptelui care este la 3 min de mers pe partea dreapta a bisericii in exteriorul acesteia. O voi face cu un grup in luna Iunie si revin cu info atunci.

Per total am asteptat sa ne vina randul cam 50 min. Am plecat usor cu gandul sa luam busul si sa revenim in Ierusalim insa am vazut in stanga cum stai cu spatele la Biserica un restaurant cu destui oameni la mese de afara. Am zis ca nu ar strica sa intram sa vedem ce si cum este.

Intrat, vazut, placut, comandat, mancat.

Este un local cu vreo 200 de locuri la mese ceea ce ii face accesibili grupurilor mari de turisti. Se poate face un meniu fix daca organizatorul suna si rezerva explicit asta, sau se poate manca a-la-cart. Servire promta, preturi oki spun eu.

shaorma de pui la farfurie cu garnitura la 40 sekeli, de miel 50 sekeli si platou vegetarian la 35 sekeli. O bere de 0,5l la 20 sekeli, asta nu e chiar ieftina insa tinand cont ca in Ierusalim nu gaseti decat cu 0% de am zis ca bea sotul tot apa sfintita ..merita asa una bucata de gust..nu de sete. De la bun inceput esti anuntat ca se practica un tips de 10% din valoare, acesta apare pe bon, iar faptul ca te anunta de la inceput mi se pare oki fiindca sti ce ai de facut.

Per total am dat 160 sekeli cu tot cu tips, mancare buna si pe saturate, totul in buza zonei turistice.

Am terminat si cu masa... era timpul tinand cont ca ora de trezire a fost una destul de frageda... cam 3 AM. Am luat busul catre hostel si am vazut cum e cu verificarea cetatenilor arabi la trecerea intre teritoriile controlate de Palestinieni si cele Israelite. Pentru turisti parca nici nu au ochi, poate doar asa o ochiada.

Drumul dureaza cca 1h, este oki si mai ales este accesibil ca si pret fata de ce cer ei la taxi chiar daca esti un bun negociator. Nu stiu ce ar insemna ca si cost o excursie luata de la agentie, patronul hostelului are una si o sa intreb de curiozitate acum cand merg iar, insa pentru 16 sekeli eu consider ca merita cu varf si indesat sa faci asta pe cont propriu. nu exista nici un pericol evident, nu sunt probleme de abordare daca refuzi frumos atat taximetristi cat si comerciantii ambulanti.

Seara am trecut prin cetate, am mancat falafel de la poarta Damascului pentru 7 sekeli, am cumparat cate ceva si am mers in hostel unde ceai si cafea sunt la libet pe toata durata zilei.

Am facut un ceai, am mancat si somn de voie.

Ceva preturi

apa 1.5l la 5 sekeli

masline cutie 400ml la 6 sekeli

lipie mare din cetate 2 sekeli

mere la 9 sekeli/kg

branza bucati cat podul palmei dar f sarata la 17 sekeli/kg

humus cutie de 400 gr la 12 sekeli

curmale uriase la 15 sekeli/kg

cirese mari la 30 sekeli/kg

iaurt la 5 sekeli paharul

fanta de mandarine 1.5l la 10 sekeli

ziua 2

dimineata aveam inclus mic dejun specific, adica oua fierte, humus, falafel, salata vinete, salata varza rosie, gem, lipii, iaurt, cafea si ceai. Suficient as spune eu, doar ca nu se realimenteaza ci se aduce odata si gata.

Nu ar fi o problema daca nu nimeresti cine stie ce grup care papa mai mult, fiecare mai are de cu seara cate ceva prin traista.

Pe la 8.30 eram gata de drum si am pornit la pas catre Biserica Greceasca, gradina Ghetimani, Biserica Agoniei, Biserica Domnul a Plans, punct de belvedere, iar la intoarcere am facut si Biserica Maria Magdalena care se viziteaza intre 10-12.

Am intrat in cetate pe la Poarta Leilor si am vizitat ce am putut, Biserica Sf Ana, locul unde a fost intemnitat Isus, Via Dolorosa care se termina in Biserica Sfantului Mormant.

Am indeplinit si noi traditia aprinderii manunchiului de lumanari si am plecat la vanatoare de suveniruri

Lumanari albe/albastru la 1$ manunchiul

Mir 60ml la 10$

Iconite diverse marimi de la 6$

unele mici de pus la gat la 1$

tamaie 500gr la 8$

preturi afisate insa per total negociate putin... 10-15% minus

Am facut alte cumparaturi pentru seara si am plecat la Hotel. Era trecut de pranz asa ca am mancat si am tras un pui de somn. Seara am vizitat si Biserica Romaneasca unde am fost cazata anul trecut, am stat putin la povesti cu maicutele si am revenit la hostel.

Nu am facut plimbari de noapte fiindca eram obositi si nici nu prea stiam ce ar merita sa vedem la ora de seara, insa in Iunie prind festivalul de lumini asa ca tot sa bananai prin cetate la ceas de seara/noapte.

ziua 3

MD, predat camera, luat sherut pentru Tel-Aviv la pretul de 24 sekeli de pe strada Hanevrim aproape de Biserica Romaneasca.

In mai putin de 1 ora eram la gara centrala din Tel-Aviv de unde am pornit pe jos catre Old Yaffo Hostel unde aveam cazare pt 1 noapte. Am scris despre el deja, o sa fac doar unele completari.

Se putea ajunge si cu autobuz insa nu stiam ce nr si de unde asa ca am preferat sa mergem cam 30 min pe jos.

Aici am fost cazati repede, am platit 370 sekeli pt o tripla si am plecat la plimbare prin zona plina de terase. Am mancat inghetata una mica 10 sekeli pt 2 cupe, medie 15 sekeli pt 3 cupe. Buna si binevenita fiindca aici soarele era la el acasa si nu ierta nimic. Am stat pe perioada pranzului in cemera si pe terasa hostelului, pe seara am plecat la colindat orasul si la vanat mancare fiindca aici preturile nu mai sunt asa prietenoase.

un falafel la farfurie cu ceva salata si putin humus 45 sekeli

o shaorma de pui la farfurie 105 sekeli

am optat tot pt magazin, am luat sunca pui 400 gr la 27.9 sekeli,

bere doza o, 5 la 9,25 sekeli

lipi 5 buc la 8,7 sekeli (in Ierusalim erau 3 sekeli!!!)

humus la 14 sekeli 500gr

apa la 2,9 sekeli 1,5l... singurul lucru mai ieftin

masline la 9 sekeli cutia de 400 gr

iaurt sticla 1l la 15 sekeli

peste ton la 5,5 sekeli cutiea

Seara pe acoperisul hostelului e tare placut, am mancat, am stat pe net fiindca era un wifi destul de bun si dupa un dus bun am plecat la somn. Acum la hostel ca la hostel... incepand cu 12 noaptea au revenit turistii in grupuri mici, mici si au tinut-o asa cu usa la dus trantita, usa la baie trantita, usa la camera... etc pana pe la 2 dim sau cine stie ca am adormit bustean si nu am mai stiut nimic.

ziua 4 Rasfat... prieteni stiu de ce!!

Frumoasa mea prietenie legata cu @haiduc, coleg cu noi pe sait a facut ca aceasta zi sa fie una speciala. Dimineata am plecat impreuna cu el, sotia lui si ginerele la plimbare. Prima oprite... la un falafel, cica cel mai bun dupa spusele unora, chiar bun dupa aprecierea mea. Modul de servire este unul aparte, totul fiind un frumos spectacol de jonglerie cu bilele de falafel, chifla, salata si cartofii.

O sa pun filmarea in curand.

Am mancat putin, am servit un suc si am plecat mai departe la Tabor. Un munte ca o jumatate de mingie unde se afla o biserica frumoasa, o priveliste pe masura si o gradina atent ingrijita.

Am luat si de aici ceva suveniruri si am plecat mai departe catre o prietena veche de familie, o persoana numai zambet si voie buna unde am servit un minunat ceai din plante culese atunci din gradina. O casa de vis, asezata cumva la rascruce de drum nu stiu ce o face aparte... gazonul des cum nu am vazut inca, perechea de palmieri fiindca era un el si o ia... pana aici nu stiam ca sunt mascul si femela altfel nu fac curmale daca nu polenizeaza intre ai, tufele cu mirodenii sau mata gri deschis?

Am stat la povesti langa o cana de ceai sau cafea, am mancat prajituri bune si altele mai putin bune... nu la gust ci dpdv a ceea ce contin.

bune inseamna cu seminte, cereale si fara zahar mult iar rele ar fi cele gustoase insa cu zahar/calorii destule.

Omul sta ce sta dar mai si pleaca asa ca am pornit si noi spre Iordan unde am vizitat locul Botezului, am intrat in apa asa cu degetelele doar, am luat ceva amintiri si am pornit inspre Nazaret unde doream sa vedem Nazaret Village.

Am gasit cu greu locul, am aflat ca nu se intra decat cu programare si tot de la casa de bilete am aflat ca au ghid roman.

In iunie deja este pe lista vizita cu ghid asa ca atunci am si info despre loc.

Nu am mai stat sa vedem biserica, aveam deja niste ore si cateva sute de km asa ca am plecat spre casa... de aceasta data casa unui haiduc. Cazarea pentru ultima noapte a fost facuta in Ra'anana, acasa la @haiduc de unde am si plecat dimineata spre aeroport insotiti de el.

Seara... de o seara ca de romani sau mai bine zis o seara de oameni care se bucura de revedere, cu gratar si bere, cu dulciuri si inghetata de casa o minunatie. Putinele ore pana la plecarea spre aeroport au fost umplute cu un somn zdravan.

La aeroport nu au fost probleme, am trecut rapid de control si la ora 9,50 cu putina intarziere am decolat de la o vreme superba si am ajuns la Bucuresti pe o vreme mohorata... amestecata.... ploaie/perioade de soare.

Cam asta a fost vacanta in Israel, una scurta insa cu noutati. Pt mine va urma una de 5 zile in iunie, asa ca o sa revin cu povesti.

Sa va bucurati de vacante frumoase si ieftine.


[fb]
---
Trimis de roth in 17.05.14 22:42:47
Validat / Publicat: 18.05.14 04:47:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 4501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

amero
[18.05.14 15:58:16]
»

draga Cami, meriti mai mult decat SB meu pentru rew. tau complet si frumos. mai fa-ti timp si mai scrie

rothAUTOR REVIEW
[19.05.14 21:38:15]
»

@amero

cu mare drag as face acest lucru insa sunt tot prinsa in treburi de servici, cum in Iunie plec iar in Israel cu un grup de prieteni intelegi cata cautare am de facut.

Am gasit cum se ajunge la Masala si Marea Moarta cu autobuze locale, o sa vad programul si costul si cand revin din a doua plecare o sa am date si mai complete pentru oricine doreste sa mearga pe cont propriu.

Se poate face cam tot ce este obiectiv mare cu transportul in comun si asta e marele avantaj.

ex. o excursie la Bethleem e pe putin 25-30$ de caciula si autobuzul e 8 sekeli pe sens. Deci cu 5,5 $ esti acolo. Biserica e tot aia si daca ajungi cu taxi/minibus sau autobuz de linie. Insa de diferenta papi un pranz pe cinste si mai iei si ceva suveniruri.

In asta sta multa munca de cautare insa bucuria este rasplatita inzecit.

Vacante frumoase.

adybyt
[27.05.14 19:37:46]
»

Ne pare bine ca v-ati simtit bine in Israel ,,tara are si plusuri si minusuri ,,preturile cam piperate, dara daca te documentezi putin inainte poti sa faci o vacanta buna si ieftina.

rothAUTOR REVIEW
[28.05.14 21:19:12]
»

@adybyt:

multumesc, daca mai stau putin pe net devin profesoara.

nu am detaliat subiectul fiindca pe 13 iunie plec cu grup si sunt in febra cautarilor de oportunitati bune la pret.

Am reusit sa schitez un traseu care va arata cam asa

13.06 zbor, cazare Irtusalim, vizita Bethleem, seara cetate la festivalul de lumini... daca prind si procesiunea e super

14.06 este shabat asa ca fac Cetatea si tot cu dealul maslinilor si ce o mai fi

15.06 Masada si Marea Moarta

16.06 excursie Nazareth village+tabot+yerdanit cu cazare in TA

17.06 Haifa cu Gradinile Bahai si om vedea

18.06 intoarcerea

inafara de excursia din 16 totul este cu autobuze si crede-ma la un pret foarte prietenos.

cand revin o sa povestesc... sau daca ma tine fac reportaj LIVE de pe tel de la fata locului...

O sa fiu ghid pentru prima data in viata mea si ce mai conteaza daca devin si "reporter"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adybyt, amero, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046590805053711 sec
    ecranul dvs: 1 x 1