ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.06.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Câteva obiective turistice, impresii

TIPĂREȘTE

În excursia prin Turcia am vizitat câteva obiective turistice. Demersul meu nu este unul istoric, așa că voi trece la chestiuni practice:

Assos/Bergham (intrare – 10 lire/ persoană + 3 lire parcarea). Situat la 84 de kilometri de Canakkale, situl m-a impresionat, în special, prin amplasare, având o vedere spectaculoasă spre mare (și cam atât).

Pergam/Bergama (intrare 25 lire/ persoană + 12 lire telecabina/ persoană + 4 lire parcarea) este unul dintre siturile bine conservate ale Turciei. L-am vizitat în drum spre Kusadasi. Accesul se face cu telecabina (senzații tari, mai ales că la coborâre bătea destul de tare vântul). Celor care merg cu mașina le recomand să urmeze, de la intrarea în oraș, autocarele (GPS-ul și tableta au avut idei ciudate și divergente privind traseul). Dincolo de încărcătura istorică vă recomand să vă opriți la una din terasele din oraș pentru celebrele chiftele de Bergama.

Efes (intrarea 30 lire/ persoană + 8 lire parcarea), apreciat de unii specialiști ca cel mai bine conservat sit al Asiei Mici, mi s-a părut cel mai aglomerat dintre toate. Situat la vreo 17 kilometri de Kusadasi, dar distanțele nu pot fi corelate cu timpul de mers. Spre exemplu, la întoarcerea în oraș am avut ”norocul” de a găsi circulația rutieră întreruptă, pentru reparații, pe două dintre drumurile de acces în stațiune așa că m-am plimbat mai mult decât mi-am dorit. Impresionată este Biblioteca lui Celsius ( ce a rămas din ea). Mai puteți vedea casa Fecioarei Maria (cu un cost suplimentar). Atenție la pisici (pe bune!), unul din amicii cu care am fost a fost zgâriat de una dintre ele suficient de serios ca să ajungă la centru de prin ajutor al obiectivului turistic pentru a fi bandajat (prim-ajutorul medical este gratuit).

Troia/Truva (intrarea - 10 lire/ persoană - se intră cu mașina până la parcarea din fața sitului), este unul dintre obiectivele destinate specialiștilor. Este la 30 de kilometri de Canakkale. Faima istorică, potențată de producții cinematografice recente, este în contradicție cu ce vezi la fața locului. Practic, o mulțime de bolovani, din epoci istorice diferite, cu mențiuni (Troia I, II, III ….), dar care sunt sigur că au sens pentru specialiști și pasionați. Desigur, puteți face poze, gratuit, cu ”calul troian” de la intrare, sau pentru 15 lire veți fi îmbrăcat/ă adecvat și vi se va regiza ”un set complet de poze” (vreo 6). ”Calul Troian” din celebrul film cu Brad Pitt este pe faleza din Canakkale și, deși nu te poți urca ”în el,” este mult mai frumos.

Milet/Miletus – (intrarea - 10 lire/ persoană + 3 lire parcarea), este situl care mi-a plăcut cel mai mult. Se ajunge la el pe un drum vălurit, dar liber, pe care se poate circula cu viteză legală (cel puțin). Pe traseu vă puteți abate câțiva kilometri pentru a vedea situl Priene, iar după Milet puteți merge la Didim/a. Miletul mi-a plăcut cel mai mult, sunt vizibile boltele de piatră, elemente arhitectonice impresionate ale lumii antice, puteți urca pe trepte, coborî pe sub bolți. Complexul este mai larg, conține inclusiv fostul port. Există similitudini cu Histria, colonie a Miletului.

Drumul către toate obiectivele turistice este marcat bine, dar recomand utilizarea hărții (în lipsa GPS) pentru că, evident, marcajele încep cu câțiva kilometri înainte de obiective. De altfel, unele obiective turistice poartă nume diferite de denumirea universal cunoscută (influențe latine, grecești, turcești sau numele orașului lângă care se află).

Pentru coordonate geografice și informații suplimentare - muze.gov.tr/acropolis .


[fb]
---
Trimis de Mircea P in 10.05.14 20:20:23
Validat / Publicat: 12.05.14 13:45:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 1656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mircea P); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cele 6 coloane salvate/ înălțate la situl din Assos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [12.05.14 14:55:38] »

@Mircea P: Miletul e frumos într-adevar. Sunt impresionante bolţile şi culoarele înalte. Templul situat în mlaştină are un effect visual drăguţ... Nu e nici aşa mare aglomeraţie... grupurile sunt conduse pe un traseu scurt de vizitare.

La Assos vreau să ajung şi eu peste vreo 2 săptămâni... pentru privelişte şi portul de jos din localitate.

Biblioteca lui Celsius e reconstruită din câte ştiu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mircea P [12.05.14 16:19:44] »

@tata123: Nu am fost grup organizat (pe cont propriu, cu mașina), așa că am ”zburdat” nestingheriți prin Milet. Într-adevăr erau puțini oameni acolo, dar mai puțin amenajat ca alte obiective. Templul/portul din mlaștină este interesant, mlaștina era încărcată de iriși, vacile pășteau nestingherite pe acolo…. Alte ciudățenii - un localnic oferea calul pentru călărie și fotografii, contra sumei de o liră, chiar în interiorul sitului …

Nu am date referitoare la Biblioteca lui Celsius (dezavantajele grupului organizat și cu ghid), nici la ghidul ”vocal” nu am apelat (căști portabile disponibile cam la fiecare obiectiv turistic).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mircea P, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Priene, Milet, Didima:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045902967453003 sec
    ecranul dvs: 1 x 1