ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Istanbul - impresii despre transport, costuri la Inalta Poarta

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe tripadvisor am citit nu de mult timp urmatoarele"cea mai populara destinatie turistica din lume" Istanbulul facand un salt de 11 locuri in clasamentul mondial- text extras din Business Insider, asa incat m-a convins ca trebuie sa vizitez dupa mai bine de 20 de ani Stambulul. Ce am gasit la Inalta Poarta? O cu totul alta lume, un oras in plina evolutie, un amestec de modern si vechi, uimitor si fascinant.

Asa dupa cum am scris in rew. despre cazarea la hotel Sapphire (vezi impresii) in martie 2014 cu multe retineri am plecat din Bucuresti, nu, nu cu auto din dotare ci cu avionul. Nu am nici un regret calatoria fiind foarte comoda, fara costuri mari si timp mult castigat.

Despre marile obiective vizitate in oras nu am sa fac mentiuni deosebite pentru ca s-a scris mult si bine, documentat, in detaliu si oricum este foarte usor de aflat orice informatie istorica si culturala despre marile moschei, palate, ruine si alte monumente ale zonei turistice si istorice ale orasului dar si celebra piata Taksim si turnul Galata din zona deosebita a metropolei de pe malul Bosforului.

Din propria experienta am sa scriu aici mai mult despre detaliile tehnice ale excursiei in speranta ca pot fi de folos.

Cateva mentiuni despre TRANSPORT in Istanbul.

Aterizarea pe Sabiha G. - partea asiatica a orasului, caci pe acest aeroport am aterizat cu compania low cost turca Pegasus, pret bilet dus/intors/persoana 92 Eur, bagaj de cala, bilet achizitionat cu 3 luni inainte.

Aeroportul SABIHA G. este mare, foarte civilizat, modern, curse interne si internationale de low cost. Am vazut multe curse nu numai Pegasus pentru destinatii din tari occidentale, capitale mari ale lumii, atat europene, dar si asiatice si foarte multe din tari arabe. Aeroportul are sistem de siguranta foarte bine pus la punct, personal mult si amabil, cecking rapid pentru intoarcere, zone de asteptare generoase, extrem de curate, restaurante, magazine cu preturi rezonabile, nu cu foarte mare diferenta 2-3 lt. fata de cele din oras. Preturile in duty free pentru cosmetice si parfumerie sensibil mai mici decat preturile din aeroportul Otopeni din Bucuresti si cu o gama mult mai variata de produse. La bauturi si tigari preturile sunt intradevar mult mai mari si este normal pentru ca la acest capitol stiti foarte bine ca pana si o bere Effes la Istanbul costa 7-9 lt., cca 4 $. Nu am vazut casa de schimb valutar in aeroport. Asa dupa cum am mai mentionat in rew. despre cazare daca puteti pleca cu un minim de lt. la dvs., macar pentru transportul pana in oras este foarte bine., daca nu puteti folosi cardurile din dotare.

La iesirea din aeroport se afla un peron la care trag autobuzele de linie spre o multime de cartiere ale orasului (partea asiatica) precum si linia autobuzului Havatas, care are capat de linie in statia Kadikoy de unde se trece cu ferry boat in partea europeana la Eminonu, in inima zonei istorice a orasului. spre Sirkeci, Gulhane etc.

Autobuzele HAVATAS au orar, cu plecare din jumatate in jumatate de ora si costa 8 lt/bilet, cumparat de la sofer. Autobuzele sunt foarte curate, civilizate, A/C, depozitarea bagajelor in cala si opresc la o singura statie intermediara unde se face un control asupra diagramei soferului si o "vizionare" superflu a calatorilor. Linia de autobuze Havatas acopera distanta in 40 de minute de la aeroport pana in Kadikoy si parcurge orasul atat pe autostrada cat si pe bulevarde.

Daca parcurgeti distanta cu un AUTOBUZ DE LINIE fie cumparati un Istanbulkard - 15 lt. /care se poate reincarca, are oricum 2 calatorii incluse, fie cumparati jetoane - 3 lt. Acestea se achizitioneaza de la ghereta cu functionar aflata in fata peronului aeroportului Sabiha iar in oras sunt o multime de statii (Eminonu, Taksim, Gulhane, Sultan Bayezid) etc. care au automate, de la care puteti cumpara cardul de transport sau jetoanele.

Liniile de autouz locale parcurg distanta pana la malul Bosforului de la aeroportul Sabiha in cca o ora si bineinteles au si mai multe opriri. Autobuzele au numere si litere, sunt foarte civilizate, nu sunt aglomerate, se anunta fiecare statie care urmeaza pe ecranul amplasat in autobuz si puteti socoti drumul ca un mic circuit al zonei asiatice a orasului printre noile cartiere cu blocuri foarte moderne, curate, bine intretinute, in culori vesele. Sunt de asemenea foarte multe cladiri deosebit de moderne, cu o arhitectura moderna, remarcabila, care ar face invidios orice arhitect de cariera. Sunt cateva cladiri turn cu forme variate, unele ciudate si interesante in acelasi timp, un adevarat rasfat arhitectonic modern., in partea aceasta asiatica a orasului.

In statia Kadikoy este capat de linie pentru multe autobuze catre diverse cartiere ale zonei asiatice a orasului dar si portul de imbarcare pentru traversarea cu ferry boat pe partea europeana a orasului.

Traversarea cu FERRY BOAT pe partea europeana costa 3 lt, se face in cca 20 de minute. Orarul este generos, plecare din jumatate in jumatate de ora, este confortabil, curate. Se ferry se ofera bauturi racoritoare, patiserie, covrigi, la pret de oras si calatoria da posibilitatea ochiului de a se bucura de o frumoasa panorama atat a partii asiatice a orasului cat si a partii europene, spectaculoasa prin imaginea moscheelor si a palatului Topkapi. Este o experienta deosebit de frumoasa care poate reprezenta pentru orice turist o minicroaziera pe Bosfor. La cele doua traversari am fost incantata, in apropiere de Kadikoy chiar pe malul asiatic puteti admira cladirea monument a garii Haydar Pasa, deosebita ca arhitectura, spectaculoasa prin amplasare, in fata caruia se afla amplasata o locomotiva veche.

Debarcarea se face in statia Eminonu, foarte aglomerata, loc important al orasului, in imediata apropiere aflandu-se si un peron de la care pleaca autobuzele de transport in comun spre alte cartiere ale orasului. Dupa cum am mai spus autobuzele au numere si litera si inscrisul cu destinatia finala. Oricum, soferii sunt amabili si va vor indruma in cazul in care ii intrebati despre o anume destinatie.

TAXIURILE in oras sunt scumpe. Am folosit o singura data acest serviciu si mi-am dat seama ca am platit cu mult mai mult decat facea. De la statia Eminonu pana in zona Fener (destinatia era Balat) unde am vrut sa vizitam Biserica ortodoxa ecumenica si biserica Sf. Stefan, cale de 4-5 statii de autobuz am platit 20 lt., adica 10$, distanta parcursa in conditiile in care initial ni se ceruse 26 lt. In fine, am luat-o ca o experienta si chiar nu am regretat.

TRAMVAIUL 1 este cel care parcurge distanta catre obiectivele turistice cele mai vizitate, palatul Dolmabache, traverseaza podul Galata spre Eminonu, apoi Sirkeci, parcul Gulhane cu intrarea la Muzeul de arheologie si Palatul Topkapi. Practic la iesirea din palat in imediata apropiere se afla Agya Sofia, baile sultanei Hurem, Moscheea Albastra, Biserica Cisterna, zona Hipodrom. De aici cu T1 sau pe jos veti ajunge in zona marelui Bazar, statia Baiazid si pe strazile care urca in panta veti putea vizita cateva moschei dintre care cea care mi s-a parut mie deosebita, impresionante, moscheea sultanului Suleyman Magnificul. Aflata undeva in zona celor 7 coline, de fapt urcand pe stradutele mici de langa bazarul de mirodenii cateva sute de metri, trecand in apropierea Universitatii din oras, in varful dealului veti avea bucuria unei frumoase panorame a orasului. Am trecut in aceasta zona pe langa mai micile moschei ale lui Rustam Pasa, Mehmet Pasa, Mustafa Pasa. Acum cred ca a venit momentul sa va reamintesc asupra faptului ca trebuie sa aveti incaltaminte adecvata, comoda pentru ca distantele aparent mici, sunt totusi ample si obositoare prin dificultatea urcarii strazilor in panta.

Trebuie sa mai amintesc un mijloc de transport FUNICULARUL, care de fapt este un metoru tras pe cabluri care face legatura intre zona Palatului Dolmabache si piata centrala a orasului Taksim, pret de cateva minute de mers subteran, cu Istanbulkard valabil sau jetoane. Si in aceasta statie sunt automate pentru cumpararea biletelor de calatorie si indrumatori foarte cooperanti si rabdatori.

MARMARAY este metroul pe sub Bosfor Am folosit Instanbulkardul. Am mers din Sirkeci o statie pana la Uskudar, zona asiatica, eleganta, civilizata, de o frumusete deosebita, intesata de restaurante. De aici se poate ajunge la palatul Dolmabache, cu taxi boaturile.

CROAZIERA PE BOSFOR - a fost o experienta deosebita. Ne programasem vizita la Moscheea Albastra si datorita faptului ca am intarzit nu am putut intra fiind momentul rugaciunii musulmane. Am fost invitati de un tanar ambulant sa cumparam o croaziera, deja erau grupuri mari de turisti care se indreptau spre imbarcare pe cele 2 vaporase care erau trase la mal in zona portului Galata/Eminonu, mai exact in fata hotelului Armada, in imediata apropiere a Palatului Topkapi. Nu avem lire turcesti schimbate asa incat am platit in Eur 15/persoana. Acesta era oricum pretul chiar daca am fi platit in lt.

Am fost invitati sa ne urcam intai grupul de turisti cu ghid de lb. engleza si apoi pe celalat vas grupul de turisti cu ghid de lb. turca si lb. araba. Timp de 3 ore, vaporasul foarte curat, cu restaurant, grupuri sanitare curate, ne-a purtat de-a lungul malului european si la intoarcere de-a lungul malului asiatic al Bosforului. Ghidul ne-a dat absolut toate explicatiile asupra tuturor obiectivelor istorice insirate pe malurile Bosforului cu o amabilitate si profesionism demne de toata lauda. A fost o zi binecuvantata cu un soare primavaratic generos, o panorama superba a orasului si o bucurie deosebita la vederea delfinilor care ne-au inconjurat spre finalul croazierei.

Pentru croaziere va pot face urmatoarea recomandare: Travel Bezak/ cu ghid de lg. engleza, cu plecari la orele 12,30 si 16,00 - Eur 15/persoana si turul de seara cu plecare la ora 19, oo - Eur 20 /persoana. Pentru Insula Printilor, preluare de la hotel intre 8-8,30 dimineata, transfer la vapor, croaziera pe Marmara. Masa de pranz fara bautura inclusa, 2 ore libere pe insula si transfer inapoi la hotel cu Eur 65/persoana. mail: reservation@bezaktravel.com

Pentru destinatii variate precum orasul istoric, Turul spre Troia, Croaziera pe Bosfor, Insula Printilor, Acvarium, recomandat si de tripadvisor este un operator foarte bun Insider Travel insidertravelturkey.com, va pot da cateva reprere pentru bugetul dumneavoastra: circuit Hagia Sofia, Moscheea Albastra, Hipodrom, Marele Bazar, masa de pranz, palatul Topkapi si timp pentru cumparaturi - Eur 70. In timpul calatoriei se poate de asemenea vedeaApeductul, Obeliscul lui Theodosius, Columna, Fantana Germana a lui Wilhelm II. In zilele de luni cand Hagia Sofia este inchisa se inlocuieste cu Muzeul Chora iar Palatul Topkapi care este inchis martea se inlocuieste cu Muzeul de arta Islamic.

Turul spre Troia - zi intreaga cuprinde si masa de pranz costa 105 Eur/pers. Mai este un tur spectaculos spre Bursa, de o zi cu preluarea de la hotel, ferry spre Yalova, autocar spre Bursa vizitarea moscheiei verzi, construita de sultanul Mehmet in 1419, piata de mirodenii, pranzul inclus, timp liber pentru vizitarea orasului, calatorie cu telefericul, timp pentru vizitarea parcului national aflat la 1630 m. altitudine si intoarcerea in Istanbul., cu acelasi pret.

CASE DE SCHIMB VALUTAR se afla la tot pasul. Sunt deschise pana noaptea tarziu si in general sunt aliniate la cursul de schimb. Se pot schimba bani din foarte multe monede europene, bineinteles $ si Eur dar si monede ale tarilor arabe. Cursul de schimb in cele 6 zile petrecute in Istanbul nu a variat foarte mult, fiind relativ stabil. De retinut este ca puteti schimba si lei romanesti. Am sa incarc o fotografie cu afisarea paritatii. monedelor la casa de schimb valutar din apropierea statiei Sirkeci.

COSTURI pentru vizitarea unor obiective

Palatul Topkapi - 25 lt palat + optional 15 lt harem. Plata la casa cu moneda locala, card, poti ramane sa vizitezi fiecare pavilion in voie, sa te plimbi in curtie interioare ale palatului de pe malul Bosforului sa stai la terasa pentru o cafea. Nu se fotografiaza in pavilioanele care expun mobilier, bijuterii, armurarie.

Moscheia Aya Irene - 20 lt., aflata la iesirea pe dreapta a Palatului Topkapi, fosta biserica bizantina transformata in moschee, cu o arhitectura impecabila insa fara nici un fel de podoaba. Nu mi s-a parut justificat pretul pentru vizitare.

Palatul Dolmabache - cu T1 in directia Kabatas se coboara la cap de linie in statia cu acelasi nume- 30 lt palatul national si daca doriti sa vizitati si haremul mai luati un bilet separat de 20 lt. Plata la casa in moneda locala, card.

Aici trebuie sa mentionez ca se intra in grupuri organizate la cca 10 minute distanta. Turistii trebuie sa protejeze spatiul prin incaltarea papucilor la intrare. Grupul de copii cu insotitori a intrat primul, apoi a intra un grup de turisti de orgine araa si dupa aceea grupul constituit ad hoc din turisti de diverse nationalitati, vorbitori de lb. engleza. Palatul se viziteaza in cca o ora si jumatate, grupurile sunt foarte bine "observate" de o armata atenta de supraveghetori. Nu se fotografiaza, nu se vorbeste la telefon. Ghida o tanara foarte frumoasa, vorbitoare de lb. engleza impecabila a fost deosebit de amabila, politicoasa. Cele 98 de kg de aur folosite la impodobirea palatului ne-au lasat pe toti cuprinsi de admiratie. Curtea palatului este foarte bine gospodarita si intretinuta. Sunt sute de turisti care vin zilnic sa viziteze palatul si am observat la iesire, desi din pacate pentru noi era o zi ploioasa, se formase o coada considerabila la intrarea in palat.

Hagia Sofia- 25 lt. cu muzeul aferent.

In moschei nu se plateste, se intra bineinteles fara incaltaminte si imbracaminte care sa acopere intreg corpul. Femeile trebuie sa fie acoperite pe cap cu o esarfa, fara pantaloni scurti. Se cere decenta maxima. Moscheile sunt si ele de asemenea foarte bine supravegheate si persoanele de ordine atrag turistilor atentia sa nu faca zgomot, sa se deplaseze in liniste si sa respecte linia de demarcatie pentru femei.

Puteti vizita fara a plati micile moschei in care se afla mormintele catorva dintre cei mai cunoscuti pasi ai imperiului impreuna cu familiile lor. Si acestea sunt supravegheata atent si se cere aceeasi decenta. Sunt amplasate intr-un perimetru in imediata apropiere a Hagiei Sofia a Fantanii Germane. Tot fara plata puteti trece pe la moscheia lui Mahmut Pasa, Atik Ali Moscheia si bineinteles moscheia lui Bayazid.

Ce mai puteti vizita fara a plati? Bineinteles Piata Taksim. cu o frumoasa deschidere spre zona Galata cu Turnul Galata si bdl. Istiklal. Am ajuns aici venind cu funicularul/metrou din Kabatas (dupa vizita la Dolmabache), o statie pana in piata amintita, dar si intr-o alta zi cu T1 de la statia Gulhane., traversand podul Galata. De aici distanta de parcurs pe bd. Istiklal cu tramvaiul romantic duce prin zona pietonala cu magazine si o serie de obiective deosebit de interesante precum pasajul Cicek (cu magazine si restaurante) Colegiul Galatasaray, str. Franceza, Consulatul rusesc, Biserica Sf. Anton., o bijuterie a carei vizita nu va costa nimic. Zona aceasta a negustorilor genovezi din secolul al XVII-lea este recunoscuta pentru casele construite cu rafinament, pentru eleganta care o emana, coborand spre elegantul Turn Galata.

Daca doriti o relaxare specifica puteti avea experienta unui hamam, baia turceasca. GEDIKPASA HAMAM se afla in Fatih la cca 150 m distanta de statia de tramvai T1 - Bayazid. Costul unei sedinte este de 70 lt. si orarul de functionare este 6-24. A fost construita de marele vizir Gedik Ahmet Pasa (1474-1477) care a fost de altfel si un mare comandant de nave in timpul sultanului Mehmet cuceritorul. Arhitect a fost Hayretin, unul dintre cei mai recunoscuti arhitecti a timpul. Acesta este de altfel si arhitectul moscheiei lui Bayazid. Saitul asezamantului este gedikpasahamami.com

Poate ar trebui se mentionez ca in general si hotelurile din Istanbul oranizeaza diferite tururi de oras, cu variate optiuni, preluate de la agentiile de turism partenere cu o diferenta de cca 20 lt. mai mult.

Cateva impresii despre oamenii intalniti. Mi s-a parut a fi in general, politicosi, cu mult bun simt, amabili, gata sa te ajute, fara infatuare, cu modestie. O mentiune deosebita despre tinerii pe care i-am intalnit este ca in general sunt mai educati decat cei din generatia mai varstnica, extrem de multi tineri vorbesc o engleza decenta, se vede ca s-a investit mult in tanara generatie. Am vazut in Piata Taksim, era zi de alegeri autobuze ale politiei parcate si la cateva zeci de metri un grup de tineri cantau sub privirile admirative ale turistilor. In apropierea Colegiului Galatassaray era un grup de manifestanti pasnici care vorbeau , vociferau, dar nu erau cu nimic violenti. Nu ne-a fost teama in nici o clipa, desi oamenii frematau in acea zi. Mi-a ramas insa in memorie o serie de chipuri de tinere fete frumoase, cu vesmintele lungi si intunecate, cu fetele partial acoperite sau numai cu capetele acoperite. Dar pana la urma de ce nu le-am respecta relegia si drumul parcurs in viata? Intrebare retorica bineinteles.

Sigur, in zona Eminonu am vazut si cativa cersetori, organizati. I-am observat cu atentie, erau repartizati de o capetenie pe o raza de cateva zeci de metri si la un semn se retrageau. Nu erau agresivi si nici insistenti.

Per total, Istanbulul prin comparatie cu acum 20 de ani a evoluat foarte frumos ca oras din toate punctele de vedere, arhitectural, transport, organizare.

Va doresc tuturor vacante frumoase. si nu uitati sa vizitati daca se poate si Istanbulul.

ps. daca are timp web il rog sa introduca un cantec cu Gazi Demirel Bebegim,

multumesc anticipat.


[fb]
---
Trimis de amero in 07.05.14 16:48:57
Validat / Publicat: 07.05.14 21:16:42

VIZUALIZĂRI: 8724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

31 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 peronul funicularului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

31 ecouri scrise, până acum

webmaster [07.05.14 17:33:12] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

amero [07.05.14 18:06:11] »

@webmaster: multumesc

Dabator [07.05.14 21:23:52] »

@Amero: Mulțumesc! Un review foarte reușit care m-a făcut să retrăiesc câteva din clipele de astă-vară chiar dacă nu i-am acordat Istanbulului decât o singură zi (o zi am acordat-o Vialand-ului din Istanbul). E un oraș în care îmi doresc să revin. Îmi pare rău că nu am reușt măcar croaziera pe Bosfor.

le_maitre [07.05.14 21:24:46] »

@amero: Se pare că, în această seară, beneficiem de articole extra-faine! După articolul foarte bun scris de @msnd vine acum şi al tău cu vizita excepţional descrisă la poarta lui Suleyman!

Teşekkür ederim pentru impresii!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [07.05.14 21:45:06] »

@amero, minunat! Asteptam acest review de ceva vreme...

Frumos traseu, fara abatere de la... ma bucur pt faptul ca ati ales varianta cu traversare ferry-boat...

Ai omis ceva... pestele in paine de sub Podul Galata...

amero [07.05.14 21:51:06] »

@Dabator: multumesc ptr. vizita, poate nu am cuprins totul asa cum ar fi trebuit dar sper sa foloseasca

amero [07.05.14 21:54:24] »

@le_maitre: "uite cine vorbeste" si eu ti-am citit rew. despre Maramures si le-am apreciat in mod deosebit mai ales ca am fost si eu acolo de Paste, in Vadul Izei. si m-am bucurat si reamintit cu placere zilele acelea

amero [07.05.14 21:58:57] »

@maria55: multumesc ptr. apreciere mai ales ca tu si TraianS m-ati ajutat si indrumat foarte mult in organizarea excursiei. nu am uitat despre peste si nici alte bunatati dulci, dar poate cand va veni momentul voi scrie cate ceva si despre aceste aspecte.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [07.05.14 22:27:40] »

@amero:

Felicitări pentru review și mai ales pentru vacanță!

Rândurile tale mi-au reamintit zilele petrecute în acest frumos oraș pe care mi-am propus mereu să-l revizitez mai pe îndelete (patru zile au fost mult prea puține), dar am tot amânat, mulțumindu-mă doar să-l traversez în drumurile spre Antalya și înapoi, remarcând unele schimbări din viteza mașinii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor [07.05.14 22:43:17] »

Cred că treaba cu taxiurile e mai complexă. Cred că sînt de mai multe feluri (adică şi care merg numai pe ceas, şi la înţelegere, şi corecţi, şi piraţi) şi, în plus, poate depinde şi de unde le iei. Cam ca în Bucureşti (acum o vreme).

Am mers cu un taxi din zona Kadîrga, cam diametral opus faţă de Eminonu peste vîrful peninsulei istorice (pe malul Marmara), ieşit pe Kennedy şi mers roată întreg Fatihul, mult dincolo de Patriarhie, la biserica Chora, lîngă zidurile oraşului, cu 24 de lire. Taxi chemat la hotel şi care a refuzat orice înţelegere, a zis că plătim cît o să arate aparatul. Recepţionerul estimase că va fi cam 28 - 30. A fost 24.

Apoi, de la Chora, am luat un taxi care aştepta pe stradă, evident la agăţat turişti, pînă la fortăreaţa Yedikule. Traseu de-a lungul zidurilor, apoi pe străduţe pînă la intrarea în fortăreaţă. De data asta omul a spus de la început cît face: 25 de lire. Drumul cam la fel de lung, iar şoferul vorbea bine englezeşte, ne-a făcut şi ghidaj turistic, ne-a zis cît o să coste biletul de intrare la "7 Turnuri", plus că ştia toate locurile de interes religios pentru ortodocşi, tot felul de mănăstiri, izvoare tămăduitoare etc., le-a turuit de abia am reţinut vreo 3.

Deci merită încercate taxiurile, mai ales pentru zone unde se ajunge schimbînd 2 - 3 autobuze. Cîştigul de timp este semnificativ. Sigur, ideal ar fi să fiţi un grup de 4, caz în care nici costul nu mai e aşa mare.

De la Eminonu la Patriarhie, dacă e cineva interesat, se ia, după ce se dibuieşte peronul în ditamai staţia aia, autobuzul 99A 4 staţii, pînă la Fener. Eventual se roagă şoferul să vă arate unde să coborîţi. Întrebaţi de greek patriarchy. De aici trebuie mers niţel înapoi, vreo 2 minute, spre centru, pentru Patriarhie, sau în continuare, pe malul apei, vreo 4 minute, pentru Sf Ştefan (care acu o lună era în renovare). Tot în zonă puteţi vedea şi muzeul Dimitrie Cantemir, dar numai pe dinafară (curtea, în care e o terasă de cafenea), căci e închis, probabil din lipsă de fonduri.

Oricum, apropo de transport, cea mai eficientă călătorie în ce priveşte preţul, distanţa şi satisfacţia obţinută este vaporul de pasageri de la Eyup, sus pe Cornul de Aur, pînă în Uskudar. O oră, o mini-croazieră pe Cornul de Aur, Bosfor pînă la Dolmabahce şi traversare în Asia, la 1,95 lire (cu Istanbulkart). Plecări din oră în oră. Ideal ar fi să cunoaşteţi orarul, ca să nu aşteptaţi mult.

Simetric, rezultă că cea mai scumpă călătorie e o staţie oarecare de autobuz sau tramvai, sau unul dintre funiculare. Tot 1,95 lire pentru 2 minute de înghesuială.

amero [08.05.14 06:27:06] »

@nicole33: multumesc ptr. vizita, da orasul merita o vizita pe indelete

amero [08.05.14 06:35:07] »

@abancor: multumesc ptr. ecou, ai dreptate cu taxiurile, noi ne-am "pacalit" ptr. ca era duminica, in ziua alegerilor, orasul era usor bulversat si ne grabeam sa prindem putin din slujba,

TraianS [08.05.14 09:55:06] »

@Foarte util articol felicitari.

Sunt suparat insa. Varianta "mea" de transport spre centru - adica: Sabiha - havatas - Taksim - funicular - Kabatas - tramvai - Oriunde oras vechi; nu a fost nici macar mentionata (

Glumesc.

La urmatoarea vizita in Istanbul, am de gand sa folosesc si eu traseul asta cu vapoarele si sa ma comport cu maritul Constantinopol asa cum faceau latinii candva - adica sa-l tratez ca un fel de Venetie mai cracanata. Sa vedem ce iese.

Astept si continuarile. Se pare ca a fost o vacanta destul de incarcata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [08.05.14 10:01:16] »

@TraianS: maestre, fara suparari pe aici! Se stie ca cele mai bune variante le dai tu... incearc-o insa si pe aceasta, n-ai sa regreti!

amero [08.05.14 10:31:19] »

@TraianS: multumesc ptr. apreciere inseamna mult pentru mine, caci se stie ca esti unul dintre cei mai buni cunoscatori ai Istanbulului. Din pacate a trebuit "sa fac ascultare" in fata sotului care a vrut sa se deplaseze pe apa, poate a sperat el ceva, vre-un naufragiu in care sa ma piarda... de clienta, dar nu a avut succes sau a fost avertizat de aglomeratia din oras. Sincer, nu mi-a s-a parut infernala circulatia in oras, e adevarat cam haotica, sa vezi ce este in Bucuresti la orele de varf in marile intersectii. Totodata eu nu m-as incumeta sa intru cu masina in centrul Istanbulului sau pe stradutele in panta care comporta un oarecare risc, plus ca nici pietonii nu sunt foarte disciplinati. dar pana la urma asta este si farmecul Stambulului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero [08.05.14 10:34:57] »

@TraianS: scuze am uitat, nu am mentionat varianta Sabiha cu Havatas, metrou, funicular, tramvai pentru ca stii bine eu scriu numai propria experienta si ar fi insemnat sa mentionez ceva ce nu am facut, dar data viitoare sigur voi parcurge drumul pe uscat.

alinaro [08.05.14 12:21:14] »

@amero: Taaare frumos si extraordinar de util. Eu am fost acolo de doua ori in '99, ufff ce de timp a trecut. Visez sa revin intr-o buna zi. Mai ales cand revad "La pasión turca" cu Ana Belén. Cine stie...

Pana atunci, va felicit si va imbratisez. Mare chef mi-ati facut de Istanbul.

amero [08.05.14 12:39:51] »

@alinaro: multumesc ptr. ecou. mi-ai lipsit in ultima vreme

balasa violeta [08.05.14 12:51:16] »

Multumesc, ne-am plimbat impreuna, am vizitat virtual si acum ne gandim sa va calcam pe urme.

Rodel [08.05.14 17:32:24] »

Un review plin de informații utile. Eu, pur și simplu, mi-am luat notițe.

amero [08.05.14 20:28:36] »

@balasa violeta: multumesc ptr. vizita, va fi pe placul tau cu siguranta

amero [08.05.14 20:32:10] »

@Rodel: multumesc, mi-au scapat cateva informatii, poate data viitoare

ariciu [08.05.14 20:43:06] »

L-am citit de când a fost postat. Foarte tare! Dacă ajung în Istanbul (ceea ce nu cred că se va întâmpla prea curând), sigur scot rezumat de aici...

Felicitări pentru răbdarea de a scrie în amănunt cam tot ce e de făcut pe acolo, plus prețuri și alte cele! Super ghid!!!

TraianS [09.05.14 10:10:25] »

@maria55

Doamna Maria, chiar vorbeam zilele trecute cu cineva - locuitor in Istanbul de peste 50 de ani - despre acest oras, mai intreband una alta despre ce se poate vizita/face etc... si mi-a spus ca daca este cineva care-ti va spune ca stie Istanbulul, omul ala minte. Daca asta e parerea localnicilor, eu ce pretentii sa am?

Adevarul e ca in Istanbul am fost mereu pe fuga si l-am cunoscut doar in franturi. Nu cred ca exista varianta "mai buna" ci doar mai multe variante.

Varianta Kadıkoy - vapor - Eminonu mi se pare grea celor prim-veniti la Istanbul si mai ales daca au genti mari cu ei. Eminonu-ul si transferul acolo, e crima si pedeapsa daca esti cu genti mari dupa tine - iar urcarea pe vapor, cu bagaje mari nu e nici ea tocmai placuta. Nu ca varianta cealalta ar fi tare usoara... Doamna Aurelia, imi dovedeste ca nu e asa greu cum ma gandeam eu.

La sfarsitul lunii, merg 2 zile la Istanbul si mi-am rezervat hotel in Kadıkoy, langa vapoare. Sa vedem ce iese.

@amero

Din pacate a trebuit "sa fac ascultare" in fata sotului care a vrut sa se deplaseze pe apa, poate a sperat el ceva, vre-un naufragiu in care sa ma piarda... de clienta

)))

Gata, mi-a trecut supararea.

Nici eu nu m-as baga cu masina prin Istanbul si am tot respectul pentru colegii care au mers cu masinile prin SultanAhmed.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic [09.05.14 11:42:05] »

@amero: Ce mare agitaţie cu Instanbulul ăsta! Recunosc, în prima fază eu am "sărit" acest review pentru că nu sunt interesată deocamdată să revin în Istanbul. Dar, dacă o voi face cândva, nu voi ezita să fac croaziera pe Bosfor (dorinţă neîmplinită atunci când am fost eu) şi să revăd – atât exterior cât şi interior – Palatul Dolmabahce care mi-a lăsat amintiri de neuitat.

Mulţumim pentru amănuntele atât de importante pe care ni le-ai pus la îndemână!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero [09.05.14 14:59:47] »

@TraianS: multumesc ptr. ecou, sincer, ghidurile si indrumarile tale si ale mariei55 mi-au fost de mare folos.

mie chiar nu mi s-a parut greu de traversat cu ferry, lasand la o parte spectaculozitatea vederii de pe apa a orasului vechi cu Topkapi si turlele moscheilor. si nu am avut bagaje multe, asa, mai sportiv. sa stii ca Istanbulul chiar mi-a priit, poate pentru ca am plecat dupa cum bine stii cu foarte multe, vorba cuiva, ... fara numar... retineri. ma gandeam ca sotul meu care este mai selectiv ma paraseste dupa prima zi si ma lasa de izbeliste la turci, dar chiar s-a distrat si ia placut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero [09.05.14 15:10:13] »

@iulianic: multumesc ptr. vizita, mi-am dorit sa revad Istanbulul dupa multi ani si l-am gasit schimbat mult in bine. da, croaziera a fost superba si timpul ne-a ajutat. chiar merita.

calatorul [24.10.14 15:38:27] »

@abancor - subscriu opiniei si completarilor, si eu am avut surpriza sa constat, contrar sfatului binevoitor de la receptie, ca pentru un drum cu taxiul de la Podul Galata in Piata Taksim ne/a cerut (si am dat) 10 zece lire pentru 4 persoane. Iar pentru drumul din centru la hotel langa aeroportul din vest am dat tot 10 lire turcesti, mai putin ca la microbuzul hotelului. Cine stie, o fi fost ora sau ziua mai libera, trotuarul era plin de taxiuri cand le/am abordat, direct pe strada. Multumim pentru sfaturi si atentionar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul [24.10.14 15:40:35] »

Frumoase si utile impresii. Pe mine m/a surprins taxa dubla de la Topkapi, unde platesti odata la intrarea in parc si inca odata daca vrei sa intri la Harem, asa ca am luat de la inceput bilete complete, cam scumpe. Dar am scos banii din intrarea libera la Moscheea Albastra si celelalte.

Croaziera pe Bosfor este fundamentala pentru orice vizita la Istanbul, eu recomand orele inserarii cand peisajul devine ca in albumele foto, cu apusul in spatele minaretelor. Multumim pentru relatare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero [24.10.14 17:41:43] »

@calatorul50 - multumesc ptr vizita, preturile la biletele de intrare sunt intradevar cam piperate, insa daca tot am ajuns acolo, trebuia sa vad si 'haremul lui Hurem" ca prea a facut valva serialul care ruleaza la noi. Da, croaziera chiar trebuie facuta este cireasa de pe tort.

calatorul [24.10.14 22:00:17] »

@amero - absolut de acord cu vizitele la muzee, in orice loc dupa clasica plimbare prin oras caut sa vad locurile celebre, inclusiv muzee, ca de aia merg pana acolo. Nu am ajuns inca la nivelul de excursii de shopping, pe alea le fac la mall/ul din oras.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, amero, ariciu, balasa violeta, calatorul, Dabator, iulianic, le_maitre, maria55, nicole33, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064990043640137 sec
    ecranul dvs: 1 x 1