ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.08.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 3 nopți
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 35 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 5 MIN

Ospitalitatea si traditia, la ele acasă

TIPĂREȘTE

Profitând de mini-vacanţa de 1 mai, am decis să-mi iau familia şi să-mi oxigenez un pic creierul undeva spre munte, nu foarte departe de Bucureşti, într-o zonă mai puţin circulată dar foarte liniştită. Am ales stațiunea Govora din județul Vâlcea. De ce? Pentru că îmi doream de ceva vreme să vizitez mănăstirile din zonă, mai puţin cunoscute dar la fel de frumoase şi pline de istorie ca şi cele din Neamţ sau Suceava, şi să respir acel aer despre care auzisem că în Europa ar mai exista doar la Casteillon, Spania, unde echilibrul aeroionilor este unul perfect, benefic pentru problemele pulmonare şi pentru astm.

Zis şi făcut, după vreo două ore şi jumătate de drum am ajuns la pensiunea Mădălina, situată vizavi de impunătorul hotel Palace din Băile Govora. De la bun început m-a frapat, în sensul bun al cuvântului, ospitalitatea proprietarilor, care imediat ce ne-au văzut cu bagajele, ne-au întrebat dacă nu dorim ceva de mâncat sau de băut, venind de la drum. Vila este amenajată cu mult bun gust, în stil tradiţional oltenesc, beneficiind de 16 camere, dotate cu tot ce este nevoie pentru confortul personal, dar nu în exces, pentru a nu încărca inutil spațiul existent. Mai mult, noi am solicitat şi un pat suplimentar pentru fetiţa noastră de 10 ani, pe care l-am primit imediat. Balconul camerei dădea spre curtea interioară a pensiunii, în apropiere curgând un pârâiaş, în susurul căruia deopotrivă adormeam şi ne trezeam. Deșteptarea ne-o dădea în fiecare dimineaţă, cu consecvenţă la ora 5, un cocoş moţat, pe care la început îl boscorodeam dar apoi îi mulțumeam că ne trezea devreme pentru a putea pleca cât mai din timp în vizitarea împrejurimilor, deoarece chiar aveai ce să vezi.

Am optat pentru micul dejun care era 10 lei/persoană, iar prânzul şi cina era mai mereu unul şi acelaşi lucru, deoarece ajungeam să mâncăm pe la orele 17-18, când ne întorceam de pe traseu. Promptitudinea cu care eram serviţi la masă a fost un alt lucru demn de semnalat, nu aşteptam mai mult de 10 minute, iar proprietarul, care şi servea la masă, un tip jovial şi sociabil, dom Costel, era mereu dispus să mai zăbovească cu noi la ”o vorbă” despre turismul din zonă sau despre istoria staţiunii. Camera era 100 lei/ noapte, 90 lei/2 nopţi, 80 lei/3 nopţi, la 10 nopţi, una fiind gratis, o politică tarifară destul de interesantă.

Restaurantul-cramă, de asemenea amenajat rustic, cu bun gust, era extrem de spaţios, iar aici se pot organiza diverse evenimente, chiar noi fiind martori la petrecerea oltenească de după un botez, eveniment care nu a impietat asupra serviciilor de servire a mesei pentru restul clienţilor.

Cât despre obiective turistice de vizitat, menţionez pe scurt:

- parcul din centru staţiunii - cochet şi întreţinut admirabil, cu alei întinse, fântâni arteziene, felinare din 10 în 10 metri, un mic amfiteatru, statui ale unor personalităţi istorice, loc destinat fanfarei, mai aduce încă aminte de stațiunea aristocrată şi boemă care a fost odată Govora, în perioada interbelică, când era vizitată de familiile Brătianu, Ghica sau Ştirbey. ”Le charme discret de la bourgeoisie”, cum ar spune iubitorii de filme. Din păcate, două clădiri istorice, foarte căutate altădată, Pavilionul Central şi fostul cinematograf, sunt acum lăsate în paragină şi aduc cu decorurile din filmele cu fantome cu Scooby-Doo.

- merită văzute, chiar şi din exterior, hotelurile Palace, Belvedere (care a fost sediu al comandamentului german pe Vâlcea în al doilea război mondial), vila Ştefănescu (care a adăpostit pentru un timp tezaurul polonez în WW2 - ca un paradox, în timp ce naziştii căutau tezaurul polonez prin Europa, acesta a fost la un moment dat la 2-3 km. de comandamentul lor din Valcea...), biserica din oraş şi troiţa ridicată în cinstea govorenilor căzuţi pe câmpurile de luptă

- izvoarele de apă minerală - benefice ptr. probleme pulmonare, locomotorii, gastro-intestinale, renale, amenajate, dar cu o presiune extrem de scăzută, probabil că o sticlă de 2 l. o umpleai cam în 20 de minute!

- în jurul Govorei, obligatoriu trebuie vizitate mănăstirile: Govora, Dintr-un lemn, Surpatele, Arnota, Bistriţa, Hurezi. Județul Vâlcea este singurul cu 3 necropole voievodale: Cozia, unde este îngropat Mircea cel Bătrân, Arnota, unde este îngropat Matei Basarab şi Hurezi, unde se află mormântul lui Constantin Brâncoveanu care este însă gol, domnitorul suferind la Constantinopol martirajul creştin, rămăşiţele sale pământeşti nefiind încă repatriate. De asemenea, poate fi vizitat şi schitul Pătrunsa, unde se ajunge şi după un drum pe jos de vreo 3 ore. Toate aceste locuri sunt oaze de istorie românească şi spiritualitate creştin-ortodoxă.

- de asemenea, localitatea Horezu, culele de la Măldăreşti (aici este şi casa memorială I. G Duca), salina Ocnele Mari, sunt alte obiective care pot figura pe agenda turistului prin judeţ.

Așadar, cum menţionam la început, am profitat la maxim de aceste zile libere, ”încercând să comprim o părticică din secolele XVII-XX în cele... 4 zile de început de mai”. Iar în plus, pe drumul de întoarcere, fii-mea mi-a mărturisit că s-a îndrăgostit de... ciobănescul mioritic al proprietarilor pensiunii!


[fb]
---
Trimis de ady bucuresti in 04.05.14 23:17:59
Validat / Publicat: 05.05.14 00:11:49
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ady bucuresti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 35.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    3 ecouri scrise, până acum

    ade_cabb
    [05.05.14 07:52:55]
    »

    Un vot de la mine, m-ai facut sa imi amintesc cu placere de locurile pe care le vizitam in copilarie.

    Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [05.05.14 08:10:23]
    »

    Am admirat şi eu vara trecută, de pe balconul camerei în care am stat la Palace, Pensiunea Mădălina la care se faceau ultimele finisaje. Mă bucur că poate fi o bună variantă de cazare, hotelul Palace fiind cam scump pentru două-trei nopţi, pentru sejururi mai lungi are pachete avantajoase. Am regăsit Govora mult schimbată în bine mai ales partea cu hotelul Palace şi parcul. Şi eu recomand Govora nu numai pentru tratament dar şi ca punct de plecare pentru vizitarea obiectivelor turistice din zonă.

    Aş avea o singură completare. Osemintele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse din insula Halki, în taină, de Doamna Maria Brâncoveanu şi înmormântate în anul 1720 în biserica Sf. Gheorghe Nou de la km zero al capitalei. Singura ctitorie brâncovenească din Bucureşti adăposteşte sub o placă din marmură, fără niciun înscris dar cu stema familiei Brâncoveanu, osemintele domnitorului. La capătul mormântului, Doamna Maria a aşezat o candelă din argint filigranat cu o inscripţie ce atestă faptul că sub placa de marmură de odihneşte Sf. Constantin Brâncoveanu. În 1729, Doamna Maria a fost înmormântată în aceeaşi biserică, Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, ultima ctitorie brâncovenească.

    Vacanţe plăcute vă doresc!

    cocan
    [14.05.14 16:01:20]
    »

    @ady bucuresti: De acord cu dvs. si eu am stat anul trecut 5 zile la domnul Costel. Tot respectul meu ptr. ce a facut acolo. salutari si la vecinul dinsului[ unchesu], cel cu scoda 100; s. Am fost acolo mai mult ptr. strandul Salus, dar confirm cele spuse de DVS.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ade_cabb, Floria
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea 'Vila Mădălina':


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049768924713135 sec
    ecranul dvs: 1 x 1