ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2014
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sebiş [AR]
ÎNSCRIS: 23.03.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatuia - panorama frumoasa lasata de izbeliste

TIPĂREȘTE

Sunt din judetul Arad insa ma leaga de Cluj o gramada de amintiri frumoase din tinerete. Am fost in zona Cetatuia, asa ca am hotarat sa-mi scriu si eu umila mea parere despre zona

Cetatuia face parte din cartierul Gruia, cartier care dateaza dinaintea celui de-al dolilea razboi mondial (la data de 11octombrie 1944 orasul Cluj era eliberat de sub trupele de ocupatie din cel de-al doilea Razboi Mondial, asa ca in zona exista si o strada cu aceasta denumire

În zonă se mai afla obiective ca Turnul de Parașutism, Stadionul clubului de fotbal CFR-Ecomax Cluj, Hotelul Belvedere (care a purtat și denumirea de Hotel Transilvania pentru o scurta perioadă de timp) și rămășițele fortificației Cetățuia (1715-1735). Aici se află, de asemenea, intersecția "Șapte Străzi", despre care se spune că este intersecția cu cel mai mare numar de străzi din Europa: Gruia, Cetății, Carpați, Mecanicilor, Crișan, Emil Racoviță, respectiv Romulus Vuia.

Cetatea este situată la o altitudine de 405 m şi respectă tipicul fortificaţiilor de tip Vauban, cu ziduri oblice, bastioane, şanţuri şi o redută, construita din pamant.

„Cetăţuia” a fost proiectată de arhitectul militar italian Giovanni Morandi Visconti, în timpul guvernării militare a Transilvaniei de către contele Stephan de Steinville. Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului. Valurile de pământ protejau clădiri administrative, garnizoana şi depozitul de armament; (numai în zona actualului hotel „Belvedere”, fortificaţia a dispărut cu totul)

Asadar, dupa ce urci scarile de la malul Someşului până în vârful Dealului Cetăţuii (Felegvar), ajungi la poarta de sud-est (Poarta Apei sau Wasser Thor) a cetăţii unde o inscriptie galbena te avertizează că din tavan ar putea să cada pietre (semn al delasarii totale a autoritatior fata de o zona cu un potential turistic ridicat)

In dreapta porţii se găsesc alte două clădiri ridicate odată cu cetatea. Vizavi de ele, dincolo de parcarea hotelului şi un pic pe dreapta, se află Poarta de Nord (Poarta Vieneza sau Wiener Thor) care constituia si intrarea principala a fortificaţiei. Şi aici tăbliţa galbenă te avertizează că din tavan cad pietre (acelasi semn de delasare)

Mai sus de avertisment, exista o placuta cu o inscriptie care informeaza turistul că aici a fost executat în 1849 Stephan Ludwig Roth, intelectualul sas care a propus ca limba română, să fie limba oficială a Transilvaniei.

Dincolo de Poarta de Nord, se observă cel mai bine traseul fortificaţiei de pământ. Foarte vizibil este şi şanţul de mari dimensuni care despărţea cetatea propriu-zisă de reduta ridicată în vest, pe amplasamenul căreia se ridică acum turnul de paraşutism. (tot aici este si un mic parc destinat in special copiilor, cu banci si leagane)

Fortăreaţa de pe Dealul Cetăţuii a fost ridicată la scurt timp după Pacea de la Satu Mare, semnată în 1711, care a pus capăt Războiului Curuţilor, consfiinţind intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă. Istoricii nu au căzut de acord cu data începerii construcţiei, nici cu cea a finalizării sale. Sunt avansaţi ca ani de început 1714-1716, iar ca date de finalizare 1723 sau 1735.

"Cetatuia" a fost folosita ca si cazarma si inchisoare, timp de vreo 200 de ani

In anul 1995 a fost construita aici Crucea Eroilor Neamului, in amintirea celor ucisi aici intre 1848-1849

Dealul Cetatuii ofera o panorama deosebita, unica asupra orasului Cluj, este un loc deosebit unde se intersecteaza istoria veche cu cea moderna si contemporana si ar putea reprezenta un potential turistic de importanta internationala dar este lasat intr-o stare de degradare totala; cetăţuia Clujului, ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, nu mai este demult o cetăţuie. !


[fb]
---
Trimis de sorana2 in 03.05.14 05:05:29
Validat / Publicat: 03.05.14 07:44:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 1767 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sorana2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta Apei (Waser Thor)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster [03.05.14 08:53:35] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

sorana2 [04.05.14 01:56:22] »

@webmaster: Este foarte bine! Multumesc mult!

webmasterX [01.02.22 14:07:14] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Parcul Cetățuia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Clujul şi împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sorana2
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Cetățuia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069841861724854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1