ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.08.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JAN-2014
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Kilifarevo - Frumusetea unui loc sfant

TIPĂREȘTE

Manastirea Kilifarevo (Manastirea Kilifarevski sau Manastirea Nasterii Maicii Domnului) se afla la aproximativ 5 km de localitatea cu acelasi nume, la sud de Veliko Tarnovo (GPS: 42.95599, 25.62285).

Accesul catre Manastirea Kilifarevo se face din drumul principal de la Veliko Tarnovo catre Gabrovo - Stara Zagora, dupa ce se trece de satul Debelets, prin doua cai:

- prin satul Natsovtsi care se parcurge integral pana se ajunge in parcarea din fata intrarii principale a manastirii situate la marginea satului;

- pe drumul care pleaca de la soseaua principala, ce trece pe langa Complexul Boliari si coboara pana pe malul opus al raului Belitza fata de cel unde se afla manastirea (aproximativ 1 km), apoi se merge cu piciorul cam 300 de m si se traverseaza un pod ingust de lemn peste raul Belitza care se termina in fata celeilalte intrari a manastirii.

Manastirea Kilifarevo este un centru spiritual care a lasat vestigii pretioase in istoria si cultura bulgara.

Manastirea dateaza de pe vremea domniei tarului Ivan Alexandru, iar nasterea manastirii este strans legata de numele lui Theodossius din Veliko Tarnovo, un ascet si invatat din Bulgaria.

Ucenic al Sfantului Grigore din Sinai si al isihasmului, Theodossius s-a stabilit in aceste parti ale Bulgariei in anul 1348, la cativa ani de la moartea lui Grigore Sinaitul. Insotit de discipolul sau, Romil din Vidin, dupa ce a calatorit la Muntele Athos si prin Bulgaria de Est, Sfantul Theodossius s-a retras in padurile de deasupra raului Belitza, in apropiere de satul Kilifarevo, gasind aici aici locul perfect pentru rugaciune.

Cu trecerea timpului, mai multi calugari s-au alaturat Sfantului Theodossius si, mai tarziu, au construit si o manastire intre 1348-1350, cu sprijinul tarului Ivan Alexandru.

Lacasul sfant a atras imediat oamenii bisericii si a devenit un centru literar foarte frecventat din Regatul Tarnovo, cunoscut in istorie ca Scoala Literara Tarnovo. In Manastirea Kilifarevo au fost scrise cartile liturgice. Tot aici au fost traduse si scrieri despre patimile a diferiti sfinti bulgari, greci si sarbi, au fost intocmite cronici si culegeri de texte. Renumele Şcolii Literare si a Sf. Teodosie din Tarnovo a depasit granitele Bulgariei, ajungand pana in Rusia, Serbia sau alte tari din Europa.

In 1360, in manastire erau peste 460 de calugari, unul dintre ei fiind viitorul patriarh bulgar, Eftimie, un urmas al Sf. Teodosie din Tarnovo.

Cand otomanii au patruns in regiunea Tarnovo, manastirea Kilifarevo era fortificata cu ziduri groase si turnuri. Insusi tarul Ivan Alexandru a facut numeroase donatii pentru constructia unui nou turn si a unei noi biserici.

In ciuda rezistentei locale, manastirea a fost insa cucerita si devastata de catre otomani.

In anul 1442, manastirea a aparut din nou in documente si in anul 1596, cand se pare ca a oferit adapost insurgentilor care au supravietuit celei de-a doua revolte de la Tarnovo.

Din nefericire, manastirea a fost incendiata si distrusa de catre otomani in momentul cand acestia au cucerit Tarnovo.

Trei secole mai tarziu, manastirea a fost reconstruita pe fundatia fostei structuri. Tot in acea vreme a fost ridicata si decorata Biserica Nasterii Maicii Domnului.

In anul 1800, manastirea a fost renovata, adaugandu-i-se si cateva dependinte.

In perioada 1830 - 1835, manastirea a cunoscut inflorirea, atragand totodata numeroase fonduri, care au dus la constructia unei noi biserici.

In anul 1840 mesterul Kolyo Ficheto a proiectat si construit grandioasa biserica de azi a Sf. Dumitru.

Ulterior, vechea Biserica a Nasterii Maicii Domnului a fost transformata intr-o capela dedicata Sf. Teodosie din Tarnovo.

A fost pastrat iconostasul din lemn din 1843, creat de mesterii din Tryavna, format din trei seturi de icoane, din secole diferite.

Mai tarziu a fost construita o a doua capela pentru comemorarea Sf. Ivan din Rila.

In prezent, Manastirea Kilifarevo se afla la poalele unui deal in apropiere de raul Belitza.

Treptat, in apropierea manastirii au aparut numeroase comunitati monastice.

Manastirea Kilifarevo, desi a renascut din propriile ruine, se remarca prin arhitectura impresionanta si picturile murale de secol XVII.

Noi am vizitat aceasta manastire impresionanta pe data de 3 ianuarie 2014, intr-o zi in care soarele stralucea pe cer dupa multe zile mohorate.

Acest lacas de cult merita vizitat in orice anotimp, deci daca aveti drum prin zona, nu ezitati sa va opriti sa o vedeti.

Atasez cateva fotografii pentru a evidentia cele scrise mai sus.

--

Datele istorice au fost preluate de pe arbanashkihan.com și de pe crestinortodox.ro


[fb]
---
Trimis de valyionsc in 14.02.14 13:42:51
Validat / Publicat: 20.02.14 10:01:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Arbanassi, Balchik, Kaliakra, Albena, Nisipurile de Aur, Varna, Sunny Beach, Nessebar, Burgas, Sozopol

VIZUALIZĂRI: 3125 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valyionsc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 Interiorul bisericii Manastirii Kilifarevo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [18.10.18 09:01:50] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, mănăstiri în zona V. Târnovo» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
valyionsc
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în zona V. Târnovo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045293807983398 sec
    ecranul dvs: 1 x 1