ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 09.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Coasta Amalfi, tărâm de poveste

    Ilustrație video-muzicală
    Clipa de relaxare... Tarantelle napoletane medley ........


    TIPĂREȘTE

    În aproape 20 de ani de călătorii, nu o dată pașii m-au purtat către Italia. Am străbătut această țară în lung și-n lat, de la înzăpezitele creste ale munților Alpi, la frumoasele plaje ale Mediteranei. De la agitația orașelor cosmopolite, la liniștea sătucelor Cinque Terre peste care nu a trecut vremea. De la orașele medievale ale Toscanei la minunatele insule Capri, Ischia, Sicilia, dar nimic din ce am văzut până acum în Italia nu m-a impresionat mai tare ca spectaculosul drum de coastă, unul dintre cele mai frumoase trasee turistic din Europa, Coasta Amalfi.

    Frumusețea zonei este absolut incredibilă. Pe o parte Munții Lattari, pe cealaltă parte albastrul nesfârșit al Mării Tireniene. Între ele, soseaua care șerpuiește amețitor la o înălțime considerabilă desupra mării. Micile stațiuni turistice, presarate pe coastă, sunt dispuse în terase pe versanții abrupți: Positano, Praiano, Maiori, Minori, Amalfi, Ravello, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Atrani, Furore, Vietri sul Mare.

    Cum se ajunge:

    Din Sorrento, orașul în care ne-am cazat noi, se ajunge foarte ușor în orășelele de pe coastă cu autobuzele SITA. Bilete (unico costiera 7,60 euro) sunt valabile 24 de ore de la validare și puteți coborî și urca de câte ori doriți. Busurile SITA circulă cam la 30 min, au foarte multe stații, dar, cea mai sigură este autogara orașului. În zilele petrecute acolo, am observat că dimineața, cand busurile se umpleau încă din autogară, șoferii nu prea mai opreau pe traseu.

    Aș vrea să vă povestesc puțin și despre drum, pentru că, pe cât de spectaculoasă este priveliștea pe atât de consternat este stomacul de atâtea serpentine. Pentru cei care se știu sensibili, le recomand stoc de medicamente anti greață.

    Coasta Amalfi nu este doar un drum frumos ci o adevarată aventură. În serpentine, pentru că nu există vizibilitate în față, și nici loc de două mașini, șoferii sună pentru ai avertiza pe cei de pe sens opus. Regula părea să fie cine sună primul, trece primul. Șoferii sunt adevărați maeștii, conduc relaxați și fac tot ce pot când se depășesc în zone mai înguste de drum. Unul se lipește de peretele muntelui, celălalt se apropie la limită de marginea șoselei, așa încât de la roata autobuzului la marginea prăpastiei sunt doar câțiva cm. Când te uiți spre mare, și vezi câta hăul, îți cam trec fiori pe șira spinării și spui repede în gând ”Tatăl Nostru/Care ești în ceruri/ Sfințească-se numele Tău/ Vie împărăția Ta/ Facă-se voia Ta”

    Nu am putut să nu mă gândesc ce ar fi fost dacă aveam și noi o așa șosea și atât de circulată, câți nervi, câte înjurături, câte accidente!!!

    Distanțele dintre localitățile de pe coastă sunt destul de mici, ușor accesibile, șoferul strigă întotdeauana stația care urmează, oamenii stau la coadă, frumos, civilizat, nimeni nu se îngrămădește nimeni nu se agită. Să nu vă sperie cozile care se formează în stații, mai ales dimineața, este normal ca fiecare să aștepte să urce în autobuz în ordinea în care au ajuns.

    Și acum haideți să pornim la drum:

    Positano

    Cu Positano începe Costiera Amalfitană, l-am zărit de sus de pe șosea, înainte să ajungem. Îl văzusem în multe fotografii și filmulețe, așa de multe că nu credeam că mă va mai impresiona. Dintre toate stațiunile de pe coastă, Positano este de departe cea mai romantică așezare.

    Priveliștea depășește orice imaginație, cascada de căsuțe colorate de pe versantul abrubt, par a fi construite unele peste altele, străduțe înguste, trepte abrupte ce coboară spre mare.

    Este mai mult decăt o așezare omenească, este un loc de vis, un colț de rai. Nu îmi pot imagina cum ar fi să locuiesc mereu acolo, să trăiesc într-una din căsuțele colorate de pe versant, să-mi beau cafeaua în fiecare dimineață admirând marea, plaja, tufele de bougainvillea și livezile de lămâi. Să cobor apoi pe plaja cu prundiș negru și să lenevesc plictisită pe unul din șezlonguri până când soarele amiezii și foamea mă trimit într-unul din restaurantele tradiționale pentru o porție zdravănă de spaghetti alla Positano, cu mult usturoi, peperoncino, anșoa și piper negru.

    Of, gata, m-am trezit, sunt în pat, în pijamale iar afară nămeții au ajuns aproape la pervazul ferestrelor. Ce mare, ce soare, ce bougainvillea, ce șezlong!!!

    Amalfi

    Este centrul istoric al coastei de la care și-a luat și numele. Amalfi este un oraș mic care se poate vizita într-o după-amiază și mai rămâne vreme și pentru o pizza și un capucino servite la frumoasele terase din Piazza del Duomo.

    Nici nu-ți vine a crede că un oraș atât de mic (5.300 locuitori) a fost în epoca bizantină republică independentă iar mai tarziu, în Evul Mediu, a fost una din cele patru mari puteri maritime ale Italiei. În amintirea acelor vremuri, din patru în patru ani are loc Regata Storica delle Antiche Republiche Marinare în care fostele puteri maritime Veneția, Genova, Pisa și Amalfi se întrec într-o cursă de amabrcațiuni, ocazie cu care întregul oraș este în sărbătoare.

    Simbolul orașului este impunătorul Dom care domină piața centrală. De fapt, este un ansamblu din mai multe corpuri autonome legate între ele. Domul a fost construit în sec. IX și adăpostește o parte din moaștele Sfântului Andrei. Fațada este foarte frumoasă, cu arcade policrome, lucrături în email și mozaicuri. La fel de frumoase sunt și clopotnița, decorată cu ceramică verde și galbenă, și poarta de bronz a catedralei, care a fost turnată la Constantinopole în anul 1100. Curtea interioară a catedralei, numită Ciostro del Paradiso, are 120 de coloane din marmură care susțin arcade împletite pintre care se strcoară lumina.

    În afară de Dom, alte obiective: Torre di Amalfi, Antichi Arsenali, Museo Civico unde sunt expuse La Tavole amalfitane, codul de legi maritime al Republicii Amalfitane.

    Ravello

    Foarte aproape de Amalfi, la 5 km, se află altă perlă a coastei, Ravello. Se ajunge tot cu autobuzele SITA, dar, schimbând în Amalfi. Drumul este superb, se părăsește șoseaua de coastă și se urcă pe serpentine spre munte. Vile elegante, biserici, vestigiile vechiului castel fortificat, livezi de lâmâi, toate acestea au făcut din Ravello preferatul artiștilor, cel mai celebru fiind Wagner care și-a iubit mult reședința de aici.

    Alte obiective: Duomo di San Pantaleone, aflat în piața centrală, construit din ordinul familiei Rufolo, familie care a lasat orașului și cea mai frumoasă vila de pe Coasta Amalfi, Vila Rufolo.

    Eu nu am vizitat-o, dar, din cate am citit, foarte puține elemente mai amintesc de vila care a fost odata si care avea mai multe camere decât zilele unui an. Curtea și grădina vilei sunt foarte apreciate de turiști. Gradina are foarte multe flori și plante exotice, și oferă o panoramă superbă asupra orașului Amalfi și a întregii coaste. Vila are si un teatru în aer liber, unde au loc an de an, concertele din timpul festivalului de la Ravello, festival în memoria lui Wagner.

    Vila Cimbrone, pe aceasta am vizitat-o, în special pentru Belvedere dell’Infinita, terasa despre care se spune că nu are egal în lume.

    Este situată cam la 10-15 minute de centru, se ajunge ușor, nu prea sunt indicatoare. Cândva vila a fost un un castel medieval, cu interioare somptuoase, grădini luxuriante și cea mai frumoasă panoramă din lume. Astăzi doar gradina se mai vizitează pentru că în vila functioneaza un hotel de 5 stele.

    Eu am fost foarte dezamagită de grădină, vazusem fotografii pe net cu trandafiri și hortensii albastre. La fața locului m-a izbit diferența, câțiva trandafiri pricăjiți iar de hortensii nici pomeneală. Eu zic că pentru cei 8 euro cât costă intrarea, ar fi putut să se ocupe mai bine de grădini dar ei mizează pe spectaculoasa panorama de la Terasa Infinitului, și știu că, din acest motiv, vor avea turiști în continuare.

    Maiori

    Localitatea are un aspect mai nou decât celelalte așezări de pe coastă, pentru că a fost refăcută în mare parte după inundațiile din 1954. În Maiori, în afară de peisajele minunate și de plajă se mai pot vedea: biserica Santa Maria a Mare, care ca și celelalte biserici din zonă are cupola acoperită cu ceramică viu colorată.

    Celelalte localități despre care nu prea am ce spune dar aș vrea măcar să le amintesc sunt: Minori cea mai micuță localitate de pe coastă, Praiano cu superbul Port Praia, bisericile San Gennaro și San Luca, Conca dei Marini recunoscut pentru Grotta della Smeraldo, Vietri sul Mare, ultima localitate de pe coastă, este cunoscută pentru ceramica viu colorată. Și culorile sunt produse tot de localnici, despre ''galbenul de Vietri'' se spune că este unic în lume și aproape că nu există obiect de ceramică, cât de mic, care să nu aibă puțin galben. În Vietri sul Mare se mai pot vizita: Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Muzeul de Ceramică și Turnul Crestarella, vechi punct de observație al coastei.

    Câteva sfaturi utile:

    •Perioada cea mai bună pentru vizitarea coastei sunt lunile octombrie-noiembrie. Vara este foarte cald și foarte aglomerat, primăvara am înțeles că mai ales în luna aprilie, vremea este mai instabilă și vântul destul de puternic. În octombrie când am fost eu erau 27 de grade, timp de plajă și apa caldă.

    •Dacă alegeți ca mijloc de transport autobuzele SITA, revin cu sfatul de a vă urca dintr-o stație mare, pentru că dimineața sunt așa de pline că șoferii nu mai opresc peste tot și riscați să rămâneți în stație asteptând următorul bus. Programul SITA:

    ravellotime.it/public/ora ... 0Amalfitana.pdf

    •Nu ezitați să folosiți centrele de informare turistică, sunt oameni foarte pregătiți, vi se dau hărți și toate informațiile de care aveți nevoie.


    [fb]
    ---
    Trimis de gettutza in 11.02.14 11:56:21
    Validat / Publicat: 11.02.14 14:45:16
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 24019 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Cascada de căsuțe colorate de pe versantul abrubt, par a fi construite unele peste altele, străduțe înguste, trepte abrupte ce coboară spre mare.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [11.02.14 12:55:01]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    gettutzaAUTOR REVIEW
    [11.02.14 13:20:18]
    »

    @webmaster: Mulțumesc. Îmi doresc ca și coloană sonoră o tarantellă napoletană, indiferent care.

    webmaster13
    [11.02.14 19:10:48]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    gettutzaAUTOR REVIEW
    [11.02.14 19:47:46]
    »

    @webmaster13: Mulțumesc.

    TraianS
    [11.02.14 20:09:05]
    »

    Tărâm de poveste... review de poveste.

    Pozele sunt superbe. Felicitari.

    gettutzaAUTOR REVIEW
    [11.02.14 22:47:12]
    »

    @TraianS: Mulțumesc frumos.

    claudiu 71
    [12.02.14 19:41:03]
    »

    @gettutza:

    Ciao .

    Se prea poate sa fii trecut in aceeasi perioada pe acest taram de poveste cum foarte inspirata ai scris.

    M-a impresionat totul aici si randurile tale fac sa intareasca aceasta afirmatie.

    Mie mi-a ramas in minte o fresca in Amalfi pe care scria: "Ziua in care Amalfitanii vor merge in Paradis va fii pentru ei o zii ca toate celelalte"

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    le_maitre
    [12.02.14 19:42:12]
    »

    @gettutza: Confirm pe această cale o prezentare de excepţie a minunăţiilor amalfitane!

    Apropos de şoferi mega-profesionişti şi rapizi: când am ajuns pe acele plaiuri, într-o zi mohorâtă de martie în care ploua de jurai că-i Diluviul biblic, nenea şoferul de la dus ne-a purtat cu o viteză incredibilă pe acele drumuri extrem de şerpuite de am jurat că ăsta ni-i sfârşitul. Cu toate pastilele de cap luate, cu Înger-îngeraşul meu spus cu glas tare (că oricum nu ne jenam de nimeni) m-am uitat cu credinţă-n suflet la soaţă şi mi-am jurat multe chestiuni în gând dacă vom scăpa! Am reuşit, aşa că acum trebuie să mă ţin de jurăminte

    Mă-nclin!

    claudiu 71
    [12.02.14 19:53:09]
    »

    @le_maitre: Eu cred ca transpira mai mult pe asemenea sosea (notre cas) "co pilotii si cei de la "bussines class" decat soferul

    Intr-o plimbare asemanatoare pe riviera turceasca pe un drum asemanator dar fara Amalfi, Maiori; Praiano et.comp un italian coleg de suferinta a aruncat o remarca referitoare la aventuroasa sosea: La via dell strano culo.

    care mi-a ramas in minte.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    le_maitre
    [12.02.14 20:02:59]
    »

    @claudiu: Confiirm!!!

    gettutzaAUTOR REVIEW
    [12.02.14 20:04:23]
    »

    @claudiu 71: Eu am fost în perioada 31 septembrie-6 octombrie. Atunci ai fost și tu???

    Foarte frumos spus în fresca pe care ai văzut-o, și cam așa și este. Nu cred ca Raiul să fie mai frumos ca Amalfi. Unde ai vazut fresca, mie mi-a scăpat. Poate și pentru că mi-a fost tare rău pe drum, dar rău, nu așaaaaa. Șoferii nu opresc decât în stații, poți să mori, iar eu am încercat în trei zile la rând să ajung până in Amalfi, dar, coboram de fiecare dată in Positano. Poate și de-asta mi-a plăcut așa mult Positano, că l-am vazut zilnic .

    Toate cele bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    gettutzaAUTOR REVIEW
    [12.02.14 20:26:51]
    »

    @le_maitre:

    La noi nu ploua, era soare și frumos, dar rău cum mi-a fost mie în zilele în care am mers pe coastă, nu mi-a mai fost și sper să nu-mi mai fie niciodată.

    Eu am rău de mișcare și mă pregatisem cu un cocktail de medicamente, care, de regulă mă salvau de greața, dar de data asta, la fiecare serpentină stomacul meu era în gât.

    Am vrut să povestesc despre peripetiile mele cu serpentinele și busul groazei si despre recomandarea unei d-ne, româncă, pe care am cunoscut-o în Sorrento, și care mi-a recomnadat, zice ea, o metodă imbatabilă împotriva greței: o aspirină în buric.

    Nu râde, de disperare am încercat-o și pe-asta, dar firește că nu a avut nciun efect.

    Mulțumesc pentru apreciere!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71
    [12.02.14 20:35:15]
    »

    @gettutza:

    Eee nu chiar ca altfel sigur beam un cappucio pe terasa la Pallazo Murat in Positano, noi am fost intre 26- X si 02 -XI si am facut si atunci baie si plaja!

    Fresca se afla pe partea dinspre oras a Portei Marina din Amalfi inainte sa ajungi in piata Domului. Am postat un review: "Amalfi, Ravello pentru o zii dar amintiri pentru o viata" si aici este poza cu numarul 18.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    zuftim
    [06.08.14 00:35:51]
    »

    Superba e Coasta Amalfi! E locatia ce o visez pentru concediul de anul viitor sau cel tarziu peste 2 ani! F. bun rw si util, l-am descoperit cam tarziu, dar mai bine mai tarziu decat niciodata!

    webmasterX
    [21.09.14 12:49:39]
    »

    Mutat în rubrica "Descoperă Amalfi şi Costiera Amalfitana, SORRENTO / AMALFI" (nou-creată pe sait)

    violetacurpan
    [21.10.14 16:25:13]
    »

    @gettutza: Stimata doamna am citit review-ul dvs. si mi-a placut la nebunie, nu mai spun cat de mult am ras (sunteti simpatica rau). Vreau si eu sa merg cu familia mea in Italia dar parca ma cam sperie serpentinele... oricum pana la anul am timp sa ma gandesc bine si sper sa-mi fac curaj sa ajung in zona aia. Mi-am propus sa merg la inceputul lui septembrie (mai tarziu nu pot pentru ca baiatul incepe scoala), tocmai ca sa evit cat de cat caldura si aglomeratia.

    In final, felicitari pentru rw si aveti un super bonus de la mine (il meritati cu prisosinta).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    gettutzaAUTOR REVIEW
    [21.10.14 19:47:20]
    »

    @zuftim - Multumesc pentru apreciere. Abia acum am vazut ecoul dvs., nu am mai intrat de multa vreme pe sait.

    gettutzaAUTOR REVIEW
    [21.10.14 19:53:52]
    »

    @violetacurpan - Va multumesc. La inceputul lunii septembrie e timp de plaja pe Costiera Amalfitana. Eu am fost in perioada 31 sept-6 oct. si a fost o vreme superba, 24-25 grade, se putea face baie, plaja, nu era foarte aglomerat, deci, mai bine de atat nu se putea.

    Da, cu serpentinele e cam problema, dar exista posibilitatea sa vedeti oraselele de pe coasta cu barca, din portul din Sorrento gasiti barci spre Positano si Amalfi. E mai scump dar mult mai sigur si mai frumos.

    Ma bucur ca ati ales ca viitoare destinatie de vacanta Costiera Amalfitana. Va urez inca de pe acum vacanta frumoasa si daca vreti sa ma intrebati ceva anume despre zona, va raspund cu placere.

    Numai bine!

    violetacurpan
    [22.10.14 15:42:57]
    »

    @gettutza: Multumesc mult. Daca voi merge acolo, cu siguranta voi apela la sfaturile dvs.

    O zi faina!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    claudiu 71, gettutza, le_maitre, violetacurpan, zuftim
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amalfi şi Costiera Amalfitana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061230897903442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1