ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cracovia, de la castelul Wawel la bastionul Barbakan

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am cutreierat la pas cartierul Kazimierz (vezi impresii, în altă zi ne-am continuat vizita în Cracovia, prin centrul vechi al oraşului, Stare Miasto.

Am plecat în vizita noastră din strada Estery, locul unde eram cazaţi, am ieşit în bulevardul Krakovska ,am continuat pe Stradomska şi primul obiectiv ieşit în cale a fost imensul castel Wawel , pe care din lipsă acută de timp l-am vizitat partial.

De aici urma să vizităm centrul vechi, un conglomerat de biserici, muzee şi case memoriale şi înconjurat de un parc numit Planty, construit în locul fostelor ziduri de apărare ale oraşului.

Intrăm pe strada principală din centrul istoric Grodska şi întâlnim pe partea dreaptă, Kosciol Sw. Andrzeja (Biserca Sf.Andrei), o clădire romanică construită în secolul XI în stil baroc şi singura care a rezistat în faţa invadatorilor de-a lungul timpului. Faţada are unele deschideri în zid,probabil folosite ca locuri de tragere (creneluri), pentru apărare în faţa invadatorilor.

Tot pe partea dreaptă ,aproape lipită de Sf.Andrei se află o altă frumoasă clădire sacră Kosciol Sw. Apostolow Piotra i Pawla (Biserica Sf.Apostoli Petru şi Pavel, o biserică de construcţie barocă ctitorită de călugării iezuiţi, cu o faţadă ornată în nişe cu sfinţii reprezentativi ai bisericii romano-catolice.

O intrare boltită cu sculpturi de sfinţi la partea superioară şi străjuită de cei 12 apostoli, sunt elementele de decor care atrag privirile din orice colt al pieţei Maria Magdalena.

Pe partea stângă se află Magistrat Palac Wielopolskich, o clădire construită în secolul XVI în stil baroc şi în care funcţionează Administraţia oraşului.

Mai departe în Plac Wszystkich Swietych (Piaţa tuturor Sfinţilor, pe partea stângă, se află Kosciol Franciskanowa (Biserica Franciscană), o clădire mai puţin aspectuoasă pe exterior, dar foarte frumoasă pe interior. Pe lângă picturile policrome, altarul principal şi capela de la intrare impresionează prin vitraliile frumos colorate în albastru şi verzui.

Pe partea dreaptă întâlnim Bazylika Trojci Swietej (Biserica Sf.Treime), o construcţie gotică ctitorită în secolul XIII şi care a aparţinut de mănăstirea dominicanilor. Construită din cărămidă roşie, biserica are un interior bogat, cu numeroase capele, statui şi picturi policrome, un altar aurit şi un naos format din trei compartimente, ce comunică între ele prin frumoase acolade. Această biserică a primit titlul de onoare Basilica Minor din partea papei, ca o recunoaştere a valorii sale deosebite din punct de vedere al pelerinajului istoric.

Continuăm să mergem pe strada Grodska şi ajungem în Rynek Glowny cea mai mare şi cunoscută piaţă din Cracovia. Loc supraaglomerat de turişti, cu un monument statuar al lui Adam Mickiewicz, un cunoscut patriot, poet şi scriitor polonez, piaţa adăposteşte câteva obiective de excepţie.

Kosciol Sw.Wojciecha (Biserica Sf. Adalbert), o biserică romano-catolică construită în stil baroc cu o singură cupolă şi un singur naos. Altarul principal aurit are pe faţadă o copie a Fecioarei Maria Maggiore, al cărei original se află în biserica cu acelaşi nume din Roma (am vizitat-o în 2012).

Sukiennice (Hala postăvarilor), un loc unde altădată se făcea comerţ international pe bază de troc. Astăzi aici se vând suveniruri pentru turişti, iar la etaj există un muzeu cu picturi şi sculpturI poloneze din secolul XIX.

În spatele halei, lateral stânga se află Wieza Ratuszowa (Turnul Primăriei), o frumoasă construcţie gotică înaltă, cu secţiune pătrată, ce a făcut parte din vechea Primărie şi care are la intrare stema Poloniei şi emblema oraşului Cracovia. Lângă turn atrage atenţia o lucrare din bronz cam ciudată în felul ei, un cap de femeie de o mărime impresionantă. În nord-vestul halei de ţesături se află o altă clădire istorică,un fost palat, care astăzi adăposteşte Muzeul de Istorie al oraşului.

În faţa halei se înalţă semeţ turnurile unei alte clădiri sacre Kosciol Sw. Mariacki (Biserica Sf.Maria), care este de fapt catedrala oraşului. Construită în stil gotic la începutul secolului XIII din cărămidă roşie, catedrala este renumită prin altarul său din lemn sculptat şi aurit. Pe lângă altar impresionează vitraliile din naos, crucifixul, iar tavanul imitând cerul albastru înstelat te lasă fără cuvinte. Este singura biserică catolică din Cracovia, la care se plăteşte intrarea.

Un pic mai în spate, pe partea dreaptă de la catedrală se află Kosciol Sw.Barbary (Biserica Sf .Barbara). Este o biserică gotică din cărămidă roşie, construită în secolul XIV de cult romano-catolic. Are un singur naos şi o frumoasă intrare din marmură alba sculptată.

În curtea bisericii sunt unele statui din piatră, înfăţişând pe cei 12 apostoli pe Muntele Măslinilor. În interior impresionează altarul aurit şi crucifixul vechi din secolul XIV. De asemeni, în interior se află o copie sculpturală din piatră după Michelangelo, Pieta înfăţişând pe Fecioara Maria cu Isus Hristos mort şi ţinut pe braţe. Originalul acestei sculpturi se află la Basilica San Pietro din Vatican.

Printre sutele de porumbei şi turişti am parasit piaţa oraşului şi în continuare pe strada Florianska până la Brama Florianska (Poarta Floriana), fosta intrare principală a oraşului Cracovia. Parte componentă a vechiului zid de apărare ca şi bastionul din spate Barbakan, are o istorie bogată care se poate citi aici. Prin spatele Barbacanului am intrat în Piaţa Jan Matejko, am trecut pe lângă Academia de Arte frumoase, Monumentul Bătăliei de la Grunwald, Mormântul Soldatului Necunoscut şi ne-am oprit la o altă biserică frumoasă, Kosciol Sw. Floriana (Biserica Sf. Florian), patronul şi protectorul Poloniei. Acest lăcaş sfânt cu un interior fastuos are o însemnătate istorică aparte. Aici au fost încoronaţi primii regi ai Poloniei şi tot de aici porneau cortegiile regale spre castelul Wawel. Părintele Karol Wojtyla, viitorul Papa Ioan al II-lea a lucrat o perioadă aici ca vicar. De la piaţa Jan Matejko ne-am întors spre Kazimierz prin parcul care înconjoară centrul istoric al oraşului, Platny.

La un moment dat am ieşit din parc şi am intrat pe strada Szpitalna, unde în partea stângă se află o clădire impresionantă Juliusz Slowacki Theatre construită în secolul XVI, după modelul Palatului Garnier, sediul operei din Paris.

Situată în mijlocul unui parc plin de flori şi arbuşti ornamentali, clădirea ce poartă numele unui cunoscut poet, scriitor şi dramaturg polonez are o arhitectură şi o anvergură asemenea unui palat.

Aproape de clădirea teatrului ne-a atras atenţia o altă clădire gotică, Kosciol Swietogo Krzyza (Biserica Sf Cruci). Această biserică are un interior un pic diferit de al celorlalte pe care le vizitasem până acum, bolta fiind susţinută de un singur pilon în formă de copac cu mai multe ramuri, simbolizând pomul vieţii.

Frumuseţea interiorului a fost scoasă în evidenţă şi de altarul principal aurit cu crucifix, străjuit de statuile aurite ale Sf.Stanislav şi Sf.Adalbert, de altarul Fecioarei Maria sau de capela Sf.Sophia. Era a nu ştiu câta biserică pe care o vizitam şi toate ne-au impresionat de risipa de aur care s-a făcut în decorarea acestora.

Continuând pe o alee paralelă cu bulevardul Westerplatte printre copaci înalţi şi umbroşi, am ajuns din nou la castelul Wawel, punctul de început al vizitei noastre în centrul istoric al Cracoviei.

Înainte de a intra pe strada care ducea la locul de cazare, Stradomska, ne-am mai oprit la o biserică Sw.Idziego (Sf.Giles), un edificiu gotic din cărămidă construit la sfârşitul secolului XI. Are un singur naos, iar altarul principal cu un crucifix la partea superioară este străjuit de statui de sfinţi în mărime naturală. Alte două altare baroce, un amvon, statuile Fecioarei Maria şi Sf.Ioan întregesc atracţiile acestui edificiu. În piaţa din faţa bisericii se află un monument în formă de cruce, ridicat în memoria victimelor masacrului de la Katyn din 1940.

Cu regretul că din cauza timpului am trecut prea repede peste unele obiective turistice, iar pe unele nu le-am vizitat deloc, am părăsit Cracovia cu speranţa că poate vreodată vom mai trece pe aici.

Celor care vor să petreacă un sejur în acest frumos oraş, le dorim o călătorie cât mai plăcută!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 19.12.13 21:41:25
Validat / Publicat: 19.12.13 23:00:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Altarul principal al bisericii Sf. Cruci din Cracovia, Polonia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

drumet
[20.12.13 02:35:09]
»

Multumesc ptr articol, apreciez.

Am vititat Cracovia acum peste 20 de ani, nici macar nu-mi amintesc hotelul unde am stat. Este un oras minunat.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.12.13 08:13:05]
»

@drumet: Şi eu mulţumesc, pentru că-mi citiţi postările!

Michi
[21.12.13 00:43:32]
»

@traian. leuca: Provocator review. Nu am vizitat Polonia şi puţinele excursii care se fac cu autocarul includ Balticele şi sunt obositoare.Ţările din nord le-am văzut odată cu fosta URSS. Fără ghid, cu oarecare documentare de acasă crezi că am putea vedea Polonia singuri, mergând între oraşe cu avion sau tren şi având cazări şi transferuri stabilite? Vorbesc engleza cei tineri iar cei mai în vârstă franceza, germana? Există la noi ghiduri turistice? Mai de mulţi ani am urmărit pe la agenţii Polonia, nu au corespuns şi singuri n-am avut curaj. Cu maşina nostră ar fi un stres în plus în necunoscut, mai ales că soţul nu mai e un pasionat al volanului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[21.12.13 11:31:49]
»

@Michi:

Până răspunde Traian, care poate are ceva treburi zilele astea, pot să încerc eu un răspuns.

În primul rând, răspunsul la toate întrebările este afirmativ.

Singura precizare în plus este aceea că agențiile oferă excursii organizate în Polonia nu numai în combinație cu țările baltice, dar și în combinație cu Cehia și Germania, sau fără nicio combinație, Polonia și atât!

Sunt mai multe variante, oferite de mai multe agenții; pentru a le găsi, e suficientă o căutare pe google, după cuvintele-cheie ”circuit Polonia” și lista este foarte bogată.

Am găsit chiar și un circuit de 10 zile ce trece prin Lvov (Ucraina) și apoi pe traseul: Cracovia - Wroclaw - Leipzig - Dresda - Praga - Budapesta.

Mai sunt și circuite de 6 zile numai în Polonia, care includ și Varșovia.

Pentru alte amănunte, dacă este nevoie, putem vorbi pe privat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.12.13 12:57:23]
»

@Michi: Mulţumesc pentru apreciere!

În plus de răspunsul, pe care vi l-a dat Costi, pot să mai adaug şi eu câteva rânduri.

Cred că se pot vizita câteva oraşe poloneze fără ghid şi cu o documentare de acasă.

Însă trebuie ,să aveţi în vedere, că pentru Cracovia aveţi nevoie de trei zile (includ aici şi Auschwitz). iar distanţele dintre oraşe sunt destul de mari.

Da, tinerii vorbesc engleza, am văzut asta la recepţie, la restaurant şi chiar la paznicul din parcare (un domn la vreo 50 de ani).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[21.12.13 17:24:08]
»

@traian. leuca şi Costi: vă mulţumesc pentru informaţiile date. Eu căutasem numai pe la agenţiile cunoscute şi nu mi-a dat prin cap să cer ˝ circuit Polonia˝. Sper, dacă ne ajută Dzeu la vară să facem un circuit exclusiv Polonia care pentru noi este ca o pată albă în Europa. Cred că voi reveni cu întrebări gen ce? şi cum? . Vă urez sărbători fericite, multă sănătate şi excursii frumoase postate pe afa pe care să le citim pe nerăsuflate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
drumet, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059890985488892 sec
    ecranul dvs: 1 x 1