ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

    La plimbare prin Roma (prima parte)

    Ilustrație video-muzicală
    The Rippingtons - Seven Nights in Rome

    Asculta mai multe audio instrumentala
    TIPĂREȘTE

    Cateva zile petrecute la Roma au fost o idee excelenta pentru a incheia sirul iesirilor mele din tara pe acest an. Doream sa vizitez Orasul Etern de foarte mult timp dar poate ca asa a fost sa fie sa ajung aici intr-un moment in care aveam sufletul deschis si imi doream altceva decat plajele din Grecia. Primul lucru care m-a impresionat in Roma au fost copacii. Da! Copacii ! Acei Pinus Pinea sau pinii umbrella. Cred ca ei dau enorm de mult farmec orasului, iar zona Forurilor “tapetata” cu acesti pini pare o imagine pictata. Dar desigur ca incepind sa descopar Roma, am lasat pinii in urma si am vazut unde se afla de fapt frumusetea orasului, frumusete care atrage an de an milioane de turisti.

    Am sa incep plimbarea mea din zona Forului Roman, zona in care am fost cazat si in care orice turist ajunge. O zona de unde poti incepe o plimbare bineinteles dup ace vizitezi impresionantul “ Colosseum”.

    Trecand de Colosseum si Arcul lui Constantin, facind dreapta si mergand pe Via dei Cerchi, printre Palatin si Circo Massimo, am ajuns in Piata Bocca della Verita, un loc trecut in toate ghidurile turistice datorita acelui (se pare) capac de canal ce reprezinta un "detector de minciuni"… o gura deschisa care musca mana mincinosului. Dar Bocca della Verita nu este singura atractie de aici. Manastirea Santa Maria in Cosmedin care adaposteste bucata de piatra este o atractie si mai importanta, iar piata ridicata in zona vechiului Forum Boarium (piata de animale) adaposteste Arcus Argentariorum , Arcul lui Janus , Templul lui Hercules Victor și Templul lui Portunus. De asemenea una dintre fantanile importante din Roma, Fontana del Tritone se afla aici.

    Arcus Argentariorum (Arcul Argintarilor) nu a fost comandat de catre stat sau de Imparat ci de argentarii si comerciantii din oras in onoarea lui Septimius Severus si a familiei sale, numindu-se si Arcul lui Septimius Severus. Scopul sau real este necunoscut insa cea mai vehiculata intrebuintare este aceea ca servea ca si intrere in Forumul Boarium. Arcul a fost ridicat in anul 204 e.n. si se pastreaza foarte bine impreuna cu basoreliefurile sale. La fel de bine s-a pastrat si cel mai vechi edificiu din marmura al Romei, Templul lui Hercules Victor, construit in sec. al II-lea i.Hr. Nu se cunoaste cu exactitate scopul sau insa este sigur ca a fost dedicat lui Hercules, proptectorul negustorilor de ulei de masline. Acoperisul nu s-a pastrat insa 19 din cele 20 de coloane corintice sunt originale. Alaturi de acest templu se afla Templul lui Portunus ,un zeu al porturilor, ce a fost ridicat intre anii 100-80 i. Hr. Si care din anul 872 a fost transformat in biserica ce poarta numele de Santa Maria Egiziaca. Piata este completata de Fontana del Tritone construita aici intre anii 1715 - 1717 de catre Francesco Carlo Bizzaccheri la indemnul Papei Clement al IX-lea. Fantana prezinta doi tritoni ( zeitati marine greacesti intruchipate cu bust de om si cu coada de peste) stand spate in spate, cu cozile impletite, sustinand un bazin in forma de cochilie. Dupa cateva fotografii in piata devenita celebra mai ales datorita celebrului film „Roman Holiday” (1953) am plecat catre malul raului Tibru care se afla la cativa metri distanta. Din Piata Bocca della Verita se poate iesi chiar in dreptul Insulei Tiberina formata de catre rau, un loc prin care treci in drumul catre Trastevere. Pe insula inca mai functioneaza Spitalul Fatebenefratelii construit la sfarsitul sec. al XVI-lea, iar turistii si credinciosii pot intra si in biserica San Bartolomeo construita peste un fost templu dedicat lui Esculap.

    Traversand podul Cestius construit in anul 46 i.Hr. si refacut de mai multe ori, se ajunge pe celalalt mal al Tibrului. Mergand putin mai in fata, catre podul Garibaldi si apoi catre Podul Sisto gasim Fontana dell'Acqua Paola, o fantana in forma unui arc de triumf, construita la dorinta Papei Paul al V-lea intre anii 1610-1612. Deoarece locuitorii Dealului Janiculum foloseau apa sarata a izvoarelor din apropiere sau apa poluata a raului Tibru, Papa Paul al V-lea a decis sa puna o taxa pe vin (idee care a scandalizat locuitorii la acea vreme) pentru a strange fondurile necesare renovarii si extinderii vechiului apeduct Acqua Traiana construit de Imparatul Traian in anul 109 d.Hr.. Astfel ca problema unei surse de apa a fost rezolvata pentru acea zona, iar apeductul a luat numele papei. Fantana Mare marcheaza sfarsitul apeductului si il sarbatoreste pe creatorul sau , Papa Paul al V-lea. Fantana a fost proiectat de catre Flaminio Ponzio si Giovanni Fontana care au folosit marmura alba de la ruinele Templului Minerva din Forumul Nerva. Romanii mai numesc aceasta fantana si “Fontanone” adica “Fantana Mare”). Fantana are cinci arcade separate de coloane de marmura masive si trei nise centrale cu cascade . Initial existau cinci bazine de apa , unul pentru fiecare arc insa in anul 1690 Carlo Fontana a proiectat o piscina semicirculara in care apa sa se reverse din bazinele de marmura. O ordonanta care a fost emisa inca din anul 1707 interzice locuitorilor si nu numai scaldatul in fantana.

    Am renuntat sa fac fotografii deoarece fantana era partial in renovare si nu am gasit nici un unghi din care sa nu se vada schelele. Putin mai in fata se afla Villa Farnesina considerata una dintre cele mai nobile si mai armonioase creatii ale Renasterii italiene. Vila a fost construita la inceputul sec. al XVI-lea pentru bancherul Siena Agostino Chigi de catre arhitectul Baldassare Peruzzi. Petrecerile bancherului erau legendare si se pare ca dupa fiecare fel de mancare acesta arunca farfuriile de argint in Tibru. La sfarsitul sec. al XVI-lea vila a fost cumparata de catre Cardinalul Alessandro Farnese de la care isi ia numele de "Farnesina", pentru a se distinge de Palatul Farnese de pe cealalta parte a Tibrului.

    Eu nu am mai ajuns sa vizitez aceasta vila asa ca am traversat Podul Sisto catre Palatul Spada si Palatul Farnese pe care le-am privit doar pe dinafara. Primul gazduieste Consiliul de Stat, iar celalalt sediul Ambasadei Frantei si pe cel al Scolii Franceze din Roma. Mare colectie de arta, Galleria Spada, se poate vizita in Galeriile Borghese, iar Palatul Farnese se poate vizita avand facuta o rezervare pe acest site in fiecare zi de luni, miercuri sau vineri.

    Piata Farnese este foarte frumoasa si merita sa va opriti o clipa pentru a admira palatul dar si cele doua fantani de granit in forma de barci aduse aici in sec. al XVI-lea din Termele lui Caracalla. Tot aici se afla si Biserica Santa Brigida – Biserica Suediei, o biserica pe care am avut norocul sa o gasesc deschisa si sa o vizitez.

    Am mers mai departe, indepartandu-ma de raul Tibru, catre Campo de’ Fiori, o piata celebra in trecut si inca vestita printre turisti. Numele de „Campul de Flori” vine din vremea cand aici se afla doar o pajiste ce apartinea familiei Orsini. Insa in sec. al XVI-lea Campo de’ Fiori ajunsese chiar centrul Romei. O multime de hanuri , hoteluri si magazine au fost construite atunci in zona si poate cel mai cunoscut han astazi este "Hostaria della Vacca" ce a apartinut Vannozzei de Cattanei , cea mai faimoasa dintre iubitele lui Rodrigo Borgia (viitorul Papa Alexandru al VI-lea), mama lui Cesar si a Lucretiei Borgia.

    Celebra piata a fost folosita si ca loc de executii, iar la data de 17 februarie 1600 filosoful Giordano Bruno a fost ars de viu pentru erezie. Statuia sa a fost ridicata in anul 1887 exact in locul in care a fost ars. M-am plimbat prin piata, m-am uitat printre marfurile expuse si am gasit destule lucruri care mi-au placut insa preturile m-au facut sa ma retrag si sa imi vad mai departe de plimbare.

    Foarte aproape de piata se afla Palatul Pio, o frumusete arhitecturala construita de catre familia Orsini pe o parte a fostului Teatrul al lui Pompei. Initial numit „Palatul Clock " datorita unui ceas de pe fatada turnului cladirii, dupa ce a fost cumparat de catre Pio da Carpi de Savoia, palatul si-a schimbat numele in „Palatul Pio”. La mijlocul anilor 1800 cladirea a fost vinduta unui bancher care , la randul sau, a vindut palatul unei institutii care s-a ocupat de ingrijirea orfanilor si care a amenajat aici dormitoare, sali de clasa si ateliere. Din anii 1920 al treilea si al patrulea etaj ale cladirii au fost abandonate pentru mai multe decenii , pina in anul 1984 cand Universitatea din Washington le-a restaurat si le-a amenajat pentru elevii care doresc sa studieze in Roma.

    Ajunsi pe Corso Vittorio Emanuele ne-am indreptat catre Castelul Sant’Angelo (Castelul Ingerilor) cu al sau minunat pod ridicat pentru prima oara de catre imparatul Hadrian in anul 136 d.Hr. si care in anul 1450 s-a prabusit cu tot cu multimea care se inghesuise cu ocazia unui jubileu. Statuile ingerilor adaugate noului pod construit in anul 1534 ii apartin lui Bernini si au fost realizate de catre elevii sai. Intrarea in Castel a costat 10,5 euro iar vizita a durat putin peste 1 ora. Nu am optat si pentru ghid audio si poate ca nu a fost o hotarire buna. Este adevarat ca odata intors acasa am citit multe despre castel insa vizita fara un ghid este aproape ratata. Totusi mi-a facut placere sa ma plimb prin castelul ce initial a fost ridicat ca si mausoleu pentru Imparatul Hadrian si urmasii sai si transformat de catre papi in resedinta papala pentru 1000 de ani, legandu-l de Vatican prin "Pasajul Borgo". Pe linga apartamentele papale si alte colectii, terasele va ofera posibilitatea de a admira orasul de la inaltime si mai ales de a vedea si fotografia Basilica San Pietro dintr-o pozitie unica.

    Intors pe Corso Vittorio Emanuele am ajuns in Piata Navona un loc obligatoriu de vazut de catre oricine ajunge in Roma. Pe linga minunatele cladiri, fantani sau statui, piata este ideala si pentru cei care vor sa se odihneasca la una din multele terase de aici dar si pentru cei care doresc sa cumpere sau doar sa se uite la ceea ce artistii locali vand. Atmosfera din piata este unica la orice ora a zilei sau a noptii.

    Piata Navona se afla pe locul unui fost stadion ridicat de catre Domitianus in anul 86 d.Hr. si inundat de apele Tibrului in sec. al XV-lea ceea ce a facut ca locuitorii sa se plimbe cu barca in acele zile pe fostul stadion. O idee care un secol mai tirziu a fost preluata : in zilele de sambata si duminica ale lunii august locul era inundat spre fericirea locuitorilor care se puteau plimba din nou cu barcile sau putea privi spectacole in care era redata atmosfera bataliilor maritime istorice. Din acel moment cardinalii, ambasadorii sau curtezanele celebre au inceput sa isi construiasca locuinte fastuoase in ceea ce cu siguranta avea sa devina cea mai cocheta piata. In sec. al XVII-lea Papa Inocentiu al X-lea Pamphilj si-a construit aici propriul palat si a facut tot posibilul ca piata sa devina una unica. L-a angajat pe Bernini sa construiasca impresionanta Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluviilor) dar si sa reamenajeze Fontana del Moro (Fantana Maurului). Fântâna lui Neptun a fost si ea ridicata deasemenea tot in sec. al XVI-lea de catre Giacomo della Porta.

    In Piata Navona se mai afla Biserica Sant'Agnese in Agone, Biserica Santa Maria dell 'Anima, Biserica Santa Maria della Pace, Obeliscul lui Domitian, Piazza Pasquino, Palatul Braschi care adaposteste Muzeul Romei, Palatul Massimo, Palazzo della Sapienza, Biserica San Luigi dei Francesi sau Palatul Madama. Fiecare biserica merita vizitata si fiecare palat privit, iar fantanile oricat de mult le-ai fotografia nu le poti cuprinde la fel de bine ca si cu ochiul liber intregul lor si farmecul pe care-l emana numai acolo.

    Cu greu m-am desprins de acesta unica piata si am plecat necrezind ca o sa mai descopar in Roma ceva atat de fascinant. Dupa cativa pasi, timp nu suficient pentru a iesi de sub vraja Pietei Navona, am dat cu ochii de impunatorul Pantheon impresionant atit din exterior cat si in interior. Am vorbit deja despre el in impresiile mele Muzeele din bisericile Romei insa mi-as dori sa revin pentru a spune ca am gasit Pantheonul mai incantator decat orice vazusem in acea zi. Si ma intreb cum ar fi aratat el astazi daca Papa Urban al VIII-lea nu l-ar fi “jupuit”.

    Am traversat Via del Corso si ne-am indreptat catre celebra Fontana di Trevi trecand fara sa-mi dau seama pe linga Biserica Sant Ignazio di Loyola, o biserica pe care mi-as fi dorit enorm sa o vad. Fontana di Trevi este un loc inundat de turisti de la prima ora pina tarziu in noapte. Probabil ca era ora 2 noaptea cand am vizitat a doua oara fantana si turistii nu dadeau semen ca obosisera sa faca fotografii si sa arunce banuti in speranta ca dorintele vor deveni realitate.

    In anul 19 i.Hr. Marcus Vipsanius Agrippa a hotarit sa se construiasca apeductul Aqua Virgo care aducea apa pentru locuitorii Romei de la 20 km departare, de la izvoarele Salone. Fontana di Trevi aflata la capatul acestui apeduct a fost ridicata intre anii 1732 - 1762 de catre Nicola Salvi, la dorinta Papei Clement al XII-lea. Zeul Neptun este vedeta acestei fantani. Carul sau in forma de scoica este tras de doi cai de mare si doi Tritoni. Natura schimbatoare a marii este reprezentata de cei doi cai : unul calm, iar celalalt salbatic. Multe alte statui il inconjoara pe Neptun, iar apa curge parca din zidurile palatului din spate ducandu-se nicaieri.

    Am ramas peste o ora aproape de Fontana di Trevi gasind in jur cateva magazine de unde ne-am luat cate ceva de mancare si o bere pe care le-am “servit” stand alaturi de alte zeci de turisti infometati, pe treptele din jurul fantanii. Timp suficient ca sa ne odihnim pentru a putea pleca mai departe catre cealalta parte a orasului unde ne asteptau cel putin tot atatea atractii…

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de vlado2 in 19.12.13 20:21:56
    Validat / Publicat: 19.12.13 22:41:18
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 14307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Pinus Pinea sau pinii umbrela din Roma
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [19.12.13 20:40:49]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    vlado2AUTOR REVIEW
    [19.12.13 22:14:07]
    »

    Fond sonor: http://www.trilulilu.ro/muzica-instrumentala/the-rippingtons-seven-nights-in-rome? ref=cauta

    Multumesc

    webmaster
    [19.12.13 23:34:13]
    »

    @vlado2: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077195882797241 sec
    ecranul dvs: 1 x 1