ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2013
DE pmc
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: brasov
ÎNSCRIS: 25.08.11
STATUS: SILVER
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Junii Brasoveni

TIPĂREȘTE

De mica am avut ocazia ca in fiecare an sa pot merge sa vad Junii. E ceva frumos, o traditie deosebita. Acum am copii mei pe care cu tot dragul ii duc sa vada Junii. Norocul meu este ca tatal meu acum locuieste chiar in Scheii Brasovului, zona prin care trec Junii in drum spre Pietrele lui Solomon.

Junii vin in cete din toate zonele Brasovului si se aduna in Piata Prundului unde se tine o scurta slujba iar apoi pleaca in cete '' la Pietri''. In fata lor merge Fanfara Militara iar apoi Junii in ordinea traditiei: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori.

In fruntea fiecarei cete sta vătaful urmat de stegar si cei doi armași. Pe drum se opresc la Troita Căpitanului Ilie Birt si canta Hristos a inviat. Tot in cete coboara pe strada Mureșenilor si fac un ocol prin centrul orasului pana la Poarta Șchei apoi urca pe strada Pe Tocile si de acolo la Pietrele lui Solomon unde dupa traditie se arunca buzduganul in Hora Junilor. Traditia aruncarii buzduganului este prilej pentru juni sa-si dovedeasca barbatia. Fiecare June incepand de la Vataf, rebuie sa il arunce cat mai sus si sa il prinda de trei ori. Se zice ca pe timpuri acesta avea 50 de cm si 3 kg.

Dupa terminarea obiceiurilor Junii raman la Pietri si petrec pana la lasarea serii iar apoi se intorc calare la casele lor.

E ca o poveste si iubesc felul in care Junii isi prezinta armasarii lor, care mai de care mai impodobiti si mai frumosi. Deasemenea felul in care te saluta si bucuria lor parca te transporta in timp si te face sa te simti dinou copil.

Recomand tuturor macar o data sa vina sa vada Junii si mai mult ca sigur o sa revina si in anii urmatori.

O sa revin si cu poze.


[fb]
---
Trimis de pmc in 21.11.13 16:33:40
Validat / Publicat: 22.11.13 22:43:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1553 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pmc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.11.13 16:29:27] »

Aveam impresia că Junii sînt numai din Șchei. Sînt și din alte părți?

krondia* [23.11.13 17:49:52] »

Conform tradiţiei care datează de secole bune, nu poate fi june niciun venetic, adică cineva care nu aparţine unei familii de şcheieni adevăraţi. De altfel, locurile în care junii se întâlnesc pentru a sărbători diferite evenimente se găsesc doar în Şcheii Braşovului.

O excepţie o reprezintă primarul actual al Braşovului care a fost înnobilat de curând ca membru al cetei Junilor Bătrâni, în semn de mulţumire pentru promovarea acestui frumos obicei de către municipalitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [25.11.13 12:42:53] »

Mersi! Mă indusese în eroare afirmația cum că vin din toate zonele Brașovului.

pmc [27.11.13 08:05:05] »

@abancor: Intradevar majoritatea sunt din Scheii Brasovului dar Junii Batrani sunt din Brasovul Vechi zona Bartolomeu iar lor li s-au alaturat si cativa din Stupini (li se mai spune si stupari) de aceea am scris din toate zonele

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.11.13 14:16:49] »

Aha! Aveam impresia, încă de cînd am auzit de juni, că nu poți fi june decît dacă familia ta se trage din Șchei și tu locuiești încă acolo. Te-ai mutat în alt cartier - adio! Așa îmi povestea cineva în urmă cu ani.

Se pare că nu era chiar așa, pot fi și din alte cartiere.

Dar condiția cu locuința, e adevărată? Sau poți să te fi născut în Șchei sau Bartolomeu, dar să locuiești acum în Tractorul. Te dă afară din organizație dacă te muți cu locuința?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
pmc [27.11.13 17:42:07] »

@abancor: ))) asta ar fi culmea. cred ca majoritatea locuiesc in Scheii Brasovului dar sunt mai mult decat sigura ca nu conteaza in ce zona a Brasovului locuiesti ci sa ai sange de scheian eu cunosc pe cineva cu care am lucrat si facea parte din Asociatia Junilor Brasovecheni si nu locuia in Schei... deci probabil nu mai e obligatoriu sa locuiesti acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.11.13 19:18:50] »

Poate nici n-o fi fost obligatoriu! O fi fost numai o legendă, un "mit" care circula printre ne-braşoveni. Pur şi simplu, asta ştiam despre Juni acum 15 sau 20 de ani. De unde, n-aş mai putea să zic! Ca orice informaţie generală, o ştii şi ai impresia că aşa "ştie toată lumea", că "se ştie" pur şi simplu.

Bine că mi se mai clarifică nişte chestiuni, chiar dacă după ani de zile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, pmc
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059445142745972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1