ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vinul de Burgundia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Adevaru-i doar in vin, spune-un vechi proverb latin, hai sa bem si sa ne veselim”

Nu demult va scriam despre manastirea Cîrţa si ai sai calugari cistercani sositi din Burgundia, cu un bun de mare pret, care le conferea vitalitate si chef de viata.

Era vorba de vin.

“Bea-bea, nu te lasa, uita ca viata e grea…”

E bine de stiut ca dupa imensele podgorii din departamentul Gironde unde s-a nascut vestitul vin de Bordeaux, regiunile Champagne si Bourgogne (Burgundia), sunt vestite in viticulatura cu soiuri nobile, aceste regiuni ale Frantei fiind unele din cele mai mari furnizoare de vin si sampanie de calitate din Europa. Meseria de viticultor are secretele ei, si se mosteneste in general, din tata-n fiu, e-o meserie grea, pe care daca n-o indragesti, n-are rost sa te apuci s-o faci, caci procesul fabricarii vinului e unul indelungat si minutios, chiar plictisitor. In marile beciuri din Franta, munca consta adeseori in a cobori in pivnitele reci si a roti cu 180 de grade, cateva sute de mii sau chiar milioane de sticle cu vin. Toamna, nu rareori am intalnit in podgoriile din Bordeaux sau Saint-Emilion, tineri care culegeau manual strugurii, aruncandu-i intr-un cos mare de nuiele ce-l purtau pe spate si care vorbeau romaneste. Erau tineri din tara noastra care lucrau sezonieri, intreaga zi, pentru casa-masa si un salariu oarecare, francezii ocupandu-se mai ales de procesul; fabricarii si comercializarii vinului si mai ales de cel al degustarii lui in imensele beciuri in care intri de obicei pe doua picioare si iesi pe patru. Nici nu e de mirare ca francezii au atat de multe cantece de pahar, dar nu mai multe decat noi. Va mai aduceti aminte de cantecele studentiei noastre? “Cavaleri ai mesei rotunde, sa gustam daca vinu-i bun, eu as bea cinci sau sase sticle, cu-o studenta pe genunchii mei”…sau “Allons enfants de la patrieeee, le jour a boire est arrive! ” Francezii si italienii nici nu prea beau multa apa la masa ci vin, iar vinul il beau sec, daca vrei sa-l faci “spriţ”, deci daca vrei sa torni apa-n vin, acestia iti dau peste mana, apostrofandu-te: ”Ce faci dom’le, vrei sa strici bunatate de vin? ”. Dar pentru aceasta placere, ei au de platit un tribute greu…in Franta exista cel mai mare numar de cirotici ai Europei (cu exceptia Marii Britanii, pe care o consideram un pic aparte de batranul continent). S-au emis teorii ca branzeturile pe care le consuma dupa fiecare masa francezii, ar mai neutraliza efectul alcoolului. Povesti! Alcoolul in exces, este cea mai periculoasa substanta chimica pentru ficat si conducatorii auto.

Burgundia

In traducerea din franceza veche, “burgund” inseamna “rosu”, dar vinul de Burgundia poate fi atat alb cat si rosu. Cele mai vestite vinuri sunt in regiunile Cote d’Or, Cote Challonaise si Beaujaulais. In secolul al XV-lea, ducele de Burgundia, Carol Temerarul, datorita averii sale imense castigate in mare parte din comertului cu vinuri, a creat un “stat in stat”, devenise un mic rege local, ce nu tinea seama prea mult de edictele curtii regale de la Paris, astfel incat atat capetele incoronate din Franta cat si cele din Marea Britanie, doreau nespus sa-si marite printesele cu acest duce, pentru o mai mare stabilitate politica si pentru o mai multa buna dispozitie, caci e stiut ca la un pahar cu vin, si cei mai mari dusmani, au sansa de a se impaca.

Astazi, e cunoscut exodul duminical al britanicilor (adevarate sugative bahice) pe fery-boat-uri, de la Dover la Calais sau prin Eurotunel. Englezii vin dimineata si se intorc seara. Ce fac ei in acest rastimp la Calais prin bistrourile si restaurantele din port, unde mancarea si mai ales bautura e mult mai ieftina decat la ei? E lesne de inteles. Cei mai multi isi duc si rezerve acasa in rucsacuri si sacose dar cea mai mare cantitate de vin si sampanie, ei o trec peste Canalul Manecii, in stomac.

Multe case, vile si chiar mici castele din vestul Frantei au fost cumparate de britanicii bogati. Ei le folosesc doar in concedii, caci in Franta clima e mai blanda, iar bucataria si bauturile franceze sunt excelente.

Cum se ajunge in Burgundia, regiune situata in centrul Frantei, nu foarte departe de Paris sau Normandia? La Beauvais, langa aeroport, exista doua mega-parking-uri de "rent-a-car", pe care eu si copiii le-am admirat, odata, demult, intreaga noapte, invartindu-ne in jurul lor, nestiind ca intre orele 11,30 seara si 6 dimineata, aeroportul din Beauvais, se inchide pentru curatenie. De acolo, din parkingul care se deschide pe la ora 9, se poate inchiria o masina mica sau mai mare, preturile variaza intre 45 si 50 de euro pe zi (plus combustibilul), dar atentie, la ghiseul de inchiriere, trebuie sa aveti un card (preferabil Eurocard), incarcat cu cel putin 175 de euro, altfel, puteti sa aveti si 1000 de euro bani lichizi, ca nu veti putea inchiria vreo masina. Chestia asta mi s-a intamplat si in acesta primavara in Grecia. Noi am inchiriat la Beauvais, un Toyota Yaris cu 45 euro pe zi, dar, pentru o inchieriere de mai lunga durata, pretul scade, poti de exemplu sa obtii o masina mica pentru 5 zile cu 200 euro.

Intre Beauvais si Dijon, captala regiunii Bourgogne, nu sunt decat 390 de Km, pe autostrada in 4 ore ai ajuns, dar daca vrei sa admiri peisajul, e bine sa te lasi ghidat de harta sau indicatoare si sa strabati cate mai multe localitati mici si cochete si mai ales sa admiri marile domenii viticole. In jurul acestui oras, Dijon, se afla principalele podgorii, raspandite peste tot, prin numeroase localitati, ale caror nume le veti retine cu greu, caci sunt multe. Noi am intrat intr-o pivnita de vinuri a producatorului Philipe Lecrerc, din Cote d’Or, si pentru ca am cumparat cate ceva (un vin Bourgogne la 10 euro), am fost lasati sa vizitam pivnita de vinuri si sa fotografiem imensele butoaie ale cramei. Apoi am degustat, gratis, un vin rosu de Chambertin.

Acum, ce sa va zic eu? ... intre un Bordeaux, un Saint Emilion, un Beaujolais rosu sau alb si un Recas, Murfatlar, Cotnari sau Jidvei de-al nostru, nu e mare diferenta, decat la pret. In Franta, gasesti sticle de vin vechi de 3-4 ani, la 700 ml sau 1 litru, de la 9 euro in sus, peste tot. In unele crame poti si degusta vinuri, fara obligatia de a cumpara ceva, ai oprit masina, ai baut si ai plecat!... mai ales ca la italieni sau la francezi, soferul are dreptul la un pahar de vin la volan, la nemti (parca) nu e voie…si la noi se va vota in curand acesta lege europeana “a paharului la volan”, suntem doar latini, nu-i asa? , chiar daca pe soselele noastre se petrece procentul cel mai mare de accidente grave din Europa

Cel mai interesant in regiunea Bourgogne, e sa intri intr-un restaurant de provincie, frumos dichisit, si sa comanzi ceva de mancare…imediat vei fi servit, iar daca ceri sfatul unui oenolog, acesta va veni la masa ta si va face o mica demonstratie, prin care te va sfatui care anume vin se potriveste la mancarea ce-ai ales-o, plimbandu-si cu multa seriozitate si importanta vinul printre toate papilele limbii, rotindu-l prin pahar, mirosindu-l, savurandu-l, privindu-l indelung, ce mai! e un intreg spectacol! , si apoi servindu-te cu cel mai bun vin posibil. Iar daca vinul ales, totusi, se intampla sa nu-ti placa, acesta repeta operatiunea cu alte soiuri de vin. Dar nu peste tot e asa, doar in resturantele “de firma”. In orice restaurant popular, fara "fiţe", poti cere simplu, un vin de 2-3 ani. Daca insa ceri unul ceva mai vechi, dintr-un an anume, an bun, cu o recolta de exceptie, vestita, chelnerii cunoasc in general istoria celor mai buni ani viticoli, dar atentie! , si pretul acelei sticle comandate, va fi in stare sa-ti taie subit pofta de mancare. Nu e civilizat sa intrebi cat costa un vin cerut la comada, (se considera ca stii ce-ai cerut), dar e practic. In rest, preturile le vei gasi in lista de meniuri si vei putea intotdeuna sa servesti si un fel ”de vin al casei”, care e mai ieftin (6-8 euro sticla).

In Franta, pe mine nu m-a durut niciodata capul sau stomacul dupa bauturile lor, nici dupa “calvados” (tuica de prune si mere), nici dupa “poire (tuica de pere) sau dupa cidru (un lichior din mai multe fructe), nici dupa sampaniile sau vinurile lor albe, rosii sau roze. Datorita concurentei, cred ca francezii nu-si permit sa te insele si sa “boteze” bauturile lor, dimpotriva, am vazut la ei o mare mandrie si veneratie pentru licoarea lui Bachus…

Asadar, hai sa traim si sa bem paharul pana la fund!

@Web, te rog, clipul, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=BHvIQo_sTyc


[fb]
---
Trimis de dorgo in 21.10.13 21:58:15
Validat / Publicat: 22.10.13 10:03:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3575 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Spre Beauvais
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Diaura* [22.10.13 14:44:15] »

@webmaster13

Am o alta propunere pentru ilustratia muzicala, daca si autorul este de acord.

Ma gandesc ca Edith Piaf ar fi mai potrivita.

youtube

dorgo [22.10.13 20:20:46] »

@Diaura: din pacate, melodia aceasta cu Edith Piaf, am mai pus-o la "Paris, un oraş de piatră? "

Diaura* [22.10.13 20:32:49] »

@dorgo:

Atunci poate asta;

youtube

Mi se pare mai potrivita o chansoneta si plus de asta multi vad viata in roz dupa cateva pahare de vin.

dorgo [22.10.13 21:43:35] »

@Diaura: nu prea ne potrivim la gusturile viticole, poate mai degraba asta youtube

Diaura* [22.10.13 22:05:28] »

@dorgo:

E povestea ta... e alegerea ta.

dorgo [23.10.13 20:24:58] »

@Diaura: cred ca ai dreptate, n-are ce cauta versiunea anglosaxona a "Cavalerilor mesei rotunde", intr-o crama frantuzeasca, asadar, il rog frumos, pe @Web 13 (merci beaucoup!), sa schimbe melodia din antet cu o melodie de pahar frantuzeasca haioasa, pe care incerc sa v-o traduc...

youtube.com/watch?v=3qps1leSlT4

"Cavaleri ai meseri rotunde, sa vedem daca vinu-i bun

Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun

Eu as bea cinci sau sase sticle cu-o femeie pe genunchii mei

Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun

Cand am sa mor, vreau sa ma ingroape, intr-un beci in care vinu-i bun

Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun

Cu picioarele lipite de perete si cu capul sub un robinet

Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun

Pe mormant, vreau sa mi se scrie, "aici zace regele betivilor"

Sa se scrie, da, da, da, pe mormant, nu, nu, nu, "aici zace cel dintai betiv"

Morala acestei istorioare, este ca toti barbatii-s niste porci

Toti barbatii, da, da, da, toti barbatii, nu, nu, nu, toti barbatii sunt niste porci

Iar morala acestei morale, este ca femeilor porcii le cam plac

Ca femeilor, da, da, da, ca femeilor, nu, nu, nu, ca femeilor porcii le cam plac

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Burgundia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043757915496826 sec
    ecranul dvs: 1 x 1