ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2013
DE mvr
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.09.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe urmele Vitoriei Lipan

TIPĂREȘTE

De Muntii Stanişoarei ma leagă amintirile copilăriei şi drumurile făcute cu bunicii mei la stânile de pe vârf. Am citit cu plăcere review-ul lui Qvadratvus vezi impresii, plin de detaliile tehnice şi istorice ale călătoriei lui din 2011. În august 2012, lucrurile nu se schimbaseră prea mult, în sensul că mult trâmbiţata refacere a Drumului Talienilor nu făcuse prea mari progrese. Ne-am încumetat totuşi să facem acest drum, cu un Logan, iar de la pensiunea Bucovina din Mălini, până la Crucea Talienilor, am facut circa 45 de minute. Chiar dacă drumul este neasfaltat, nu a ridicat probleme deosebite şi ne-am bucurat şi de tufele de zmeură de pădure de pe marginea drumului. Dacă la începutul urcuşului pădurea este impresionantă, oferind nişte privelişti remarcabile, spre vârf concesionările făcute de primăria Mălini îşi spun cuvântul. Trunchiuri imense prăbuşite la pământ, sunet de drujbe şi aspectul dezolant al buturugilor rămase în urma tăierilor nu se mai potriveau cu amintirile mele. Am ajuns sus, la Crucea Talienilor şi în 10 minute vreo 20 de exemplare de ciobănesc bucovinean ne-au înconjurat, lucru firesc dacă ţinem cont de numărul stânilor din împrejurimi. Dacă sunteţi tentaţi de acest lucru, ciobanii de la aceste stâne vă pot oferi o masă la stână, cu ciorbă cu jântiţă, caş şi urdă, lapte de oaie cu mămăligă şi evident, cârlani la proţap.

Italienii au stat 12 ani în Mălini, timp în care au construit podurile, cantonul şi o şcoală în care copiii mălinenilor învaţă şi astăzi, iar la final au ridicat la capătul „Drumului talienilor”, în Munţii Stânişoarei, o cruce din piatră.

Crucea originală s-a distrus, au mai rămas doar treptele de piatră pe care se urca până acolo, dar alături a fost amplasată o cruce metalică de pe o biserică ce a fost mutată şi o alta, adusă de săteni. Lângă „Crucea talienilor” există încă resturile cazematelor aruncate în aer de nemţi în al Doilea Război Mondial. Nu am stat mult, am privit resturile cazematelor, am ascultat ulii ce se roteau în cercuri mari, am privit culmile Rarăului şi Giumalăului ce se zăreau în depărtare şi ne-am intors spre Mălini. Podurile şi podeţele de pe "Drumul Talienilor" sunt în stare perfectă, până acum nu au avut nevoie de nici o consolidare şi nu au nici măcar restricţii de tonaj.

Cele trei poduri metalice de pe pârâul Suha, construite de italieni, din grinzi cu zăbrele cu calea sus, şi podeţele în boltă din zidărie de moloane de piatră sunt adevărate lucrări de artă şi au rămas intacte în ciuda trecerii timpului...

Până la cruce, pe acelaşi drum mai există un monument închinat soldaţilor ucişi în al Doilea Război Mondial şi o cruce veche din piatră care marchează poiana în care odihnesc laolaltă sute de ostaşi.

În ceea ce priveşte posibilităţile de cazare, în Mălini, satul Văleni, există câteva pensiuni rezonabile: pensiunea Bucovina (4 margarete) cu preţuri rezonabile de cazare şi masă (80 Ron-camera, 75 RON masa pe zi), Pensiunea Nedeea cu condiţii excelente de cazare şi masă, teren de tenis şi preţuri rezonabile, Pensiunea "La Filuţă", un fel de pensiune de protocol a satului, dar care se pare că nu e tocmai rezonabilă, din punct de vedere financiar, Pensiunea "Stânişoara" la care am înţeles că sunt excelente condiţiile de masă şi sunt cele mai scăzute tarife din zonă. La 8 Km de Mălini, la Slatina există o manastire impresionantă, monument istoric, ridicată de nepotul lui Ştefan cel Mare, Alexandru Lăpuşneanu. Este poziţionată într-un peisaj de vis, relativ izolată de sat, iar detaliile date de maica Iustina Păcătoasa ce ne-a servit ca ghid în acestă excursie au fost cumva diferite şi originale, faţă de ceea ce am găsit la alte mănăstiri.

Zona aceasta este un paradis al vânătorilor de mistreţi, urşi şi cerbi şi al căutătorilor de hribi, ghebe, gălbiori, vineţele. De asemenea, este locul ideal pentru culegătorii de fructe de pădure: zmeură de pădure, afine, fragi, mure.


[fb]
---
Trimis de mvr in 13.10.13 12:24:37
Validat / Publicat: 13.10.13 13:13:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2811 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mvr); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Crucea Talienilor, distrusă în timpul războiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[06.12.13 14:00:38]
»

@mvr, de unde ai fotografia cu vechea Cruce a Talienilor? M-ar interesa să-i fac un upload (dacă este posibil), deoarece actual lucrez pe wiki la un articol despre Drumul Talienilor şi aş dori-o în articol. Evident, uploadul se face după anumite reguli şi, mai întâi vreau să văd dacă este posibil.

P. S. Păcat că nu s-a mai continuat munca lui Udrea şi a lui Flutur...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mvrAUTOR REVIEW
[11.12.13 14:18:23]
»

@Qvadratvus: Din pacate, fotografia o aveam intr-un folder vechi cu poze din imprejurimile Falticeniului, de la inceputul secolului, trimise de un prieten. Fotografia asta apare des in ziarele locale, dar nu stiu nimic despre apartenenta ei. Am vazut ca nici ziarele nu dau date in acest sens. Ultimul ziar in care am gasit-o este acesta: ziarullumina.ro/actualita ... -va-fi-rezidita. Poate autorul articolului stie ceva mai multe despre subiect. Imi pare rau ca nu te pot ajuta cu mai multe informatii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.12.13 14:29:25]
»

@Qvadratvus: am găsit pe saitul jurnalul.ro o versiune la rezoluție ceva mai mare: vezi foto. Se vede că e o poză de epocă scanată - nu cred că va veni nimeni să declare că are drepturi de copyright asupra ei. Eu cred că o poți „urca” liniștit pe wikipedia.

Qvadratvus
[11.12.13 14:48:35]
»

Mulţumesc de informaţii. Între timp am găsit şi eu articolul din Jurnalul Naţional şi l-am pus în articol la ro.wikipedia.org/wiki/Dru ... .83turi_externe P.S. Articolul din "Lumina" are date eronate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mvr, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Stânișoarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058754205703735 sec
    ecranul dvs: 1 x 1