ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.03.10
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2013
    DURATA: 12 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Etna - stapanul Siciliei

    TIPĂREȘTE

    Nu are rost sa mergeti in Sicilia daca nu va propuneti sa vizitati si vulcanul Etna. Am plecat destul de bine informati de acasa, aveam asteptari foarte mari dar experienta petrecuta in ziua dedicata vulcanului a fost una de exceptie. Vulcanul incepi sa il vezi inca din avion imediat ce te apropii de aeroportul din Catania si te seduce instantaneu. A avut grija sa ne vegheze in permanenta si sa ne aduca aminte ca el este stapanul. Dar sa incepem aventura :)

    In afara informatiilor citite aici si pe alte site-uri de calatorii, am decis ca este potrivit sa solicitam si o opinie a unui localnic legata de felul in care putem profita la maxim de vizita pe Etna. Din pacate succesul nu a fost prea mare pentru ca singurele recomandari primite au fost fie de a ne informa pe Internet fie de a apela la un centru de informare turistica. Cum informatii de pe net aveam, am zis sa ne incercam norocul si la un centru de informare turistica. Singura recomandare primita acolo a fost sa ne indreptam privirea catre un stand unde erau postate mai multe pliante cu excursii in diverse locuri de pe insula, inclusiv Etna. O sa radeti dar l-am ales pe cel mai frumos colorat si cu cele mai multe variante de oferte de urcat pe Etna.

    Pe cont propriu am fi avut 2 variante: tren+ autocar sau direct autocar din Catania pana la refugiul Sapienza. Dupa lungi dezbateri, am ales o excursie organizata cu jeep-ul, un pachet de 79 EUR/per cu durata de 8 ore si care ameninta sa fie cel mai bun dintre cele mai bune. Avantaj, te lua masina de la hotel si te lasa in ce loc doreai, ghid dedicat grupului, flexibilitate maxima. Am sunat la un fel de call center, am fost programati in penultima zi a noastra in Sicilia, pe motiv ca sunt rezervati pentru alte zile. Ne-am felicitat ca uite ce bine a ales, ca daca sunt atat de solicitati sunt si buni. Cu o zi inainte am primit mesaj pe telefon cu numele ghidului care va veni sa ne ia de la hotel si cu numarul sau de telefon.

    In dimineata plecarii surpriza: am primit mesaj ca Paolo, ghidul nostru este deja in fata hotelului, ca ne asteapta si sa nu ne grabim ca nu pleaca fara noi. Cand am coborat, Paolo lipsa. Sunam la numarul lui, el ne asigura ca este la adresa, noi eram in fata casei (am stat la un apartament inchiriat, nu hotel), pana aflam ca s-a strecurat o greseala in rezervarea telefonica. el era in strada donizetti iar noi locuiam in strada alfonzetti. Pana a venit la noua adresa, a trecut aproape 1 ora, adica s-a facut ora 09.00. Ne-a spus ca vom petrece ziua impreuna si sa ii spunem ce dorim sa vedem. Noi cu pliantul lipit de mana i-am zis: ce este scris aici, nimic altceva, doar platim 79 eur/persoana. Avantajul a fost ca am fost doar 4, la momentul rezervarii ni s-a spus ca vor mai fi 2 persoane cu noi. Am vizitat 2 orase pe coasta, Accireale si Accicastello, apoi am plecat spre Alcantara.

    Alcantara este de fapt valea unui rau care se transforma apoi intr-un adevarat defileu. Este de fapt o rezervatie naturala, un parc geologic si botanic. Pe malul apei se poate face si plaja, este adevarat ca locul este foarte aglomerat, accesul este gratuit iar daca vrei sa intri in rezervatia propriuzisa ai nevoie de un fel de permis care se elibereaza contra unei taxe (este de fapt un bilet de intrare). Noi am preferat sa ne bucuram de soare si am stat cam aproximativ 1 ora la soare dupa care ne-am indreptat spre locul de servit masa pentru ca se facuse deja pranzul. Masa a fost una exagerata, multe feluri de mancare, antipasti, paste, fel principal, desert, vin si apa la discretia (masa fiind inclusa in pretul excursiei).

    Ne-am mobilizat si am inceput urcusul pe munte. Iata cateva informatii utile. Sunt mai multe praguri de acces, primul fiind refugiul Sapienza la 2800 m altitudine. Pana aici se poate ajunge lejer cu orice masina si chiar cu autocarul din Catania. De la 2800 se mai poate urca cu telefericul sau cu masinile firmei care are si telefericul iar la craterul central se poate ajunge doar pe jos, excursia poate dura si 5-6 ore depinde de conditia fizica. Accesul in zona craterului mare este permisa doar in anumite conditii, in functie de activitatea vulcanului. Trebuie sa bata vantul astfel incat concetratia de gaze emanata sa nu fie foarte mare, dar nici sa nu bata tare pentru a nu fi afectata siguranta turistilor.

    Craterele vulcanice sunt peste tot, cele mai vechi sunt impadurite, cele mai noi sunt cele mai vizibile si mai spectaculoase. Secretul vegetatiei de pe Etna este dat de solul vulcanic, care este plin de minerale si este ca un burete, astfel incat retine umezeala din aer.

    Fiecare eruptie genereaza vai de lava si in functie de dimensiunea eruptiei, modifica spectaculos imprejurimile, dand impresia unui peisaj selenar. Eruptiile care au generat distrugerile cele mai mari sunt eruptiile pornite din cratele mai apropiate de mare, acum eruptiile sunt mai apropiate de craterul central si distrugerile sunt mai mici. In afara de asta, eruptiile pot fi prevenite si au ajus la performanta de a crea trasee pentru lava astfel incat distrugerile sa fie minime.

    Scurgerile de lava au creat adevarate pesteri in subteran, au creat galerii, unele dintre ele vizitabile, dar sa stii de ele. Asta a fost avantajul major al faptului ca am avut un ghid dedicat si ca fost un grup mic, ne-am oprit unde am vrut si am stat cat am dorit noi.

    Este foarte importanta vremea pentru a avea vizibilitate maxima asupra locului, incaltari comode dar atentie, piatra vulcanica zgarie foarte usor incaltamintea, un hanorac mai gros, depinde de momentul in care mergeti. Noi le-am folosit doar cand am coborat in grota. Craterele sunt semnalizate cu anul eruptiei, este o modalitate prin care constientizezi si mai mult faptul ca este un vulcan cu adevarat activ. La coborare se trece pe langa ruinele unei case cuprinsa de lava si imaginea iti da fiori cu adevarat.

    dar sicilienii au invatat sa convietuiasca cu vulcanul, il respecta si il admira, vorbesc cu mandrie despre el.


    [fb]
    ---
    Trimis de danieltanase* in 12.09.13 21:52:41
    Validat / Publicat: 12.09.13 22:37:36
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7841 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danieltanase*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [12.09.13 22:37:23]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    dorgo
    [13.09.13 07:29:34]
    »

    @Daniel... "Craterele sunt semnalizate cu anul eruptiei, este o modalitate prin care constientizezi si mai mult faptul ca este un vulcan cu adevarat activ"... la "Dicovery" si "National geographic", se afirma ca pericolul "gen eruptie Toba din Sumatra", din urma cu multe mii de ani si care a lasat pe pamant din viata doar cateva zeci de mii de oameni, nu din Sicilia vine ci din parcul Yellowstone din USA, in curand (10-50-500 ani)...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mecut
    [13.09.13 09:52:26]
    »

    Fotografia mea preferata este P011... pare o imagine din cosmos.

    LoraG76*
    [13.09.13 12:45:06]
    »

    Am fost si noi acum 8 ani, superb muntele Etna, interesant si atat de diferit de tot ce insemna munte in imaginea noastra...

    iulianic
    [13.09.13 13:15:42]
    »

    @danieltanase: Într-adevăr, Etna este stăpânul Siciliei, dar şi cel mai atractiv punct pentru turişti. Urcuşul pe muntele Etna este o experienţă unică pentru că nu seamănă cu nici un alt urcuş pe munte, aşa cum nici Etna nu seamănă cu un alt munte.

    Am fost şi eu acolo acum trei ani, iar în timpul avut la dispoziţie am cutezat să urc (cu telefericul) doar până la altitudinea de 2.500 m şi să fac o plimbare pe platou. Am şi scris câte ceva aici - vezi impresii.

    Mulţumesc pentru că mi-ai împrospătat amintirile şi m-ai facut să reeditez trăirile de atunci! Excursia pe care aţi făcut-o pe cont propriu a fost cu siguranţă mai bogată decât ceea ce am reuşit noi să facem în doar câteva ore.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    vlado2
    [13.09.13 17:03:27]
    »

    Nu are rost sa mergeti in Sicilia daca nu va propuneti sa vizitati si vulcanul Etna.

    Ei uite ca eu am fost in Sicilia si nu am vizitat Etna. Nu spun sa faca si altii ca mine numai ca nu ma atrag astfel de "obiective". Poate pentru cineva care sta mai multe zile in Catania este o excursie obligatorie. Am preferat ca intr-o zi pe care o petreceam pe Etna sa vad alte locuri mai importante in Sicilia, din puncul meu de vedere.

    Imi place foarte mult insa fotografia 1 - Alcantara - un loc fantastic, pacat ca era atat de multa lume.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dorgo, iulianic, LoraG76*, mecut, vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie pe Etna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055317878723145 sec
    ecranul dvs: 1 x 1