ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Din nou în lumea de basm a Parcului Natural Plitvice

TIPĂREȘTE

Una din destinaţiile turistice din ce în ce mai vizitată şi apreciată de turişti în ultimul timp este Croaţia. Şi asta datorită perlelor de oraşe si staţiuni ce se inşiră pe coasta dalmată sau de-a lungul multelor sale insule. Dubrovnik, Makarska, Split, Trogir, sunt numai câteva din reprezentantele de seamă din sud-estul Croaţiei supraaglomerate în sezonul estival.

Şi dacă litoralul dalmat a devenit deja o destinaţie favorită in agenda majorităţii oamenilor pasionaţi de călătorii, Parcul Natural Lacurile Plitvice se afirmă, din ce in ce mai mult drept una dintre marile atracţii turistice din Croaţia.

Iar dacă vă intrebaţi de ce peste un million de oameni vin la Plitvice in fiecare an din toate colţurile lumii, nu aveţi decât să vă urcaţi în maşină, să poposiţi aici măcar pentru o zi şi vă veţi răspunde singuri la întrebare.

Parcul Naţional Lacurile Plitvice (Plitvicka Jezera pe pliantele turistice) este unul din acele locuri despre care se povesteşte la superlativ şi cu riscul de a nu fi în asentimentul tuturor, am să o fac şi eu în aceeaşi manieră.

Este un loc de o frumuseţe aparte, în care tot ce a oferit cu atâta dărnicie natura a fost pus în valoare de acest brav popor croat prin amenajări care să satisfacă şi pe cel mai mofturos turist.

Mergând pe pontoanele de la Plitvice ai impresia că faci parte din peisaj atât de bine este gândită amplasarea podurilor infipte pe piloni in apa lacurilor.

Podeţele de lemn, care te conduc în cele mai sălbatice locuri ale parcului, par atât de naturale, atât de bine poziţionate, încât nimic nu pare să tulbure habitaclul acestor locuri.

Nimic nu poate fi mai reconfortant şi mai frumos pentru un călător decât un sejur pe aceste meleaguri. Şi când afirm acest lucru, mă refer în mod special la cei îndrăgostiţi de natură, la cei care au ca pasiune mersul pe jos pe cărări de pădure şi în mijlocul unor peisaje în care verdele este la el acasă.

Am vizitat de 2 ori parcul (2012-2013) si de fiecare dată am rămas impresionat de frumuseţea acestui tărâm de basm. Este de notorietate (şi de înţeles până la urmă) că agenţiile turistic ataşează reclamelor acele poze care să atragă, să “ia faţa”, în dorinţa lor de a avea cât mai mulţi clienţi. Şi de multe ori realitatea de la faţa locului s-a dovedit a nu fi cea arătată în poze.

Ei bine, la Plitvice ceea ce am văzut în poze am găsit şi la faţa locului. Ceea ce părea ireal în pozele turistice, am trăit cu adevărat încă de la primii paşi, pe care i-am făcut pe poteca amenajată la intrarea în imperiul miraculos al lacurilor si al apelor de la Plitvice.

Odată ce pătrunzi in interiorul parcului simţi că păşeşti pe un tărâm de poveste cât mai aproape de Creator si de creaţia sa perfectă, Natura.

Un parc multietajat cu o salbă de 16 lacuri, care îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp, de razele soarelui sau cantitatea de minerale depuse pe fund. Datorită depunerilor de calcar şi a apele repezi ce se revarsă prin zeci de cascade în aceste lacuri, au un colorit diferit, de la turcoaz la verde smarald sau albastru ca cerul.

Limpezimea apelor este una nemaintâlnită, bancuri de peşti şi răţuşte vin aproape de malul lacurilor şi “cerşesc” firimiturile rămase de la mesele frugale ale turiştilor.

Este greu de descris în cuvinte frumuseţea acestui parc şi cred că nici pozele nu reuşesc să redea perfect armonia de culori existentă aici. Nu ne rămâne decât să constatăm la faţa locului şi să vedem cu ochii nostri acest loc binecuvântat de Dumnezeu

Şi încă ceva care trebuie remarcat în acest parc. Aici nu o să vedeţi aruncate pe jos hîrtii, peturi sau mucuri de ţigară. Ce-i drept de-a lungul traseului sunt amenajate coşuri de gunoi, am văzut şi paznici care supravegheau ordinea în parc, dar se cuvine să remarcăm şi calitatea turiştilor care vizitează acest colţ de paradis.

Detaliile tehnice ale vizitării parcului.

Parcul are două intrări principale, numerotate astfel pe panourile din interiorul rezervaţiei: Ulaz 1 (intrare în croată) pe dreapta, din direcţia Zagreb şi Ulaz 2 pe stânga, din direcţia Dubrovnik (Zadar).

În apropierea intrăririlor se află staţiile de îmbarcare pentru autobuzele-tractoraşe, care transportă turiştii în punctele de intrare în parc St1 şi St4.

Tot aici sunt şi locurile de parcare care sunt deschise între orele 8-22 şi costă in jur de un euro pe oră. În apropiere de fiecare intrare există câte un grup sanitar, câte un restaurant şi casele de bilete.

Preţuri (în iunie 2013): adulţi 110 kuna, studenţi 80 kuna, copii 7-18 ani 55 kuna, copii sub 7 ani gratis. Preţurile sunt valabile în perioada 01aprilie-31octombrie. Pentru restul anului şi pentru grupuri, preţurile sunt mai mici (cu 10 până la 30 kuna).

Biletele sunt valabile o zi (se pot cumpăra şi pentru două zile) iar în preţ intră şi o călătorie cu vaporaşul sau autobuzele-tractoraşe. Atenţie la păstrarea biletelor, pentru că dacă în autobuze nu am văzut să se facă controale, pe vaporaş nu te poţi urca fără ele.

Pentru vizită sunt mai multe trasee indicate pe panourile din jurul caselor de bilete, cu o durată între 3 şi 8 ore. Traseele pot fi străbătute fie pe jos, fie cu autobuzele-tractoraşe sau cu vaporaşele (o parte din traseu), care fac curse pe cel mai mare lac şi singurul navigabil, Cozjak.

Deşi sunt mai multe trasee de vizitare în parc, am observat că majoritatea turiştilor aleg autobuzele-tractoraşe de la intrarea numărul 2 (St2), merg până la St4, de unde traversează în aval zona lacurilor şi a cascadelor, până la pontonul 2 (P2 pe hartă). De aici se i-a vaporaşul până la P3, apoi în continuare pe jos până la Marea Cascadă (Veliki Slap).

Este traseul cel mai uşor (l-am făcut în ambele vizite) şi cel mai uzitat de turişti. În plus dacă sunteţi obosiţi, puteţi să faceţi un popas prelungit la P3. Există aici o toaletă modernă, un magazin de suveniruri, câteva terase cu de-ale gurii şi puteţi decide dacă mai mergeţi la Marea Cascadă sau nu.

Dacă nu, aveţi două posibilităţi de întoarcere la locul de plecare (St2). Fie alegeţi să urcaţi o mică pantă spre St1 (şi de aici luaţi autobuzul până la St2), fie o luaţi pe un drum asfaltat paralel cu lacul Cozjak spre aceeaşi destinaţie.

Pentru o vizită căt mai uşoară şi plăcută, trebuie să avem încălţări cât de cât (altele decât papuci), să ne luăm cu noi o sticlă cu apă, sandwich-uri şi în funcţie de prognoză o umbrelă. Traversarea întregului traseu presupune urcuşuri, coborâşuri, aşadar şi ceva efort fizic.

În mod normal pentru vizitarea principalelor puncte de atracţie ale parcului sunt necesare cam 4 ore. Dacă se doreşte cunoaşterea mai pe larg a rezervaţiei, cu vizitarea unor peşteri, călătoria ne va lua mai mult timp. Fiind totuşi o zonă de munte parcurgerea acestor trasee nu va fi chiar uşoară, însă şi satisfacţiile vor fi pe măsură.

Vă doresc şi totodată vă recomand să vizitaţi Lacurile Plitvice si să “gustaţi”cât mai mult din tot ce vă oferă acest minunat colţ de natură. Cu siguranţă nu veti regreta.


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 10.09.13 15:15:03
Validat / Publicat: 10.09.13 18:16:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6843 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Veliki Prstavac (Marea Stropitoare?) din Parcul Plitvice, Croaţia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

vlado2 [11.09.13 07:53:41] »

Si eu ma bucur ca usor, usor romanii au inceput sa plece catre Croatia. Am incercat acum cativa ani sa promovez aceasta destinatie turistica pe toate site-urile posibile si vorbindu-le tuturor cunostintelor despre Croatia. Totusi, fata de Grecia, Turcia, Bulgaria, catre Croatia pleaca destul de putini. Si nu stiu daca distanta este problema. Plitvice, Krka, plajele, insula Krk... sunt minuni ale naturii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflower [11.09.13 08:54:19] »

Pentru superfoto si nu doar, din partea mea, superbonusul, prea mic pentru ceea ce am citit si am admirat in fotografii.

traian.leuca † [11.09.13 09:54:57] »

@vlado2: Aşa este, faţă de ţările pe care le-aţi enumerat în Croaţia se duc mai puţin români, fapt reflectat şi în numărul mic de review-uri.

Croaţia rămâne în agenda mea pentru vacanţele viitoare.

@sunflower: Mulţumesc şi mă bucur că v-a plăcut pozele mele!

mauricius* [11.09.13 12:18:27] »

Excelente impresii și fotografii. Într-adevăr, Croația este o țară foarte frumoasă și merită mai multă atenție din partea noastră. Personal nu prea agreez coasta Dalmației din cauza plajelor care în marea lor majoritate sunt cu pietricele și trebuie folosiți papuci speciali pentru a intra în apă. Cu toate acestea, am avut ocazia să locuiesc acolo aproape 2 ani, perioadă în care datorită specificului muncii mele am străbătut bătut țara în lung și lat. Am avut ocazia să văd locuri mai puțin promovate ca destinații turistice și pe care turistul român le poate descoperi doar din întâmplare.

Am ezitat să scriu pe AFA deoarece toate acestea se întâmplau în 2005-2007 și poate că informațiile nu mai sunt de actualitate. În plus, la vremea respectivă nici nu mă prea omoram cu pozele, din când în când mai făceam unele cu caracter personal sau cu un telefon mobil modest. În fine, de ceva vreme am ajuns la concluzia că orice informație este mai bună decât lipsa de informații și am început să postez la secțiunea hoteluri impresii despre câteva hoteluri de tranzit sau de destinație din Osijek, Slavonski Brod, Zagreb și lista va continua. În plus, la secțiunea impresii de călătorie am postat deja impresii aici vezi impresii despre Casa Memorială Nikolas Tesla din Smiljan, astăzi am încărcat impresii despre Lacul Jarun, supranumit Marea Zagrebului, și în măsura timpului disponibil voi mai scrie despre alte destinații cum ar fi Peninsula Istria, Baska (Krk), Opatija, Samobor, Osijek, Karlovac, Varazdin și altele.

Aici nu o să vedeţi aruncate pe jos hîrtii, peturi sau mucuri de ţigară.

Asta ține și de educația pe care o primesc croații. Acolo am cunoscut o națiune care iubește natura și sportul în cel mai pur mod posibil. În plus, ce m-a surprins la prima plimbare în oraș pe jos, a fost faptul că deși mai aveam 1-2 metri până la trecerea de pietoni, șoferii sesizau intenția și imediat opreau invitându-mă să traversez.

În privința zonei Plitvice am și o recomandare. Dacă doriți să vă cazați acolo faceți rezervări cu mult timp înainte, deoarece este o destinație extrem de căutată și mie mi-a fost aproape imposibil să găsesc locuri libere în plin sezon.

traian.leuca † [11.09.13 12:55:01] »

@mauricius: Mulţumesc pentru aprecieri!

Nici eu nu agreez plajele din Croaţia (Muntenegru), însă oraşele de pe coasta dalmată mi-au plăcut foarte mult.

Am "simţit" educaţia croaţilor în traficul de pe şosele. În cele 10 zile cât am stat în Croaţia, nu am văzut nici un nebun care să o i-a razna peste linia continuă, cum se întâmplă frecvent la noi.

Da, zona Plitvice are foarte multe locuri de cazare, pe o rază mare de km împrejur, dar în plin sezon este foarte greu să găseşti locuri libere. De pildă în 2012 eu am găsit cazare la 35 km de lacuri, la Slunj-Cvitovic (vezi impresii). Anul acesta am făcut rezervarea din toamnă şi am găsit o cazare excelentă, aproape de Plitvice, la Smolijanac.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro [11.09.13 15:00:22] »

@traian. leuca: Ce frumoase cascadele (si nu numai) din fotografii... Eu nu am fost (inca) in Croatia. Citind impresii ca ale dvs., imi vine cheful

Felicitari, mi-a placut.

traian.leuca † [11.09.13 16:04:27] »

@alinaro: Mulţumesc pentru aprecieri!

Mă mir că nu aţi ajuns până acum pe aceste frumoase meleaguri, tocmai dumneavoastră care vă plimbaţi atât de mult. Începeţi să adunaţi informaţii despre Croaţia. Sunt sigur că veţi găsi locuri, care vă vor spori cheful de a petrece un sejur aici.

GYL* [11.09.13 16:50:39] »

E randul meu sa te felicit si nu pentru un ecou si nu in privat. Mi-a placut parca vedeam locurile cu "ochiul sufletului", frumos. Felicitari!

traian.leuca † [11.09.13 17:02:38] »

@GYL: Iar eu mulţumesc frumos!

mauricius* [11.09.13 17:59:52] »

@alinaro: chiar merită vizitată Croația și nu numai zona de coastă. și ca să intri un pic în "spiritul" locurilor intră pornește ilustrația sonoră de aici vezi impresii.

mauricius* [11.09.13 18:03:32] »

cum v-ați descurcat cu limbile străine? mie mi-a fost destul de greu cu engleza. peste tot prin hoteluri, în afară de recepție, se vorbea germana sau italiana, limbi pe care eu nu le stăpânesc așa de bine.

traian.leuca † [11.09.13 20:39:37] »

@mauricius: Cu excepţia unei pensiuni din Trogir, unde gazda vorbea doar limba germană, ne-am descurcat destul de bine.

puiutea [20.12.14 14:48:34] »

@vlado2 - Îmi puteți da niște amănunte legate de posibilitățile de masă, prin alte părți le cam știm, dar în Croația... mai puțin! Mulțumiri multe!

puiutea [20.12.14 14:50:40] »

Cam cum se procedează cu banii, unde se schimbă și cam câți o dată? - mă gândesc la absența sau prezența bancomatelor! Mii de mulțumiri!

traian.leuca † [20.12.14 15:07:04] »

@puiutea - În toate orașele din Croația sunt case de schimb valutar și poți schimba în funcție de necesar. Eu am schimbat în Makarska la un curs de 7,5 kuna/euro.

În Parcul Național Plitvice, Parcul Krka și la unele pensiuni eu am plătit cu cardul Visa.

puiutea [20.12.14 15:24:20] »

@traian. leuca - Mulțumesc mult de tot, SĂRBĂTORI FERICITE și tot ce vă doriți!

catana [16.10.15 20:35:59] »

@traian. leuca -

buna ziua

dv care sunteti un fin observator va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:ai voie in parc cu animale de companie?

am un bichon de 3 kg

catana [16.10.15 21:13:29] »

@catana -

am gasit raspunsul pe site-ul lor

ai voie obligatoriu in lesa

traian.leuca † [16.10.15 21:48:50] »

@catana - Ok.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, catana, mauricius*, puiutea, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Naţional 'Plitvicka Jezera' (Lacurile Plitvice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079246044158936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1