ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Insula Fota: la grădina zoologică

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe una dintre insulele din golful Cork se află cea mai mare grădină zoologică din Irlanda, numită oarecum pompos "Wildlife Park" pe ideea că animalele nu sunt ținute în spatele unor garduri iar unele dintre ele chiar sunt lăsate libere să se plimbe printre vizitatori. Nu vă gândiți totuși la o experiență de tip safari - e doar o destinație de petrecut timpul cu familia în aer liber.

Numele insulei - Fota - provine din irlandezul "Fód te" care în traducere liberă înseamnă "pământ cald". Vorbim într-adevăr de o zonă însorită a Irlandei, ferită de curenți reci de aer și cu risc redus de îngheț pe timpul iernii. În afara grădinii zologice există pe insulă și un mic palat ridicat de către o familie nobiliară, în prezent proprietate a statului Irlandez - "Fota House". În imediata vecinătate a acestei construcții (deschisă în ziua de azi ca muzeu) se află o grădină englezească populată cu plante valoroase aduse de prin toate colțurile lumii, "Fota Arboretum & Gardens", de asemenea deschisă publicului. Restul insulei este ocupat de către un teren de golf.

Pe insulă se poate ajunge fie cu trenul - gara fiind în imediata vecinătate a intrării din vestul grădinii zoologice - sau cu autoturismul personal, parcarea fiind la cealaltă intare, lângă Fota House. Indiferent de metoda de transport, toate obiectivele sunt ușor accesibile pe jos și pot fi vizitate în aceeași zi.

Grădina zoologică de pe insula Fota arată într-adevăr un pic diferit față de cele din Viena sau din Berlin, în primul rând fiindcă nu este în mijlocul sau în vecinătatea vreunei zone locuite; animalele par libere - chiar dacă libertatea pentru ele se rezumă la o mică insulă din mijlocul unui lac artificial sau poate un mic câmp împrejmuit cu gard electric în cazul ierbivorelor mari.

Nu există lei și tigri aici - pe website se explică faptul că nu au condiții optime pentru astfel de animale; nu am văzut nici elefanți sau crocodili. De fapt nu am văzut animale foarte periculoase sau greu de controlat; accentul pare totuși să se pună pe o replicare, pe cât posibil, a cadrului natural. De libertate cât de cât completă și nesupravegheată păreau să se bucure doar rațele sălbatice și câțiva canguri pitici; un lemur era de asemenea lăsat liber sub ochii atenți ai unui îngrijitor aflat la numai câțiva metri de el. Restul animalelor păreau să își aibă spațiul lor bine definit, la o distanță sigură de vizitatori.

Există în grădină și o alee cu palmieri, o prezență oarecum neașteptată la nord de paralela 51; mă gândesc că iernile blânde fără îngheț la sol au favorizat aclimatizarea lor, ceva ce nu a fost posibil în România la o latitudine mult mai sudică. Aproape de intrarea estică există un țarc al gheparzilor (singurele feline mari prezente aici) iar la ore fixe are loc un ritual de hrănire folosind o instalație mecanică - bucata de carne e prinsă de o funie care e suspendată de un troliu pentru ca pisicile să alerge și să sară după mâncare. Ingenios.

O prezență oarecum neașteptată a fost o turmă de zimbri; ceva îmi spune și că e vorba de singurii zimbri din insulele britanice. Unii vizitatori păreau să îi confunde cu verii americani în ciuda cuvântului "wisent" scris mare pe panoul de informare; e oricum de apreciat efortul depus pentru salvarea acestei specii.

Am menționat mai devreme că e un loc de ieșit cu familia - există spații de joacă pentru copii, loc de picnic cu mese de lemn precum și 2 mici restaurante (cu profil de fast food) la cele două intrări ale grădinii. Stând la vreuna dintre mese poți avea surpriza ca vreo rață presupus sălbatică să se apropie prea mult de tine; nu e de mirare, ținând cont de vendomatele unde contra unei sume modice poți cumpăra o punguță cu furaje concentrate pentru păsări...

Cam atât despre Fota, ultima locație în aer liber pe care am reușit să o vizitez în sudul Irlandei înainte de schimbarea anotimpurilor fiindcă și aici a venit, poate nu neașteptat, toamna - cu ploaie, cer acoperit și temperaturi scăzute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DanCld in 07.09.13 21:14:11
Validat / Publicat: 07.09.13 22:24:24

VIZUALIZĂRI: 2796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In gara; inclusiv gardul e vopsit intr-un anume fel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Diaura* [08.09.13 09:07:33] »

Arata bine acesta zoo din punct de vedere al spatiilor alocate pentru animale. Nu vezi pe la noi girafe care sa se plimbe in voie in aer liber pe o zona atat de mare.

Bine spui ca nu au animale greu de contolat; cred ca acesta este motivul pentru care nu au tigri sau lei; nu temperaturile sunt de vina. La noi este mult mai frig iarna si cu toate acestea prin gradinile zoo din Romania sunt astfel de animale carnivore.

Din cate vad in fotografii, multe sunt ierbivore; este mai comod pentru ei sa le lase sa pasca in voie, decat sa le tina in custi si sa fie nevoie de multe kg. de carne proaspata pentru a le hrani. Doar se stie ca in Irlanda iarba creste non stop si nu trebuie sa o ude nimeni, ca slava Domnului... ploua cat pentru trei tari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă sudul Irlandei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042759895324707 sec
    ecranul dvs: 1 x 1