ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2013
DE iib
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Brazilia, fascinaţia perfectă (p. a IV-a)

Ilustrație video-muzicală
Bezerra da Silva - Produto do Morro


TIPĂREȘTE URM de aici

Una din atractiile Braziliei este si mancarea. Atat felurile de mancare cat si stilul restaurantelor.

Sunt trei mari categorii de restaurante despre care vreau sa vorbesc. Aproape nici una dintre aceste categorii de restaurante nu a reusit sa se impuna si in afara Braziliei, desi au fost numeroase incercari. Nu stiu ce magie (din nou acest cuvant) face ca in Brazilia ele sa fie profitabile, iar in alte tari sa dea faliment.

1. Restaurante care te taxeaza „por kilo” („la kilogram”). Sunt organizate in sistem de autoservire si au de la cativa metri pana la 20-30 de metri de mese, vitrine, etc prin fata carora treci si iti alegi ce vrei din zeci de feluri de aperitive, mancare, gratar, desert. La sfarsit, la casa pur si simplu iti cantaresc „la gramada” tot ce ai ales si platesti la kilogram.

Sistemul e minunat, pentru ca poti lua foarte putin din orice si gusti multe lucruri noi. Este foarte bun pentru a experimenta diverse feluri de mancare. Evident ca acest tip de restaurant are un succes imens. Langa fiecare cladire de birouri exista cate 4-5 astfel de restaurante care se deschid doar intre 12-15 de Luni pana Vineri, special pentru pauza de masa. Dar astea pot fi mai aglomerate. Pentru turisti sunt cele cu orar normal, tot asa de numeroase.

2. Restaurantele cu pret fix (preco fixo, se citeste [preso fişo], litera x se pronunta "ş" in portugheza, ca in romanescul „şarpe”). Adica oricat vrei sa mananci platesti un pret fix (afisat clar, la vedere).

Deja trebuie sa dezvolti o anumita tactica pentru ca alegerea ta sa fie rentabila. Daca la „por kilo” te duci cand vrei sa experimentezi, sa gusti cate putin din toate, la „pret fix” te duci cand esti foarte infometat.

E greu de crezut pentru noi, dar (teoretic) poti sa mananci si un kilogram de muschi de vaca, de exemplu, ca tot pretul fix il platesti. Smecheria lor e ca (practic) nu poti baga in tine la o masa mai mult de 600 g de mancare in total (daca nu vrei sa iti fie rau). Dar te poti intoarce a doua zi. Din nou, este un concept foarte simpatic si cu un enorm succes.

3. Churrascaria [Şurascaria]. Ei bine am ajuns la „miezul problemei”.

Acest cuvant se poate traduce prin restaurant care face gratar (churrasco = gratar). Intr-adevar, cele mai multe preparate sunt la gratar. Absolut orice fel de carne de animal domestic sau peste. Plus orice altceva se poate prepara la gratar: branzeturi, legume, etc.

Aceste restaurante sunt un trade mark Brazilian. Le gasim totusi ratacite si prin altle tari (inclusiv Romania – este unul in Bucuresti) dar fara stralucirea si succesul din Brazilia.

La prima vedere arata ca un restaurant obisnuit (Photo 1). Dar mai apoi totul se schimba... Cateva fotografii cu modul de prezentare a produselor (Photo 2-5).

Ingredientul secret al Churrascariei este Rodizio (se citeste exact cum se scrie). Nu este un fel de macare, este un ritual, putem spune. In portugheza braziliana „Rodizio” inseamna „a da roata”, „a se roti”. Este un cuvant foarte des folosit de cultura braziliana. De la dans pana la alternarea permisiunii de a circula in functie de numarul masinii, in orasele aglomerate (Sao Paulo). Dar pentru Churrascaria, Rodizio inseamna un sir de ospatari care navigheaza neintrerupt printre mese, ca o banda rulanta, fiecare avand in maini o tava cu cate un fel de carne, sau orice altceva, la gratar (Photo 6-13).

Pe masa ai un mic disc din carton sau plastic, foarte simpatic, pe o parte verde, pe alta rosu (sau doua diferite, dar tot verde si rosu) (Photo 15). Daca vrei ca ospatarul sa se opreasca la masa ta pui cerculetul cu culoarea verde in sus. Daca ce are in tava nu iti place sau vrei sa faci pauza, esti satul, pui rosu in sus. Si nu esti deranjat. Orice refuzi pe moment, te poti razgandi, pentru ca se va intoarce la tura urmatoare.

Tot acest Rodizio este acompaniat de un bufet, mai mult sau mai putin „imens” (dupa restaurant) de aperitive, salate, deserturi, unde te servesti singur (Photo 16-18).

Plata la Churrascaria (Rodizio + bufet) se face in sistem „pret fix”, deci la fel, trebuie sa mergi cand ti-e foame, altfel iti pare rau dupa toate bunatatile neincercate.

Preturile pentru toate aceste trei categorii de restaurante sunt absolut accesibile, in orice caz sub pretul unui restaurant normal cu meniu a la carte. Sunt foarte multe firme care ofera Churrascarias. Evident ca nu pot spune care e cea mai buna, e imposibil. Totusi fac o recomadare: Fogo de Chao [Fuogu gi Shau] este locul unde am fost mereu extraordinar de multumit (Photo 19-22). Au multe locatii in Brazilia si unele in alte tari. Chiar si in Portugalia (Lisabona) am gasit una. Deci oriunde vedeti o firma Fogo de Chao puteti „risca” o impresie. Dar neaparat sa cereti Rodizio. Pentru ca uneori au si varianta a la carte de care noi europenii suntem satui.

*** La unele denumiri specific, pentru o mai buna informare, si modul in care se citesc – ATENTIE – in portugheza braziliana. Portugheza braziliana are o pronuntie COMPLET diferita (si mult mult mai placuta) decat cea europeana. Dar folosesc o transcriere fonetica personala, bazata pe litere si sunete familiare limbii romane (mi se pare mai accesibila decat transcriera fonetica standard care are tot felul de semne „dubioase”, mai greoaie pentru cine nu e familiarizat cu ele).

Stilul brazilian de mancaruri seamana cu cel romanesc. E vorba de gusturi, dar eu in Brazilia am gasit mancarea cea mai apropiata de obisnuinta mea dintre toate tarile in care am fost. Stilul de mancare difera insa in functie de regiunea in care va aflati. Dar ca si frumusetile Braziliei, mancarea – desi diferita – va va face placere peste tot. Repet, este foarte apropiata de stilul romanesc.

Ca si limba portugheza. Din cauza pronuntiei nu sesizam cat de aproape de romana este. Dar sunt unele cuvinte care – surprinzator – sunt identice cu cele romanesti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iib in 02.09.13 21:33:31
Validat / Publicat: 03.09.13 12:33:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4617 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iib); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Churrascaria - Splendida vedere de pe terasa Fogo de Chao, Rio de Janeiro
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [03.09.13 08:37:46] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Diaura* [03.09.13 13:41:29] »

Excelent.

Am vazut cu ceva timp in urma un documentar despre restaurantelecChurrascaria si acum tu mi l-ai amintit; este foarte pitoresc si practic pentru clienti.

Si varianta " la kg. " mi se pare super. Pe acestea doua nu le-am intalnit in drumurile mele, dar la varianta cu pret fix am mancat in cateva locatii si am fost multumita.

adri-nico [03.09.13 18:57:40] »

Aoleu, aloleu, aoleu!!!

In rest, no comment.

Am saliva la kilogram... dupa pozele si impresiile descrise aici. Noroc ca am gasit un cuvint "satisfacator " si anume

CONTINUARE!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brazilia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076081991195679 sec
    ecranul dvs: 1 x 1