ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O după-amiază în Cobh

Ilustrație video-muzicală
- Botany Bay- The Sound of Irland


TIPĂREȘTE

Cobh este un orășel din comitatul Cork, undeva în sudul insulei; prezentul ni-l înfățișează doar ca o destinație de weekend pentru irlandezi sau ca un punct de oprire în programul unor vase de croazieră. Acum 100 și mai bine de ani, pe vremea când se numea Queenstown (s-au ridicat niște sprâncene?), acest oraș era poarta de plecare a irlandezilor către America, fiind de altfel și ultima oprire europeană a vapoarelor cu destinația America de Nord, unul dintre ele ridicând ancora pe data de 11 aprilie 1912: celebrul Titanic.

Pentru a ajunge în Cobh trebuie în primul rând curaj: curajul de a nu lăsa ploaia să îți strice planurile. În Irlanda într-o zi pot fi 2-3 reprize de ploaie torențială intercalate cu un soare strălucitor; vremea imprevizibilă trebuie tratată ca atare, cu umbrelă și cu rucsac impermeabil. Dar altfel orice excursie în Cobh începe din gara din Cork: sunt trenuri cam din oră în oră, uneori destul de aglomerate. Un "day return" costă cam 7 euro, biletele fiind validate electronic la intrarea pe peron - asta în teorie fiindcă există și șansa de a nu fi verificate deloc.

Călătoria durează sub 30 de minute, una dintre opririle de pe traseu fiind la Fota Island, un parc-grădină zoologică, cel mai mare obiectiv de acest fel din Munster (sudul Irlandei).

În Cobh sunt destul de multe lucruri de făcut: se poate inclusiv pescui de pe marginea cheului, posibil cu șanse mai bune în timpul fluxului (când apa e mai înaltă). Însă prima oprire poate fi chiar în clădirea gării, o parte din ea fiind în prezent ocupată de Cobh Heritage Center - The Queenstown Story. Clădirea în sine este un monument de arhitectură victoriană, moștenirea imperială britanică fiind de altfel prezentă în tot orașul.

Acest prim muzeu se axează mai degrabă pe povestea imigranților irlandezi și pe rolul jucat de oraș ca poartă de plecare atât spre America de Nord cât și spre Australia. Subiectul "Titanic" este de asemenea atins, fiind prezente câteva obiecte de epocă (nu recuperate de pe epavă). Povestea se încheie oarecum brusc prin anii '50, odată cu dispariția curselor regulate transatlantice. În clădire există un mic restaurant cu specific mai degrabă pe fast food dar și un magazin de suveniruri de tip tourist trap.

Vis-a-vis de gară se poate urca pe niște scări până la Cobh Museum, un muzeu real, cu obiecte reale și mai puțin focalizat pe prezentări... sau pe povești. Nu l-am vizitat cu această ocazie - poate data viitoare.

De la gară spre centru primul obiectiv este galeria de artă Sirius (care împarte sediul cu oficiul local de turism de unde se pot lua broșuri și hărți gratis). În galerie se țin tot felul de expoziții de artă modernă, poate o destinație interesantă pentru cine gustă așa ceva. Imediat după acest obiectiv începe practic centrul orașului, dominat de o catedrală imensă spre care se urcă pe străduțe înguste printre case colorate amintind de epoca imperială britanică de secol 19.

În sediul fostului sediu al companiei White Star Line (proprietara vaporului Titanic) există un muzeu-poveste axat doar pe acest vas de croazieră: se prezintă îmbarcarea, pontonul original de la care au plecat ultimii pasageri, un model de cabină de clasa a 3-a și una de clasa 1. Experiența este interesantă dar nu justifică prețul de intrare de 9.5 euro, eventual redus cu 10% ca urmare a prezentării unui anume ghid turistic gratuit procurat de la oficiul de turism din zonă.

Catedrala din Cobh se poate vizita și este (cred) singurul obiectiv unde nu se percepe taxă de intrare; par să existe uneori și tururi organizate care să acopere zonele care nu sunt de obicei deschise publicului. Amatorii de vitralii au însă oricum cu ce să își delecteze privirea.

Ce se mai poate face în Cobh? Există vaporașe care pleacă la ore fixe către una dintre insulele din golf (Spike Island), locația unui fort transformat ulterior în închisoare și mai recent în muzeu. Povestea Titanicului este prezentă și în acest context: se spune că s-ar urma exact traseul șalupelor care au transportat emigranții irlandezi din port până pe transatlantic. De asemenea există un trenuleț urban ca la noi la mare care face un mic circuit al orașului, cu opriri pe vârful unui deal pentru poze precum și lângă catedrală. Dar au rămas pentru o dată viitoare.

Lângă "Titanic Experience" (muzeul-poveste) există un mic parc se pare chiar popular printre localnici, duminica având loc aici mici concerte sau poate chiar evenimente mai importante. Un turist grăbit s-ar putea ca nici să nu îl bage prea mult în seamă; un pic de soare, o bancă și un pic de muzică (bună) te pot face să îți reconsideri însă prioritățile.

Concluzie? Ne mai vedem; cu toate astea cred că totuși e cam departe de traseele turistice pe care umblă de obicei românii.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DanCld in 29.07.13 00:25:19
Validat / Publicat: 29.07.13 01:30:21

VIZUALIZĂRI: 2496 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De aici incepe excursia...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [29.07.13 01:29:57] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13 [29.07.13 07:05:49] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Diaura* [09.08.13 10:01:04] »

@DanCld:

Iralandezii si acum dupa o sute cincizeci de ani, mentin vie amintirea anilor negrii din perioada marii foamete si povestile impresionante ale emigrantilor din acea perioada. In multe orase exista statui care amintesc tinerilor irlandezi si turistilor, prin ce experienta traumatizanta a trecut un milion de irlandezi, nevoiti sa faca mari eforturi financiare pentru a-si cumpara un bilet pe unul din vasele care ii duceau departe de casa, peste ocean, in Lumea Noua.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DanCld [29.08.13 21:58:47] »

@Diaura: secretul lui Polichinelle este ca emigratia irlandeza continua si in zilele noastre. Conform comisiei lor de statistica, anul trecut au plecat 50,000 de irlandezi, majoritatea in UK si in Australia iar asta inseamna ceva mai mult de 1% din populatia (nativa) a republicii. Dar discutia deja depaseste scopul unui site de calatorii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanCld, Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă sudul Irlandei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.032804012298584 sec
    ecranul dvs: 1 x 1