ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Orăștie [HD]
ÎNSCRIS: 11.05.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Peştera Bolii

TIPĂREȘTE

Localizare Peştera Bolii se află în judeţul Hunedoara, la limita unităţilor administrativ-teritoriale Băniţa şi Petroşani. Aici ajunge fie cu trenul până în halta "Peştera Bolii" situată la doar câteva sute de metrii mai jos de peşteră, fie pe DN 66 / E 79 până la intrarea în Municipiul Petroşani (deşi mai sunt câţiva kilometri până în oraşul propriu-zis) dinspre Haţeg apoi se urmează indicatoarele rutiere pe o stradă îngustă (asfaltată) ce urcă spre peşteră trecând peste calea ferată.

În cazul în care doriţi să ajungeţi aici – aşa cum am ajuns noi recent – din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina puteţi coborî prin Vârful Jigoru urmând drumul forestier (nu este foarte vizibil în toate perioadele anului, posibil acoperit cu frunze) spre vf. Zapoje, chiar înainte de acesta trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a urma drumul mai puţin circulat care urcă spre stânga urmând să treacă imediat pe sub vf. Zapoje. Acesta o să vă ducă la drumul forestier Valea Cuţii care se va intersecta cu cel din Valea Jupâneasa ce trebuie urmat spre dreapta în direcţia de curgere a râului.

Situată în Masivul Şureanu, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Peştera Bolii se află în administrarea Asociaţiei Petro Aqua din Petroşani, asociaţie ce s-a ocupat atât de amenajarea peşterii cât şi de promovarea ei.

Denumirea peşterii vine de la familia Bolia din secolul 15 care a avut mai multe proprietăţi în zonă.

Aici au loc numeroase evenimente şi activităţi precum:

- concerte;

- spectacole de teatru;

- filmări pentru: spoturi publicitare atât destinate publicului român (ex. reclama Ursus youtube) cât şi celui străin (ex. gazetadedimineata.ro/turi ... a-pestera-bolii), documentare (ex. „Codul zeilor”) şi filme de lung metraj (ex. „Cântecul Nibelungilor”).

Peştera Bolii se spune că e singura (sau una din foarte puţinele) din ţară în care se poate vedea felul în care ea a fost săpată în stâncă şi cum este străbătută de un râu (în acest caz este vorba despre Jupâneasa). Peştera se află la o altitudine de 720 m şi are o lungime de 455 m ce pot fi parcurşi fără probleme de orice turist datorită podurilor şi iluminării (e bine totuşi să aveţi şi o lanternă). Cât despre fauna peşterii, aceasta este „locuită” de două specii de lilieci – dovadă fiind şi descoperirea de guano.

Peştera a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, fiind descoperite aici la sfârşitul secolului 19 mărgele din lut colorate, vase de lut, obiecte din os şi coarne de cerb datând din Paleolitic.

Istoria peşterii este bogată în astfel de detalii ce stârnesc interesul, detalii pe care vă invit să le descoperiţi singuri citind panoul de la intrarea în peşteră sau poate chiar de la preşedintele Asociaţiei Petro Aqua care cred că vă va răspunde cu plăcere la fiecare întrebare, aşa cum ne-a povestit şi nouă.

Tarife de vizitare: adulţi – 5 lei, copii 2,50 lei.

O parte din informaţii le-am preluat de pe panoul de la intrare şi de pe site-ul ONG-ului (petroaqua.ro/index.php?pa ... ave&language=ro).


[fb]
---
Trimis de baby eyes in 27.07.13 08:01:39
Validat / Publicat: 27.07.13 12:25:46

VIZUALIZĂRI: 3081 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (baby eyes); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[27.07.13 12:25:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

baby eyesAUTOR REVIEW
[27.07.13 12:57:35]
»

@Admin: Mulţumesc frumos

Nu vreau să fie cu supărare dar aş avea o micuţă sesizare: Parâng şi Şureanu sunt 2 munţi diferiţi din aceeaşi grupă muntoasă.

Munţii Şureanu sunt mărginiţi de: Munţii Cindrel în E; Depresiunea Streiului în V; Valea Mureşului în N; Depresiunile Haţeg şi Petroşani, Munţii Caprei (prelungire a Masivului Parâng) la S. Sursa: V. Trufaş - Munţii Şureanu, colecţia Munţii Noştri

Admin
[27.07.13 13:03:30]
»

@baby eyes: e posibil (să fie două masive diferite), eu nu mă pricep. M-am documentat, la repezeală, pe cea mai la îndemână sursă - wikipedia, care consideră că e vorba despre un singur masiv - "Parâng-Șureanu-Lotrului" - vezi aici, aici etc - considerând Șureanu ca munți incluși în acest masiv.

Aștept și alte păreri, poate mai avizate decât ale mele...

Admin
[27.07.13 13:19:24]
»

Scuze, lucrez & scriu foarte pe grabă, există un volum foarte mare de lucru de recuperar.

Am văzut abia acum că susţinem, de fapt, acelaşi lucru - Şurreanu şi Parâng sunt munţi diferiţi.

Dacă observaţi mai cu atenţie, însă, secţiunile geografice din cadrul "Drumeţiilor montane" sunt organizatepe AFA (în general) pe MASIVE muntoase (= grupe de munţi), şi nu pe munţii individuali. La cât de mulţi munţi avem în România, ar ieşi o organizare super-stufoasă...

baby eyesAUTOR REVIEW
[27.07.13 13:41:12]
»

@Admin: nu, nu! nu e cazul de scuze! prima dată scrisesem masiv, apoi m-am corectat/am editat

spor la treabă!

padureanu
[26.08.13 14:01:18]
»

creste sufletul in mine de bucurie cand vad ce frumos scrii despre obiectivele din zona noastra!

felicitari!

sunflower
[26.08.13 14:40:08]
»

@baby eyes, foarte frumoasa prezentarea, avem atat de multe locuri atat de frumoase, unele aproape de noi, despre care nici habar nu avem. Ele merita a fi nu doar descoperite, ci mai ales promovate.

baby eyesAUTOR REVIEW
[26.08.13 19:38:32]
»

@ardeleanu' & sunflower: vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase! îmi doresc să le merit

webmaster26
[16.05.17 19:24:34]
»

Mutat în rubrica "Pesterea Bolii [Bănița - Peștera], M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei)" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
baby eyes, padureanu, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070446014404297 sec
    ecranul dvs: 1 x 1